30-11-2020
O, jongens, jongens, 't is zo'n baas

Ken je onze DIY-sinterklaastasjes? Het werkt heel eenvoudig en snel en alle sinterklazen hebben er ook nog eens maximaal succes mee.

Voor al die drukke sinterklazen

Hallo Dordrecht heeft een keur aan verpakkingsmateriaal voor alle mogelijke geschenken. Er zijn geschenkverpakkingen van karton, hout, riet en noem maar op. Ook zijn er sinterklaas geschenktasjes en dat is natuurlijk wel heel gemakkelijk voor al die drukke sinterklazen. Het principe is eenvoudig. Je kunt met een leeg tasje de winkel uitlopen, dan ben je natuurlijk voor een prikkie klaar. Maar als je nu toch bij Hallo Dordrecht bent, dan zie je vast en zeker iets leuks om er in te doen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Alles gekregen

Bijvoorbeeld een chocoladeletter van O Lala Chocolade, dus de beste kwaliteit. Of een fles lekkere wijn of Dordtse bubbels, een assortiment andere lekkernijen, een leuk spel of een boek. We kunnen er kort over zijn, het is een kwestie van: O, kom er eens kijken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ik zal eens even vragen

Winkel dus fijn even rond op onze website of beter nog, kom even langs en bekijk al dat leuks en lekkers met eigen ogen. De winkel van Hallo Dordrecht is op de Blekersdijk 38-A. En dat is dan weer een kwestie van: Hoor, wie klopt daar kinderen.


Chocolade tablet

Een tablet feestelijk gedecoreerde chocolade.

€ 8,50
Sint verpakking

Kies een leuke geschenkentas voor je sinterklaasceadeautjes.

€ 1,50
Chocolade letters

Mooi versierde letters

€ 4,95

29-11-2020
Kruidnootjes: strooi dan iets heel lekkers

Kruidnootjes maken is even een klusje, maar als ze eenmaal klaar zijn geniet je er extra van. Denk dus even na voordat je ze in een of andere hoek strooit!

Die sinterklazige geur

Deze superlekkere kruidnootjes heb je snel gemaakt (en ze zijn ook snel op!) en het hele huis gaat er sinterklazig van ruiken.

Dit heb je nodig voor lekkere kruidnootjes

250 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram donkere basterdsuiker
100 gram koude ongezouten roomboter
90 ml melk
4 theelepels speculaaskruiden
een snuf zout

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 160 graden.

* Leg een vel bakpapier op de bakplaat.

* Meng het meel met de suiker, speculaaskruiden en het zout.

* Doe de boter bij het droge mengsel en snij met twee messen in kleine blokjes.

* Voeg steeds een beetje melk toe en kneed tot je een soepel deeg hebt. Misschien hou je wat melk over, misschien moet er ietsje bij. Maak het niet te nat!

* Verdeel het deeg in vier stukken en rol van ieder stuk een lange sliert.

* Snij even grote stukjes af en rol er balletjes van die je met een beetje afstand van elkaar op het bakpapier van je bakplaat legt.

* Leg het deeg dat je over hebt in de koelkast totdat je de volgende bakplaat gaat vullen.

* Doop je wijsvinger in een beetje melk en druk de bolletjes op de bakplaat ietsje platter.

* Bak de kruidnoten in ongeveer 15 minuten gaar.

* Haal de bakplaat uit de oven en laat de kruidnootjes afkoelen.

* Bak nu de volgende serie kruidnootjes tot je al het deeg hebt opgebruikt.

Dit basisrecept voor kruidnootjes krijg je van Dennis van der Salm, chef van het Dordtse restaurant Het Bolwerck. Luister hieronder ook de podcast Speciaal uit Dordrecht over het proeven van kruidnootjes die we kochten bij verschillende Dordtse bakkers.


29-11-2020
Speciaal uit Dordrecht: kruidnootjes van deze Dordtse bakkers [+podcast]

Kruidnootjes. Gedachtenloos kun je er handenvol van weg eten. Maar als je ze aandachtig proeft, blijken ze wel degelijk anders te smaken. We kochten kruidnootjes bij een paar Dordtse bakkers en proefden het verschil. We hebben er een podcast van gemaakt én je krijgt van Dennis het recept.

Speciaal uit Dordrecht

Hallo Dordrecht is een podcastserie gestart die Speciaal uit Dordrecht heet. In de serie komen allerlei producten voorbij van Dordtse ondernemers die nauwkeurig worden bekeken door een panel. De decembermaand is bij uitstek een maand vol specialiteiten en daarom bekeken we de kruidnoot eens van dichterbij.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kruidnootjes proeven van Banketbakkerij van der Sterre (l), HEMA, Bakkerij van Herk en Banketbakkerij van der Breggen. @ Hallo Dordrecht

Horen hoe ze proeven

De link naar de podcast staat onderaan dit artikel. Je kunt dan horen hoe de proeverij verliep. Het idee voor de podcast-serie is van Dennis van der Salm, chef van restaurant Het Bolwerck in de Boomstraat, aan het drierivierenpunt van Dordrecht. Daar vond de kruidnotenbeleving plaats.

De tekst gaat onder de foto verder.

