12-01-2021
Op de voormalige scheepswerf komt het Wervenpark [+ filmpje]

Natuur en industriële geschiedenis komen straks samen in het nieuwe park dat wordt aangelegd op de Stadswerven.

Stadswerven brengt veel samen

De nieuwe Dordtse buurt Stadswerven is op het kruispunt van de rivieren Beneden Merwede, Noord en Oude Maas. Naast woningen is er ook bedrijvigheid, cultuur en ontspanning. Stadswerven bestaat uit twee deelgebieden. Stadswerven-Noord is het schiereiland ten noorden van het Wantij. Stadswerven-Zuid is het gebied ten zuiden van het Wantij tussen Biesboschstraat, Noordendijk en Oranjelaan.

Wervenpark met historische elementen

Bij de entree van Stadswerven-Noord staan de resten van een scheepshelling en een oude scheepskraan. De gemeente Dordrecht gaat een park aanleggen op deze voormalige scheepswerf dat de naam Wervenpark krijgt. Het Wervenpark is een park met historische elementen, waar natuurontwikkeling de ruimte krijgt. Binnenkort start de gemeente met de eerste werkzaamheden voor de aanleg van het park. In animatie hieronder kun je zien hoe het Wervenpark eruit komt te zien.


12-01-2021
Hulp voor gedupeerden van de toeslagenaffaire

De Sociale Dienst Drechtsteden houdt een webinar voor ouders die in de Drechtsteden wonen en gedupeerd zijn geraakt door de kinderopvangtoeslag.

Sociale Dienst Drechtsteden ondersteunt

De manier waarop de kinderopvangtoeslag is uitgevoerd door de Belastingdienst kan gevolgen hebben voor je financiële situatie. De Sociale Dienst Drechtsteden kan hierbij ondersteunen.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Het gaat om de volgende situaties

* Je bent gedupeerd door vooringenomen handelen van de Belastingdienst en door onderzoek naar georganiseerde fraude (CAF-zaken).
* Je bent gedupeerd doordat de wet te streng was.
* Je krijgt de kwalificatie opzet/grove schuld, waardoor je in het verleden geen persoonlijke betalingsregeling kon krijgen.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Wat doen ze eraan

Wie zichzelf herkent in een of meer van de drie bovengenoemde voorbeelden, kan contact opnemen met de Sociale Dienst. Zij helpen je dan verder met bijvoorbeeld inkomen, schulden, woning of andere zaken.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Webinar voor ouders

Voor ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire houdt de Belastingdienst op 19 januari van 20.00 tot 21.30 uur een online bijeenkomst (webinar).

Klik hier om je aan te melden of bel 078-7708910 voor meer informatie.

 

 


10-01-2021
Zo mooi wordt plan Kleine Sluys Poort [+ animatie]

Wil je een stadswoning, een appartement in het monument of helemaal nieuw? Het kan allemaal bij het kleinschalige project De Kleine Sluys Poort aan de Dordtse Kalkhaven.

De Kleine Sluys Poort

Het ziet er nu wat vervallen uit, maar daar gaat op een enorme manier verandering in komen! We hebben het over de hoek van de Sluisweg en de Achterhakkers. Daar komen in een kleinschalig plan acht appartementen (aan de Achterhakkers-kant) en vijf stadswoningen (aan de Sluisweg-kant). Vier van die appartementen zijn nieuwbouw en de andere vier bevinden zich in het grote monument. De stadswoningen zijn ook nieuwbouw, maar passen heel goed in de bestaande omgeving.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Impressie van de appartementen. @ De Kleine Sluys Poort

Appartementen Achterhakkers

Alle appartementen hebben een (dak)terras of achtertuin en op één appartement na kunnen de bewoners hun auto parkeren op een afgesloten terrein aan de achterkant van het gebouw met uitzondering. Het appartement waar geen parkeerplaats voor gemaakt kan worden kan met een parkeervergunning direct voor de deur parkeren. Ook zijn er twee inpandige parkeerplaatsen op de begane grond van het nieuwbouwgedeelte beschikbaar. De appartementen op de begane grond hebben een berging in de achtertuin, de andere appartementen hebben een inpandige berging in het nieuwbouwgedeelte. De drie- en vierkamerappartementen variëren in grootte van 95tot 145 vierkante meter.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Impressie van de stadswoningen. @ De Kleine Sluys Poort

Stadswoningen Sluisweg

De stadswoningen hebben vier slaapkamers en een achtertuin met berging op het westen. Je kunt het huis aan de achterzijde uitbouwen of bijvoorbeeld een dakkapel plaatsen. De auto kan met een parkeervergunning van 120 euro per jaar direct voor de deur worden neergezet.

Het project wordt ontwikkeld door VPO De Kleine Sluys Poort, dat onderdeel is van de Van Pelt Groep. De prijzen van de woningen variëren van 425.000 tot ongeveer 650.000 woningen. Waltmann Makelaars heeft het project in de verkoop. Bekijk ook de animatie onderaan dit bericht.

