Vandaag wordt het eerste badhuis geopend (in 1898)

Het is vandaag 16 april, maar dan in 1898. Mede dankzij inspanningen van de Vereeniging ter Bevordering der Volksgezondheid wordt aan de Vest het eerste volksbadhuis van Dordrecht geopend. Niet lang daarna volgen badhuizen in de J.J.A. Gouverneurstraat en Bankastraat.

Neem een regenbad in het volksbadhuis

Op zaterdag 16 april 1898 wordt aan de Vest het eerste volksbadhuis van Dordrecht in gebruik genomen. Een belangrijke voorziening die flink gaat bijdragen aan de 'reinheid en beschaving van het volk' in een tijd waarin men steeds meer oog kreeg voor het belang van hygiëne, gezondheid en levensstijl.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Volksbadhuis (l) op de Vest omstreeks 1910 met rechts het Oranjehotel en op de voorgrond de Johan de Wittbrug. Regionaal Archief Dordrecht

Overal waren cholera-epidemieën

Na eeuwen van provisorische voorzieningen op het gebied van persoonlijke hygiëne wordt lichamelijke verzorging en reiniging steeds belangrijker, mede ingegeven door de cholera-epidemieën die decennialang wereldwijd honderdduizenden slachtoffers maakten. In 1892 nog eiste een uitbraak in Hamburg 8.600 slachtoffers. Dit was de laatste ernstige uitbraak in Europa.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Volksbadhuis aan de J.J.A. Gouverneurstraat rond 1930. Regionaal Archief Dordrecht

12 cent voor een douchebeurt

Dat een volksbadhuis een belangrijke en rendabele voorziening zou zijn, was wel duidelijk. Iedereen kan er tegen betaling een regenbad (douche) nemen. Volwassenen betalen 12 cent voor een douchebeurt, kinderen 8 cent, inclusief een stukje zeep. Wie wat langer in een warm bad wil liggen weken, betaalt 25 cent. Een badmeester houdt toezicht en zorgt ervoor dat de hokjes steeds schoongespoeld worden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het pas geopende volksbadhuis in de Bankastraat in 1929. @ Regionaal Archief Dordrecht

Kinderen gratis op vertoon van badbriefje

Overigens is het opvallend dat meer dan twee keer zoveel mannen als vrouwen gebruik maken van de publieke douche. Voor schoolkinderen geldt dat dan weer niet. Zij mogen op vertoon van een door de leerkracht verstrekt badbriefje gratis van de faciliteiten gebruik maken. In een tijd waarin heel veel mensen thuis nauwelijks over voorzieningen om zich fatsoenlijk te wassen beschikken – de arbeiderswoningen van die tijd hadden namelijk zelden sanitaire voorzieningen - is het volksbadhuis een enorme uitkomst.