De Dordtse burgemeester is uit vechten in Chatham (in 1667)

Als je eeuwen geleden burgemeester was, dan stonden er andere dingen in je taakomschrijving dan lintjes doorknippen. Neem de Dordtse burgemeester Cornelis de Witt. Die was vandaag 353 jaar geleden samen met Michiel de Ruyter in Engeland. Nou, dan weet je het wel.

Knokken op zee

Het zat namelijk zo. In 1665 was Nederland in oorlog met Engeland. Het was de zogeheten Tweede Engeland-Nederlandse oorlog en die werd op zee uitgevochten. Aanleiding voor de oorlog waren conflicten tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Engeland bij de koloniën in Amerika. De gevechten op zee gingen om het beschermen van de koopvaardijschepen en het veroveren van de handelsvloten van de vijand.

De tekst gaat onder de foto verder.

De tocht naar Chatham op 21, 22 en 23 juni 1667 onder plaatsvervangend leiding van Cornelis de Witt, Ruwaard van Putten en regerend burgemeester van Dordrecht. Rechts zie je Cornelis de Witt en Michiel de Ruyter die in een sloep naar de veroverde Royal Charles gaan. @ Regionaal Archief Dordrecht

Eergisteren in 1667

In 1667 spanden de Engelsen een ketting over de rivier de Medway bij het graafschap Kent. Ze wilden zo de Nederlandse vloot van Michiel de Ruyter tegenhouden. De vloot brak door de ketting heen en zag kans de Engelse vloot ernstig te beschadigen..

De tekst gaat onder de foto verder.

Cornelis de Witt met op de achtergrond de brandende schepen bij Chatham. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het komt even niet uit

Nou kwam het 'bezoek van ons' niet helemaal gelegen. In Londen was in 1666 een grote brand geweest en de pest was uitgebroken. Een jaar eerder ging het vechten hen beter af. Toen vierden ze een overwinning bij Lowestoft. Maar de Engelse koning Karel II zat niet meer zo goed bij kas en moest zijn vloot inkrimpen. Dus ja.

Daar hebben we Cornelis

Michiel de Ruyter zag zijn kans schoon. Hij vertrok 4 juni 1667 met een vloot naar Engeland en kwam twee dagen later aan op de Theems. Tijdens de tocht was hij echter ziek geworden. Hij kon wel toezicht houden, maar niet actief de leiding nemen.
Gelukkig voor hem kon Cornelis de Witt mede de leiding overnemen. De vloot bestond uit ongeveer zestig schepen en was niet kinderachtig uitgerust met kanonnen van heb ik jou daar. Bovendien was het de eerste tocht voor het eerste en kersverse Korps Mariniers. De vloot van Michiel de Ruyter (en nu dan even Cornelis de Witt) was daarmee de eerste vloot ter wereld die mensen aan boord had die speciaal getraind waren om te vechten op zee.

De tekst gaat onder de foto verder.

De stad heeft een heus welkomstgedicht voor burgemeester Cornelis de Witt als hij op 17 september 1667 terugkeert in Dordrecht van zijn tocht naar Chatham. @ Regionaal Archief Dordrecht

De Vrede van Breda

Wat toen gebeurde verdient niet de schoonheidsprijs. De Nederlandse vloot splitste zich op waarbij een deel de Theems verder op voer en het andere deel de Medway. De Engelsen deden wat ze konden, maar die Nederlanders dramden overal doorheen en verwoestten alles wat ze tegenkwamen.
Een maand later was de oorlog voorbij omdat de Engelsen zich overgaven. De Vrede van Breda werd op 31 juli 1667 ondertekend door de Engelsen. Je zou denken: dat was het dan. Maar nee, vijf jaar later breekt opnieuw de oorlog uit.