Hier vind je meer informatie.


08-01-2021
Enorme stroomstoring treft deel van Dordrecht

Ineens was het einde oefening. Vrijdagmiddag werd een groot deel van Dordrecht getroffen door een stroomstoring.

Alles uit in een deel van Dordt

Ruim 14.000 huishoudens in Dordrecht hebben een paar uur zonder stroom gezeten. Dat het even na 14.00 uur gebeurde, kon je zien aan de klokken van de Grote Kerk en het Stadhuis, want ook die stonden stil. De automatische deuren van de winkels lieten het afweten en natuurlijk was het ook daar donker. Slagbomen van parkeergarages werkten niet, mensen zaten opgesloten in de lift en verkeerslichten vielen uit.

Trafostation hoek Noordendijk en Oranjelaan

De storing is waarschijnlijk ontstaan in het trafostation op de hoek van de Oranjelaan en de Noordendijk. Niet alleen in de binnenstad was de stroom uitgevallen, ook het Albert Schweitzer ziekenhuis had geen stroom en moest terugvallen op een eigen noodstroomvoorziening. Het regende klachten en opmerkingen op de social media, maar rond 15.45 uur werkte alles weer.


07-01-2021
Vernielingen tijdens jaarwisseling kost Dordrecht 'slechts' 28.600 euro

Het is nog steeds een bedrag om niet blij van te worden, maar deze jaarwisseling kostte een stuk minder dan die van het jaar daarvoor.

Schade tijdens jaarwisseling 'valt mee'

De schade aan de openbare ruimte in Dordrecht tijdens de jaarwisseling is dit jaar ongeveer 28.600 euro. Dat lijkt veel, maar is een stuk 'voordeliger' dan het jaar daarvoor. Toen werd er namelijk voor 91.065 euro aan schade aangericht. De meeste schade was aan afvalbakken.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

51 kilo ingeleverd

Dit jaar gold een vuurwerkverbod voor alle vuurwerk behalve categorie F1-vuurwerk (fop- en schertsvuurwerk). Daarnaast heeft de gemeente op 28 december een inleverdag voor illegaal vuurwerkdag gehouden. Mensen konden zonder straf te krijgen vuurwerk inleveren. De actie heeft 51 kilo aan (illegaal) vuurwerk opgeleverd.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Afvalbakken en verkeersborden

De schade aan afvalbakken bedroeg 15.600 euro en 80 beschadigde verkeersborden zorgden voor een kostenpost van 4.000 euro. Bij sportaccommodaties is tot nu toe geen schade aangetroffen, maar aan speelplekken en speeltoestellen is wel voor 9.000 euro aan vernielingen geconstateerd. De gemeente doet aangifte van schade bij de politie. Als dat kan, worden de kosten verhaald op de dader.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

21 x kleine branden

Tijdens de jaarwisseling zijn er in totaal zeven aanhoudingen verricht voor het verstoren van de openbare orde, voor vuurwerk of openbare dronkenschap. De brandweer moest 21 keer te hulp schieten in Dordrecht voor vooral kleine branden. Bij het ziekenhuis kwamen geen vuurwerkslachtoffers binnen en bij de huisartsenpost meldde zich één patiënt met licht vuurwerkletsel.


04-01-2021
Alle scholen blijven voorlopig nog even dicht

De kerstvakantie is voorbij, maar je gaat niet naar school. Zo begint de eerste week van het nieuwe jaar.

Scholen nog even gesloten

De scholen blijven nog even gesloten in Nederland. Vanwege de hoge besmettingscijfers en de toenemende druk op de zorg door het coronavirus is er geen ruimte om de basisscholen en kinderopvanginstellingen eerder te openen dan voorzien. De locaties blijven wel open voor noodopvang voor kinderen van een ouder met een cruciaal beroep en voor kwetsbare kinderen. Het kabinet nam dit besluit op advies van het Outbreak Management Team. Onderwijsminister Arie Slob vindt dat erg jammer en had het graag anders gezien, maar zegt dit besluit te moeten nemen omdat de zorg nog te zwaar wordt belast door het coronavirus.

De tekst gaat onder de foto verder.

Rond 12 januari weet je meer

De scholen en kinderopvang blijven dus fysiek dicht tot en met ten minste 17 januari, behalve voor noodopvang. Scholen geven in plaats daarvan afstandsonderwijs. Rond 12 januari vindt een heroverweging plaats van de maatregelen. En de beslissing die dan wordt genomen hang af van de situatie van dat moment.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Britse coronavariant

En dan was daar ook ineens die Britse variant van het coronavirus. Het OMT doet daar onderzoek naar en dat betrekt het kabinet bij de beslissing rond 12 januari of de scholen weer open mogen. Vanwege die nieuwe variant van het virus adviseert het OMT om ook kinderen onder de 12 jaar te laten testen bij klachten. Er wordt ook gekeken of het kabinet nog aanvullende maatregelen moet nemen in het onderwijs.


