Corrie van De Eikenhof geeft Dordts biologielesje (3) over paardenkastanje [+ filmpje]

Midden in de stad en toch midden in de natuur. Bij Corrie en Freek Ton kun je dat ervaren. Zij wonen op De Eikenhof in Dordrecht en nemen ons mee op tochtjes door de tuin.

Pak even een biologielesje mee

De Eikenhof is op de hoek van de Dubbeldamseweg Zuid met de Twintighoevenweg en is zo groot dat schoolkinderen er een moestuin kunnen hebben. Vanwege het coronavirus kunnen de kinderen tijdelijk niet naar Corrie en Freek toe, maar daar heeft de familie Ton iets op gevonden: video's over hun tuin. Zo pakken kinderen nog een leuk biologielesje mee. En wij ook!

Een witte paardenkastanje

Dit keer laat Corrie de wilde kastanje zien in hun tuin. Het is een witte paardenkastanje, om precies te zijn. De boom kan wel 20 tot 25 meter hoog worden. De vrucht van de paardenkastanjeboom werd vroeger veel aan paarden gegeven om ze van de hoest te genezen, vandaar de naam. Voor mensen zijn die vruchten heel giftig.
In die vruchten zit saponine dat weer wordt gebruikt voor wasmiddelen of shampoo, vandaar dat de boom behoort tot de zogeheten zeepboomfamilie.

Vorige Dordtse biologielesjes gemist? Geen nood. Klik hier voor de eerste les over de appel- en perenboom. En de tweede les gaat over de beuk.