24-10-2020
Langer licht of juist niet: zo zit het dit weekend met de wintertijd

Is het nou langer licht of juist eerder donker en waarom doen we dat eigenlijk? Hallo Dordrecht heeft antwoord op vragen over de wintertijd. Dit weekend gaat hij weer in.

Gratis een uurtje extra slaap

Vannacht, de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober krijg je zomaar voor niks een uurtje extra slaap. Om 03.00 gaat de klok een uur terug naar 02.00 uur. Heb je nou een wekker of een klok die niet automatisch op de juiste tijd springt, dan moet je die dus met de hand een uurtje terugzetten. Dus niet vooruit, maar een uur terug. We herhalen: een uur terug.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wintertijd tot eind maart

We houden de wintertijd vol tot de nacht van 28 maart 2021. Dan gaat de klok weer een uur vooruit. Om de som compleet te maken is het dus eenvoudig uit te rekenen dat de zomertijd zeven maanden duurt en de wintertijd vijf maanden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Niet zo vroeg de lamp aan

Ooit zijn we eens begonnen met het verzetten van de klok. Dat was in 1916. De bedoeling was toen dat mensen meer konden profiteren van het natuurlijke daglicht en je dus niet zo vroeg de lamp hoefde aan te steken. Het is altijd een beetje een gedoe geweest met die zomertijd en wintertijd. We hebben zelfs dertig jaar lang helemaal de klok niet verzet, maar in 1976 begonnen we er weer mee, ook vanwege energiebesparing. Vanaf 1996 spraken we af dat het verzetten van de klok altijd zou zijn in het laatste weekend van maart en in het laatste weekend van oktober.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ze willen van zomertijd en wintertijd af

Het gedoe over de zomertijd en de wintertijd is overigens nog niet voorbij. Het Europees Parlement wil volgend jaar af van het verzetten van de klok. Een meerderheid van de lidstaten wil zelf kunnen bepalen of zij permanent op de zomertijd of (voor ons de normale) wintertijd willen overschakelen. Het besluit hierover is nog niet definitief want ze zijn bang voor een ingewikkelde kluwen aan verschillende tijden in de landen. Dat moeten we dus nog even afwachten en daarom zetten we dit jaar de klok nog een uurtje terug.


23-10-2020
Vergeet niet onze markt te bezoeken

Of het nu online is of voor het echie: je komt toch wel even gezellig 'marten'?

Iedere dag feest op de markt

In de winkel van Hallo Dordrecht is het op dit moment iedere dag markt. Een kerstpakkettenmarkt, welteverstaan. En niet alleen met kerstpakketten voor bedrijven, maar ook met superleuke andere cadeautjes voor iedereen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Iets leuks, lekkers en moois

Pak eens mooi uit bij je medewerkers. Dat kan met een mooi, leuk en/of lekker kerstpakket of (eindejaars)geschenk. We hebben kant-en-klaarpakketten, maar je kunt ook zelf een pakket samenstellen. We bezorgen eventueel op ieder gewenst adres.

De tekst gaat onder de foto verder.

Maak je niet druk

Om het nog persoonlijker te maken zijn bijna alle artikelen uit het assortiment te bedrukken met een eigen logo, naam of foto. Dat doen we heel gemakkelijk in onze winkel. En natuurlijk is het mogelijk een persoonlijke (kerst)kaart, brief of ander bericht bij te sluiten want we verzorgen eventueel ook alle drukwerk.

De tekst gaat onder de foto verder.

Van nul naar oneindig

Of je nu één geschenkje uitkiest of duizend of meer pakketten bestelt, we hebben voor alles evenveel evenveel aandacht. Doe alvast wat inspiratie op in onze webshop of bekijk de brochure. Die brochure kun je ook meepakken in de Hallo Dordrecht winkel op de Blekersdijk. Heb je een ander idee, andere wensen? We denken graag met je mee. Kom gerust kijken in de winkel waar op wonderbaarlijke wijze de hele dag verse koffie en thee klaarstaat. Altijd gezellig, zo'n markt.

Download hier onze brochure.


Feestpakketten

Kies hier een origineel feestpakket!

€ 28,45
Feestcadeaus

Originele ideeën voor de leuke cadeaus

€ 5,25
Feestcadeaus groen

Een unieke samenwerking tussen groen-decorateur Insta-Green en Hallo Dordrecht

€ 30,00

22-10-2020
Van het gas af, hoe denk je daar eigenlijk over?

Nederland is zich aan het voorbereiden op een toekomst zonder aardgas. Ook in Dordrecht wordt er volop over nagedacht. Maar hoe denk je er zelf eigenlijk over?

Bestaande wijk Crabbehof voorop

Dordrecht is bezig met de voorbereidingen om een aardgasvrije stad te zijn in 2050. In het huidige plan zou de bestaande wijk Crabbehof als eerste aan de beurt zijn. Er spelen nog veel onderwerpen rondom het afscheid van aardgas en de gemeente vraagt inwoners mee te denken over antwoorden op vragen als: wat zijn de alternatieven per wijk en hoe pakken we het aan?

De tekst gaat onder de foto verder.

 

Daar moeten ze rekening mee houden

Er is een enquête gemaakt waar je kunt aangeven wat je belangrijk vindt in die overstap naar een aardgasvrij leven en ook waar volgens jou rekening mee gehouden moet worden.

Je kunt hier de enquête invullen.


19-10-2020
Er komen 400 woningen in Amstelwijck Midden

De projectontwikkelaar die het Dordtse gebied Amstelwijck Midden vorm gaat geven is bekendgemaakt. In het gebied komen vierhonderd huizen.