02-01-2021
Het Bolwerck neemt tijdelijke afslag naar de zorg

Restaurant Het Bolwerck is tijdelijk helemaal gesloten en je kunt dus ook niet afhalen bij het restaurant.

Team Bolwerck helpt

Alle medewerkers van het Dordtse restaurant Het Bolwerck aan de Boomstraat nemen tijdelijk een afslag in hun carrière. Eigenaar Dennis van der Salm en zijn voltallige personeel gaan werken in de zorg. 'We gaan proberen ons verdienstelijk te maken bij zorgcentrum Waardeburgh in Sliedrecht,' meldt Dennis. 'Zo hopen we een steentje bij te kunnen dragen aan de zorg.'

De tekst gaat onder de foto verder.

Gelukkig hebben we de foto's nog. @ Het Bolwerck

Het is tijdelijk

Zolang alle horeca gesloten moet blijven vanwege de coronamaatregelen, zal ook het restaurant aan het drierivierenpunt gesloten zijn. Het Bolwerck had gedurende de gedwongen sluiting een menukaart voor afhalen en bezorgen, maar ook dat is tot nader order gestopt.


02-01-2021
Het is vandaag Dag van je Ex, dus…

Je hebt Valentijnsdag, Internationale Dag van het Gezin, Poëziedag en ga zo maar door. Er is zelfs een Dag van je Ex. En dat is vandaag.

Dag van je Ex

De Dag van je Ex is in het leven geroepen door de krant nrc.next omdat die graag een eigen Dag wilden oprichten. Waarschijnlijk heeft deze dag dan ook alleen maar te maken met de letters 'ex' in de naam van de grondleggers. Neemt niet weg dat in deze tijd van overdenkingen het misschien goed voor je is ook even aan je ex te denken.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ stock

Uit het oog

Het doel van de Dag van je Ex is het waarderen voor je verloren liefde die uit het oog maar nooit uit het hart is. Je kunt denken aan de fijne tijden die je met je ooit-ega(a) had en hoe die je heeft gemaakt tot de persoon die je nu bent. nrc.next hoopt dat je hem of haar eens opbelt, zonder wrok en zonder rancune, maar met waardering. En dankbaarheid. De Dag is dus niet bedoeld om elkaar opnieuw met de mattenklopper c.q. deegroller achterna te zitten.

De krant nrc.next gaf bij de oprichting in 2014 toe dat de Dag is bedoeld als experiment om te kijken hoe makkelijk het is een Dag op te richten. Best makkelijk, zo blijkt.


31-12-2020
Vanavond laserpracht boven Dordt, maar blijf thuis

Geen vuurwerk, maar er is wel iets anders te zien en te horen. Het is wel de bedoeling dat je dat thuis ervaart.

Bundels licht over Dordrecht

Wie vanavond uit zijn Dordtse raam kijkt, of vanaf zijn balkon of in de tuin, kan genieten van lasers die door de lucht schijnen. Vanaf zes locaties in de binnenstad kun je de bundels licht over de stad zien bewegen. Organisator Gerben Baaij van Dordrecht Marketing meldde niet aan AD De Dordtenaar waar de lasers zijn opgesteld omdat hij niet wil dat mensen ter plekke gaan kijken en er daardoor een oploop ontstaat.

Voor groot en klein

De lasers gaan om 22.00 uur aan. Zes groen schijnende lichtbundels schijnen recht omhoog, komen dan twintig minuten lang in beweging en krijgen steeds verschillende kleuren. Ze eindigen met elkaar boven één centraal punt van de stad. Daarna begint het programma opnieuw en het wordt zo steeds herhaald tot een uur na middernacht. Kleine kinderen kunnen er ook van genieten want speciaal voor hen wordt het laserspektakel op nieuwjaarsdag herhaald van 19.00 tot 20.00 uur.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een foto uit 1999 waar het toenmalige gemeentebestuur ging kijken hoe de grootste klok van de Grote Kerk werd gemaakt. @ Regionaal Archief Dordrecht

Groot gelui uit Grote Kerk

Precies om middernacht luiden alle kerkklokken in Dordrecht zoals ze dat ieder jaar doen, maar vanuit de toren van de Grote Kerk klinkt groot gelui. Je kunt dan de zwaarste klok van Nederland horen die bijna tienduizend kilo weegt. Het duurt eventjes voordat ook de zwaarste klok gaat klinken, maar dan hoor je ook wat! Het groot gelui duurt een kwartier als teken van solidariteit en verbondenheid.

