Burgemeester: 'Ga nou gewoon even niet'

Vanmiddag, Goede Vrijdag, is er een nieuwe brief van de Dordtse burgmeester Wouter Kolff die gericht is aan alle Dordtenaren.

Komend paasweekend

In zijn nieuwe brief heeft burgemeester Wouter Kolff het over het komend paasweekend en benadrukt hij nogmaals dat het van levensbelang is om er niet op uit te trekken, ook niet als het mooi weer is.

Bemoedigend en met een waarschuwing

De toon van zijn schrijven is bemoedigend, maar er zit ook een heldere waarschuwing in. We hebben de brief hieronder integraal geplaatst:

Beste Dordtenaren,

Hoe gaat het? Ook zin in het paasweekend?

Als we de weersverwachting mogen geloven, wordt het ook in het paasweekend lekker weer. Lekker weer om te wandelen, te fietsen en paaseieren te zoeken.

Maar beste Dordtenaren, het is helaas nog niet zo ver. De cijfers van de afgelopen dagen laten gelukkig zien dat de verspreiding van het coronavirus wordt geremd. Maar het uiteindelijke succes van de bestrijding hebben we voor een groot deel zelf in de hand. Als wij elkaar niet besmetten, maakt het virus geen kans. En dat is het doel!

Het is letterlijk van levensbelang dat we dit samen voor elkaar krijgen. Laten we elkaar daar in blijven ondersteunen. Hoe moeilijk het soms ook is.

En gelukkig werken veel Dordtenaren mee aan het tegengaan van de verdere verspreiding van het virus. Maar ik doe ook nu weer een beroep op het gezond verstand van iedereen. Ook tijdens het paasweekend is het belangrijk de maatregelen op te blijven volgen en zoveel mogelijk thuis te blijven.

Dus blijf zoveel mogelijk binnen. Een frisse neus halen mag. Hoewel fris? Het wordt waarschijnlijk meer dan 20 graden. Maar doe dat blokje om zoveel mogelijk in je eigen buurt. En ga je toch naar het park of een natuurgebied? Maak dan rechtsomkeert als het daar te druk is.

Helaas moeten steeds meer organisatoren hun evenementen afgelasten. Evenementen waar we met zijn allen zo trots op zijn. Dinsdag heeft de organisatie van Dordt in Stoom in overleg met ons moeten besluiten dat dit evenement dit jaar niet plaats kan vinden. Erg verdrietig voor al die mensen die maanden bezig zijn geweest met de voorbereidingen van dit prachtige evenement. En natuurlijk verdrietig voor al die bezoekers, ook uit het buitenland.

Behalve dat ik bijzonder trots ben op de vele initiatieven om anderen te helpen en op iedereen die thuisblijft en afstand van elkaar houdt, zijn er ook andere lichtpuntjes. Na weken aan de beademing gelegen te hebben in het Albert Schweitzer Ziekenhuis zijn de eerste Dordtenaren van de intensive care ontslagen.

Daarnaast zijn wat mij betreft al die mensen die elkaar of organisaties of bedrijven helpen toppers. Ik ben daar zo blij mee. Dit betekent dat we er voor elkaar zijn, nu, maar zeker ook in de toekomst.
Ook de scholen werken hard aan het onderwijs voor ‘hun’ kinderen op afstand. Dat gaat soms met vallen en opstaan maar het gaat steeds beter. Ik ben er bovendien ook enorm trots op dat het onderwijs die jongeren, die het thuis niet zo goed hebben, met alle liefde opvangen. Dat moet niet makkelijk zijn maar het is voor die kinderen zo ontzettend belangrijk.

Ik zie prachtige initiatieven voorbijkomen waaruit blijkt dat wij Dordtenaren er echt voor elkaar zijn. Ik zie helaas ook soms gebeuren dat mensen keihard over elkaar oordelen. Ook op social media. Elkaar aanspreken is prima, iets anders vinden dan een ander is ook prima. Maar oordeel niet te hard. Laten we elkaar helpen. Zo houden we het vol!

Met het paasweekend voor de deur, wens ik jullie allemaal fijne dagen. En denk nou niet ‘Ik ga toch lekker naar het park of de woonboulevard want nu gaan anderen niet’. Ga nou gewoon even niet. En als het dan toch te druk wordt dan sluiten we gebieden af. Maar laat het nou gewoon niet zover komen.

Ik weet het, het is anders dan anders. Maar ik weet zeker dat wij creatief genoeg zijn om er met elkaar het beste van te maken. Blijf daarbij ook alsjeblieft denken aan de mensen die het niet zo breed hebben of extra aandacht nodig hebben.

Beste Dordtenaren, blijf een beetje lief voor elkaar.

Wouter Kolff
Burgemeester