24-06-2020
De Zwijndrechtse Brug wordt vandaag geopend (in 1939)

Het is vandaag zaterdag 24 juni en de hele komende week is het feest want de Zwijndrechtse brug is geopend. In 1939, dus.

Stadsbrug, Vlinder, Dordtse, Zwijndrechtse Brug

In 1939 was het op 24 juni een feit. De Stadsbrug moet hij gaan heten, maar ook De Vlinder is bedacht als naam. We hebben het over de verkeersbrug over de Oude Maas die Dordrecht en Zwijndrecht met elkaar verbindt. De brug is dus op 24 juni 1939 in gebruik genomen en maakte tot 1977 deel uit van de A16.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vanwege de opening van de brug was er kermis op het kruispunt van de Dubbeldamseweg met de Burgemeester de Raadtsingel. @ Regionaal Archief Dordrecht

Een drukke bedoening

Door de jaren heen groeide het verkeersaanbod op de A16 enorm. Het werd veel te veel voor de brug en daarom werd onder de Oude Maas de Drechttunnel aangelegd. Toen dat eenmaal een feit was, deed de brug verder dienst als een lokale weg tussen Zwijndrecht en Dordrecht en dat is nog steeds zo.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een rondje over de kermis met links niet een spookhuis maar een spookschip. @ Regionaal Archief Dordrecht

Dubbele bascule

De brug heeft een vast deel en ook een beweegbaar deel. We spreken over een dubbele basculebrug. Direct ernaast ligt de hefbrug van de spoorlijn Rotterdam-Dordrecht die we beter kennen als Het Hemelbed.

De tekst gaat onder de foto verder.

In de binnenstad ging de feestweek van start. Deze foto is gemaakt vanaf de Visbrug richting Scheffersplein. Wij noemen dat nu Voorstraat Midden. @ Regionaal Archief Dordrecht

Hoe heet hij nou eigenlijk?

De brug van en naar Zwijndrecht heeft tot op de dag van vandaag nog steeds geen vaste naam. Inwoners uit Zwijndrecht noemen hem de Dordtse Brug en inwoners uit Dordrecht hebben het over de Zwijndrechtse Brug. Vanwege de opening in 1939 was het de hele week feest in Dordrecht met een kermis en een grote etalagewedstrijd voor de Dordtse middenstand. Winkeliers hadden in hun etalage de Zwijndrechtse Brug nagebouwd met alle materialen die zij in hun winkel voorhanden hadden. Een slager had de brug gemaakt van knakworst en andere winkeliers hadden bijvoorbeeld een kunstige foto van de brug in hun etalage hangen. Een jury beoordeelde de winnende etalage.
Wist je trouwens dat de Zwijndrechtse Brug in 1996 als miniatuur is nagebouwd voor Madurodam?


07-06-2020
Geblaat: nassigoreng van Dronkert op de Vrieseweg

Een blik nassigoreng voor 79 cent. Iedere week stond er een advertentie van Dronkert in de Dordrechtsche Courant. Ze vond conservenblikken een geweldige nieuwigheid, wat een prachtige uitvinding! Iedere week probeerde ze een ander blik, maar van nassigoreng had ze nog nooit gehoord. Ze nam de twee uitgesleten treetjes van de kruidenierswinkel op de Vrieseweg en stapte de donkere zaak in vol schappen met levensmiddelen en comestibles.

'Goedemiddag mevrouw, waarmee kan ik u van dienst zijn?'
'Dag juffrouw, ik wilde eens zo'n blik proberen.'
'Wat voor blik zal het zijn, mevrouw? We hebben veel soorten busgroenten. Alles van de beste kwaliteit met veel groente en weinig water. Op deze planken staat de oogst in blik van dit jaar, hier staat het: 1927. Is het niet prachtig, zo van het land het blik in en straks bij mevrouw op tafel.'

De tekst gaat onder de advertentie verder.

'Ik dacht aan iets anders deze keer.'
'Iets anders, zegt u. Eens kijken, ik heb hier postelein, of tuinbonen. Houdt mevrouw daar misschien van?'
'Mijn man…'
'Ik weet al wat u wilt zeggen. Mannen gooien vaak roet in het eten, nietwaar? Niet in het echt natuurlijk, maar ze kunnen behoorlijk kieskeurig zijn. Wat denkt u van asperges? Het is wel niet de tijd van asperges, maar dat is het fijne van busgroenten: je kunt het eten wanneer je wilt.'

'Ik wilde eens die nassigoreng proberen.'
'Die wat?'
'Nassigerong of goreng of zoiets?'
'Ik geloof niet… O wacht, hier staan ze. Hoeveel blikken had mevrouw gewild?'
'Ik denk één, het is voor mijn man en mij.'
'Dat moet wel voldoende zijn, dunkt me.'
'Als ik mag vragen, juffrouw… wat is het?'

Heeft u het wel eens gegeten, die gerong of goreng?

'Wat is wat, mevrouw?'
'Nassigerong of goreng, wat is het?'
'Het is… eh… tja, het is Indisch. Ja, dat is het. Indisch eten.'
'Maar wat is Indisch eten? Heeft u het wel eens gegeten, die gerong of goreng?'
'Nee, nog niet. Maar ik ken genoeg klanten die het regelmatig eten en het heerlijk vinden.'
'Maar als ik het blik opendraai, wat vind ik er dan in? Groenten of vlees of allebei?'

'O, bedoelt u het zo? Er zit rijst in, mevrouw. Ik zal de beschrijving pakken, want die heeft de leverancier erbij gegeven voor het geval we er vragen over krijgen. Wacht, ik zoek het even voor u op. Kijk, hier staat het: nasi goreng. Nasi betekent rijst en goreng betekent gebakken. Het is dus gebakken rijst. Er zitten veel Indische kruiden door en ook kleine stukjes vlees.'

'Hm, rijst dus. Ik weet niet of mijn man die buitenissigheden op prijst stelt. Ik twijfel nog.'
'Als u twijfelt kunt u natuurlijk ook twee blikken nemen, voor het geval meneer niet houdt van Indisch eten.'
'Twee blikken?'
'Ja, één blik nassigoreng en één blik erwtensoep.'
'Wat een goed idee.'

Oude reclames in de krant, vraag en aanbod in de supermarkt, ingezonden mededelingen in het huis-aan-huisblad. De mooiste advertenties verdienen een verzonnen verhaal in onze rubriek Geblaat.

Bovenste foto: De winkel van P. Dronkert, levensmiddelen, comestibles en kruidenierswaren aan de Vrieseweg in Dordrecht.


05-06-2020
5 juni: het Room- en Melkhuis opent in Park Merwestein (in 1885)

Het was een soort coffee to go avant la lettre, want in 1885 had vast nog nooit iemand gehoord van coffee to go. Toch kon je ook toen al vanaf 's morgens heel vroeg een drankje nuttigen bij J. Schotel in Park Merwestein.

Eerst was er landgoed Merwestein

Park Merwestein is het oudste stadspark van Dordrecht. Het is ontstaan uit een landgoed dat er eerst was met de naam Merwestein. In 1885 werd de gemeente Dordrecht de eigenaar van het landgoed en dat is een bijzonder verhaal...

De tekst gaat onder de foto's verder.

Het Room- en Melkhuis in Park Merwestein. @ Regionaal Archief Dordrecht

Red het landgoed!

Toen de laatste bewoner de villa op het landgoed had verlaten, waren de Dordtenaren bang dat het hele gebied verkocht zou worden aan speculanten of aan een particulier die er misschien iets raars mee zou doen. Een groep Dordtenaren kwam in actie en haalde in no-time tachtigduizend gulden op om het landgoed te redden.

Dordrecht had namelijk nog geen stadspark en de groep geldschieters bood de geldsom aan de gemeente met de vraag of zij het landgoed wilden aankopen om er een stadspark van te maken. Zo gezegd, zo gedaan en op 10 mei 1885 ging het park voor het eerst open voor het publiek.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Een uitspanning zonder alcohol

Voordat het park openbaar werd, had de gemeente Dordrecht een oproep gezet in de Dordrechtsche Courant want ze zochten een uitbater voor een horecagelegenheid in het nieuwe park. In de oproep stond dat het ging om een uitspanning waar geen alcohol zou worden geschonken.