De kruidnootjes verzamelden zich bij Het Bolwerck in de Dordtse Boomstraat. @ Hallo Dordrecht

Deze Dordtse bakkers

De kruidnootjes van Banketbakkerij van der Breggen op de Reeweg Oost, bakkerij van Herk in de Riouwstraat, banketbakkerij Van der Sterre in de Vriesestraat en bij de Hema op het Bagijnhof gingen richting Het Bolwerck. De Hema is natuurlijk geen ambachtelijke bakker, maar deed toch mee want het is immers leuk om te weten hoe de smaak van zo'n bakker-in-het-groot zich verhoudt tot de ambachtelijke bakker. Overigens leerden we ook dat een aantal ambachtelijke bakkers zich helemaal niet bezighoudt met het bakken van kruidnootjes.

Dat kan ik zelf

Voor wie zelf aan de slag wil met kruidnootjes bakken, deelt Dennis van der Salm een eenvoudig basisrecept. Je kunt het hier vinden. En veel plezier met het beluisteren van de podcast!


27-11-2020
Kermis verhuist misschien naar omgeving Zwijndrechtse brug

De gemeente Dordrecht denkt dat de Spoorzone een goede locatie zou kunnen zijn om er een evenemententerrein te maken.

Kermis, Dancetour en Circus

De kermis, Dancetour en circussen die op bezoek komen, kunnen een plek krijgen in de Spoorzone, zo meent de gemeente Dordrecht. In het gebied tussen de Krispijntunnel en Zwijndrechtse brug zou dan evenemententerrein moeten komen. Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om dit idee verder uit te werken. De Spuiboulevard is vanaf 2023 niet meer beschikbaar voor grote evenementen.

De tekst gaat onder de foto verder.

De opbouw van de Dordtse zomerkermis op de Spuiboulevard. @ Caty Groen

Grote evenementen in Dordrecht

De verplaatsing van de kermis is al jaren een hot item. De gemeente zegt dat de kermis geeft elk jaar verkeersoverlast omdat een van de twee toegangswegen van de stad bijna twee weken is geblokkeerd. Vanwege de plannen voor woningen op de plaats van enkele kantoren aan de Spuiboulevard is er bovendien waarschijnlijk niet meer genoeg ruimte. Ze willen echter wel dat er grote evenementen in de stad mogelijk blijven. Daarom hebben ze samen met organisatoren naar een aantal andere plekken gekeken.

Zwieren en zwaaien op het Maasterras

De meest geschikte plaats is volgens de gemeente het deel van de spoorzone nabij de Zwijndrechtse brug, ook wel Maasterras genoemd. De gemeente wil in dit gebied woningen bouwen maar denkt ook aan een park. Dat zou in combinatie met een evenemententerrein kunnen. Het terrein ligt dicht bij de binnenstad en is goed bereikbaar, ook met openbaar vervoer. De kermisbonden zijn enthousiast over deze plek. Het college wil een deel van de Eneco-miljoenen inzetten voor het Maasterras. Het evenemententerrein kan dan deel uitmaken van het project.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Dancetour op de Spuiboulevard. @ Dancetour

Deze locaties werden het niet

Het college heeft ook verschillende plekken afgewezen als terrein voor grote evenementen. Dat geldt onder meer voor de binnenstad (Statenplein en Bagijnhof), Weizigtpark en het parkeerterrein van FC Dordrecht. Op twee plaatsen is een permanent evenemententerrein niet mogelijk, maar eventueel wel een tijdelijk, voor enkele jaren. Dat zijn de parkeerplaats van sportpark Schenkeldijk en het middenterrein van bedrijvenpark Amstelwijck. Vooral gezien de hoge kosten wil het college hier ook van afzien.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wat vinden de omwonenden?

Het college denkt dat er voor een circus en de Dancetour wel andere mogelijkheden zijn voor de periode tot er een nieuw evenemententerrein is. Voor de kermis is dit een stuk lastiger, omdat de grote attracties van de kermis een zeer sterke ondergrond vragen. Het college wil daarom samen met de kermisbonden naar een alternatieve vorm zoeken. De gemeente heeft op de meest onderzochte plekken nog niet met omwonenden gesproken. Dat is alleen gebeurd bij de locaties waar de Kermisbonden enthousiast over waren. Ze wil eerst weten of de gemeenteraad het eens is met de nu voorgestelde oplossing: een permanent evenemententerrein nabij het centrum van de stad.


27-11-2020
Black Friday, Actiemaand, Sint, Kerst: welkom in dit geschenkenparadijs

De Schatkamer bij Hallo Dordrecht is overvol. Hulpjes van de sint draaien deze dagen op volle toeren. En die van de kerstman trouwens ook. Bovendien is het geschenkenparadijs ook nog eens tot de nok toe gevuld met cadeaus en aanbiedingen.

En Actie bij Hallo Dordrecht

Voordat we het vergeten te zeggen: de actiemaand november is bijna voorbij, dus als je nog voordelig je slag wilt slaan, vergeet dan niet zo'n tof speelkleed te bestellen. Of haal er eentje in de winkel van Hallo Dordrecht op de Blekersdijk. Je betaalt tot en met het einde van deze maand slechts 42,50 euro in plaats van 49,50 euro voor dit superleuke en originele speelkleed met straten erop waarlangs bekende Dordtse gebouwen staan. Als ze er te groot voor zijn geworden, kun je het speelkleed altijd nog inlijsten en ophangen in de kinderkamer.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.


 

Van sintcadeau bij Hallo Dordrecht...

