Hoera (of toch niet) De pollers gaan weg uit de stad

Het is een harde toezegging door wethouder Rik van der Linden: dit is geen 1 april-grap. De pollers verdwijnen en vanaf 1 april gaat een ander systeem in werking. Dat zit zo.

1 april is geen grap

De binnenstad van Dordrecht is autoluw. Alleen auto's, motoren, bussen en vrachtwagens met een ontheffing mogen het gebied inrijden. Op 1 april (geen grap, dus) vervangt Dordrecht de automatische paaltjes (pollers) voor een systeem met camera's en kentekenherkenning.

De tekst gaat onder de foto verder.

De poller bij de Grote Markt. @ Google Maps

Ze beginnen hier

Wethouder Rik van der Linden (ChristenUnie/SGP) gaf maandag 2 maart het startsein voor de werkzaamheden. Hij deed dat door bij de poller van de Grote Spuistraat een hoes te trekken over het toekomstige verkeersbord. 'Het weghalen van de pollers begint bij deze in de Grote Spuistraat en het streven is om nog dit jaar alle pollers is de binnenstad weg te hebben,' zegt Van der Linden. 'Op de plek waar nu de pollers staan komen camera's die automatisch het kenteken registreert van de voertuigen die passeren. Wie langsrijdt zonder vergunning kan dat één keer doen, de volgende keer krijg je een bekeuring.'

De tekst gaat onder de foto verder.

De poller in de Visstraat. @ Google Maps

Bijna allemaal weg

De pollers die verdwijnen zijn die bij het Achterom, Grotekerksbuurt, Grote Markt, Grote Spuistraat, Kolfstraat, Nieuwstraat, Vest, Visstraat en Wijnstraat. Buiten het centrum heeft Dordrecht nog twee pollers: die bij het Energiehuis en het Leerpark. Deze twee blijven wel staan.

Boem is ho

De pollers staan vanaf 2002 in de binnenstad, jaarlijks reden zo'n zestig voertuigen tegen of op het obstakel. Dat is nu dus voorbij want camera's registreren de kentekens en als je geen ontheffing hebt en er toch voorbij rijdt, dan kost je dat 60 euro. Rij je zonder ontheffing het voetgangersgebied in, dan ligt er een prent van 140 euro op de mat.

Bovenste foto: wethouder Rik van der Linden (l) hielp bij het plaatsen van de camerazuil in de Grote Spuistraat. @ Jeroen Verbueken/fotopersbureau Busink