Tot dan toe was hij pachter van de buffetten in schouwburg Kunstmin

Het park zag er toen anders uit dan tegenwoordig. Zo stonden er, behalve een prachtige villa, ook een koetshuis, een tuinmanswoning en nog wat andere gebouwen op het voormalige landgoed. Eén van die opstallen werd omgetoverd tot horecagelegenheid. Uitbater J. Schotel zag er wel wat in. Tot dan toe was hij 'pachter van de buffetten' in schouwburg Kunstmin aan de overkant van de straat. Hij was dus al een horecaman.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Nieuw leven inblazen

Op 5 juni 1885 ging het Room- en Melkhuis van start in Park Merwestein. Je kon er, behalve room en melk, ook een kop bouillon krijgen en er was zelfs een menukaart waar koude en warme gerechtjes op stonden. Het Room- en Melkhuis had zelfs een gezellig terras en de zaak was een hele lange dag open. Op de oude foto's kun je zien dat het erg heel leuk uitzag. Zo'n Room- en Melkhuis zou je eigenlijk nieuw leven in moeten blazen!


02-06-2020
Groepie van de Week: wachten op de Krispijnseweg

Wat een leuke zomerse foto hebben we deze week voor onze rubriek Groepie van de Week. We gaan even terug naar 1959.

Ronde van Dordrecht

Het is 4 juli en in 1959 viel dat op een zaterdag. Het 'groepie' op de foto zijn mensen die wachten op de Krispijnseweg. Daar kunnen namelijk ieder moment wielrenners voorbijkomen want het is de Ronde van Dordrecht.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een oudere foto uit 1937 waar renners op de Brouwersdijk de Theophile de Bockstraat passeren. @ Regionaal Archief Dordrecht

De oudste wielerronde

De Ronde van Dordrecht is de oudste wielerronde van Nederland. Hij werd voor het eerst gehouden in 1936. Het jaar daarop ging de Krispijntunnel open en werd ook die meegenomen in de route.

De tekst gaat onder de foto verder.

De route met de vier bochten zoals die de laatste jaren wordt gereden. @ Drc de Mol

Nu in Dubbeldam

De laatste jaren wordt de Rond van Dordrecht verreden in de wijk Dubbeldam. De ronde bestaat uit 1300 meter asfalt met 4 bochten waardoor het een hele snelle wedstrijd is. De start en finish is op de Dubbelsteynlaan Oost.
De volgende editie van de Ronde van Dordrecht wordt gehouden op zaterdag 5 september 2020. Dat zal dan de 81e keer zijn.


25-05-2020
Groepie van de Week: Boze bewoners van het Augustijnenkamp

Om deze foto goed te kunnen duiden, gaan we even terug naar het jaar 1986. De mensen die je op de foto ziet, woonden toen in het Augustijnenkamp.

Niet iedereen was het ermee eens

Als je naar de groepsfoto kijkt, dan kun je zien dat deze buurtbewoners niet bij elkaar zijn gekomen om feest te vieren. De foto is gemaakt in juli 1986 en was hoogstwaarschijnlijk gemaakt voor de krant. Niet iedereen in het Augustijnenkamp was het namelijk eens met de saneringsplannen die de gemeente Dordrecht toen had. De bewoners kwamen in protest.

De tekst gaat onder de foto verder.

Augustijnenkamp begin jaren 1980. @ Bouwtoezicht gemeente Dordrecht

Zuchten onder de kaalslag

Dordrecht heeft door de eeuwen heen een aantal grote saneringsgolven doorgemaakt. Sommige daarvan waren drastisch en andere iets gematigd, maar je ontkwam er niet aan dat er dingen veranderden. De binnenstad zuchtte soms onder de kaalslag.Er vond er echter ook sanering plaats door invloed van buitenaf. Neem nou de grote brand bij de meubelwinkel van Buytink. Daarover schreven we hier eerder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Augustijnenkamp anno nu. @ Google Maps

Herbouw en nieuwbouw

Die grote brand in de binnenstad zorgde ervoor dat een deel herbouw en een deel nieuwbouw plaats vond. Zo kreeg de Korte Breestraat bebouwing en kwamen er ramen in de zijgevel van de Waalse Kerk. Om maar een paar veranderingen te noemen. De kern van het bouwblok is een parkeergarage met een toegang aan de Korte Breestraat.
Van daaruit gaat de sanering door en arriveert bij het Augustijnenkamp. De bewoners geven zich niet zomaar gewonnen. Uiteindelijk kiest de gemeente, onder invloed van de buurt, voor een kleinschalige aanpak met renovatie en nieuwbouw binnen de bestaande structuur.


22-05-2020
Vandaag 22 mei in Dordt: Kees Spijkervet wordt geboren (in 1821)

Vandaag is het vrijdag 22 mei. In het jaar 1821 viel dat op een dinsdag. In Dordrecht is dat de dag waarop Cornelis Lelieveld wordt geboren, later beter bekend als Kees Spijkervet.

Graatmagere en ijzersterk

Dordtenaar Kees Spijkervet (1821-1905) leidde een illuster leven. Hij werd maar liefst 84 jaar oud, een leeftijd van Methusalem-proporties want veel mensen haalden zo'n hoge ouderdom niet in die tijd. Hij woonde in de Dordtse Wijngaardstraat en zijn bijnaam dankte hij aan zijn graatmagere verschijning. Toch was het een ijzersterke vent en dat maakte hem bijzonder. Hij was een markant en kleurrijk straattype die (meestal) de kost verdiende als sjouwer. Je kon hem vaak vinden in gezelschap van foute vrienden, foute vrouwen en met een fles drank in de hand. Want drinken kon hij!

De tekst gaat onder de foto verder.

Kees Spijkervet als model voor een fotograaf. @ Regionaal Archief Dordrecht

Keurig naar zijn werk

Toch was hij geen doorlopende zuiplap. Hij kon tijdenlang keurig naar zijn werk gaan, maar ja, als hij dan weer voldoende geld had verdiend gaf hij het toch snel weer uit aan jenever. Zo werd hij nogal eens in de nor gestopt, iets wat voor agenten een hele toer was want Kees was dan wel mager, maar ook beresterk. Wat we verder nog van hem weten is dat hij goudeerlijk was. Werd hij er met geld op uit gezonden, dan voerde hij zijn boodschap stipt uit en zou nooit in de kroeg belanden of er iets anders voor kopen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ook op straat werd Kees nogal eens gefotografeerd zoals hier bij de Groothoofdspoort. @ Regionaal Archief Dordrecht

Nooit ziek

De magere Kees was met zijn ijzersterke gestel onvermoeibaar. Hij deinsde nergens voor terug en was nooit ziek. Daarom werd hij vaak als hulpverpleger ingezet in het oude gasthuis in de Visstraat. Daar deed hij belangrijk werk, ook tijdens de grote cholera-epidemie van 1866. Zonder de minste aarzeling vervoerde hij zieken en lijken. Besmetting had geen vat op hem. Het gasthuis had hem graag in dienst gehouden, maar zijn vrijheid was hem meer waard en zo keerde Kees na de epidemie weer terug naar het gewone leven.

De tekst gaat onder het schilderij verder.

Schilderij toen Kees Spijkervet 72 jaar oud was, geschilderd door Rinus Reus. @ Dordrechts Museum

Kees als model

Uiteindelijk zakte Kees maatschappelijk wat af en moest hij zijn toevlucht zoeken bij het Burgerlijk Armbestuur waar medelijdende mensen hem kleding gaven of een kleinigheidje. Kees Spijkervet had een karakteristieke kop en menigmaal verhuurde hij zich als model aan fotografen en kunstschilders. Het Dordrechts Museum is in het bezit van een portret van Kees Spijkervet, geschilderd in 1893 door Rinus Reus.
Enkele jaren voor zijn dood stopte Kees met drinken en ging hij de boer op waar mensen hem konden zien bij publieke vermakelijkheden. Daar verdiende hij een aardig centje mee, voldoende om zijn eigen begrafenis te kunnen bekostigen toen hij tamelijk plotseling overleed.


20-05-2020
Trekdrop is binnenkort voorgoed verleden tijd

Proef nog maar eens goed, want binnenkort kun je geen trekdrop meer kopen. Het maken van deze typisch Nederlandse lekkernij is niet meer rendabel.

Wie is er niet groot mee geworden?

Het is er nog totdat het allemaal is uitverkocht. Trekdrop. Wie is er niet mee groot geworden? Straks is het nostalgie, want de trekdrop verdwijnt. Voor snoepfabrikant Haribo loonde het de moeite niet meer om het oer-Nederlandse product te blijven maken.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ Hallo Dordrecht

Niemand had er trek in

De snoepfabrikant meldt aan het AD dat niemand buiten Nederland deze specifieke drop lekker vindt. De machines waar de drop mee werd gemaakt waren verouderd en moesten worden vervangen. En ja, waarom zou je dan nog zo'n investering doen als het niets meer oplevert?
Haribo heeft kennelijk nog wel geprobeerd of er andere dropmakers zijn die de productie van trekdrop willen overnemen, maar daar had niemand trek in.