Wist je dat je bij Hallo Dordrecht al surprisecadeautjes kunt kopen vanaf 50 cent? Natuurlijk zijn er ook robuustere geschenken voor groot en klein. Van spelletjes tot een fles lekkere wijn of bubbels (al dan niet in een originele verpakking van papier tot hout) en van Dordtse schapencadeautjes tot allerlei lekkers, leuke hebbedingen en chocolade letters. En dan niet zomaar een letter, maar eentje van de beste kwaliteit cacao en gemaakt door O Lala Chocolade. Fijn lokaal, dus.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

... tot en met kerstpakket bij Hallo Dordrecht

Over lokaal gesproken. Hallo Dordrecht levert kerstpakketten, eindejaarsgeschenken en andere feestpakketten die heel geschikt zijn om te geven in de decembermaand. Van het klassieke kerstpakket met lekkere delicatessen tot en met originele cadeaus die we eventueel kunnen voorzien van een bedrijfslogo of andere bedrukking. Kijk gerust eens rond in onze webshop of download hieronder de geschenkbrochure. En vergeet niet dat er veel meer mogelijk is dan we kunnen laten zien op een plaatje. Dus informeer naar de mogelijkheden en laat ons u helpen met inspiratie en ideeën voor de leukste cadeaus. En bent u in de buurt? Nog beter! Kom gerust even langs want dan kunnen we nog veel meer vertellen en laten zien.


GRATIS BROCHURE

Kerstpaketten, (eindejaars)geschenken en andere originele cadeaus. Download hier de gratis brochure!

Feestpakketten

Kies hier een origineel feestpakket!

€ 28,45
Dordrecht Speelkleed

Zeer leerzaam speelkleed van 160 x 130 cm

€ 42,50

25-11-2020
De mensen van het Dordtsch Dagblad zijn Groepie van de Week

Anderen vertellen over wat er in je omgeving gebeurt, we doen het al sinds mensenheugenis. Dit Groepie van de Week deed dat in Dordrecht.

Dordtsch Dagblad zelf op de foto

Het clubje vrolijke mensen dat je op de foto ziet zijn collega's van elkaar. Het zijn fotografen en verslaggevers van het Dordtsch Dagblad en ze zijn deze week bij Hallo Dordrecht het Groepie van de Week. Voor zover bekend staan op deze foto onder anderen de heer Hemelaar, Ton Marseille, Barend Mensen en de dames vooraan Rie Schaap en Nel van den Berg.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het kantoor van het Dordts Dagblad in de jaren 1960. @ Regionaal Archief Dordrecht

Nu Stripwinkel Sjors

De medewerkers poseren voor het pand van waaruit zij werkten en dat is het kantoor van het Dordtsch Dagblad op de hoek van de Groenmarkt en het Scheffersplein, waar nu stripwinkel Sjors is gevestigd. Op de achtergrond zie je een affiche van een aankondiging van een veteranen voetbalwedstrijd op het terrein van DFC en ook eentje van Feike Asma, de wereldberoemde organist die een concert gaat geven in de Grote Kerk.

De tekst gaat onder de foto verder.

Einde aan christelijk dagblad in Dordt

Het Christelijk dagblad voor Dordrecht en omgeving werd in 1924 opgericht en hoorde aanvankelijk bij het Rotterdamsch Nieuwsblad. De krant ging vanaf 1962 verder onder de naam Dordtsch Dagblad en de 'ch' in de naam achter Dordtsch verdween. Het Dordts Dagblad heeft tot 1975 bestaan.


22-11-2020
Alle-hus gekregen van die goede sint bij Hallo Dordrecht

Zou Sinterklaas alle cadeaus al hebben gekocht? Wij van Hallo Dordrecht denken van niet. Daarom vertellen we dit voor al die goede verstaanders die maar een half woord nodig hebben.

Alle Sinterklazen naar Hallo Dordrecht

Het gaat dit jaar allemaal een beetje anders dan anders. Met het '… en strooi dan wat lekkers in een of andere hoek' is Sinterklaas toch wat voorzichtiger geworden. Dat geeft overigens niet, want dat lekkers kan hij in ieder geval wél komen halen bij Hallo Dordrecht op de Blekersdijk.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Cadeautjes van Sinterklaas voor iedereen

Daar is een groot assortiment superleuke (en lekkere!) sint cadeaus in werkelijk alle prijsklassen en voor jong en oud. Denk aan een heerlijke letter van de beste chocolade van O Lala, een superleuk speelkleed van Dordrecht, een levensechte bouwplaat van de grote Kerk van Dordrecht, een fles Dordtse bubbels in een prachtige geschenkverpakking, leuke schapencadeautjes voor Dordtse Schapenkoppen waar je prachtige sinterklaasgedichten bij kunt maken. Nou ja, het is gewoon teveel om op te noemen.

De winkel van Hallo Dordrecht is dagelijks geopend, dus kom snel je sinterklaascadeautjes inslaan of kijk even rond in de webshop!


Chocolade gevel / sleutels / schapen

Chocolade gevel, sleutels, schapen

€ 6,50
Dordrecht Speelkleed

Zeer leerzaam speelkleed van 160 x 130 cm

€ 42,50
Bouwplaat Grote Kerk

Bouw zelf de Grote Kerk van Dordrecht

€ 18,50

22-11-2020
Geblaat: het tafelkleed van Woninginrichting Dekkers op het Bagijnhof

Het is bijna sinterklaas en hij heeft nog geen enkel cadeautje. Plotseling ziet hij in het Dordrechtsch Nieuwsblad een advertentie. Op die zaterdagmiddag in 1957 hangt de sneeuw zwaar in de lucht. De klok op de schoorsteenmantel slaat vier uur. Het kan nog net. Snel trekt hij zijn jas aan en roept naar zijn vrouw in de keuken dat hij nog even uit moet.

