26-04-2019
Het nieuwe Stadskantoor in Dordrecht krijgt ook nieuwe naam

Het heeft jarenlang geduurd voordat de naam Stadskantoor goed tussen de oren zat. Lang bleef 'Stadhuis' nog rondzingen. Inmiddels is wel duidelijk dat het Stadskantoor aan de Spuiboulevard staat en we met het Stadhuis het oude Stadhuis bedoelen aan het Stadhuisplein, tussen de Voorstraat en de Groenmarkt. We gaan het nu even hebben over het Stadskantoor aan de Spuiboulevard. Er gaat daar namelijk van alles veranderen.

Een lieflijke naam

Het huidige Stadskantoor aan de Spuiboulevard verhuist naar even verderop aan de weg. Als het nieuwe onderkomen klaar is, spreken we niet meer van Stadskantoor, maar van Het Huis van Stad en Regio. Hallo Dordrecht is wel benieuwd hoe snel mensen die nieuwe naam oppikken. Het Huis van Stad en Regio, dus. Hoewel het fors wat meer woorden zijn om te tikken, heeft de nieuwe naam wel een heel wat lieflijker klank dan de oude, vindt u niet? Dat komt misschien we door het woord huis. Huis van Stad en Regio klinkt huiselijker en knusser dat het woord 'kantoor' in Stadskantoor.

Het Stadskantoor in aanbouw in 1967. @ Regionaal Archief Dordrecht

Veel bewoners

Het Huis van Stad en Regio wordt straks dus het kantoor van de gemeente Dordrecht, en ze krijgen nog meer huisgenoten. Zo komen de bibliotheek, VVV, Dordrecht Marketing en medewerkers van de Drechtsteden ook in het Huis te 'wonen'.

 

Het belastingkantoor aan de Spuiboulevard in 1982. @ Regionaal Archief Dordrecht

Een prijsvraag

Hoe het Huis van Stad en Regio eruit gaat zien is nog niet bekend. Sterker, de gemeente Dordrecht heeft een prijsvraag uitgeschreven voor het ontwerp. Het nieuwe gebouw komt op de plek van het voormalige belastingkantoor aan de Spuiboulevard. De oude Rabobank en parkeergarage Veemarkt maken ook deel uit van de ontwerpwedstrijd.

Het Stadskantoor anno nu met een van de muurschilderingen. @ Paul van de Velde

De luchtfoto van het Stadskantoor is gemaakt in de jaren 70. @ Regionaal Archief Dordrecht


Naar de shop
De leukste dingen uit Dordrecht koop je hier
Realisatie Acadia | Design Twin Creations