Bovenste foto: ter illustratie @ stock


30-12-2020
Zo gaan jij en je kerstboom netjes uit elkaar

Driehoog het raam uit, in je tuin kwakken, bij de afvalcontainer zetten. Er zijn veel manieren om van je kerstboom af te komen. Hier lees je wat de meest beschaafde oplossing is.

Lever je kerstboom in

Wie na de feestdagen de kerstboom de deur uit doet, kan hem inleveren op verschillende punten in Dordrecht. Om de contactmomenten tot een minimum te beperken is er dit jaar geen kerstbomenactie met een vergoeding. De gemeente Dordrecht hoopt dat die actie volgend jaar wel weer door kan gaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit gebeurt er met je kerstboom

De bomen krijgen een goede bestemming. Van de takken en naalden wordt compost gemaakt. De stam wordt versnipperd en hier wordt groene elektriciteit en warmte van gemaakt. Ook worden versnipperde bomen gebruikt als bodembedekking in bijvoorbeeld stadsboerderijen.

Hier kan het

Je kunt je kerstboom inleveren op zaterdag 2 januari 2021 tussen 12.00 en 16.00 uur en zaterdag 9 januari 2021 tussen 11.00 en 15.00 uur op deze inleverpunten:

Stadspolders

Chico Mendesring bij Balsa
Chico Mendesring bij de T-splitsing Amazone en Branco
Van den Broekerf bij de Geert Groote School
Pearl Buck-erf bij de parkeerplaats
Van Eesterenplein bij winkelcentrum Bieshof

Dubbeldam

Damplein bij de parkeerplaatsen

Krispijn

Nassauweg hoek Johan Willem Frisostraat
Bosboom Toussaintstraat hoek Brouwersdijk

Sterrenburg

De Jagerweg bij de Doornenburg
Planetenlaan bij winkelcentrum Sterrenburg
Loevestein bij Rustenburg

Binnenstad

Kolfstraat bij de Museumstraat
Spuiboulevard bij de parkeerplaats Stadskantoor
Grote Markt bij de parkeerplaats Action
Noordflank
Lijnbaan hoek Noorderstraat/Houthavenplein

Staart

Plein 1940-1945

Reeland

Vogelplein bij de parkeerplaatsen
Eemsteynplein bij de Heysterbachstraat

Wielwijk

Admiraalsplein bij de parkeerplaatsen

Crabbehof

Thorbeckeweg Pleintje tegenover Apotheek Crabbehof

Wilgenwende

Buitenplaats bij de glas- en textielcontainer (alleen zaterdag 2 januari)

Wilt je de kerstboom na zaterdag 9 januari inleveren? Dan kun je hem zelf naar het afvalbrengstation van HVC aan de Baanhoekweg brengen.


29-12-2020
Profiteer nog snel van deze december-actie

De decembermaand is bijna voorbij en daarmee ook deze Actie van de Maand. Kom dus snel zelf in actie!

Mondkapje op? Dan wel een leuke!

Een mondkapje is nou niet meteen het meest charmante dat je kunt bedenken. Maar ze zijn op veel locaties verplicht en dus kun je er maar beter een positieve draai aan geven. Hallo Dordrecht heeft leuke mondkapjes en ze zijn deze maand nog eens in de aanbieding ook.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Snel nog deze Actie van de Maand

Nu moet je even in de gaten houden dat de maand december bijna voorbij is, dus profiteer nog snel van deze Actie van de Maand. Je betaalt de hele maand december voor twee uitwasbare mondkapjes niet 13 euro, maar slechts 11,25 euro. Er is een grote keuze met leuke typisch Dordtse icoontjes in allerlei kleuren. Je krijgt ze bovendien gratis thuisbezorgd als het op een adres is in de Drechtsteden. Bij een online bestelling storten we de bezorgkosten direct terug.

Of met persoonlijke bedrukking

Liever een eigen bedrukking op je mondkapje? Dat kan ook. Bedrukken doen we in huis, dus je kunt helemaal zelf zeggen wat je er op wilt hebben. Neem gerust contact op om van die voordelige mondkapjes aan te schaffen of bestel ze in de webshop. Geef bij je bestelling aan welke mondkapjes je wilt hebben of mail of bel (078-3021085) je keuze even door. Wij zorgen voor de rest!


Actie van de Maand

De hele maand januari het schapen schaakspel nu met gratis schapen boter-kaas-en-eierenspel ter waarde van €9,50

€ 55,00

28-12-2020
Nee, dít is het oudste huis van Dordrecht

Net nu we dachten te weten wat het oudste woonhuis van Dordrecht is, blijkt er een huis te zijn dat nóg ouder is.