De tekst gaat onder de foto verder.

ter illustratie. @ stock

Rubbers van een autoruit

Trekdrop is van een andere samenstelling dan veel andere drop. Je kunt trekdrop smelten totdat het helemaal vloeibaar is en dan kun je er andere dingen mee maken zoals kraaksnoep erdoor roeren of de vloeibare drop gebruiken als basis voor dropijs. Er zijn mensen die drop heerlijk vinden, maar juist gruwen van trekdrop. Sommige mensen vinden dat de drop lijkt op de rubbers van een autoruit.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kinderen in en bij de winkel van Littig op de hoek de Sint Jorisbrug (m) en het Kromhout. @ Regionaal Archief Dordrecht

Littig oftewel Littepit

In Dordrecht kon je in iedere snoepwinkel trekdrop kopen. Hoe ouder je bent, hoe goedkoper het was. Een trekdrop kostte een eeuwigheid geleden 2 cent en jarenlang is het ook 5 cent geweest. Veel kruideniers verkochten ook los snoep, maar de meest iconische Dordtse zaak was toch wel de winkel van Littig op de hoek van het Kromhout en de Sint Jorisbrug, ook wel bijgenaamd als Littepit. Hele generaties hebben er als kind trekdrop gekocht. De snoepwinkel is weg, de trekdrop nu ook.

 


15-05-2020
75 jaar bevrijding is ook 75 jaar Zweeds wittebrood

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland is bevrijd. Maar wist je dat onze bakkers een belangrijke rol speelden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog?

Nederlandse bakkers en het Zweedse Rode Kruis

Nederlandse bakkers zetten toen samen met het Zweedse Rode Kruis en de Nederlandse regering een noodvoedselactie op touw met Zweeds wittebrood. Mensen die de oorlog meemaakten associëren hun vrijheid vaak met voor het eerst eten van Zweeds wittebrood.

Bloem en margarine

In maart 1945 zette de Nederlandse regering een noodvoedselactie op touw om de hongerwinter door te komen. Het Zweedse Rode Kruis hielp door bloem en margarine uit Zweden beschikbaar te stellen. Bakkers in heel Nederland werden vanuit de haven van Delfzijl bevoorraad. Met die paar ingrediënten bakten de bakkers nachtenlang brood volgens het recept van de Zweeds hulptroepen. Het brood was de redding voor honderdduizenden Nederlanders.

De tekst gaat onder de foto verder.

In Dordrecht werd het Zweedse wittebrood uitgedeeld onder begeleiding van de Binnenlandse Strijdkrachten. Regionaal Archief Dordrecht

Vierkantjes op het brood

Zweeds wittebrood is geen gewoon wittebrood. Het ziet er anders uit en het smaakt ook anders. Het brood is heel mals en rijk en het heeft bijzondere 'vierkantjes' aan de bovenkant. Veel mensen zullen het brood daaraan herkennen.
Royal Koopmans en Beko, twee groothandels die grondstoffen leveren aan bakkers, hebben een Zweeds wittebrood-campagne opgezet waar Nederlandse bakkers aan kunnen meedoen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Voor zover wij van Hallo Dordrecht weten, doet daar helaas geen Dordtse bakker aan mee. Wel wordt de campagne gedragen door een aantal bakkers uit Vlaardingen, Spijkenisse en verder weg van Dordrecht.

Bovenste foto: Uitdeling van het Zweedse wittebrood gebeurde ook bij kruidenierswinkel Hartman in de IJsselstraat op de hoek van de Johannes Spaanstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht


13-05-2020
13 mei: het heffen van zeehavengeld doen ze samen (in 1965)

Het heffen van zeehavengeld kun je gemakkelijker gezamenlijk innen. En dus kwam er een berichtje over in de krant.

Samen zeehavengeld heffen

Vandaag is het donderdag 13 mei 1965 en ze waren het er helemaal over eens: Rotterdam gaat samen met Dordrecht, Maassluis, Schiedam en Vlaardingen een gemeenschappelijke regeling aan om het zeehavengeld te heffen. In Het Vrije Volk van vrijdag 14 mei 1965 stond er een klein berichtje over. Die gezamenlijkheid zou onder meer minder concurrentie opleveren.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

En hoe is het nu?

Tegenwoordig betalen binnenvaarschepen binnenhavengeld als ze gebruik maken van havens in Dordrecht, Zwijndrecht en Papendrecht. De drie gemeenten werken hiervoor samen met het Havenbedrijf Rotterdam, dat sinds 2015 het binnenhavengeld hiervoor int.

De tekst gaat onder de foto verder.

De skyline van Dordrecht. @ Paul van de Velde

Hier drie uur gratis

De hoogte van het bedrag hangt onder meer af van hoe lang je van de haven gebruik maakt. Je kunt in ieder geval met je binnenvaartschip drie uur lang gratis liggen aan de Hooikade (als je daar brandstof gaat bunkeren), aan de Papendrechtsestraat en aan Kade Zomerlust in Zwijndrecht.
Recreatieboten kunnen in de havens van watersportverenigingen liggen en zij betalen het havengeld aan de vereniging.


12-05-2020
Vandaag is het 12 mei en feest in Dordrecht (in 1874)

Vandaag is een feestelijke dag en daarom gaat de vlag uit. Niet alleen in Dordrecht, maar in het hele land.

25 jaar Koning Willem III

Op dinsdag 12 mei 1874 werd het 25-jarig regeringsjubileum van Koning Willem lll gevierd. In het hele land ging de vlag uit en waren huizen versierd. De decoraties aan de huizen op de bovenste afbeelding behoren toe aan jonkheer Van den Santheuvel, die destijds op de Voorstraat woonde. Toen 's avonds de lichtjes werden ontstoken aan de woning, liep de half Dordt uit om het te bewonderen.

De tekst gaat onder de tekening verder.

Een tekening van het versierde huis op de Voorstraat 130-132 in 1874. @ Regionaal Archief Dordrecht

Zoon en vader

Koning Willem lll (1817-1890) was de zoon van koning Willem ll en koningin Anna Paulowna. Willem trouwde in 1839 met Sophie van Wurtemberg. Zij kregen drie zonen, die allemaal eerder stierven dan hun vader. Toen ook zijn vrouw overleed, hertrouwde hij in 1879 met prinses Emma van Waldeck-Pyrmont. Zij kregen één dochter, Wilhelmina, die hem opvolgde.

De tekst gaat onder de foto verder.

Foto van de huidige Voorstraat. @ Google Maps

Strak dak

Om een idee te geven over welk huis we het hebben, staat hierboven een foto uit Google Maps. Je ziet de twee grote huizen als je vanaf de Nieuwbrug naar de Voorstraat gaat, naast de Zakkendragersstraat. De huizen zijn nog steeds prachtig, maar het heeft wel veel aan dakornamenten ingeleverd.


05-05-2020
Dordrecht in vijf Oudhollandse Oranje spellen

Het Koninklijk Huis mag dan klaar zijn met koekhappen, Oudhollandse spellen worden nog volop gedaan op Koningsdag en andere Nederlandse feestdagen. Althans, als er geen corona is.

Dagen vol folklore

Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn bij uitstek dagen voor folklore. Op Koningsdag begint het al met het zingen van vaderlandse liederen tijdens de aubade en daarna volgt een aaneenschakeling van Oudhollandse gebruiken. Van oranje tompoucen eten tot zaklopen. Wij van Hallo Dordrecht vonden een paar leuke oude foto's van Oudhollandse spellen in Dordrecht. Bekijk ze goed, dan kun je ze misschien volgend jaar spelen!

Ringsteken

Ringsteken begin jaren 1920 in het sportpark aan de Reeweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

Ringsteken komt oorspronkelijk uit Oostenrijk en werd daar gedaan op Nieuwjaarsdag. In 1743 hield Keizerin van Oostenrijk haar Nieuwjaarsfeest waarbij met zeven gouden karossen het ringsteken werd gehouden in de Hofburg. In Oostenrijk is het daarna nooit meer gedaan, maar in Nederland kennen we er verschillende varianten van en dat is weer afhankelijk van de provincie waar je woont.