'Goedemiddag mijnheer, kan ik u helpen?'
'Ik hoop het.'
'Gaat het goed met u, mijnheer? U ziet wat bleek.'
'Ik heb vlug gelopen want ik was bang dat ik niet op tijd zou zijn. Het is nog een heel eind lopen vanuit Wielwijk.'
'Ah, mijnheer woont in de nieuwbouw. Bevalt het u om daar te wonen?'
'Ja, ja. Mag ik misschien even zitten?'
'Zeker. We gaan wel straks sluiten, maar ik haal toch een stoel voor u. We verkopen bedden en banken, maar het zou natuurlijk raar zijn om u aan te bieden hier te gaan liggen.'
'Ja.'
'Dat was een grapje.'
'O ja.'
'Mijnheer is kennelijk niet in de stemming voor een grapje. Enfin, waarmee kan ik u helpen?'
'Ik kom voor de advertentie van die vierhonderd mannen die hun vrouwen blij kunnen maken.'
'Pardon?'
'U adverteert in het Dordrechtsch Nieuwsblad met een kleed waar u er kennelijk vierhonderd van heeft.'

De tekst gaat onder de advertentie verder.

'Ach zo. Mijnheer doelt op het pluchen tafelkleed. Ik wist even niet waar u het over had en was al bang dat dit gesprek een rare wending zou krijgen. Vooral omdat ik zelf heb aangeboden op een van onze bedden te gaan rusten, hahaha.'
'Hoe bedoelt u dat?'
'Ik bedoel het rusten op ons bed in relatie met die vierhonderd mannen die hun vrij blij kunnen maken, hahaha.'
'Bed rusten? Man, ik wil geen bed, ik wil een kleed. Een tafelkleed van zuiver wol. Uit uw advertentie, begrijpt u?'
'Mijnheer is kennelijk nog steeds niet in de stemming voor een grapje. Ik geloof niet dat we elkaar goed begrijpen. Enfin, hier is het kleed in kwestie. Prachtige kwaliteit en ijzersterk. Daar zal moeder de vrouw heel blij mee zijn.'
'Mooi. Gaan ze hard?'
'Mijnheer, ze gaan heel hard.'
'Dan wilt u deze misschien oprollen en in een aardig Sint Nicolaaspapier verpakken?'
'Welzeker, mijnheer.'
'Vierhonderd mannen. Daar ben ik er nu ook een van.'
'Inderdaad, hahaha. Mijnheer kan een grapje kennelijk toch waarderen.'
'Voor hoeveel mannen heeft u nu nog een kleed over?'
'Voor driehonderdnegenennegentig.'
'U heeft gelijk. Ik denk dat we elkaar inderdaad niet goed begrijpen.'

Oude reclames in de krant, vraag en aanbod in de supermarkt, ingezonden mededelingen in het huis-aan-huisblad. De mooiste advertenties verdienen een verzonnen verhaal in onze rubriek Geblaat.

Bovenste foto: De winkel van Woninginrichting Dekkers op het Bagijnhof. @Regionaal Archief Dordrecht

 


20-11-2020
Klein stukje in Dordrecht een groot stukje leuker

Je gaat niet naar het lokaal met nummer 14 of nummer 3, maar naar het lokaal met de pandabeer. Dat is voor veel kinderen op de Dordtse school De Atlas niet alleen duidelijker, het is voor iedereen ook nog eens een stuk leuker.

Leuks op school De Atlas

School De Atlas aan de Chico Mendesring in de Dordtse wijk Stadspolders ziet er een stuk gezelliger uit. Zowel binnen als buiten zijn leuke tekeningen van dieren aangebracht. De dieren dienen voor de kinderen onder meer als wegwijzer door het gebouw.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Lieve dieren door Twin Creations

Het Dordtse reclamebureau Twin Creations kreeg deze leuke opdracht van de school en ontwierp de grote vriendelijke dierenafbeeldingen die op dibond werden gezet. Dibond leent zich heel goed om afbeeldingen op te zetten en het plaatmateriaal is ook geschikt voor zowel binnen als buiten.

School De Atlas is een basisschool voor speciaal onderwijs en biedt kinderen met psychische problemen behalve goed onderwijs ook speciale zorg en aandacht waar ze dat nodig hebben. De school wil leerlingen een gevoel van rust en veiligheid geven, zodat ze zich op hun gemak voelen en tot leren komen. Twin Creations hoopt aan dit doel ook te hebben bijgedragen. En kom je toevallig langs De Atlas, vergeet dan niet even te zwaaien naar die panda.


19-11-2020
Dordt op Atlas Nederlandse gemeenten: leuk maar niet welvarend

Dordrecht is wat armoeiig, maar wel leuk om te wonen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten die gisteren werd gepresenteerd.

Stijgen en dalen op de ranglijst

Dordrecht is een aantrekkelijke stad om te wonen, maar de sociaal-economische positie is zwak. Dat blijkt uit de jaarlijkse Atlas voor Gemeenten, die 18 november is gepresenteerd. In de Atlas van 50 grootste gemeenten staat Dordrecht 12e op de ranglijst van aantrekkelijke woonplaatsen, maar 48e op de sociaal-economische ranglijst. Op de een na onderste plaats, dus.

