Paas-sjoege (2) wat het verschil is tussen witte en bruine eieren

Leggen witte kippen witte eieren en bruine kippen bruine? Laten wij je dit vertellen, mensen: zo steekt de boel niet in elkaar. Lees en leer.

We leggen het uit

Er zit in feite maar bar weinig verschil tussen een wit ei en een bruin ei. Toch wemelt het van de vooroordelen en misverstanden rondom het witte en het bruine ei. Wij van Hallo Dordrecht leggen het uit. Omdat het Pasen is.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kijk naar de lellen

Of een kip een wit ei legt of een bruin hangt af van de oorlellen van de kip. Heeft een kip witte lellen, dan legt zij witte eieren en zijn haar lellen een beetje roze-achtig rood zijn, dan legt ze bruine eieren. In de smaak van de eieren zit geen verschil. Wel in de prijs als je ze koopt!

De tekst gaat onder de foto verder.

De witte tegen de bruine

In de winkel is een wit ei meestal goedkoper dan een bruin ei. Dat verschil kan soms oplopen tot wel acht cent per stuk. Veel mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn. Ook denken veel mensen dat witte eieren uit de legbatterij komen en bruine eieren van scharrelkippen zijn. Door dit misverstand is de consument kennelijk bereid meer geld uit te geven aan een bruin ei, terwijl een wit ei zelfs beter is voor het milieu. Zo heeft het kippenras dat witte eieren legt, minder voer nodig en bovendien leven deze witte-eieren-leg-kippen ook nog eens langer dan hun bruine-eieren-leg-zussen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Met smaak een wit eitje

De eierenproductie in Nederland ligt op ongeveer 60% witte eieren en 40% bruine eieren. We produceren dus wel meer witte, maar zelf eten we die veel minder. Een groot deel van onze witte eieren zijn dus voor de export en gaan naar bijvoorbeeld Duitsland en Zwitserland, waar ze gewoon zonder morren en met smaak een wit eitje eten.
Weer wat geleerd. Een wit ei kan dus ook heel goed biologisch zijn, even lekker als een bruin ei en nog eens goedkoper ook.

Lees ook paas-sjoege 1 over waarom we vooral met pasen matses eten.