Zaklopen

Kinderen van het personeel van koekjesfabriek Victoria zijn aan het zaklopen op het voetbalveld van DFC aan de Markettenweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

Zaklopen kennen we als een Oudhollands kinderspel, maar wist je dat het ooit een Olympische sport was? Bij zaklopen moeten deelnemers een parcours afleggen van meestal zo'n meter of vijftig met hun benen in een jute aardappelzak. Wie het eerst aankomt heeft gewonnen.
Eigenlijk is het meer zakspringen, want de meeste mensen springen zich in de zak vooruit. Anderen beweren dat het beter lukt als je je benen in de punten van de zak steekt en dan gaat lopen.
In de 1904-editie van de Olympische Spelen was zaklopen een onderdeel. Het werd gehouden in St. Louis in Amerika. Olympisch kampioen zaklopen was Mo Farah die in 39.91 seconden 100 meter kon zaklopen.

Ringwerpen

Een prachtige foto uit de jaren 1980 van een meisje dat aan het ringwerpen is. @ Ad Molendijk

Ringwerpen werd al in het oude Griekenland gespeeld en er zijn heel veel varianten op. Ook de ringen en pinnen verschillen enorm. Eenvoudig gezegd gaat het erom dat je een ring (of een hoefijzer of hoepel) om een pin (van ijzer of hout of plastic) gooit vanaf een bepaalde afstand. Die afstand is vaak vijf meter en je krijgt ook vaak vijf ringen om het te proberen. De winnaar is degene die de meeste hoepels om de pinnen gooit.

Steltlopen

Een meisje op stelten in de jaren 1960 op de Hellingen. Regionaal Archief Dordrecht

Steltlopen is van noodzaak een sport en een spel geworden. Vroeger liepen mensen op stelten door natte en moerassige gebieden. Later werd steltlopen tot acrobatische kunst verheven en vooral toen er (in het circus) ook passende kleding voor werd gemaakt als broeken met enorm lange pijpen. Stelten als speelgoed in het straatbeeld zijn door de jaren heen vaak een rage geweest.

Boegsprietvechten

Boegsprietvechten in Dubbeldam bij De Wijnstok in de jaren 1990. @ Ad Molendijk

De boegspriet is het hout dat horizontaal voor een oud zeilschip uitsteekt. Je schoof op het hout naar voren om de touwen van de zeilen te bedienen. Het werd een spel als je het touw en zeil eronder met roet insmeerde. Degene die zijn evenwicht verloor en van de spriet afviel zag dan helemaal zwart. Bij de tegenwoordige variant boegsprietvechten zitten twee deelnemers op een lange stok boven water en moeten zij in een soort kussengevecht elkaar van de stok zien af te slaan.


05-05-2020
Kijken: deze historische film gaat over Dordrecht direct na de bevrijding

Er zijn maar weinig beelden bekend van direct na de bevrijding van Dordrecht. Gelukkig is bij het Regionaal Archief Dordrecht in het Hof Van Nederland wat bewaard gebleven.

Historische film: De Bevrijding

Collectiebeheerder Bewegend Beeld en bij Regionaal Archief Dordrecht Ron de Bruijn heeft een unieke film samengesteld van de gebeurtenissen in Dordrecht direct na de bevrijding in 1945.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een rondedans op het Bagijnhof. @ Regionaal Archief Dordrecht

De vlag kan uit

Direct na de capitulatie werd overal in Dordrecht de vlag uitgehangen. Aan het Stadhuis wapperde de Engelse vlag, als teken van hulde aan de bevrijders. Burgemeester Bleeker werd daar op een overvol Stadhuisplein op 9 mei 1945 uitbundig toegejuicht door een uitzinnige mensenmenigte.

De tekst gaat onder de foto verder.

Canadezen op het Spuiplein. @ Regionaal Archief Dordrecht

Defilé en optochten

De Engelsen en Canadezen werden eveneens toegejuicht door de Dordtenaren. Een optocht met wagens en tanks ging door de stad en er was een heus defilé op de Krispijnseweg. Ook waren er optochten met sportclubs en verenigingen. De tanks en de Canadese soldaten werden omringd door Dordtse meiden en jongens. Ondanks de capitulatie op 5 mei was tot 8 mei de vrijheid in Dordrecht nog geen feit. De Duitsers verlieten pas dagen erna de stad. De historische film De Bevrijding heeft een speellengte van 38 minuten.


27-04-2020
Bekijk deze leuke foto's van Dordtse Koninginnedagen van toen

Ja, er zijn oranje tompoezen en ja, je kunt ook je oude speelgoed op een digitaal kleedje aanbieden, maar o, o, die Koninginnedagen van toen!

Nee, het wordt niet lang en saai

Dit wordt geen lang en saai geschiedenisverhaal, maar voor het geval je het nog niet weet is het misschien wel leuk om iets te lezen over Koninginnedagen die teruggaan naar de verjaardag van koning Willem l (24 augustus 1772 - 12 december 1843.) Na de nederlaag van Napoleon in de Slag bij Leipzig riep Willem l zichzelf uit tot koning, iets dat later officieel werd bevestigd.
Denk niet in termen van grote landelijke feesten op zijn verjaardag op 24 augustus. Grote steden hadden vieringen met parades en er was een kerkdienst, en dat was het wel zo'n beetje.

De tekst gaat onder de foto verder.

Koninginnedag 31 augustus 1893 (l) met een tamelijk serieuze optocht met praalwagens door de binnenstad van Dordrecht en (r) een kinderoptocht op 31 augustus 1900 op de Spuiweg hoek Geldelozepad. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het heette ook Waterloo-dag

Koningsdag werd vooral lokaal georganiseerd en gevierd en pas na 1860 ging het er wat grootser aan toe. Tot dan toe was de herdenking van Waterloo-dag iets dat herdacht werd op Koningsdag. Op Waterloo-dag werd het einde van de Franse bezetting gevierd.
Er kwamen meer optochten met muziekkorpsen, mensen speelden stukken na uit de vaderlandse geschiedenis en er kwam meer feestverlichting. Ook was er op zo'n dag aandacht voor de oud-strijders.

De tekst gaat onder de foto verder.

Varkensblaastrappen op de Hoogt (l) op Koninginnedag begin jaren 20 en (r) kinderen vieren Koninginnedag die georganiseerd is door Oranjevereniging Wieldrecht bij de openbare lagere school aan de 2e Tol in 1954. @ Regionaal Archief Dordrecht

Van het platteland naar de stad

Feestvieren op de verjaardag van leden van het Koninklijk Huis gebeurt vanaf de helft van de negentiende eeuw. Dan was het feest in de stad en mensen van het platteland gingen daar dan kijken. Deze Oranjefeesten kwamen goed op stoom in de tijd van Koningin Wilhelmina. Haar verjaardag werd een nationaal feest dat aanvankelijk Prinsessedag heette.

De tekst gaat onder de foto verder.

De optocht (l) op Koninginnedag 1937 en de foto is gemaakt in het Oranjepark. De vier jaargetijden worden uitgebeeld en dit moet wel 'winter' zijn met deze mensen die een koek- en zopietent nabootsen. De juniorenafdeling van Voetbalvereniging Dubbeldam is nog maar net opgericht in 1937 en ze maken meteen reclame in 1937. De foto is in de Dubbelstraat gemaakt. Op de kar is een voetbalveld nagebootst en het spandoekDe karDe juist opgerichte juniorenafdeling van de Dubbeldamse Voetbalvereniging V.V.D. maakt op Koninginnedag 1937 reclame voor haar afdeling in de Dubbelstraat d.m.v. een kar met een nagemaakt voetbalveld en een spandoek met de tekst 'Wordt Juniorlid'. @ Regionaal Archief Dordrecht

Er werden Oranjeverenigingen opgericht die de feestelijkheden lokaal kanaliseerden tot verantwoorde volksfeesten. Daar ontstond ook het Hollandse karakter van de Koninginnedag, inclusief koekhappen en zaklopen. Koningin Beatrix luidde een nieuwe vorm van Koninginnedag in door stadsbezoeken op 30 april, de verjaardag van haar moeder.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het is Koninginnedag 1927 (l) en er wordt een historische optocht gehouden die de intocht van Willem III voorstelt op 29 juni 1672. De optocht gaat onder de erepoort door op Reeweg Oost met rechts het Sumatraplein. En we zingen vaderlandsche liederen op het Scheffersplein (r) tijdens de aubade in 1937. @ Regionaal Archief Dordrecht

Nieuwe foto's in ons album

Door het coronavirus hebben we dit jaar voor het eerst een Woningsdag in plaats van een Koningsdag. Iedereen wordt geacht thuis te blijven, of je nou koning bent op niet. Dat levert vast ook weer heel andere foto's op in ons nationale fotoalbum.