Volgens de wethouder Maarten Burggraaf van economische is dat slechte cijfer een bevestiging van de noodzaak om te investeren in de stad. Hij geeft aan dat de agenda Dordrecht 2030 juist wordt ingezet op de punten waarop de stad nu niet goed scoort. Op de agenda Dordrecht 2030 staan meer banen, betere scholing en het aantrekken van hogere inkomens.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Paul van de Velde

Zakken in de ranglijst

De sociaal-economische ranglijst wordt bepaald door factoren als werkgelegenheid, armoede, opleidingsniveau en uitkeringen. Dordrecht gaat de onderliggende cijfers bestuderen om te verklaren waarom de stad dit jaar zo is gedaald op de ranglijst (van 42 naar 48).

De Atlas geeft ook nog een stijging te zien voor Dordrecht. Op de lijst van aantrekkelijke woonsteden zijn we gestegen van plaats 15 naar plaats 12. Wethouder Piet Sleeking van cultuur en binnenstad noemt dat een mooi signaal. Hij geeft aan dat opeenvolgende gemeentebesturen hard gewerkt hebben aan onder meer het investeren in cultuur, maar ook in betere woningen en wijken. Ook de horeca heeft hier een grote rol in gespeeld, met nieuwe vestigingen en terrassen. Nu zijn er ook andere accenten nodig. Juist om al die mooie voorzieningen te kunnen behouden, meent Sleeking.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Dordt Sport

Ook sport onder de loep

In de Atlas is dit jaar voor het eerst ook aandacht voor sport. Over het algemeen komt Dordrecht hier in de middenmoot naar voren. Positief is de variatie in sportaccommodaties als velden en zalen. Negatief is dat er minder mensen wekelijks sporten of voldoende bewegen. Dordrecht telt naar verhouding meer mensen met overgewicht dan de gemiddelde stad.

Wethouder van sport Marco Stam is bekend met deze problemen. Hij geeft aan al met programma's te werken als JOGG (Jongeren op gezond gewicht) en met beweegroutes in de wijken. Deze cijfers zijn een teken dat er nog meer aan gedaan moet worden. Hij denkt dan onder meer aan het intensiever gebruik van de sportparken. Door deze een meer open karakter te geven moeten ze voor meer bewoners aantrekkelijk worden. Die kunnen dan ook makkelijker de stap naar sport zetten, individueel of in verenigingen, meent de wethouder.

Bovenste foto: luchtfoto Dordrecht @ Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed


18-11-2020
Tjalk van 15 meter in de maak bij DordtYart [+ filmpje]

Bij DordtYart wordt een tjalk gebouwd van vijftien meter lang. De bedoeling is dat het schip komend voorjaar door de straten van het Hofkwartier gaat.

Rivier, boot, stad

Het project Rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson is in volle gang. Bij de voormalige scheepswerf aan de Merwedestraat bouwt de kunstenaar met vrijwilligers aan een vijftien meter lange tjalk. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland.

De tekst gaat onder de foto verder.

Bij DordtYart wordt een 15 meter lange tjalk gebouwd voor het kunstproject Rivier, boot, stad. @ Dordrechts Museum

Een route naar het Hofkwartier

Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Hij laat zich inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water.

De tjalk wordt gebouwd naar historisch voorbeeld en zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na, die nadien de basis vormen voor permanente kunstwerken die zo de twee monumenten visueel met elkaar verbinden.

Met mankracht door de Thuredrith

Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith dat zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte.

Lees hier meer over het project.


17-11-2020
Deze broertjes wil je ook in je familie

Er zijn familieleden die je graag ziet komen omdat ze gezelligheid in huis brengen en je met elkaar geniet van lekker eten. Een goed voorbeeld zijn de Broertjes Saté.

Broertjes van de rest van Nederland

Al hun hele leven staat lekker eten bij de Dordtse ondernemers Broertjes Saté hoog in het vaandel. Op hun eigen feesten en verjaardagen speelt Indonesisch eten een grote rol. En daar hoort natuurlijk saté bij! Met de familierecepten op zak gingen de Broertjes Saté op pad om ook de rest van Nederland bij de familie te betrekken. En dat gaat geweldig!

De tekst gaat onder de foto verder.

Broertjes Saté in de prijzen

Broertjes Saté wint de ene prijs na de andere. Het A-merk Calvé gaf ze de klassering Lekkerste saté van Nederland. In 2016 wonnen ze de 24Kitchen Foodtruck Award en twee jaar later nog eens een mooie tweede plaats. Zie je op een festival of feest een lange rij mensen staan bij een foodtruck, dan kun je gerust ervan uitgaan dat ze wachten op een broodje saté van Broertjes Saté.
Alle festivals en evenementen liggen door corona stil, maar de foodtruck rijdt nog steeds. Naar jouw huis, bijvoorbeeld.

De tekst gaat onder de foto verder.

Laat de gerechten maar doorkomen

Broertjes Saté leveren namelijk Indonesische maaltijden bij je thuis. Nou, als dat niet heerlijk is? Van rendang tot gado gado en natuurlijk die geweldige saté. De gerechten worden koud bezorgd. Even opwarmen en genieten maar! O ja, en het bezorgen is nog gratis ook.

Klik hier voor meer informatie en de menukaart.


