Langer licht of juist niet: zo zit het dit weekend met de wintertijd

Is het nou langer licht of juist eerder donker en waarom doen we dat eigenlijk? Hallo Dordrecht heeft antwoord op vragen over de wintertijd. Dit weekend gaat hij weer in.

Gratis een uurtje extra slaap

Vannacht, de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober krijg je zomaar voor niks een uurtje extra slaap. Om 03.00 gaat de klok een uur terug naar 02.00 uur. Heb je nou een wekker of een klok die niet automatisch op de juiste tijd springt, dan moet je die dus met de hand een uurtje terugzetten. Dus niet vooruit, maar een uur terug. We herhalen: een uur terug.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wintertijd tot eind maart

We houden de wintertijd vol tot de nacht van 28 maart 2021. Dan gaat de klok weer een uur vooruit. Om de som compleet te maken is het dus eenvoudig uit te rekenen dat de zomertijd zeven maanden duurt en de wintertijd vijf maanden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Niet zo vroeg de lamp aan

Ooit zijn we eens begonnen met het verzetten van de klok. Dat was in 1916. De bedoeling was toen dat mensen meer konden profiteren van het natuurlijke daglicht en je dus niet zo vroeg de lamp hoefde aan te steken. Het is altijd een beetje een gedoe geweest met die zomertijd en wintertijd. We hebben zelfs dertig jaar lang helemaal de klok niet verzet, maar in 1976 begonnen we er weer mee, ook vanwege energiebesparing. Vanaf 1996 spraken we af dat het verzetten van de klok altijd zou zijn in het laatste weekend van maart en in het laatste weekend van oktober.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ze willen van zomertijd en wintertijd af

Het gedoe over de zomertijd en de wintertijd is overigens nog niet voorbij. Het Europees Parlement wil volgend jaar af van het verzetten van de klok. Een meerderheid van de lidstaten wil zelf kunnen bepalen of zij permanent op de zomertijd of (voor ons de normale) wintertijd willen overschakelen. Het besluit hierover is nog niet definitief want ze zijn bang voor een ingewikkelde kluwen aan verschillende tijden in de landen. Dat moeten we dus nog even afwachten en daarom zetten we dit jaar de klok nog een uurtje terug.