Hier is het gebied Amstelwijck

Onder het totale gebied Amstelwijck in Dordrecht vallen het oude ziekenhuisterrein, de sportvelden, de camping en het oude terrein van stadsbeheer. Het wordt een groen-blauwe wijk waarin onder meer het klimaat een belangrijke rol speelt. In totaal staan er voor Amstelwijck ongeveer negenhonderd woningen op de planning. Het plan draagt daarmee bij aan de ambitie om de komende vier jaar vierduizend woningen in Dordrecht te bouwen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Meer woningen in Dordrecht

De combinatie Plegt-Vos & Roosdom Tijhuis is de winnaar van de aanbestedingsprocedure die onlangs is afgerond. Plegt-Vos & Roosdom Tijhuis heeft hun winnende plan vorige week gepresenteerd aan de Commissie Grote Projecten van de Gemeente Dordrecht.
Het plan voor Amstelwijck Midden bestaat uit ongeveer vierhonderd woningen. Er is veel aandacht besteed aan het behouden van de bestaande volwassen bomen, waardoor vanaf het begin veel groen in de wijk zal zijn. Andere belangrijke punten zijn dat wandelen en fietsen ruim baan krijgen, maar de woningen toch goed bereikbaar zijn met de auto. Er is veel gelegenheid om te bewegen en te spelen en door de geluidsschermen en andere duurzame oplossingen in het plan moet een prettige leefomgeving ontstaan.


19-10-2020
Met de auto je restaurantbestelling ophalen

De horeca wordt hard geraakt door de maatregelen rondom het coronavirus. Zijn ze net weer open, moeten ze alweer tijdelijk dicht. De gemeente Dordrecht schiet te hulp.

Help de horeca

De horeca moest alweer de deuren sluiten vanwege de aangescherpte maatregelen die het kabinet vorige week afkondigde. Vier weken lang kun je niet naar een restaurant. Een aantal ondernemers heeft de mogelijkheid gerechten en maaltijden af te halen. En is een piepklein lichtpuntje voor zowel de ondernemer als de klant.

De tekst gaat onder de foto verder.

Zonder ontheffing door de Visstraat

Om het makkelijker te maken bij restaurants in de autoluwe binnenstad bestellingen op te halen heeft het college van burgemeester en wethouders besloten de toegang tot de binnenstad te verruimen. Klanten kunnen tijdelijk elke dag vanaf 17.00 uur zonder ontheffing via de Visstraat de autoluwe binnenstad inrijden. Deze maatregel geldt in ieder geval zolang de horeca gesloten moet blijven. Tussen 11.00 en 17.00 uur is inrijden in de Visstraat alleen toegestaan met een ontheffing.
Het college laat weten veel waardering te hebben voor de veerkracht en flexibiliteit waarmee ondernemers zich opnieuw moeten aanpassen aan deze situatie en wil hen daarbij helpen. Lokale ondernemers kunnen in deze tijd immers wel een steuntje in de rug gebruiken.


16-10-2020
Wantijbrug is beide weekenden van herfstvakantie dicht

Het is opletten geblazen want de Wantijbrug gaat komend weekend en volgend weekend dicht.

De Wantijbrug in de N3

De Wantijbrug in de N3 is dit weekend en volgend weekend dicht. Beide weekenden in de herfstvakantie kun je dus geen gebruik maken van de brug. Rijkswaterstaat sluit de N3 dan af in beide richtingen tussen de Merwedestraat en de Provincialeweg. De weg is dicht vanaf vanavond 22.00 uur tot maandagochtend 19 oktober 5.00 uur.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto @ gemeente Dordrecht

Boskalis aan de slag

Het weekend erna is de brug gesloten van vrijdagavond 23 oktober tot maandagochtend 26 oktober. Aannemer Boskalis start beide keren op vrijdagavond 21.00 met het afsluiten van de op- en afritten. De oprit vanaf de Merwedestraat naar de N3 (richting A16) is gisteravond al dicht gegaan.

Ook voor fietsers

Allebei de weekenden is het fietspad van Papendrecht naar Dordrecht (westkant) afgesloten vanaf gisteravond. Fietsers en voetgangers kunnen het fietspad aan de andere kant gebruiken. De omleidingen staan aangegeven met borden.

Lees hier meer over het werk aan de N3.

Bovenste foto Wantijbrug @ gemeente Dordrecht


14-10-2020
De wieken van molen Kyck over den Dyck zijn kapot

Molen Kyck over den Dyck op de Noordendijk is kapot, maar gelukkig kan de winkel nog wel gewoon meel blijven verkopen.

Molen Kyck over den Dyck staat stil

Het is voor eventjes gedaan met het prachtige zicht op de draaiende wieken van molen Kyck over den Dyck. Op hun Facebookpagina is te lezen dat Restauratie Werkplaats Schiedam vrijdag met een hoogwerker heeft gekeken naar de wieken van de molen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Molen Kyck over den Dyck. @ Paul van de Velde

Het malen gaat door

Het blijkt dat er scheuren in de wieken zitten van de enige molen die Dordrecht nog rijk is. Per direct kregen de molenaars het advies om de molen stil te zetten. Dat is een enorme domper voor iedereen, maar de alle vrijwilligers houden de rug recht. De tarwe wordt de komende maanden elektrisch gemalen. Zo kunnen niet alleen de professionele bakkers blijven bakken met meel van de molen, maar ook alle thuisbakkers hoeven niet bang te zijn zonder bloem of cakemix te zitten.

De winkel van molen Kyck over den Dyck is geopend op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur.

Bovenste foto: @ Facebook Kyck over den Dyck


10-10-2020
Brief met hartenkreet van burgemeester Kolff voor alle Dordtenaren

De Dordtse burgmeester Wouter Kolff uit een serieuze hartenkreet in zijn brief aan alle Dordtenaren.

De cornonacijfers stemmen burgemeester Wouter Kolff zeer droevig. In de brief die hij vrijdag publiceerde vertelt hij over zijn grote bezorgdheid. We plaatsen deze brief integraal.