15-11-2020
Bioscoopfilm Dordrecht door de jaren heen in The Movies [+ trailer]

Als we weer naar de bioscoop kunnen, en daar gaan we wel vanuit, dan moet je beslist de film Dordrecht door de jaren heen gaan zien in Cinema The Movies in de Dordtse Nieuwstraat.

Leuk! Een première in The Movies

Vanaf 8 januari gaat de film Dordrecht door de jaren heen in première in The Movies aan de Nieuwstraat in Dordrecht. De documentaire wil laten zien wat de stad zo bijzonder maakt, de Dordtenaar zo speciaal en of de inwoners trots zijn op hun stad.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Filmposter @ dordtfilm.nl

De pracht van Dordrecht komt voorbij

Niet alleen de pracht van de stad komt voorbij, ook laat de film alle vier seizoenen van de Dordtse Biesbosch zien. Verteller Coen Koopmans neemt de kijker mee door de geschiedenis en ook komen mensen als Jaap Bouman aan het woord, die veel over Dordrecht weet en boswachter Jacques van der Neut. De film is van de hand van Bas Kakes. Hij verzorgt onder meer de regie, de montage en het camerawerk. Kevin van den Hoek neemt de grafische vormgeving en special effects zijn rekening en doe kun je onder meer terugzien in het titelontwerp en de poster.
Hou dus de aankondigingen in de gaten zodat je kaarten kunt bestellen zodra dat mogelijk is.

Alle afbeeldingen @ Bas Kakes dordtfilm.nl


14-11-2020
Brief van burgemeester Wouter Kolff over klappen in de zorg

Er is een nieuwe open brief verschenen van burgemeester Wouter Kolff aan alle Dordtenaren waarin hij deze keer waarschuwt voor agressie en ongeduld.

Klappen voor de zorg en niet tegen de zorg

In zijn nieuwe brief aan alle Dordtenaren roept burgemeester op tot waardering en respect voor alle zorgmedewerkers. We geven de brief integraal weer.

Beste Dordtenaren,

Tijdens het zingen van het kinderlied 'Klap eens in je handjes blij, blij, blij. Op je boze bolletje allebei' voor mijn dochtertje dacht ik aan ruim een half jaar geleden toen we met z'n allen in onze handen klapten voor de mensen in de zorg.
Die waardering van toen maakte mij blij. Maar ook mijn bolletje is helaas soms boos. Boos omdat sommige mensen die waardering nu niet meer kunnen opbrengen.
Waar eerst werd geklapt, krijgen sommigen nu ook letterlijk klappen in het gezicht.

Ik was gisteren op werkbezoek in het Beatrix Ziekenhuis in Gorinchem. Je weet het vast nog. Dit ziekenhuis sloot begin maart uit voorzorg de deuren vanwege een besmetting van het coronavirus op de Intensive Care afdeling. Het was een moment dat ik mij nog heel goed kan herinneren. We wisten toen nog niet wat er allemaal op ons af zou komen. Inmiddels weten we beter.

Tijdens het werkbezoek gisteren heb ik gesprekken gevoerd met een aantal medewerkers. Ik heb enorm veel waardering voor hun inzet. Ook als ze te maken hebben met patiënten of familie die het niet kunnen opbrengen fatsoenlijk te blijven. Scheldpartijen, bedreigingen, geweld. Hoe langer deze crisis, hoe korter ons lontje soms is. Natuurlijk lopen de emoties af en toe hoog op. Ik snap dat mensen onzeker kunnen zijn. Maar bij agressief gedrag trek ik echt een dikke streep.

Dit heeft veel impact op het zorgpersoneel. Niet alleen op het personeel van het Beatrix Ziekenhuis maar op alle zorgmedewerkers. Zij staan net als de politie en handhavers in de frontlinie. Dat doen ze voor jou en voor mij en altijd met hart en ziel. Het kan dan niet zo zijn dat een kleine groep mensen alleen maar aan zichzelf denkt. Dat is een klap in het gezicht voor iedereen.

Maar we kunnen de zorgmedewerkers helpen. Dat doen we door ons aan de maatregelen te houden. Ons gedrag heeft invloed om het aantal Corona gevallen omlaag te krijgen. We hebben de afgelopen week laten zien dat we dit kunnen, maar we zijn er echt nog niet. De druk op de zorg is nog te groot. Iedereen die zorg nodig heeft, moet ook zorg kunnen krijgen. Dus kom op. Met z'n allen gaan we dit voor elkaar krijgen.

Ga een luchtje scheppen, maar ga alsjeblieft niet zomaar voor de lol naar de binnenstad. Het is daar soms echt te druk.

We zijn op de goede weg. Het aantal besmettingen daalt langzaam. Deze daling moeten we blijven inzetten. Het goede nieuws is, dat we dat in eigen hand hebben. Als iedereen meewerkt, trappen we dit nare virus in een hoek waar het niet zo makkelijk meer uit kan.

Dordtenaren, hou vol! En klap weer eens in je handjes, dat maakt veel mensen blij.

Wouter Kolff, burgemeester


14-11-2020
Dit komt allemaal in het nieuwe speelbos De Elzen

Speelbos De Elzen kun je vinden aan de Noorderelsweg in de Dordtse Biesbosch. Het speelbos bij de Viersprong wordt groter en mooier dan het vorige.