Koningsdag 2015 toen het voor de eerste keer in Dordrecht in 'nieuwe stijl' werd gevierd. @ Paul van de Velde

23-04-2020
Groepie van de Week: de meisjes van confectieatelier Crone

Dit zijn de meisjes van het confectieatelier van de gebroeders Crone. Zij zijn vandaag het Groepie van de Week.

Crone in de Wijnstraat

Een leuke en nostalgische foto uit de jaren 60 siert vandaag onze rubriek Groepie van de Week. Het confectieatelier van de gebroeders Crone was destijds gevestigd in de Wijnstraat in een prachtig monumentaal pand tussen de 's Heer Boeijenstraat en de Gravenstraat.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Regionaal Archief Dordrecht

Brand met veel rook

In maart 1979 breekt er brand uit in het pand. Er was niemand aanwezig, omdat het op een zaterdagmorgen was. De brand ging gepaard met een enorme rookontwikkeling die zelfs voor één brandweerman te erg was. Hij moest afhaken ondanks het feit dat hij een zuurstofmasker droeg. Er raakte niemand gewond.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Het Vrije Volk

Al die auto's

Blussen ging niet alleen moeilijk vanwege de dikke rook, ook de vele geparkeerde auto's waren een obstakel voor de brandweerauto's. Auto's die op de Botermarkt stonden moesten weg zodat de bluswagen het open water van de Voorstraathaven kon bereiken. Gelukkig kon voorkomen worden dat de brand oversloeg naar de buren. Wat de oorzaak van de brand was, is nooit bekend geworden.


14-04-2020
Groepie van de Week: Sterovita aan de Weeskinderendijk

Er is een tijd geweest dat Dordrecht beroemd was om zijn melkfabriek Sterovita. Deze leuke oude groepsfoto is gemaakt bij de melkexportfabriek aan de Weeskinderendijk in Dordrecht.

Daar is Joris Driepinter

Als er één Nederlands product is dat zoveel aan reclame deed dan is het wel melk. Generaties groeiden er niet alleen thuis, maar ook buitenshuis mee op. Je had schoolmelk, Melkbrigadiers, Joris Driepinter en Melk De Witte Motor, om maar even wat te noemen. Melk is goed voor elk, weet je nog?

De tekst gaat onder de fotocollage verder.

Foto links: Speldjes sparen, foto helemaal rechts: een demonstratie van de eerste melkautomaat in 1967. @ Regionaal Archief Dordrecht en @ WikiCommons

Frau Antje in Duitsland

Zo'n jaar of tien vóór de Tweede Wereldoorlog werd collectieve promotie van melk ingezet als onderdeel van het landbouwcrisisbeleid. In 1950 timmerde Het Nederlands Zuivelbureau, een initiatief van de industrie zelf, behoorlijk aan de weg. Zo had je de promotie van kaas op de Europese markten (denk aan Frau Antje in Duitsland) en er waren enorm veel reclameboodschappen van landelijke en regionale zuivelmerken.

De tekst gaat onder de foto's verder.

De opening van Sterovita in 1946 aan de Weeskinderendijk. @ Regionaal Archief Dordrecht

Fusies en nog eens fusies

Vóór 1940 waren er al bekende merken als VAMI, Sierkan, Nutricia en Sterovita. En die Sterovita opende in 1946 aan de Dordtse Weeskinderendijk een melkfabriek. In 1948 fuseert Sterovita landelijk met Melkunie, maar die fusie gaat vooralsnog Dordrecht voorbij.
De samenwerkingen en fusies blijven echter doorgaan en in 1967 vindt deze dan ook in Dordt plaats en wel met de D.M.I aan het Kromhout.

De tekst gaat onder de reclames verder.

Er werkten 82 mensen

In 1981 komt het nieuws dat Melkunie van plan is Sterovita in Dordrecht over te nemen. Het bedrijf is dan in handen van Ahold. Melkexport Sterovita verwerkt op dat moment jaarlijks zo'n 20 miljoen liter melk tot melkproducten. Grote afnemers zijn de Amerikaanse en Canadese strijdkrachten in West-Europa. Er waren in Dordrecht toen 82 mensen in dienst.


13-04-2020
Aan de slag: Ardath vraagt handige nette meisjes (in 1950)

Je kunt aan de slag bij Ardath op de Spuiweg in Dordrecht. Daar kun je inpakwerk gaan doen en de advertentie belooft dat je op een frisse afdeling terechtkomt.

Op volle toeren

In het Vrije Volk van vandaag, donderdag 13 april 1950, staat deze advertentie van Ardath Tobacco Company. Daar kon je bijna altijd aan de slag want de fabriek draaide op volle toeren in die jaren.

De tekst gaat onder de advertentie verder.

Sigarettenfabriek Ardath

In het voormalige pand van slotenfabriek Lips op Burgemeester de Raadtsingel, vestigde in 1929 zich de sigarettenfabriek Ardath. Het was in de jaren dat sigaren- en sigarettenfabrieken goede zaken deden. Ardath was niet een heel grote fabriek, maar voor Dordtse begrippen werkten er behoorlijk wat mensen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Drukte bij het oversteken van de spoorlijn. Op de achtergrond de sigarettenfabriek Ardath. @ Regionaal Archief Dordrecht

Chief Whip op ieders lip

De topjaren lagen rond de jaren 1950. Je kunt in de advertentie lezen dat je je gewoon kunt aanmelden bij de ingang van de fabriek voor een baantje. De sigaretten van Ardath hadden landelijke bekendheid door hun reclamecampagne met als slogan: Chief Whip op ieders lip.
Je kwam de reclames overal tegen. Niet alleen in krantenadvertenties en op reclamezuilen, maar ook in filmpjes.

De tekst gaat onder de foto verder.

In de sigarettenfabriek van Ardath. @ Regionaal Archief Dordrecht

Goed voor je gezondheid

Die reclamefilmpjes zouden nu verboden zijn, want Chief Whip wordt daarin aangeprezen als zijnde goed voor je gezondheid. In reclamebeelden hieronder zie je dan ook dat het filmpje op het eind wel een hele rare twist krijgt.


11-04-2020
Vandaag zijn de bejaardenwoningen in de Vijverlaan geopend (in 1967)

Het is vandaag dinsdag 11 april 1967 en nog eens een heel feestelijke dag ook, althans in Dubbeldam.

We zijn even terug in 1967

Dubbeldam hoort nog niet bij Dordrecht en Pasen hebben we twee weken geleden gevierd. We doen even of we weer terug zijn in 1967. Het is feest op Dubbeldam want aan de Vijverlaan worden de bejaardenwoningen officieel geopend. Op de bovenste foto zie je achteraan in de straat ook een deel van het dienstencentrum.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een luchtfoto uit 1970 van een deel van Dubbeldam. @ Regionaal Archief Dordrecht

Dubbeldam vanuit de lucht

Drie jaar later wordt een luchtfoto gemaakt van een deel van Dubbeldam. Onder zie je de Oudendijk en de Eikenlaan, rechts de Kastanjelaan, rechtsboven een deel van het Dubbelsteynpark en De Gravenhorst in de Vijverlaan. Boven is de Dubbelsteynlaan en bejaardenhuis Dubbelmonde.

De tekst gaat onder de foto verder.

Burgemeester Van der Lee onthult een door Du Parant gemaakte foto van De Gravenhorst tijdens de opening van het bejaardenhuis. @ Regionaal Archief Dordrecht

De Gravenhorst

Bejaardenhuis De Gravenhorst zal op 16 maart 1972 worden geopend door burgemeester Van der Lee. Op dat moment is Dubbeldam krap twee jaar eerder toegevoegd aan Dordrecht. Maar daar hebben we het vandaag even niet over.


09-04-2020
Vandaag is het feest voor de Centrale Merwedehaven (in 1969)

Vanavond is er vuurwerk op de Staart omdat het feest is bij de Centrale Merwedehaven in Dordrecht. Nou ja, 51 jaar geleden dus.