Beste Dordtenaren,

Normaal ben ik niet zo van de cijfers. Het gaat mij om de mensen. Cijfers zijn onpersoonlijk. Maar nu ontkom ik er niet aan wat cijfers te noemen. Ik keek vanochtend - zoals ik bijna elke dag doe – naar de coronacijfers.

Waar in het leven voor het virus nog mijn linker of rechter been bepaalde wat voor bui ik had (en ja, ook ik stap weleens met het verkeerde been uit bed), bepalen nu de coronacijfers mijn humeur. Ik word echt verdrietig van die cijfers.

Wereldwijd zijn meer dan 36 miljoen mensen besmet (geweest) met het coronavirus. Ruim 1 miljoen mensen zijn ten gevolge van het virus overleden.
In Nederland zijn 150 duizend besmettingen geregistreerd en zijn 6,5 duizend mensen gestorven. In onze provincie zijn 45 duizend mensen besmet en zijn ruim 1400 mensen gestorven. En de aantallen blijven maar stijgen en stijgen en stijgen.

Maar nogmaals, cijfers zijn onpersoonlijk. Ik krijg regelmatig verhalen te horen van mensen van wie familieleden ernstig ziek zijn. Helaas ook verhalen van mensen die familieleden of vrienden hebben verloren. Ook in mijn directe omgeving hoor ik die verhalen. Ik hoor ook de verhalen van de mensen in de zorg. Mensen die na een heftig voorjaar ook nu weer keihard moeten werken om patiënten beter te maken, mensen die andere patiënten moeten afwijzen omdat er geen ruimte meer is in het ziekenhuis.

Het kan toch niet zo zijn dat we pas gaan bedenken hoe heftig het is als het dichtbij komt? Zo klein is onze wereld toch niet? We zien toch allemaal die verschrikkelijke beelden van de intensive care afdelingen? We horen toch ook allemaal de verhalen van de virologen over de ernst van dit virus?

Wij hebben daar met z'n allen een rol in te pakken. Natuurlijk bestaat er kritiek. Natuurlijk worden kritische vragen gesteld over de maatregelen. Natuurlijk is niet alles even helder. Ook ik heb soms moeite om maatregelen uit te leggen. Maar doe alsjeblieft mee en help het virus te bestrijden. Help erger leed voorkomen. Dat kunnen we nu alleen maar doen als we dit met elkaar doen.

Het coronavirus en de gevolgen daarvan heeft veel impact op ons allemaal. Financieel is de rek er bij veel ondernemers uit. Veel mensen zitten nu thuis. Te wachten tot dat ze weer naar buiten kunnen. Ook al geloof je niet in de maatregelen, doe nou gewoon mee. Zonder gelovig te zijn, vieren veel mensen toch Kerst. Zo kun je het ook benaderen.

Er is nog geen medicijn, er is nog geen vaccin dat we kunnen inzetten. Mensen worden ernstig ziek en kunnen zelfs sterven aan de gevolgen van dit virus. Hoe langer het duurt, hoe meer besmettingen. Hoe meer besmettingen, hoe meer zieken. Hoe meer zieken, hoe meer doden….

Het virus gaat niet uit zich zelf weg. Ik hoop echt dat de maatregelen die nu zijn genomen werken en dat we over een week kunnen zeggen dat het aantal besmettingen daalt. Dan tonen we aan dat het werkt. Maar daar hebben we echt iedereen voor nodig.

Als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander. Doe het voor die ondernemer die zijn personeel wil blijven betalen, doe het voor de patiënt die geopereerd moet worden maar nu moet wachten omdat de ziekenhuizen vol zitten met coronapatiënten. Doe het voor al die medewerkers in de zorg die nu - net als in het voorjaar - enorm onder druk staan. Doe het voor je zieke broertje, je ouders, je opa en oma….of doe het voor jezelf. Dan komt het echt goed.

Ik realiseer mij dat ik weer heel veel reacties krijg op dit bericht. Daar zitten zoals gebruikelijk zowel positieve als negatieve bij. En dat mag. Zolang ze niet onder de gordel zijn, vind ik het prima.

Het spijt mij deze minder vrolijke toon aan te moeten slaan. Weet in ieder geval dat ik morgen weer met mijn goede been mijn bed uit stap en vol goede moed naar de toekomst kijk. Want er is echt een toekomst zonder corona. Daar moeten we met z'n allen voor gaan.

Doen jullie mee?

Wouter Kolff, burgemeester


08-10-2020
Voorlopig geen hotel dus dan maar parkeerterrein

Op tekeningen en impressies zag het er zo prachtig uit. Het morsige gapende gat aan het Vrieseplein zou eindelijk opgevuld worden met een groot hotel. Maar ja, wanneer?

Het zag er zo mooi uit

De plannen om een hotel te bouwen aan het Vrieseplein staan in de koelkast. De activiteiten zijn door de projectontwikkelaar stilgelegd. Dat is enorm jammer, want het zag er zo veelbelovend uit. Het binnengebied tussen Vrieseweg en Blekersdijk wordt nu ingericht als parkeerterrein. Aan de kant van het Vrieseplein komen tijdelijke parkeerplaatsen. De gemeente wil niet langer meer wachten met de herinrichting van het nu rommelige binnengebied.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Impressie van het bovenaanzicht zoals het hotel aan het Vrieseplein zou worden. @ gemeente Dordrecht

Tien jaar lang plannen voor een hotel

Al meer dan tien jaar zijn er plannen voor een hotel aan het Vrieseplein. Het proces heeft door uiteenlopende oorzaken de nodige vertraging opgelopen. De situatie rond het coronavirus is voor de ontwikkelaar nu aanleiding om de ontwikkeling van het hotel stil te leggen. Het plan is hiermee niet van de baan, maar de onzekerheden die door corona zijn ontstaan maken een investering op dit moment voor de ontwikkelaar te risicovol.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Impressie van het vooraanzicht van het hotel dat aan het Vrieseplein zou komen. @ gemeente Dordrecht