Waar is het oudste woonhuis van Dordrecht

Dordrecht is de oudste stad van Holland. Maar niemand weet wat het oudste woonhuis is in die stad. Lange tijd werd aangenomen dat Huis 't Zeepaert in de Wijnstraat 113 het oudste huis van Dordrecht is. Het pand dateert uit 1495 en dat kun je aan de gevel ook zien. Maar het kan best zijn dat er achter 'moderne' gevels eeuwenoude panden schuilgaan. Dat geldt vooral voor het gebied Voorstraat, Grotekerksbuurt, Groenmarkt en de Wijnstraat.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Lange tijd werd gedacht dat Huis 't Zeepaert in de Wijnstraat het oudste huis van Dordrecht was. @ WikiCommons

Hout zegt veel

De gemeente Dordrecht probeert door historisch houtonderzoek van bijvoorbeeld oude balken in de kapconstructies van huizen sporen te vinden van het oudste woonhuis van Dordrecht. En dat heeft al tot een aantal verrassende ontdekkingen geleid. Zo zijn ze op sporen gekomen van woonhuizen uit 1492, 1486 en 1383. Over een van deze vondsten schreven we eerder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Voorstraat 106. @ WikiCommons

De klapper is geen klapper

De klapper van het jaar blijkt Voorstraat 106 uit 1351 te zijn. Maar er dook ook nog een onderzoek op uit 2002. Dat ging over Voorstraat 252, huis Woerdenbach. Ook daar zat een houtskelet in en de dendro (jaarringen van een boom, red.) daar bleek nóg weer 5 jaar ouder: 1346. Dus 150 jaar ouder dan ‘t Zeepaert!

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het pand van Woerdenbach links in de jaren 1970. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het kan nog ouder

Vanaf nu zoekt de gemeente dus naar een huis in Dordrecht dat ouder is dan 1346. Dus heb je een huis met oude houten balklagen? En misschien restanten van een houtskelet? Met muurstijlen of sporen daarvan? En misschien ook nog kaarsnissen en boognissen? Neem dan contact op met bouwhistoricus Christine Weijs van de gemeente want wie weet woon je wel in het oudste huis van Dordrecht.

Klik hier om contact op te nemen.


26-12-2020
Dit Is Hier Top!-oorkonde voor Oliebollenkraam Monique

'Ik wil niet veel zeggen, maar dit zijn de lekkerste', concludeert Dennis van der Salm na het proeven van de oliebollen uit de gebakkraam van Monique. Tweede kerstdag werd Monique in het zonnetje gezet.

Speciaal uit Dordrecht

Het eiland van Dordrecht telt vier mobiele gebakkramen. Voor de podcast-rubriek Speciaal uit Dordrecht kocht Dennis van der Salm bij alle vier de kramen oliebollen en appelflappen en reed ermee naar zijn restaurant waar ze zorgvuldig werden geproefd door een 'gelegenheidsproefpanel'.

Geen test en ook geen wedstrijd

Dat proefpanel bestond deze keer uit kok Vera en chef Dennis van het Dordtse restaurant Het Bolwerck en Caty proefde namens Hallo Dordrecht ook mee. Het is niet de bedoeling er een oliebollentest of -wedstrijd van te maken. Ga je cijfers uitdelen, dan komt er altijd iemand op de laatste plaats en de proeverij is te kleinschalig om dergelijke oordelen te vellen. Wél heeft het panel een smaakvoorkeur en daar kun je eindeloos over praten. En proberen. En nog eens praten. En nog eens proeven.

De tekst gaat onder de foto verder.

Toosten op de oliebollen en appelflappen die Top zijn bij Oliebollenkraam Monique in de Merwedestraat. @ Twin Creations

Dit Is Hier Top!-oorkonde

Oliebollenkraam Monique werd unaniem als top ervaren. Zij kreeg daarom de Dit Is Hier Top!-oorkonde in de vorm van een weerbestendige poster die ze met trots op de kraam kan plakken en een fles Dordtse bubbels met glazen om thuis van te genieten op een rustiger moment. Dat moet dus even wachten, want nu breken drukke dagen aan bij de kraam die iedere dag geopend is. Monique is blij verrast. 'Ik vind het heel leuk. We hebben weleens eerder mooie beoordelingen gehad en dat geeft een fijn gevoel. We gaan nooit achterover leunen en denken: zo is het wel goed. Nee, we proberen het altijd nóg beter te doen.'

De tekst gaat onder de foto verder.

Dennis van der Salm schenkt een glaasje bubbels om te toosten op de Top oliebollen en appelflappen van Oliebollenkraam Monique in de Merwedestraat, op de parkeerplaats voor de Jumbo. @ Twin Creations

Een toost en weg

Gastheer-van-korte-duur Dennis liet de kurk ploppen, schonk de glazen vol en op veilige afstand werd een toost uitgebracht op de Top oliebollen van Monique. Daarna was het weer snel business as usual want Dennis en Vera spoedden zich naar hun restaurant om de kerstbestellingen in orde te maken en je kunt natuurlijk ook de klanten bij de kraam niet te lang laten wachten.

