Speciaal uit Dordrecht: kruidnootjes van deze Dordtse bakkers [+podcast]

Kruidnootjes. Gedachtenloos kun je er handenvol van weg eten. Maar als je ze aandachtig proeft, blijken ze wel degelijk anders te smaken. We kochten kruidnootjes bij een paar Dordtse bakkers en proefden het verschil. We hebben er een podcast van gemaakt én je krijgt van Dennis het recept.

Speciaal uit Dordrecht

Hallo Dordrecht is een podcastserie gestart die Speciaal uit Dordrecht heet. In de serie komen allerlei producten voorbij van Dordtse ondernemers die nauwkeurig worden bekeken door een panel. De decembermaand is bij uitstek een maand vol specialiteiten en daarom bekeken we de kruidnoot eens van dichterbij.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kruidnootjes proeven van Banketbakkerij van der Sterre (l), HEMA, Bakkerij van Herk en Banketbakkerij van der Breggen. @ Hallo Dordrecht

Horen hoe ze proeven

De link naar de podcast staat onderaan dit artikel. Je kunt dan horen hoe de proeverij verliep. Het idee voor de podcast-serie is van Dennis van der Salm, chef van restaurant Het Bolwerck in de Boomstraat, aan het drierivierenpunt van Dordrecht. Daar vond de kruidnotenbeleving plaats.

De tekst gaat onder de foto verder.

De kruidnootjes verzamelden zich bij Het Bolwerck in de Dordtse Boomstraat. @ Hallo Dordrecht

Deze Dordtse bakkers

De kruidnootjes van Banketbakkerij van der Breggen op de Reeweg Oost, bakkerij van Herk in de Riouwstraat, banketbakkerij Van der Sterre in de Vriesestraat en bij de Hema op het Bagijnhof gingen richting Het Bolwerck. De Hema is natuurlijk geen ambachtelijke bakker, maar deed toch mee want het is immers leuk om te weten hoe de smaak van zo'n bakker-in-het-groot zich verhoudt tot de ambachtelijke bakker. Overigens leerden we ook dat een aantal ambachtelijke bakkers zich helemaal niet bezighoudt met het bakken van kruidnootjes.

Dat kan ik zelf

Voor wie zelf aan de slag wil met kruidnootjes bakken, deelt Dennis van der Salm een eenvoudig basisrecept. Je kunt het hier vinden. En veel plezier met het beluisteren van de podcast!