Ze wachten niet langer

De huidige staat van het parkeerterrein is bij veel mensen al jaren een doorn in het oog. De gemeente heeft vanwege de plannen voor het hotel gewacht met de herinrichting van het gebied. Nu de bouw van het hotel opnieuw wordt uitgesteld wil de gemeente niet langer wachten. De geplande parkeerplaats aan de achterkant van het hotel wordt aangelegd. Op de plek van het hotel komt een tijdelijke parkeerruimte. Dit parkeerterrein vervangt voor de komende periode de huidige openbare parkeerplaatsen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Vrieseplein met links de Vrieseweg, begin 1900. @ Regionaal Archief Dordrecht

Starten in de herfstvakantie

Voor de aanleg van het parkeerterrein wordt eerst de grond gesaneerd. Na afvoer van de verontreinigde grond brengt de gemeente de riolering en de plantvakken aan. Daarna volgt de funderingslaag, en tenslotte de bestrating. Het werk begint vanaf 19 oktober, zodat de eerste werkzaamheden op het terrein nabij School Vest zoveel mogelijk zijn afgerond voordat de herfstvakantie is afgelopen. Vergunninghouders moeten tijdelijk gebruik maken van andere parkeerplaatsen. Naar verwachting is het parkeerterrein voor de kerstdagen gereed.


07-10-2020
Stormseizoen en het eiland van Dordrecht

Al zo lang als Dordrecht bestaat hebben we zo nu en dan te kampen met natte voeten. Omdat het stormseizoen begonnen is, wordt het dus weer opletten geblazen.

Wanneer is het eigenlijk stormseizoen

Het stormseizoen begint als de herfst begint en volgens meteorologische begrippen is dat op 1 september. Dus in de maand september begint het stormseizoen en het loopt door tot de laatste storm achter de rug is en dat is in de regel ergens in de lente. Tijdens die maanden is er meer kans op hoogwater. Ook in Dordrecht.

De tekst gaat onder de fotocollage verder.

Hoogwater in februari in de binnenstad van Dordrecht. @ archieffoto's

Hoogwater komt in Dordt, wat nu?

Dordrecht wordt beschermd door dijken, maar een deel van onze binnenstad niet. Bij hoogwater kunnen de kades dus onderlopen. Zoals eerder dit jaar in februari ook het geval was. De gemeente Dordrecht heeft een speciale mailservice voor Dordtenaren die buitendijks wonen. Als er hoogwater wordt verwacht, krijgen deze mensen per mail een waarschuwing.
Voor alle andere mensen op ons eiland heeft de gemeente Dordrecht een pagina ingericht waar op staat wat je moet doen als het echt hoogwater is. Je kunt dat hier lezen.

Wist je trouwens dat de maand oktober de meest bezongen maand van het jaar is? Wij van Hallo Dordrecht hebben een kalm oktoberliedje voor je opgezocht, om interne stormen mee te bedwingen.


05-10-2020
Naar de bieb? Vergeet je mondkapje niet!

Bibliotheek AanZet is er duidelijk over: iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje op in de bibliotheek.

Mondkapje in Bibliotheek AanZet

In alle vestigingen van de Bibliotheek AanZet is er vanaf maandag 5 oktober een mondkapjesplicht. Dat is misschien niet zo leuk, maar wel helder en duidelijk.
Alle vestigingen van de bibliotheek zijn open, met of zonder aangepaste openingstijden. Je bent dus als altijd van harte welkom in iedere vestiging. Wel gaat het er ietsje anders aan toe dan je gewend bent.

De tekst gaat onder de foto verder.

Coronaproof in de Dordtse bibliotheek

De bibliotheek vraag je om je zoveel mogelijk vooraf aan te melden voor activiteiten. Dit kan op hun website. Activiteiten tot 30 personen kunnen, tot nader bericht, gewoon doorgaan. Dus je kunt er in aangepaste vorm een lezing bezoeken, een workshop of een cursus. Alle activiteiten worden coronaproof georganiseerd.

Voor overige bezoeken, zoals het ruilen van een boek of zo, moet je bij aankomst een formulier invullen aan de deur. Deze formulieren worden 21 dagen na dagtekening vernietigd.
Er wordt ook van je gevraagd om altijd de instructies op te volgen van de bibliotheekmedewerkers. Blijf thuis als je een van de volgende klachten hebt: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest, verhoging (tot 38 C°). Blijf ook thuis als iemand in je huis koorts heeft (vanaf de 38 C°) en/of benauwdheidsklachten. Schud geen handen en desinfecteer je handen bij binnenkomst.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kies doelbewust in Bibliotheek AanZet

Vanaf maandag 5 oktober is het dus voor iedereen vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen tijdens een bezoek aan de bibliotheek. Houd 1,5 meter afstand, zowel in als buiten de bibliotheekvestiging.
Leen doelgericht boeken, bekijk bijvoorbeeld vóór je bezoek de online catalogus ter inspiratie.
Pak geen boeken uit het schap, behalve als je het boek daadwerkelijk gaat lenen en beperk het verblijf in de bibliotheek tot maximaal 2 uur.
Gebruik een mandje als toegangsitem. Zijn de toegangsitems op, wacht dan tot er weer eentje beschikbaar is. Hiermee waarborgen ze het maximum aantal toegestane bezoekers.


05-10-2020
Dordtse activiteiten tijdens Week van de Opvoeding

Als je voor kinderen zorgt, dan ben je natuurlijk iedere dag bezig met opvoeden. Deze week is het de Week van de Opvoeding en ouders, opvoeders en kinderen in Dordrecht kunnen meedoen aan allerlei activiteiten.