De Dit Is Hier Top!-oorkonde van Speciaal uit Dordrecht is voor het eerst uitgereikt. In de podcast-serie Speciaal uit Dordrecht wordt steeds een ander lokaal product belicht dat algemeen te koop is op het eiland van Dordrecht. De productie is in handen van reclamebureau Twin Creations op de Blekersdijk, waar ook Hallo Dordrecht onder valt. Klik op het oranje driehoekje in de balk hieronder om de podcast te beluisteren.


24-12-2020
Fijne feestdagen van Hallo Dordrecht en dank je wel

Ook bij Hallo Dordrecht genieten we van kerst, maar niet nadat we u ook fijne feestdagen hebben gewenst.

Kerst kleiner kleinst

Gepaster kunnen we het naar ons idee niet brengen: Nicky en Filippo die een kerstmedley ten gehore brengen. Via boekingsagent Caroline Bijl van Fresh Jazz Agency kon je dit muzikale duo coronaveilig bestellen om iemand te verrassen, om je kerstdiner luister bij te zetten of om een andere reden. Helaas werd door de coronamaatregelen ook de culturele sector hard geraakt en uiteindelijk is thuis kerstfeest vieren aan nog strengere banden gelegd. Dat neemt niet weg dat we de video onderaan dit bericht toch willen laten zien, want dan weet u ze te vinden voor volgend jaar.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Creatieve ideeën borrelen op

Het hele team van Hallo Dordrecht en reclamebureau Twin Creations, waar Hallo Dordrecht onder valt, willen alle lezers, klanten en relaties bedanken voor hun vertrouwen en interesse. Ook volgend jaar staan we weer voor iedereen klaar en hopen we nog meer mensen te interesseren voor onze activiteiten, want er blijven gelukkig veel creatieve ideeën opborrelen. We wensen iedereen, hoe klein Kerstmis dit jaar ook gevierd wordt, toch hele fijne dagen toe.


24-12-2020
Ah wat lief: Actie Belletje Trek! van Het Bolwerck

Wat een hartverwarmende actie heeft Het Bolwerck bedacht. Het restaurant in de Boomstraat geeft bij iedere bestelling iets mee voor een ander.

Het Bolwerck en Belletje Trek!

Restaurant Het Bolwerck bij het drierivierenpunt in Dordrecht heeft tot het einde van het jaar de actie Belletje Trek! Vanwege de coronamaatregelen is het restaurant gesloten, maar je kunt wel maaltijden bestellen. Die kun je dan afhalen of ze worden thuisbezorgd.

De tekst gaat onder de foto verder.

Die kan het gebruiken

Als je een bestelling plaatst krijg je tot het einde van het jaar gratis een verpakking erwtensoep erbij. De bedoeling van Belletje Trek! is dat je de erwtensoep bij iemand voor de deur zet van wie je denkt dat die het wel kan gebruiken. En ja, zoals het vroeger al ging met belletje trekken: dan is het dus een kwestie van aanbellen en, zoals chef Dennis van der Salm zegt: 'De rest snapt u zelf wel.'

Bekijk hier de menukaart voor thuis.


22-12-2020
Klaar met knallen in Dordrecht

Wie in Dordrecht gesnapt wordt met vuurwerk, wordt hard aangepakt. Ben je in het bezit ervan dan kun je rekenen op een forse straf.

Straffen voor bezitten illegaal vuurwerk

Het college van burgemeester en wethouders gaat samen met de politie en het Openbaar Ministerie het bezit van illegaal vuurwerk aanpakken. Die aanpak is strafrechtelijk waarbij forse straffen worden uitgedeeld. Daarnaast wordy er opgetreden tegen de opslag van (zwaar) illegaal vuurwerk.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie.

Maar eerst een waarschuwing

Als handhavers illegaal vuurwerk aantreffen volgt een waarschuwing. Bij een volgende constatering wordt de woning gesloten en kan je een boete krijgen van maximaal 21.750 euro. Als de openbare orde in het geding is, kan de burgemeester direct tot sluiting overgaan. Adressen waar de politie illegaal vuurwerk aantreft krijgen een waarschuwing in de brievenbus. Als op een later moment opnieuw een overtreding wordt geconstateerd, kan de woning worden gesloten. En is er sprake van verstoring van de openbare orde rond de woning, kan de burgemeester op basis van de Gemeentewet overgaan tot directe sluiting zonder voorafgaande waarschuwing.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie.

Inleveren met pardonregeling

Wil je van je vuurwerk af, dan kan dat met een pardonregeling. Op maandag 28 december kunnen Dordtenaren van 9.00 tot 16.00 uur vuurwerk inleveren op de grote parkeerplaats van FC Dordrecht aan de zijde van de Reeweg Oost. Een gecertificeerd bedrijf neemt het vuurwerk in, zodat het veilig wordt opgeslagen. Mensen die dit vuurwerk komen inleveren worden niet aangesproken op het in bezit hebben van het illegaal vuurwerk. Inleveren kan tot maximaal 25 kilo per persoon.


