14-12-2020
Hier staat het (voorlopig) oudste huis van Dordrecht [+filmpje]

De gemeente is op zoek naar het oudste huis van Dordrecht. Lange tijd werd aangenomen dat dit Huis Zeepaert was uit 1495, maar dat is niet waar.

Oudste huis van Dordrecht

Bouwhistoricus Christine Weijs deed dit jaar een oproep aan eigenaren van Dordtse monumentale panden mee te werken aan een onderzoek om te kijken hoe oud hun huis is. Het zou namelijk best kunnen zijn dat het ouder is dan ze denken.

Weijs en het Team Erfgoed van de gemeente Dordrecht kroop in kelders en beklom zolders om onderzoek te doen naar de constructie van verschillende Dordtse panden. En wat blijkt? Er staat een huis op de Voorstraat dat dateert uit 1383. Het gaat om huisnummer 64.

De tekst gaat onder de foto verder.

Onderzoek wijst uit dat dit huis op Voorstraat 64 dateert uit 1383. @ M.M. Minderhoud

Zo doen ze dat

Om te bepalen hoe oud een huis is wordt onderzoek gedaan naar de leeftijd van houtconstructies van balken en kappen. Met een speciale boor wordt een houtmonster genomen uit de balk of kap. Dat houtmonster wordt opgestuurd naar een gespecialiseerd onderzoeksbureau. Zij zien aan de jaarringen van het hout in welk jaar de boom is geplant die is gebruikt voor de houtconstructie. Ook zien ze in welk jaartal de boom is gekapt. En ze kunnen ook nog eens zien waar de boom gestaan heeft. In de meeste gevallen zal de boom afkomstig zijn uit Nederland, België of Duitsland. Maar soms ook uit Frankrijk, Scandinavië en zelfs Polen. Het gat in de houtconstructie van het huis heeft een doorsnee van ongeveer 2,5 centimeter. De onderzoekers dekken het af met een speciale houtstop met daarop de datum van het onderzoek en de initialen van de onderzoeker. Na twee weken komt de uitslag. Dan weet je precies het bouwjaar van je pand. En je weet gelijk of het in aanmerking komt voor de titel 'oudste pand van Dordrecht'.

Wie woont hier?

Het Team Erfgoed verwacht dat de oudste huizen van Dordrecht op de Voorstraat staan aan de landzijde met de even nummers of in de Wijnstraat de huizen met de oneven nummers. Wie in deze straten woont of eigenaar is van een pand, kan gratis een onderzoek laten uitvoeren.
Klik hier om contact op te nemen.


Realisatie Acadia | Design Twin Creations