Voor ouders, opvoeders én kinderen

De Week van de Opvoeding is vandaag, maandag, gestart. Alle ouders, opvoeders of anderen die te maken hebben met het opvoeden van kinderen kunnen meedoen aan activiteiten. En dat geldt natuurlijk ook voor de kinderen zelf. Een paar voorbeelden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Hoe doe jij dat eigenlijk

'Heb jij dat nou ook?' of 'Hoe doe jij dat?' Bij de Opvoedparty ontmoet je andere ouders en kun je ervaringen delen. Hoe leer je kinderen omgaan met geld? Buurtwerk geeft je tips in een workshop bij Buurtvilla Leerpark. En wil je tips om gezond voor jou en je kind te koken? Laat je inspireren door de diëtist in de Dordtse supermarkt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Je staat er niet alleen voor

De Week van de Opvoeding is van maandag 5 oktober tot en met zondag 11 oktober. Het is bedoeld om ouders, opvoeders en deskundigen elkaar te laten ontmoeten en kennis met elkaar uit te wisselen. Want bij het opvoeden van een kind sta je er niet alleen voor.

Lees hier het Dordtse programma voor de hele week.


02-10-2020
Dit jaar geen vuurwerk op het Groothoofd met oud en nieuw

De komende jaarwisseling is er vanwege het coronavirus geen vuurwerkshow op het drierivierenpunt.

Basta met de vuurwerkshow

Dit jaar is er met oud en nieuw geen vuurwerkshow te zien vanaf de kades van de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. Vanwege corona en de maatregelen die daarmee gepaard gaan is het niet te doen om de afstandsregel te handhaven.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het is niet te doen

De Dordtse burgemeester Wouter Kolff deelde het besluit mee tijdens de gemeenteraadsvergadering die donderdagavond plaatsvond. De maatregel houdt in dat evenementen alleen mogen plaatsvinden als bezoekers kunnen zitten en dat vindt de burgemeester geen haalbare kaart. Vanaf verschillende plekken en in verschillende gemeenten kijken mensen immers naar het vuurwerk en dat is dus niet te doen, zo meent Kolff.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vuurwerkshow met 2500 Dordtenaren

Vorig jaar kwamen in Dordrecht zo'n 2500 mensen af op de vuurwerkshow tijdens de jaarwisseling. De show werd gegeven omdat de binnenstad tot vuurwerkvrije zone werd benoemd om zo de overlast te beperken. Mensen konden dan toch genieten van vuurwerk. Die bepaling heeft in het gebied zelf wel geholpen, maar daarbuiten werd juist meer vuurwerk afgestoken dan andere jaren.


01-10-2020
Ruim baan voor winterterrassen in Dordrecht

De kogel is door de tafel, de horeca in Dordrecht krijgt meer ruimte voor terrassen deze winter.

Toestemming voor meer gasten

Met de verruiming van het winterterras kan een Dordtse horecaondernemer binnen de coronaregels meer gasten ontvangen. De toestemming is geldig tot 1 april 2021.
Veel horecaondernemers in Dordt hadden al een tijdelijke vergunning voor een groter terras en de ervaringen daarmee zijn over het algemeen positief. Daarom wil het college de horeca ook in de winterperiode tegemoet komen met de mogelijkheid van extra terrassen. De gemeente wil horecaondernemers graag helpen waar mogelijk, omdat terrassen een belangrijk onderdeel zijn van de openbare ruimte binnen de stad: ze bieden levendigheid, sfeer, gezelligheid en zijn een plek voor ontmoeting.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het is nog even afwachten of restaurant Het Bolwerck toestemming krijgt voor dit bouwwerk aan de Merwekade. @ Dennis van der Salm

Iedereen blij

De hulp vindt plaats zonder de belangen van omwonenden en andere belanghebbenden uit het oog te verliezen. Er zijn een aantal basisregels opgesteld, zodat ondernemers snel weten waar ze aan toe zijn. Die gaan over zaken als openingstijden, grootte van het terras en vrije doorgang voor hulpdiensten. Voor terrassen die voor het pand van een ander komen is toestemming van die eigenaar nodig. Terrasverwarming mag onder voorwaarden, voor bouwwerken als overkappingen is een omgevingsvergunning nodig. Dat betekent dat Dennis van der Salm, eigenaar van restaurant Het Bolwerck, dus een vergunning moet aanvragen want hij wil van zijn terras een glazen kas maken. Daarover schreven wij hier eerder.

Gezamenlijke plannen krijgen voorrang op plannen van individuele horecaondernemers. Uiteraard moet de ondernemer voldoen aan de coronarichtlijnen van Rijk, veiligheidsregio en/of gemeente. De gemeente wil aanvragen zo snel mogelijk behandelen, zodat de nieuwe vergunning aansluit op de huidige.

Bovenste foto @ archieffoto


01-10-2020
De hoogste van Dordrecht is opgemeten (en die is hoog)

Veel water geven en goed ondersteunen met stokken. De Dordtse familie De Gram verklapt het recept voor de hoogste zonnebloem van de stad.

Het geheim: veel water en stokken

De winnaars van de wedstrijd Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht? is de familie De Gram. Zij kweekten een zonnebloem van maar liefst 4 meter en 8 centimeter. Hun geheim: veel water geven en goed ondersteunen met stokken.

Er kwamen bijna dertig inzendingen binnen en er waren winnaars in zes categorieën in de zonnebloemwedstrijd van de gemeente Dordrecht. In mei riep de gemeente haar inwoners op om deel te nemen aan de wedstrijd en foto's van hun zonnebloemen in te zenden. Wij schreven er hier over. Het doel was om met een leuke staycation-activiteit een bijdrage te leveren aan biodiversiteit in de stad. En hier hebben Dordtenaren volop gehoor aan gegeven. Overal in de stad staken zonnebloemen de kop op. De prijswinnaars hebben storm, hitte, droogte en slakken het hoofd moeten bieden om in de prijzen te vallen.