Vuurwerk op de Staart

We schrijven woensdagavond 9 april 1969 als er vuurwerk wordt afgestoken op de Staart. Het is de dag dat de zesde eenheid (van de CM4) van de Centrale Merwedehaven in gebruik wordt genomen. De Centrale Merwedehaven vormde jarenlang een iconisch beeld in Dordrecht.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vuurwerk boven de Centrale Merwedehaven op 9 april 1969. @Regionaal Archief Dordrecht

De eerste paal

De eerste paal voor de Centrale Merwedehaven werd geslagen in 1949 en in 1952 ging hij draaien. Al in 1940 was er sprake van plannen voor de verbetering van de elektriciteitsvoorziening in en om de stad. Het gebouw leek architectonisch sterk op de Centrale Gelderland II, die ongeveer tegelijkertijd werd gebouwd naar plannen van dezelfde ontwerpers. Het complex bestond uit rechthoekige baksteenvolumes met betonnen details, zoals luifels en lateien. De machinehal en het ketelhuis zijn parallel gebouwd, zoals dit midden jaren dertig gebruikelijk was geworden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het slaan van de eerste paal voor de Centrale Merwedehaven in 1949. @ Regionaal Archief Dordrecht

De mooiste van Nederland

De kolengestookte fabriek was in 1954 compleet met vier eenheden van elk 50 megawatt. Het leek voor veel mensen vanaf de buitenkant misschien niet zo'n bijzonder gebouw, maar in zijn soort behoorde hij tot de mooiste van Nederland.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het opblazen van de vier schoorstenen in 1984. @ Regionaal Archief Dordrecht

De vier schoorstenen

Wat veel mensen nog helder voor de geest zal staan is de sloop van de schoorstenen, wat een spectaculair gezicht was. Op zaterdag 24 november 1984 werden om 12.00 uur de vier schoorstenen van 90 meter hoog opgeblazen. De laatste resten van de door Henk Fels ontworpen Centrale Merwedehaven zijn in 1998 gesloopt.


06-04-2020
Een klassenfoto uit 1994 is Groepie van de Week

Vandaag hoeven we voor onze rubriek Groepie van de Week niet zo heel ver terug in de tijd. We bekijken een klassenfoto uit 1994.

Slechts 26 jaar geleden

Deze foto is 'nog maar' 26 jaar geleden gemaakt op Mytylschool De Vlij aan de Doctor L.L. Zamenhoflaan in Dordrecht. We kunnen zelfs nog iets preciezer zijn, want deze vrolijke kinderen behoorden in 1994 tot groep Pluto van de school.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Mytylschool aan de Sportlaan in Wielwijk. @ Regionaal Archief Dordrecht

Ooit in Wielwijk

De Mytylschool startte in 1966 aan de Sportlaan in Wielwijk en verhuisde later naar de Zamenhoflaan. Tegenwoordig is de school voor speciaal onderwijs ondergebracht bij Kiem.


01-04-2020
Van Gent aan de Singel is vandaag Winkel van Weleer

In onze rubriek Winkel van Weleer staat de eerste televisiespeciaalzaak van Nederland in het zonnetje. Die zat namelijk in Dordrecht.

Gebr. Van Gent aan de Singel

Toen Hendrik-Jan van Gent een geschikte stad zocht om een elektronicazaak te beginnen, kwam Dordrecht uit de bus rollen. In 1950 opende hij samen met zijn broer Niek aan de Singel 391 Gebr. Van Gent.

De tekst gaat onder de foto verder.

De winkel van Van Gent was vooruitstrevend met neonreclame. @ uit: 'Anders nog iets?'

De meest geschikte locatie

Ybe van Gent is de zoon van Hendrik-Jan van Gent (1916-2007). 'Mijn vader is lang vertegenwoordiger geweest bij Philips', vertelt Ybe van Gent in het boek 'Anders nog iets?' van Caty Groen. 'Eind jaren veertig had hij een betrekking bij een Rakona (RAdio-KOelkasten-Naaimachines) in Breda waar hij op het idee kwam om zelf een zaak te beginnen. Zo vlak na de oorlog je vaste baan opgeven was een grote gok. En dus heeft hij samen met zijn broer Niek goed nagedacht over de meest geschikte locatie.'

De tekst gaat onder de foto verder.

Lijn 2 met rijdt rond met reclame van Van Gent. @ uit: 'Anders nog iets?'

Boven de winkel

Twee jaar lang pendelde Hendrik Jan van Gent tussen Roosendaal en Dordrecht, daarna is hij met zijn gezin boven de winkel gaan wonen op de hoek van de Singel en de Spuiweg. Zijn broer Niek verliet het bedrijf in de jaren zestig, een bedrijf dat toen al uit meerdere winkels bestond. 'In de jaren vijftig hebben we een tweede winkel geopend, pal aan de overkant van de straat, op de andere hoek. Dat was de eerste televisiespeciaalzaak van Nederland.'

De tekst gaat onder de foto verder.

De etalage van Van Gent met de nieuwste tv-toestellen. @ uit: 'Anders nog iets?'

Gebr. Van Gent steeds 100%

Het familiebedrijf groeide in de loop der jaren flink. 'Op het hoogtepunt hadden we tien zaken,' zegt Ybe. 'We stonden bekend om onze goede service onder de vaste slogan Gebr. Van Gent steeds 100% en ook onze tentoonstellingen waren heel bekend. Elk jaar organiseerde mijn vader die in een zaal van Kunstmin. Je kon er niets kopen, maar wel kijken naar de nieuwste modellen televisies, radio’s en andere apparatuur. Mensen vonden het prachtig en kwamen er massaal op af.'

Lees het hele artikel in het boek 'Anders nog iets?' van Caty Groen. Dit leuke boek bevat zo'n 70 interviews met winkeliers en hun familie die vroeger een zaak hadden in Dordrecht. Het boek staat vol unieke foto's, vaak afkomstig uit familiealbums.


'Anders nog iets?'

Een uniek boek met bijna zeventig interviews en bomvol foto's.

€ 24,95

31-03-2020
Vandaag is eerste steen gelegd voor molen Kyck over den Dyck (in 1713)

Jakobus en Adriaen hebben vandaag de eerste steen gelegd van Kyck over den Dyck, de molen op de Noordendij die van oudsher al zo heette.

Het staat geschreven

Op de gedenksteen in molen Kyck over den Dyck op de Noordendijk staat deze tekst:

1713 DEN 31 MAART AAN DESE MOLEN HEBBEN JAKOBUS HENDERSEN KIVIT EN ADRIAEN MELSEN VAN DER SCHEP DE EERSTE STEEN GELEYT EN DE STICHTERS SYN LEENDERT WILLEMSEN KIVIT EN MELS ADRIANSE VAN DER SCHEP DESE MOLEN IS VAN OUTS GENAMT KYCK OVER DEN DYCK

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Regionaal Archief Dordrecht

De laatste molen in Dordrecht

De molen op de Noordendijk is de enig bewaarde molen van Dordrecht. Hij werd oorspronkelijk gebouwd in 1612 en was een houten standerdkorenmolen en maalde mout voor de vele bierbrouwers die Dordrecht rijk was.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gezicht uit de Lijnbaan in de Houthaven en op de molens de Zwaan, Kyck over den Dyck en het Fortuin bij maanlicht. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het malen van koren

In 1713 werd de kleine standerdmolen vervangen door de huidige stenen stellingmolen en zo'n 25 jaar later ging de molen over op het malen van koren. Kyck over den Dyck werd in 1871 getroffen door een windhoos waarbij de beide roeden en as afbraken en de stelling werd beschadigd.

De tekst gaat onder de foto verder.

De molen gefotografeerd in 2001. @ Ad Molendijk

Hij doet het nog steeds

Van 1952 tot 1997 was de gemeente Dordrecht eigenaar van Kyck over den Dyck. Daarna ging de molen over naar een stichting die een restauratie uitvoerde zodat ze daarna weer helemaal in bedrijf kon gaan. De molen is nu operatoneel en een bruisend aandachtspunt van de stad dankzij een kring enthousiaste vrijwilligers.


30-03-2020
Vandaag in 1935 wordt het eerste deel van de Moerdijkbrug gelegd

Het is 30 maart 1935 en gisteren vrijdag 29 maart, vertrok bij Penn & Bauduin aan de 's-Gravendeelsedijk in Dordrecht de eerste overspanning van de Moerdijkbrug.

Het eerste deel

Dit eerste deel van de verkeersbrug over het Hollandsch Diep ging weg bij Penn & Bauduin op 29 maart 1935. Een dag later, vandaag precies 85 jaar geleden, werd het op zijn plaats gelegd. Koningin Wilhelmina opende de Moerdijkbrug op 12 december 1936.

De tekst gaat onder de foto verder.