Speelbos De Elzen in de maak

De grondwerkzaamheden voor de aanleg van het nieuwe speelbos beginnen volgende week. Het gebied is dan tijdelijk niet toegankelijk. Begin volgend jaar starten de inrichtingswerkzaamheden en als het goed is dan is het speelbos volgend voorjaar klaar.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het speelbos in de Dordtse Biesbosch wordt groter en krijgt allerlei nieuwe elementen. @ gemeente Dordrecht

Groter en nog leuker in de Dordtse Biesbosch

Water speelt een grote rol in het speelbos. De huidige steiger wordt vergroot en er komt een nieuwe kreek voor extra speelplezier. Het trekpontje en de waterpomp worden in ere hersteld en er komen stapstenen in het water. Daarnaast worden oude delen opgeknapt en veel nieuwe elementen toegevoegd. Zo komen er een openluchtlokaal, een zintuigenpad, een slingertouw en een tokkelbrug. De huidige wiebelplanken worden hersteld en de klimboom blijft.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

De Dordtse Biesbosch met rechts Paviljoen De Viersprong. @ Paul van de Velde

Iedereen is welkom in Speelbos De Elzen

Kinderen kunnen vanaf komend voorjaar dus weer naar hartenlust spelen en de natuur ontdekken. Er is veel ruimte voor sport en bewegen, voor jong en oud. In het ontwerp is rekening gehouden met kinderen met een beperking, zodat ook zij kunnen komen spelen. Het ontwerp is tot stand gekomen in samenwerking met Staatsbosbeheer en het Waterschap Hollandse Delta. Staatsbosbeheer is eigenaar en beheerder van het gebied. Bewoners van Dordrecht, onder wie een groep kinderen van de naschoolse opvang, hebben inbreng geleverd tijdens twee inloopmiddagen.


13-11-2020
Alleen bij Hallo Dordrecht: de Grote Kerk van Dordrecht als bouwplaat

Levensgroot is hij niet, maar hij lijkt levensecht en je herkent hem meteen: dit is de Grote Kerk van Dordrecht.

De Grote Kerk als bouwplaat

De Grote Kerk van Dordrecht die ook wel de Dordtse Dom wordt genoemd kun je bij Hallo Dordrecht als bouwplaat kopen. Hoe leuk is dat! De bouwplaat wordt uiteraard zo plat als een dubbeltje geleverd. Om de Grote Kerk te kunnen bouwen zit er in het pakketje vier vellen dun karton op A3 formaat. En uiteraard krijg je er een beschrijving bij. Is de bouwplaat klaar dan is de Grote Kerk 34 centimeter lang, 16 centimeter breed en 21 centimeter hoog.

De tekst gaat onder de foto verder.

 

Alleen bij Hallo Dordrecht

Deze originele bouwplaat is alleen te koop bij Hallo Dordrecht en kost 18,50 euro. Als dat geen leuk cadeau is voor de feestdagen, dan weten wij het ook niet meer. Ga er snel eentje halen in de winkel van Hallo Dordrecht op de Blekersdijk 38-A of bestel hem in de webshop.


Bouwplaat Grote Kerk

Bouw zelf de Grote Kerk van Dordrecht

€ 18,50

12-11-2020
Corona in Dordrecht: 'Het is veel te druk in de binnenstad'

Het lijkt alsof we in Dordrecht het ergste achter de rug hebben, maar het aantal coronagevallen is nog steeds acht keer te hoog. En daarom komt er een strengere handhaving aan.

Nog steeds zorgelijke coronacijfers in Dordrecht

Het niveau van het aantal besmettingen is nog steeds zorgelijk hoog, meldt GGD-directeur Cees Vermeer tijdens de persconferentie van de Veiligheidsregio en de GGD eerder vandaag. Bij niveau 'waakzaam' zijn er 50 besmettingen per 100.000 inwoners. Daar zijn we nog lang niet want op dit moment ligt het niveau op zo'n 400 besmettingen per 100.000 inwoners. Als je de cijfers per dag leest, lijkt het alsof het snel de goede kant op gaat, maar die getallen schommelen en daarom is het beter om het per week te bekijken, meent burgemeester Wouter Kolff. Als je dat doet, zie je dat die daling nog echt even een poosje moet doorzetten.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Geen avondklok wel strengere handhaving

Van een avondklok is het niet gekomen omdat zo'n maatregel in een relatief klein stedelijk gebied lastig uit te voeren is. Het neemt niet weg dat er komend weekend strenger gehandhaafd wordt. Tijdens het winkelen afgelopen weekend was het in de binnenstad veel te druk, meldde Kolff. De Sarisgang, het Statenplein en de Kolfstraat zijn enkele voorbeelden waar mensen het kennelijk lastig vinden om voldoende afstand te houden. Op verschillende plekken in de binnenstad, zoals in het Achterom, zijn nieuwe lijnen op de straat gezet om de looprichtingen duidelijker aan te geven.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Ga niet funshoppen

De burgemeester spoort mensen aan om niet te gaan funshoppen en als je toch naar de stad moet, doe dat dan met zo min mogelijk mensen en ga er alleen uit voor de boodschappen die je nodig hebt. Om te voorkomen dat naar de stad gaan toch een uitje wordt gaan politie, handhaving en suswachten er extra op letten of mensen wel voldoende afstand houden en ze letten ook extra op groepsgrootte want je mag maar met maximaal twee personen over straat. Wie zich er niet aan houdt krijgt een bekeuring.


11-11-2020
Plannen voor vernieuwde Spuiboulevard weer stap verder [+filmpje]

Voor de Spuiboulevard zijn grootste veranderingen in de maak. De ontwikkeling van de plannen zijn een stap verder.