De tekst gaat onder de foto verder.

De andere winnaars

Eise Dijkstra's zonnebloem haalde net niet de vier meter. Eises vader had met spanbanden de zonnebloem vastgezet, maar het mocht niet baten. Alle zonnebloemen in zijn tuin waren door de storm van augustus geknakt. Gelukkig had Eise het aantal centimeters en een foto van zijn zonnebloem doorgestuurd naar de gemeente. Met alle inspanningen heeft Eise de prijs voor De heldhaftigste zonnebloemkweker gewonnen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Op slakkenjacht

De prijs voor De sympathiekste zonnebloem heeft Jeanette Domenie–Zwang in de wacht gesleept. De familie deed er alles aan om de planten te beschermen tegen de slakken en gingen zelfs na een regenbui 's avonds de tuin in om de slakken te rapen. Het opmeten van de zonnebloem gebeurde met de nodige capriolen. Om de paar weken klom Jeannettes echtgenoot op het schuurdak om zo de zonnebloem op te kunnen meten. Dit elke keer tot groot vermaak van de buren.

De tekst gaat onder de foto verder.

De geheime formule

De 10-jarige Fernando Regoort won de prijs voor Meest attente verzorger. Fernando is gek op tuinieren. In de achtertuin van zijn huis heeft hij een moestuintje gemaakt met onder andere radijs en tomaten. Zijn cavia's eten daar graag een hapje van mee. Fernando wil volgend jaar weer meedoen en wil daarom zijn geheime formule voor een hoge zonnebloem niet verklappen. Hij zaaide op 17 maart zijn zonnebloemzaden en van alle stappen maakte deze tuinman in spé foto's in maart, juni en juli.

De tekst gaat onder de foto verder.

Grootste fan en meeste bloemknoppen

Een van de meest enthousiaste inzendingen kwam van Rianne Bestman. Zij stuurde een verslag en uitgebreide fotoreportage van de vele zonnebloemsoorten in haar tuin. Ze schreef dat ze niet wist hoe fantastisch zonnebloemen waren en raakten er deze zomer van in de ban. Zij heeft de prijs voor Grootste zonnebloemfan gewonnen.

Tot slot was er een prijs in de categorie Meeste bloemknoppen aan een stengel. De 9-jarige Lucas Stok won deze prijs. Hij kweekte een spectaculaire zonnebloem met maar liefst 22 bloeiende bloemknoppen. Lucas is een bescheiden zonnebloemkweker en was blij met de prijs: voorjaarsbollen én een zakje zonnebloemzaad.

De tekst gaat onder de foto verder.

#hoogstevandordt

De grootste winnaars van allemaal in deze wedstrijd zijn de insecten. Insecten zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar vooral onmisbaar voor het bestuiven van planten en ze zijn op hun beurt weer voedsel voor andere dieren. De uitgebloeide zonnebloemen zijn binnenkort ook in trek bij vogels. Zij kunnen dan volop smullen van de zaden. Wie enkele zaden oogst, kan deze gebruiken om volgend jaar weer mee te doen met de wedstrijd. Met de vele zonnebloemen hebben de deelnemers een steentje kunnen bijdragen aan de biodiversiteit in onze stad, zo zegt de gemeente. Vanwege het grote succes van de wedstrijd heeft de gemeente besloten volgend jaar weer een zonnebloemwedstrijd #hoogstevandordt te organiseren.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dordrecht als Groenblauwe Stad

De zonnebloemwedstrijd is onderdeel van de opgave Groenblauwe Stad. In Dordrecht werken de gemeente, maatschappelijke organisaties, bedrijven en bewoners samen aan het verbeteren van de kwaliteit van de leefomgeving. Dat doen ze door het toevoegen van natuur (groen) en water (blauw). Zo verhogen ze het welzijn van de Dordtenaren. Tegelijk maken ze de stad klimaatbestendig en helpen ze de natuur.
Hier vind je meer informatie over groenblauwdordrecht.

Bovenste foto: Rianne Bestman en haar gezin hebben gewonnen in de categorie 'Grootste zonnebloemfan'. @ Jarko De Witte van Leeuwen


26-09-2020
Brief aan alle Dordtenaren van onze ongeruste burgemeester

Al sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus schrijft de Dordtse burgemeester Wouter Kolff geregeld brieven aan zijn stadgenoten. Vrijdag na de persbijeenkomst verscheen deze nieuwe.

Onrust over stijging coronabesmettingen in Dordrecht

Burgemeester Kolff is ongerust over de snelle stijging van de coronabesmetting, vooral onder jongeren. Hij uit zijn zorgen in de brief die vrijdag schreef aan alle Dordtenaren. We plaatsen de brief integraal.

Beste Dordtenaren,

Zojuist heb ik aan de pers meegedeeld dat de situatie rond het coronavirus nu echt zorgelijk is. Het virus slaat steeds meer toe, het aantal besmettingen is in een week tijd verdubbeld in onze regio. Waar we eerst waakzaam waren, moeten we nu opschalen naar zorgelijk.

We zien dat de besmettingen vooral stijgen onder jongeren en jong volwassenen. Maar daar blijft het niet bij want deze groep mensen besmetten ook hun ouders en grootouders.
Doe dus alsjeblieft mee en hou je aan de maatregelen om zoveel mogelijk leed te voorkomen.