Koningin Wilhelmina opent de brug over het Hollandsch Diep. @ Regionaal Archief Dordrecht

De Tweede Wereldoorlog

Toen kon niemand nog bevroeden dat de Moerdijkbrug enorm te lijden zou krijgen van de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Er werd zwaar om de brug gevochten. Nog jaarlijks vindt in de buurt van de Moerdijkbrug een herdenking plaats.

De Moerdijkbrug kort na de Tweede Wereldoorlog. @ Regionaal Archief Dordrecht

29-03-2020
Vandaag 29 maart: de ‘Brand van de Eeuw’ bij Buytink

Het is vandaag 29 maart, maar dan in 1982. Een half uurtje na sluitingstijd wordt op die bewuste maandag bij meubelwinkel Buytink op de Voorstraat brand ontdekt.

In een mum in lichterlaaie

De brand bij Buytink zal bij iedereen een diepe en onvergetelijke indruk maken. Nog voordat hij was geblust, sprak de brandweer al van de 'brand van de eeuw'. In een mum van tijd stond de meubelwinkel op de Voorstraat in lichterlaaie en verwoestte zeker zeven panden. Met man en macht werd geprobeerd te voorkomen dat het zou overslaan naar de overkant van de smalle Voorstraat. Dat is gelukkig niet gebeurd, maar er sprongen wel verschillende ruiten.

De tekst gaat onder de foto verder.

De brandweerman in het midden probeert te voorkomen dat de brand en de hitte overslaat naar de panden aan de overkant van de Voorstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Te zien vanuit Zwijndrecht

De rook trok over de hele regio en in je kon vanuit Zwijndrecht de vlammen zien. Vier panden brandden meteen tot de grond toe af en een groot gebied liep brand- en waterschade op. Het nablussen duurde uren en uren. Hoe de brand precies is ontstaan is nooit helemaal duidelijk geworden. Eerst was sprake van misschien kortsluiting en zelfs brandstichting werd genoemd. De brand is echter te verwoestend geweest om er een goed antwoord op te geven. Meest aannemelijk lijkt een gaslek, zou de brandweer later zeggen.

De tekst gaat onder de foto verder.

De kaalslag na de brand. Je kijkt door het grote gat naar de Voorstraat met links wat nu restaurant Centre Ville is. Voordat deze grond weer werd bebouwd is door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek een Minderbroedersklooster opgegraven met een klooster, kerk, kloostergang en kerkhof. Het klooster stond hier van ongeveer 1246 tot 1575, met de ingang op de Voorstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Alle hens aan dek

De brand ontstond 's avonds rond een uur of zeven. Personeel had juist de winkel verlaten toen een medewerker langs het pand liep en de brand ontdekte. Toen de brandweer arriveerde, was de omvang van de brand al enorm. De Dordtse brandweer kreeg hulp van korpsen uit Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Ridderkerk en Rotterdam. Ook de vrijwillige brandweer werd opgeroepen. Die waren toevallig aan het oefenen, dus die konden meteen bijspringen. Eén brandweerman raakte gewond toen een zuigslang op zijn arm viel.

De tekst gaat onder de foto verder.

De nieuwbouw na de grote brand is in volle gang. Een vrachtwagen komt materiaal brengen en wordt uitgeladen op de hoek van de Visstraat en de Korte Breestraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het muziekkorps helpt mee

Honderden mensen liepen uit om naar de brand te kijken. De politie hield de mensenmassa op afstand. Agenten deden een beroep op een oefenend muziekkorps van de politie om de menigte achter de hekken te houden. De schade liep op tot zo'n tien miljoen gulden. Meerdere huizen, gebouwen en winkels waren afgebrand. De Waalse kerk en de bioscoop konden worden gered. Op de plek van Buytink werd na de brand nieuwe winkels, woningen en de parkeergarage gebouwd.


27-03-2020
Dit draait vanavond in Luxor in de Visstraat (in 1970, dus)

Op zoek naar iets heel anders kwamen we een krant tegen van 27 maart 1970. Vijftig jaar geleden! We lazen dat we naar een film konden in het Dordtse Luxor, maar die had wel een bijzondere toelichting.

Naar de bios in de stad

Wie vanavond naar de film wilde in Dordrecht, maar dan in 1970, kon bijvoorbeeld naar Luxor in de Visstraat. De bioscoop om de hoek op de Voorstraat heette Astoria, maar die bedoelen we nu niet.

De tekst gaat onder de affiche verder.

Heel realistisch

In Luxor draaide de film The Wild Bunch en kreeg als Nederlandse titel De Wilde Horde. Het was een bijna twee en half uur durende Western met William Holden in de hoofdrol. Wild Bunch was een voor die tijd hypermodern gemaakte film met super camerawerk in ingenieuze montage. Wat ook nieuw was voor die tijd waren de zo realistisch mogelijke scènes. De bioscoopbezoeker kon levensecht zien hoe de kogels insloegen.

Het was voor iedereen even wennen, want bij de uitgaanstips in dagblad Het Vrije Volk kwamen we deze aankondiging tegen:

 


26-03-2020
Toen op 26 maart: einde van de sleeppont

Dit is een wel heel oude foto die helaas niet gestoken scherp is, maar toch een redelijk beeld geeft. Het is de sleeppont naar Papendrecht.

Heen en weer

Op de foto is begin 1900 gemaakt. De sleeppontdienst was in gebruik tot 26 maart 1911 en zou vandaag dus 109 jaar hebben bestaan. Op de bovenste foto vaart de pont richting Papendrecht.
Een sleeppont is een wagenveer die door een apart stoom- of motorscheepje voortgestuwd wordt. Dit gebeurde meestal slepend met een kabel, maar de pont werd ook wel langszij gekoppeld meegevoerd.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Veerdienst l tussen de ijsschotsen bij de Buiten Walevest. @ Regionaal Archief Dordrecht

Veerdienst l als ijsbreker

De sleeppont die vanaf de Merwekade in Dordrecht naar de Veerdam in Papendrecht voer, was van staal en werd in Sliedrecht gemaakt na een aanbesteding in 1901. Jaren later heeft de Veerdienst l in strenge winters nog dienst gedaan als ijsbreker op de Oude Maas.


24-03-2020
Leerlingen gezinszorg zijn Groepie van de Week

Deze dames met wit gesteven schorten aan zijn leerlingen die op en voor de trap staan van hun school aan de Wolwevershaven.

Het is 1958 of iets later

We gaan met ons Groepie van de Week terug naar 1958, het kan ook een jaartje later zijn geweest. De foto is gemaakt op de Wolwevershaven ter hoogte van wat nu huisnummer 41 is. Toen was daar de Opleiding van de Nederlands Hervormde Gemeente gevestigd, die er nog een paar jaar heeft gezeten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het pand van de Hervormde Opleiding tot gezinsverzorgster aan de Wolwevershaven. @ Regionaal Archief Dordrecht

Van goede naam

De opleiding had in de wijde omtrek een heel goede naam. Er werd theorieles gegeven, maar ook praktische vaardigheden werden geoefend. Alles met de bedoeling om in ieder huishouden zo goed mogelijk te assisteren als dat nodig was. Het schoolgebouw aan de Wolwevershaven bood plaats aan 22 leerlingen.


23-03-2020
Winkel van Weleer: Gravendeel in de Vriesestraat

Altijd vriendelijk en gedienstig en zonder uitzondering onberispelijk gekleed in een kraakhelder wit gesteven jasschort. Zo zullen veel Dordtenaren zich Arie Gravendeel (1927-2004) herinneren. Samen met zijn echtgenote Janny van de Ven runde hij niet één, maar twee winkels in de Vriesestraat.

Altijd met zijn werk bezig

'Mijn vader was een perfectionist, altijd met zijn werk bezig en winkelier in hart en nieren,' zegt dochter Marianne Gravendeel (1957), terugkijkend op haar kinderjaren. Samen met haar jongere zus groeide ze op boven de delicatessenwinkel aan de Vriesestraat 128.

Echte middenstandsfamilie

Overgrootvader Arie Gravendeel startte in 1911 een kruidenierswinkel die in 1934 werd overgenomen door zijn grootvader Evert. 'Mijn vader heeft de winkel op zijn beurt in 1958 van hem overgenomen,' zegt Marianne Gravendeel. 'Hij was niet de enige in de familie met een winkel, ook ooms van hem hadden zaken. We zijn een echte middenstandsfamilie. Mijn tante, zijn zuster dus, heeft bijvoorbeeld jarenlang een Verkadewinkel gehad in de Johan de Wittstraat.'