Spuiboulevard met minder auto's en meer groen

Woningen op de plaats van kantoren, minder ruimte voor auto's, meer groen. Een uitbreiding van de parkeergarage Spuihaven, en een nieuw Huis van Stad en Regio op de plaats van het oude belastingkantoor. Dat zijn de belangrijkste elementen in het stedenbouwkundig plan voor de Spuiboulevard en omgeving. Inspraak op dit plan kan tot en met 24 december mogelijk, maar gaat wel anders dan normaal.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Zo komt het Huis van Stad en Regio eruit te zien. @ gemeente Dordrecht

Een stedebouwkundig plan voor Spuiboulevard

Met het stedenbouwkundig plan is de ontwikkeling van de Spuiboulevard weer een stap verder. De gemeenteraad had al eerder een gebiedsvisie vastgesteld en besloten het winnende ontwerp voor het Huis van Stad en Regio uit te laten werken. Ze gaan nu kijken naar de ontwikkelmogelijkheden voor het huidige Stadskantoor en het kantoor van de Sociale Dienst. Die komen immers na de oplevering van het Huis van Stad en Regio leeg te staan. Ook de naastgelegen kantoren van Crownpoint maken deel uit van het plangebied.

De tekst gaat onder de afbeeling verder.

Een bovenaanzicht van het prismavormige Huis van Stad en Regio. @ gemeente Dordrecht

Ruim baan voor voetgangers, fietsers en OV

In het plan maken kantoren plaats voor woningen en komt er meer groen, vooral in hoven tussen de woningen. Er is veel ruimte bedacht voor voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Voor het autoverkeer komt er een 'knip' in de Spuiboulevard. De Spuihavengarage wordt uitgebreid. Voor zowel Crownpoint als het Huis van Stad en Regio zijn de bestemmingsplannen in voorbereiding.

Inspraak per telefoon of MS-teams

Tot en met 24 december is er een inspraakperiode voor de plannen aan de Spuiboulevard. Vanwege corona kun je op twee manieren reageren, namelijk in een 10-minuten gesprek per telefoon of digitaal via MS-teams. Meer informatie daarover vind je hier.

Het filmpje laat zien wat de bedoeling is van het Huis van Stad en Regio.


11-11-2020
Ben je er al geweest? HEERLIJK is geopend [+ filmpje]

Even op het fietsje naar de Voorstraat en terug met een tas vol lekkers. Woensdagmorgen opende om klokslag 8.00 uur HEERLIJK. En Hallo Dordrecht was erbij.

Goudgeel en gezellig bij HEERLIJK

Het is mistig en kil op deze woensdagmorgen, maar op de Voorstraat 246 branden de lampen goudgeel en gezellig en staat de deur uitnodigend open. Tosti & smoothiebar HEERLIJK is vanaf nu iedere dag geopend van 8.00 tot 17.00 uur, zeven dagen per week en op koopavond tot 19.00 uur. Je kunt er dus bijna altijd terecht voor een lekkere koffie en thee, croissantjes, broodjes of een compleet ontbijt. En vergeet niet de smoothies en natuurlijk de klapper van HEERLIJK: het enorme assortiment tosti's en broodjes voor de lunch.

De tekst gaat onder de foto's verder.

HEERLIJK op de Voorstraat 246 is zeven dagen per week geopend. @ Hallo Dordrecht

De tosti hogerop

We schreven eerder over Edwin Bleeker die HEERLIJK gaat runnen. Edwin brengt de tosti naar een hoger niveau. Vanaf vandaag heeft hij alvast een dozijn verschillende die je kunt proberen. Wij van Hallo Dordrecht waren er vroeg bij en bestelden een lekker ontbijt to go. Voor een keuze uit het dozijn verschillende tosti's springen we later opnieuw op de fiets.

HEERLIJK tosti & smoothie bar, Voorstraat 246 Dordrecht - iedere dag van de week geopend van 8.00-17.00 uur, donderdag koopavond tot 19.00 uur. Klik hier voor meer informatie.


10-11-2020
Schapen tellen op het YouTube-kanaal 800schapen

Pleun Punt en Hanneke Schalkoort beleven veel plezier aan het maken van filmpjes voor hun YouTube-kanaal 800schapen. Ze hadden veel plannen voor het Dordrecht 800-jaar, maar dat liep allemaal anders.

Filmpjes maken als hobby

Pleun Punt vond in het maken van filmpjes een leuke hobby. Samen met illustrator Hanneke Schalkoort wilde hij het Dordrecht-800 jaar luister bijzetten door een jaar lang iedere week een 'schapen'-filmpje te plaatsen op YouTube.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Niet uit het schapenveld geslagen

De uitbraak van het coronavirus zette echter een lelijke streep door de feestelijkheden, maar Pleun en Hanneke lieten zich er niet door uit het veld slaan. Trouw verschijnt nog steeds iedere zaterdagmiddag een schapenfilmpje, deze week dus voor de 45-ste keer.

Het hele interview is te lezen in de b2b-krant van Tony Bruys, die maandelijks verschijnt.

Klik hier voor het YouTube-kanaal 800schapen


Heb je onze gratis geschenkengids al gezien?
Hallo Dordrecht heeft de mooiste kerstpakketten, cadeaus en relatiegeschenken. Kom kijken in onze winkel op de Blekersdijk in Dordrecht of download gratis de geschenkengids.
Realisatie Acadia | Design Twin Creations