Het opschalen naar zorgelijk moeten we heel serieus nemen. Alleen met elkaar kunnen we er voor zorgen dat dit niet verder escaleert. Ik weet dat ik in herhaling val als ik zeg dat als we nu geen actie nemen we doorglijden naar een veel ernstiger situatie. De beelden van het vroege voorjaar staan bij mij in ieder geval nog goed op mijn netvlies. We komen daar nu weer dichter bij in de buurt. We moeten het echt stoppen en wel nu!

Ik begrijp heel goed dat jullie feest willen vieren in het weekend en elkaar op willen zoeken. Besef wel dat de meeste besmettingen in privésfeer plaatsvinden zoals bruiloften en andere feestjes. Als we nu even een stap terug nemen en ons uiterste best doen om ons aan de maatregelen te houden, bestrijden we het virus en kunnen we dit soort leuke dingen straks wel weer makkelijker doen.

En natuurlijk snap ik soms de twijfel. Het is gezond om niet alles klakkeloos over te nemen maar neem nou alsjeblieft van mij aan dat er echt iets heel heftigs aan de hand is. Het goede nieuws is dat we de opmars van het virus nu nog kunnen stoppen. Maar nogmaals, 'daar komt 'ie weer' hoor ik jullie denken, daar hebben we iedereen voor nodig.

Ik roep iedereen dan ook op om zich te houden aan de maatregelen. Echt, als dit verder mis gaat, doet het alleen nog maar meer pijn. Niet alleen qua gezondheid maar ook financieel zijn de gevolgen dan niet te overzien.

Nog even over de commotie rond “#ikdoenietmeermee”. Als het regent, staat het je geheel vrij om te zeggen dat het droog is. Maar de feiten liggen dan anders. Laten we blij zijn dat we in ons land beschikken over wetenschappers van hoog niveau. Aan hun inzichten over deze gezondheidscrisis hecht ik meer waarde dan die van Famke Louise of Thomas Berge. Laten we wel wezen. Als je een rotte kies hebt, ga je ook naar de tandarts en niet naar Tim Douwsma.

Groet van een ongeruste burgemeester.

Wouter Kolff

 

foto ter illustratie @ stock


25-09-2020
Coronasituatie in Dordrecht van waakzaam naar zorgelijk

Er komen in het gebied Zuid-Holland Zuid extra maatregelen in de strijd tegen verspreiding van het coronavirus. Ook Dordrecht valt onder Zuid-Holland Zuid.

Extra coronamaatregelen in Dordrecht

De extra maatregelen die ook voor Dordrecht gaan gelden gaan in vanaf zondag 27 september om 18.00 uur. Dat is vrijdag in samenwerking met het kabinet besloten. In de regio Zuid-Holland Zuid gaat de situatie van code waakzaam naar code zorgelijk. Het aantal coronabesmettingen loopt in Dordrecht en omgeving flink op, vandaar dat extra maatregelen nodig zijn om verdere verspreiding van het virus te voorkomen. Dit is nodig om kwetsbare groepen te beschermen, maar ook om ervoor te zorgen dat de druk op de zorg niet toeneemt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een tweede golf voorkomen

Voorzitter Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid is burgemeester Wouter Kolff. Hij legde tijdens de persbijeenkomst uit dat alleen de samenleving ervoor kan zorgen dat de situatie niet verder escaleert. Ook zei hij dat we terug moeten scherpte van maart en april waarbij ondernemers, supermarkten, bouwmarkten, andere detailhandel en inwoners zich goed hielden aan alle hygiëne-maatregelen, de afstandsmaatregelen en maatregelen van looproutes. Als we nu geen actie ondernemen glijden we door naar een veel ernstiger situatie. We moeten een tweede golf voorkomen. Houd je daarom aan de maatregelen, zo waarschuwt Kolff.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit houden die extra coronamaatregelen in

* Bij gelegenheden met een horecavergunning stopt de inloop van gasten om middernacht, dan gaat ook de muziek uit. Om 01.00 uur sluiten deze gelegenheden.
* De maximale groepsgrootte voor bijeenkomsten (zowel binnen als buiten) wordt beperkt tot 50 personen. Voor uitvaarten, demonstraties, scholen en religieuze bijeenkomsten wordt een uitzondering gemaakt.
* Maximaal 50 mensen mogen aanwezig zijn op bijeenkomen. Voor samenkomsten met meer dan 50 personen geldt een meldplicht.

De tekst gaat onder de foto verder.

Regionale maatregelen in Zuid-Holland Zuid

In onze regio wordt voornamelijk ingezet op extra handhaving en wordt extra aandacht gegeven aan voorlichting op de plekken waar veel mensen samenkomen. Dit doet de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid samen met de GGD Zuid-Holland Zuid en de tien gemeenten die onder Zuid-Holland Zuid vallen.
Ook wordt er gerichter gecontroleerd op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bij (feest)zalen en sportaccommodaties.
De veiligheidsregio gaat nog in gesprek met ondernemers over de regels in de horeca, bij supermarkten of winkels en hoe zij kunnen helpen die regels toe te passen, voordat ze overgaan tot het uitdelen van waarschuwingen en boetes.
De regio Zuid-Holland Zuid bestaat uit de tien gemeenten Dordrecht, Hoeksche Waard, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam, Hardinxveld Giessendam, Gorinchem, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht.


25-09-2020
Dit overdekte winterterras wil Dennis bij zijn Dordtse restaurant

Dennis van der Salm heeft een subliem idee voor het maken van een gezellig winterterras bij zijn restaurant Het Bolwerck op de kade bij het drierivierenpunt.

