Nog meer bloemetjes en bijtjes in het Dubbelmondepark

Aan de maakbaarheid van het leven kan soms ook een goede kant zitten. Neem nou het Dubbelmondepark. Dat krijgt een nog grotere variatie aan begroeiing en levende have.

Het is de Dordwijkzone

De gemeente Dordrecht gaat de biodiversiteit in het Dubbelmondepark verder vergroten. Er komen nog meer begroeiing, insecten, vogels en zoogdieren in het gebied.
Het Dubbelmondepark vormt samen met Landgoed Dordwijk en het Overkamppark de Dordwijkzone. Het gebied met parken en sportparken ligt tussen het Wantij in het noorden en de Nieuwe Dordtse Biesbosch in het zuiden. De Dordwijkzone speelt een grote rol als ecologische en recreatieve verbindingszone tussen stad en buitengebied.

De tekst gaat onder de foto verder.

Pas in 1976 aangelegd

Je denkt misschien dat het Dubbelmondepark al oud is, maar het is pas in 1976 aangelegd. Sinds 1995 wordt het op een natuurlijke manier onderhouden. De Natuur- en Vogelwacht Biesbosch doet dit in opdracht van de gemeente. Daarbij worden Schotse hooglanders ingezet die het gebied begrazen. De gemeente wil nu investeren om het park nog meer ecologisch gezond en gevarieerd te maken. Daar waren ze in 2009 al mee begonnen door meer ruimte te geven aan water.

De tekst gaat onder de foto verder.

 

Meer licht, meer leven

De plannen zijn nu om meer licht in het bos te brengen waardoor er bodembegroeiing kan ontstaan. Die trekt dan weer insecten aan daarmee dus ook vogels en zoogdieren. De gemeente zegt dat het ook belangrijk is dat er oude en dode bomen met holtes in het park te vinden zijn. Daarom zijn er een aantal bomen geringd. Er worden ringvormige kervingen gemaakt in de boomstam, waardoor de boom afsterft. De afgestorven boom blijft op een verantwoorde manier staan en trekt allerlei insecten-, vogel- en diersoorten aan. De selectie van de te ringen bomen gebeurt op advies van de ecologen van het Natuur-Wetenschappelijk Centrum.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ruimte voor de Schotse hooglanders

Een andere maatregel is om de Schotse hooglanders meer ruimte te geven. De begrazing door de Schotse hooglanders is intensief en door ze meer ruimte te bieden, kan de ondergroei in het park zich beter ontwikkelen. Dat is dan weer van belang voor de plant- en diersoorten die in dit gebied moeten komen, de zogenaamde icoonsoorten. Het gaat om inheemse soorten zoals de weidehommel, de argusvlinder en de glassnijder (een libelsoort). Bij zoogdieren gaat het om de rosse vleermuis en de egel. Bij vogels gaat het om de huismus, de merel, de nachtegaal en de boomklever. Voor de uitbreiding van het begrazingsgebied plaatst de gemeente 800 meter afrastering. De gemeente verplaatst een veerooster en er komt een veerooster bij. Ook komen er informatieborden bij het Dubbelmondepark.