Kerstmarkt 2020: goodbye, jäähyväiset, adieu, soraidh slàn

Het is over en uit met de Kerstmarkt. Althans, voor dit jaar en in de vorm zoals wij die kennen. Open Monumentendag gaat in aangepaste vorm wél door.

Het is niet te doen

De hele wereld ziet er sinds een paar maanden anders uit en dat geldt ook voor de activiteiten op ons mooie eiland. Zo zal de aanloop naar de kerstdagen er dit jaar anders uitzien omdat de Kerstmarkt niet doorgaat. De organisatie kan vanwege de coronamaatregelen geen Kerstmarkt organiseren die recht doet aan het evenement met alle gezelligheid en sfeer die daarbij hoort.
Het is natuurlijk geen doen om 1,5 meter afstand te houden op de Kerstmarkt en zeker niet als je bedenkt dat het evenement jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers trekt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een foto uit de pre-coronatijd toen we nog onschuldig waren en net klaar waren met het inrichten van onze Hallo Dordrecht kerstmarkt-kraam. @ Hallo Dordrecht

Misschien een alternatief

Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besluit in overleg met organisator Dordrecht
Marketing genomen, zij het met pijn in het hart. De Kerstmarkt draagt bij aan de aantrekkelijkheid en levendigheid van Dordrecht en is daarmee belangrijk voor inwoners en bezoekers, geeft de gemeente aan. Het evenement heeft daarnaast ook een economische waarde voor de winkels en horeca in de binnenstad. Om die levendigheid en economische effecten toch zoveel mogelijk te behouden, is naar alternatieven gekeken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto ter illustratie @ Peter van de Velde

Vierdaagse blokken

Gedacht wordt aan een alternatief programma met activiteiten verspreid over vierdaagse blokken rond meerdere weekenden, met extra activiteiten, zoals muziek en straattheater, extra versiering en verlichting, extra aanbiedingen en speciale openingstijden. De werktitel is 'Dordtse decemberdagen'. De activiteiten zijn vooralsnog gericht op lokale en regionale bezoekers, en niet op de (inter)nationale markt. De eerste contacten om het concept met ondernemers inhoudelijk vorm te geven zijn gelegd.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto ter illustratie. @ Peter van de Velde

En de Monumentendagen dan?

Dordrecht is een van de belangrijkste monumentensteden van het land en staat landelijk al jaren in de top van bezoekersaantallen tijdens de Open Monumentendagen (tweede weekend van
september). Besloten is dit evenement wel door te laten gaan, zij het in aangepaste vorm. Er komen extra activiteiten in de openbare ruimte met wandelingen, speurtochten en het muziekprogramma,
maar dan in aangepaste vorm. Er is door de landelijke organisatie een protocol opgesteld. Op basis daarvan wordt in kaart gebracht welke monumenten open zijn. Dat aantal zal uiteindelijk naar
verwachting (aanzienlijk) lager zijn dan in de normale jaren. De openstelling en extra activiteiten worden aangevuld met extra digitale onderdelen.