Paas-sjoege (1): waarom we matses eten [+filmpje]

Je kent ze vast wel: van die crackers waar eigenlijk pas lol aan te beleven valt als je ze belegt met roomboter en suiker of een dikke plak kaas: matses. Ze zijn van grote betekenis voor de joden tijdens Pesach.

Het is brood

Een matse lijkt op een cracker, maar het is brood dat niet is gerezen. De meest bekende matses zijn rond, maar er zijn ook vierkante matses. Nu vraag je je misschien af: als het een brood is, waarom is het dan zo plat? Volgens de Thora, de bijbel van het jodendom, komt dat hierdoor.

Met Pesach vieren ze in het jodendom de bevrijding uit de slavernij in Egypte. In de Thora staat dat de joden vlak voor hun vertrek in opdracht van God snel brood moesten bakken zonder daar zuurdesem aan toe te voegen. Daarom is het brood zo plat.

De tekst gaat onder de foto verder.

Geen gerezen brood

Voordat Pesach begint wordt het hele huis gereinigd, zodat er geen resten van gerezen brood meer aanwezig zijn. Ook beschuitresten, toast en dergelijke worden verwijderd. Ben je tijdens Pesach in Israël, dan kun je daar geen gerezen brood kopen. Andere dingen waar gist in zit zijn afgedekt. Religieuze en traditionele joden eten in de Pesachweek alleen maar matses als herinnering aan de bevrijding van de slavernij.

Binnen achttien minuten klaar

De matses die je het hele jaar door kunt kopen zijn niet per definitie geschikt voor Pesach, want dat moet namelijk aan strenge spijswetten voldoen. Zo moet het hele bakproces bijvoorbeeld binnen achttien minuten zijn afgerond en bij voorkeur zijn ze met de hand gemaakt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Met boter en suiker

Christelijke Nederlandse gezinnen eten met Pasen ook vaak matses. Zij herdenken dan de uittocht uit Egypte onder leiding van Mozes en de wederopstanding van Jezus Christus. Matses worden bij ons het vaakst gegeten met boter en suiker. Joden eten ze ook met appel, jam en honing. De fabriek Hollandia Matzes B.V. staat in Enschede en bakt sinds 1933 de meeste matses die je in de supermarkt kunt kopen. Deze fabriek staat onder rabbinaal toezicht van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, wat betekent dat hun matses dus koosjer zijn.