Het Bolwerck op een van de mooiste locaties in Dordrecht

Vergeleken met de andere horeca in Dordrecht, is Het Bolwerck gezegend met een van de mooiste locaties van de stad. De zaak is gevestigd in de Boomstraat en heeft aan de achterzijde een terras dat nu al prachtig is en een schitterend uitzicht biedt op het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa. Je kunt aan de overkant de oevers van Papendrecht en Zwijndrecht in volle glorie zien.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vanaf het terras van Het Bolwerck heb je een magnifiek uitzicht. @ Het Bolwerck

Lekker warm en lekker ruim

Dennis van der Salm wil zijn terras van tien bij tien meter overdekt maken door er een glazen kas te plaatsen. Op die manier zit je lekker warm, lekker ruim en heb je nog steeds voluit het magnifieke uitzicht dat je ook hebt tijdens zomerse dagen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een impressie van de nieuwe situatie met het winterterras in de kas. @ Het Bolwerck

Een winterterras in Dordrecht

Of het allemaal door kan gaan, hangt af van de gemeente. Die laat deze maand nog weten aan welke voorwaarden overdekte terrassen moeten voldoen in Dordrecht. Zodra Dennis deze voorwaarden weet, dient hij direct zijn plan in.
De serre kunnen ze in feite zo ongeveer laten zakken over het huidige terras, dat nu al coronaveilig is met veel ruimte tussen de tafels. Ook heeft het op verschillende plekken ramen uit een cruiseschip die dienen als afscheiding. De nieuwe serre krijgt voldoende mogelijkheden om goed te ventileren.

De tekst gaat onder de foto verder.

Tijdens de intelligente lockdown-periode vanwege corona, kon je afgelopen voorjaar bij Het Bolwerck toch nog genieten van verschillende afhaalmenu's. @ Het Bolwerck

Concentreren op de serre

Voor Het Bolwerck is het belangrijk dat in de winter ook gasten op het terras kunnen zitten. Buiten kunnen op dit moment maximaal zeventig gasten zitten, binnen zijn dat er in deze coronatijd beduidend minder. Dat het plan van Dennis wordt goedgekeurd is dus erg belangrijk voor zijn zaak.
In andere steden staan al soortgelijke winterterrassen in de vorm van een kas en de Dordtse horecaondernemer hoopt dat er bij zijn restaurant nu ook eentje mag komen. Mocht Dennis groen licht krijgen dan wil hij zijn zaak gedurende de winterperiode binnen sluiten zodat hij zich helemaal kan concentreren op de serre.


22-09-2020
Vooralsnog geen extra coronamaatregelen in Dordrecht

Hoewel het aantal besmettingen flink oploopt, zijn in de regio Zuid-Holland Zuid op dit moment geen aanvullende, ingrijpende coronamaatregelen nodig. Maar dat kan snel veranderen.

Aantal coronabesmettingen verdubbeld

Maandag kwam de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid bijeen om te overleggen of het nodig is extra maatregelen te nemen omdat de besmettingen hard oplopen. Ten opzichte van vorige week is het aantal verdubbeld. De toename is vooral te wijten aan mensen die elkaar besmetten binnen de familie- en privéomstandigheden.

Voorzitter van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid Wouter Kolff zegt dat we qua gedrag terug moeten naar de scherpte die we in het voorjaar hadden en dat we ons dus aan de maatregelen moeten houden om een tweede golf te voorkomen. Behalve de verdubbeling in het aantal besmettingen, is er ook een stijgende lijn in het aantal ziekenhuisopnames.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Allemaal houden aan de coronamaatregelen

Als we ons niet goed aan de maatregelen houden en de besmettingen blijven oplopen, ziet de veiligheidsregio zich genoodzaakt strengere maatregelen te nemen. De burgemeester roept iedereen op zich aan de 1,5 meter afstand te houden en de hygiëne in achter te nemen. Tegen ondernemers, winkeliers en supermarkteigenaren zegt hij: kijk weer even scherp naar looproutes, afstand- en hygiënemaatregelen.’

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Pas op in de privésfeer

In deze regio loopt het aantal besmettingen vooral op in de privésfeer en dan met name binnen families en op feestjes. Waar afgelopen week nog vooral jongeren positief testten op het coronavirus, ziet de veiligheidsregio nu ook dat hun ouders vaker besmet raken. Het risico is dat deze groep erg groot wordt en dat dan opnieuw de ouderen en kwetsbaren worden getroffen. Kolff zegt: 'Daar moeten we voor waken om zorgelijke situaties te voorkomen. Het is daarom enorm belangrijk om je aan de maatregelen te houden, om de kwetsbaren binnen de samenleving te beschermen zodat de druk op de zorg niet toeneemt. We kunnen dit, dit hebben we bewezen. We moeten het nu nog een keer doen.'

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Niet van corona risiconiveau 1 naar 2

Momenteel zitten we op risiconiveau 1, waakzaam, maar als we op deze manier doorgaan zal de situatie zorgelijk worden (risiconiveau 2) en zijn er nieuwe maatregelen nodig om het toenemend aantal besmettingen terug te dringen.


21-09-2020
Daarom wappert deze vlag vandaag aan het Stadhuis

Hij zit een beetje opgerold, maar dat komt door de wind. Verder geen bijbedoelingen, hoor. De Dordtse vlag die je normaal gesproken ziet wapperen aan het Stadhuis, maakte vandaag plaats voor een andere.

Dag van de Vrede

Vandaag is het Internationale Dag van de Vrede, ook wel Wereld Vrede Dag genoemd. Tijdens deze dag wordt jaarlijks op 21 september opgeroepen om wereldwijd een dag van wapenstilstand en geweldloosheid te houden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Verenigde Naties en Vredesweek

Wereld Vrede Dag is er sinds 1981 en destijds uitgeroepen door de Verenigde Naties. Hij valt samen met de openingssessie van de Algemene Vergadering van de VN. De Dag valt ook samen met de Vredesweek, die er al is sinds 1967 en wordt georganiseerd door PAX.


Naar de shop
De leukste dingen uit Dordrecht koop je hier
Realisatie Acadia | Design Twin Creations