21-12-2020
Alle kerstcadeautjes in huis? Haal ze anders hier!

Door de lockdown kun je niet zo fijn door de stad winkelen om al je kerstcadeautjes te kopen. Met deze tips kun je digitaal of in het echie toch nog leuke cadeautjes scoren voor onder de boom.

Hallo Dordrecht en je luie stoel

De winkel van Hallo Dordrecht is vanwege de lockdown gesloten totdat er weer versoepeling komt in de maatregelen. Gelukkig hebben we deze oplossingen om toch te winkelen, zowel digitaal als in het echt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gewoon Super (bovenste twee foto's) op de Blekersdijk en Spar Koelinn (onderste twee foto's) op de Grote Markt verkopen artikelen van Hallo Dordrecht. Makkelijk als je nog snel een cadeautje nodig hebt. @ Hallo Dordrecht

Hallo Dordrecht bij Gewoon Super en Spar Koellin

Wil je in het echt een Dordts cadeautje kopen zoals een mooi verpakte fles wijn, chocolade, kerststerren, spelletjes of een ander geschenk, dan kun je terecht bij Spar Koellin op de Grote Markt of bij Gewoon Super, de overburen van de Hallo Dordrecht-winkel, op de Blekersdijk.
Zowel bij Gewoon Super als bij Spar Koellin verkopen ze Hallo Dordrecht-cadeautjes die zo in je winkelmandje passen.

Gratis bezorgd in Drechtsteden

Winkelen in de webshop van Hallo Dordrecht heeft een mooi voordeel bij bezorgadressen in de Drechtsteden. Wie een bestelling plaatst boven 10 euro en die in de Drechtsteden laat bezorgen, hoeft geen bezorgkosten te betalen. De bezorgkosten worden na het plaatsen van de bestelling direct teruggestort. Bel gerust naar Hallo Dordrecht als er vragen zijn: 078-3021085 of stuur een mail.


21-12-2020
Ruim 10.000 nieuwe donateurs na uitzending Scrooge Live

Na de uitzending van Scrooge Live vanuit Dordrecht stond de teller van het aantal nieuwe donateurs van stichting Kinderhulp gisteravond op ruim 10.00.

2,7 miljoen kijkers voor Scroogle Live

Er keken in totaal ruim 2,7 miljoen mensen naar Scrooge Live dat gisteravond te zien was bij omroep Max op NPO1. De rechtstreekse uitzending vanuit Dordrecht zette niet alleen de stad in het zonnetje, maar ook het eraan gekoppelde goede doel. Het totaal aantal kijkers zorgde dat de uitzending, na het achtuurjournaal en Studio Sport op de derde plaats staat van best bekeken programma's gisteren.

De tekst gaat onder de foto verder.

Simone Kleinsma komt als geest van het heden uit de smalle Vleeshouwerssteeg die van de Vleeshouwersstraat naar de achterkant van de Stadsbibliotheek loopt. @ Sander Mulkens

Financiële warmte voor Stichting Kinderhulp

Stichting Kinderhulp kan ruim 10.000 nieuwe donateurs verwelkomen, een aantal waar de stichting heel blij mee is. 'Nederland geeft massaal warmte tijdens Scrooge Live, bedankt voor jullie steun', laten zij op hun website weten.

Burgemeester Wouter Kolff laat weten het prachtig te vinden dat de historische binnenstad van Dordrecht hét lichtpuntje in donkere tijden was voor Heel Nederland met een mooie cast, een erg goed doel en fraaie beelden van de stad.

Jan Slagter van omroep Max tweette: Hulde aan producent, cast, productie ! Goede teksten en songs ! Prachtige stad Dordrecht Mooi goed doel : Nationaal Fonds Kinderhulp. #trots #omroepmax #scroogelive #dordrecht

Tijdens televisieshow Scrooge Live riep Kinderhulp iedereen op om de kerstgedachte door te geven en te geven voor kinderen die in Nederland opgroeien in armoede. De bijdrage is bedoeld om bij te dragen aan een warme start voor deze kinderen in het nieuwe jaar.

Klik hier om alsnog bij te dragen.

Bekijk onderstaande filmpjes om te zien hoe Ebenezer Scrooge door de Grotekerksbuurt liep en op verschillende ramen klopte.


20-12-2020
Zo smaakt de gevulde speculaas van deze Dordtse bakkers [+ podcast]

In deze nieuwe aflevering van Speciaal uit Dordrecht is er allerlei leuks te lezen en te horen over die lekkere Nederlandse speculaastraditie, maar dan met een Dordtse twist.

