Sectie op een eend: misschien botulisme in Park Merwestein

De gemeente Dordrecht heeft enkele zieke en dode eenden weggehaald uit Park Merwestein. Vermoedelijk heerst er botulisme.

Misschien botulisme in het park

Misschien is er botulisme in Park Merwestein. Er werden namelijk een paar dode en zieke eenden aangetroffen. Een van de dode eenden is meegenomen naar het laboratorium van de Geneeskundige Gezondheidsdienst voor dieren. Uit de autopsie op de eend moet blijken of er inderdaad sprake is van botulisme. De uitslag van het onderzoek wordt begin volgende week verwacht.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Eenden in Park Merwestein. @ Park Merwestein

Wat is het eigenlijk?

Botulisme is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de gifstoffen van een bacterie met de naam Clostridium botulinum. Mensen krijgen maar zelden botulisme, maar dieren kunnen het wel oplopen.
Als je als mens toch botulisme krijgt, dan komt dat vaak door eten wat niet goed is ingemaakt of bewaard. Je kunt het ook krijgen door contact met dode vissen of watervogels.
Als dieren botulisme krijgen, dan lopen ze dat op door varianten van de bacterie die dan voor mensen weer niet schadelijk is.

De tekst gaat onder de foto verder.

De gemeente heeft waarschuwingsborden geplaatst. @ Gemeente Dordrecht

Let op de borden

In Park Merwestein worden bezoekers met borden gewaarschuwd om contact met het water te vermijden. Maandag haalt de gemeente al het kroos weg uit de waterpartijen. Zo kan het water sneller afkoelen en verder geen broeihaard meer vormen voor botulisme.