13-08-2019
Bijna alle 10.000 essen in Dordt zijn ziek [met wijkkaartje en filmpje]

Op het eiland van Dordrecht staan zo'n tienduizend essen. Helaas is negentig procent daarvan aangetast door de essentaksterfte. Dordrecht is niet de enige plaats waar deze schimmelziekte heeft toegeslagen. De boomziekte heeft heel Europa zwaar getroffen.

Kappen of snoeien

Vanaf vorige maand is begonnen met het rooien van 240 bomen die verspreid staan door heel Dordrecht. Het kappen van de bomen wordt uitgevoerd door een boomrooierij. Zolang het niet tot een onveilige situatie leidt, zal de gemeente het kappen van de aangetaste bomen zo lang mogelijk uitstellen. Als een boom gespaard kan worden door alleen de aangetaste takken te verwijderen, dan wordt zo'n boom alleen maar gesnoeid. Ook bomen waar dieren of vogels in verblijven, worden voorlopig niet gekapt.

@ stock

Sterker bomenbestand

Voor elke gekapte boom die dus echt niet gespaard kan worden, wordt een nieuw boom terug geplant en zoveel mogelijk op dezelfde plek. Die nieuwe boom hoeft niet per se weer een es te zijn, want verschillende boomsoorten leidt tot een sterker bomenbestand dat minder kwetsbaar is voor boomziektes, meent de gemeente.

@ stock

Fimpje en kaart

In het korte filmpje hieronder kun je zien hoe een zieke es eruit ziet. En klik hier om te kijken in welke wijken van Dordrecht er zieke essen staan en of ze worden gesnoeid of gekapt.


Naar de shop
De leukste dingen uit Dordrecht koop je hier
Realisatie Acadia | Design Twin Creations