Speciaal uit Dordrecht

In Speciaal uit Dordrecht proeft een wisselend team één artikel van verschillende lokale leveranciers. Deze keer komt gevulde speculaas aan bod, een lekkernij die we kennen als typisch voor de decembermaand, maar heel vroeger bakten bakkers alleen maar speculaas voor hoogtijdagen zoals een bruiloft of de jaarlijkse kermis. Jaren later is het een echte lekkernij geworden die bij de adventtijd hoort.

De tekst gaat onder de foto verder.

Amandelen voor amandelspijs en specerijen voor speculaas zijn de belangrijkste ingrediënten voor gevulde speculaas. @ stock

Het draait om de kruiden, nee specerijen

Het draait bij speculaas natuurlijk om de kruiden, of eigenlijk, specerijen. Die kwamen eeuwen geleden met de VOC naar Nederland. De herkomst van het woord speculaas is onduidelijk. Sommigen denken dat het komt van het Latijnse woord speculator, dat 'Hij die alles ziet', betekent en wat dan zou kunnen slaan op de manfiguren die vaak op speculaaspoppen stonden afgebeeld. Er zijn nog veel meer vermoedens over de herkomst van het woord, maar iedere eventuele verklaring blijft giswerk.

Smaak en nog eens smaak

De samenstelling van de speculaaskruiden beïnvloedt natuurlijk ook de smaak. Het mengsel bestaat in ieder geval uit kaneel, kruidnagel en nootmuskaat met daaraan toegevoegd koriander, gemberpoeder, kardemom en witte peper en soms ook anijs. Je hebt speculaaskruiden en je hebt koekkruiden. Het verschil is dat in koekkruiden meestal geen kruidnagel zit.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gevulde speculaas van (met de klok mee) Van der Breggen op de Reeweg Oost, Van Herk, Hema en Van der Sterre. @ Hallo Dordrecht

Luister op je gemak

De spijs in gevulde speculaas wordt gemaakt van amandelen. Over amandelen valt ook nog het één en ander te vertellen, dat kun je horen in de podcast die onderaan dit artikel staat.
Dennis en Vera van restaurant Het Bolwerck proefden samen met Caty gevulde speculaas van banketbakkerij Van der Sterre uit de Vriesestraat, Van der Breggen van de Reeweg Oost, bakkerij Van Herk in de Riouwstraat en die van de Hema. Er werd gekeken naar de verpakking, uiterlijk, geur en smaak. Klik hieronder op de balk op het oranje pijltje links om de uitzending op je gemak te beluisteren.


20-12-2020
Scrooge Live: Aftellen naar vanavond op NPO1

Al weken zijn de voorbereidingen aan de gang voor Scrooge Live waarvan de uitzending vanavond rechtstreeks vanuit Dordrecht te zien is bij omroep MAX op NPO1.

A Christmas Carol

In Scrooge Live brengt een mix van bekende zangers en acteurs live het iconische kerstverhaal over Ebenezer Scrooge, naar A Christmas Carol van Charles Dickens, tot leven.
Dit jaar wordt A Christmas Carol voor het eerst in Nederland door een sterrencast naar live en hedendaags televisiespektakel vertaald. Scrooge Live gaat er vanavond op tv uitzien als een muzikale speelfilm.

De tekst gaat onder de foto verder.

De lichtbundel links is gericht op het kleine torentje bovenop de Grote Kerk, de stadhuisklok staat al de hele dag op kwart voor twaalf. @ Hallo Dordrecht

Hallo bekende cast

De historische binnenstad van Dordrecht is decor voor Scrooge Live en is helemaal in kerstsfeer. Het verhaal over de gierigaard Scrooge wordt op muzikale wijze verteld door nieuwe arrangementen van passende kerstnummers en internationale hits. De cast bestaat onder anderen uit Remco Veldhuis, Richard Kemper, Plien van Bennekom en Simone Kleinsma.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Geef ze warmte!

De boodschap die schrijver Charles Dickens meegaf aan A Christmas Carol is nog altijd actueel. In Nederland leven op dit moment ruim 300.000 kinderen en jongeren tot 21 jaar in armoede, dat is dus 1 op de 12. De problemen zijn als gevolg van de coronacrisis alleen maar urgenter geworden. Onderzoek toont aan dat armoede bij een kind levenslange gevolgen kan hebben. Met Scrooge Live wordt aandacht gevraagd voor kinderarmoede in Nederland. Het doel van de uitzending is om het probleem aan de kaak te stellen en om, met de slogan van Kinderhulp ‘Geef ze warmte!’, een groot aantal kinderen aan nieuwe kleding te helpen door zoveel mogelijk geld op te halen.

Scroogle Live is vanavond, zondag 20 december te zien bij MAX op NPO1. De uitzending begint om 20.25 uur en duurt ongeveer 80 minuten.

Bovenste foto: Rechts van de toren van het Stadhius is een team van Scroogle Live zowel overdag als 's avonds bezig met de voorbereidingen. @ Hallo Dordrecht


Realisatie Acadia | Design Twin Creations