De tekst gaat onder de foto verder.

De winkel van Gravendeel in de Vriesestraat. @ uit het boek 'Anders nog iets?' van Caty Groen

Op de hoek van de Vriesestraat

Met de ingang van het woonhuis aan de Lindenstraat, zat de winkel van Gravendeel op de hoek van de Vriesestraat en de Stoofstraat. Het was lang een traditionele kruidenierszaak, maar Arie Gravendeel had een goed zakelijk instinct. In de jaren zestig ontwikkelde de kruidenierswinkel zich stap voor stap in de richting van een speciaalzaak. Marianne zegt: 'In 1964 werden we eerst een 4=6 supermarkt, maar mijn vader had wel op tijd door dat we nooit konden opboksen tegen grootwinkelbedrijven en supermarkten. Wat begon met een reformafdeling, werd later het reformhuis aan de overkant, de Vriesestraat 111-113. Die winkel werd het domein van mijn moeder. Zij heeft met veel liefde en plezier het reformhuis geleid tot 1978.'

De tekst gaat onder de foto verder.

De heropening van de winkel na een verbouwing. @ uit het boek 'Anders nog iets?' van Caty Groen

Enorm assortiment

Vader Arie Gravendeel was helemaal in zijn element in de oorspronkelijke zaak, die hij eigenhandig omvormde tot een delicatessenwinkel waar hij het net zo goed naar zijn zin had als zijn klanten. 'We hadden een enorm uitgebreid assortiment: zuidvruchten, exclusieve soepen van het merk Lacroix, producten uit verre landen, bijzondere kruiden en veel Engelse specialiteiten. En wijn natuurlijk, dat was een liefhebberij van mijn vader. Hij verkocht buitenlandse kazen, brandde zelf noten en de vleeswaren waren vers van het mes. De winkel en de etalage zagenen er altijd prachtig uit. Zelfs de prijskaartjes schreef mijn vader zelf in zijn keurige handschrift.'

Lees het hele interview in het boek 'Anders nog iets?' waar zo'n 70 Dordtse winkeliers vertellen over hun winkel van toen. Je kunt het boek bestellen online bestellen in onze webshop. Woon je in de Drechtsteden (Alblasserdam, Dordrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Hardinxveld-Giessendam) dan krijg je het gratis thuisbezorgd. Heb je je online bestelling geplaatst, dan storten wij de bezorgkosten direct terug en brengen het boek bij je langs. Dat geldt overigens voor alle bestellingen in de webshop boven 10 euro. Dit is een service vanwege het coronacirus en bespaart je een bezoek aan onze winkel.


'Anders nog iets?'

Een uniek boek met bijna zeventig interviews en bomvol foto's.

€ 24,95

18-03-2020
Zo ging het destijds in Dordrecht als je bejaard was

Niet ieder woordenboek hangt een exacte leeftijd aan het woord 'bejaard'. Het ene verklaart het als 'oud', het andere schrijft voorzichtig dat 'sommigen iemand vanaf 65 jaar' bejaard noemen.

Wat is oud

In de middeleeuwen was de gemiddelde leeftijd van de mensen 25 jaar, vandaag de dag is een 65-jarige nog niet oud. Overigens had je vroeger ook wel veel 65-jarigen, maar er was ook grote kindersterfte waardoor de gemiddelde leeftijd enorm naar beneden ging.

De tekst gaat onder de foto verder.

Op het bankje aan de Merwekade rond 1925. @ Regionaal Archief Dordrecht

Money, money, money

Heb je geld, dan gaan veel dingen in het leven je gemakkelijker af. Dat is nu zo, maar was vroeger ook het geval. Rijke mensen leefden over het algemeen langer dan arme mensen. Dat kwam omdat ze het geld hadden om beter voor zichzelf te zorgen.

Werd je in de middeleeuwen als oudere hulpbehoevend, dan ontfermde de kerk zich vaak over je. Dat wil zeggen, als je geld of bezittingen had om je in te kopen in een gasthuis. Wie dat had gedaan had voor de rest van zijn leven een dak boven zijn hoofd en dagelijks eten.

De tekst gaat onder de foto verder.

De iconische foto van het Bestedelingenhuis op het Bagijnhof met op de achtergrond het Achterom in 1928. @ Joost van de Weg

Inwonen of toch niet

Dat ouderen inwoonden bij hun kinderen (of andersom) kwam wel voor, maar was niet bij iedereen gebruikelijk. Vaak was er geen ruimte om pa of ma in huis te nemen en bovendien zaten ze er ook niet op te wachten om nóg een mond te voeden.

Mantelzorg niet vanzelfsprekend

Als je als oudere niet kon rekenen op de mantelzorg van je kinderen of als je geen kinderen had, dan werd soms gevraagd om hulp van buren of van de kerk. In het ergste geval, als je dus geen geld had, klopte je aan bij de armenzorg of moest je bedelen om aan eten te komen.
Geld, daar heb je hem weer, was dus nodig om een spaarpotje op te bouwen voor je oude dag. In de dertiende eeuw hadden ze al lijfrentes met een rendement van 10 procent. Alsjeblieft. Jaarlijks werd de rente uitgekeerd, als je tenminste te maken had met een deugdelijke geldverstrekker want daar mankeerde het weleens aan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Als je beter bij kas zat, viel het ouder worden je vaak minder zwaar. Deze groepsfoto is gemaakt voor Villa Minore op de hoek van de Vrieseweg en de Samuel van Hoogstratensingel. @ Regionaal Archief Dordrecht

Koop je in

Veel ouderen die wat geld hadden kochten zich dus in bij het gasthuis van een klooster, een kerk of soms in een leprooshuis. Daar had hij dan voor de rest van zijn leven kost en inwoning. En die levensrest was zo ongeveer tussen de één en tien jaar.

In zo'n gasthuis was het niet echt gezellig en vaak waren de huizen min of meer ingedeeld in klassen. Wie in de 15e eeuw 140 gulden betaalde, kreeg een bed op een zaal waar ook zieken met allerlei aandoeningen werden verzorgd. Daar kreeg de oudere zijn eten en bracht er een groot deel van de dag door. Wie meer geld betaalde verbleef in betere ruimtes van het gasthuis.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Leprooshuis op de hoek van de Vest en de Vriesestraat in de jaren 60. @ Regionaal Archief Dordrecht

Zo was het in Dordrecht destijds

Het Hervormd bestedelingenhuis in Dordrecht stond op het Bagijnhof, op de hoek met de Johan de Wittstraat. Dat is waar nu C&A en de Mediamarkt zitten. Het woord bestedeling betekent letterlijk: een onverzorgd kind dat bij vreemden in de kost is gegaan.
In het pand naast het Hervormd bestedelingenhuis op het Bagijnhof was het Oudevrouwenhuis gevestigd. Het Oudemannenhuis was in de Vriesestraat, rechts van de winkel van Sportcentrum Dordrecht. Er was in 1447 al sprake van een huis voor bejaarde mannen bij het Manhuisstraatje in de Grotekerksbuurt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een prentbriefkaart van het Bagijnhof tussen 1849 en 1898. Rechts op de hoek van de Johan de Wittstraat het Bestedelingenhuis en daarnaast het Oudevrouwenhuis. @ Regionaal Archief Dordrecht

Plekken in de stad

Oude mannen en vrouwen zijn door de eeuwen heen op verschillende plekken in de stad ondergebracht, maar de meeste instellingen zijn rond 1800 ook weer opgeheven omdat de kosten te hoog werden. Armlastige bejaarden werden sindsdien vaak 'uitbesteed' bij particulieren, vandaar de naam bestedelingen. In 1849 werd het Hervormd bestedelingenhuis officieel in gebruik genomen, na giften van rijke stadgenoten. Het tehuis telde toen 40 mannelijke en 54 vrouwelijke bestedelingen. Hoewel er plek was voor 150 mensen, werd dat aantal zelden gehaald. Dat komt door de invoering van ouderdomsrente. Daardoor konden mensen vaker op zichzelf blijven wonen. In 1963 sloot het huis, het telde toen 43 mannen en 14 vrouwen.

De tekst gaat onder de foto verder.

De toegangspoort van het Oudemannenhuis in de Vriesestraat rond 1890 nu rechts naar Sportcentrum Dordrecht. @ Regionaal Archief Dordrecht

Hervormde stichting na 1960

Rond 1960 werden de Hervormde stichting Crabbehoff en de bouwcommissie Hervormd sociaal centrum Crabbehoff in het leven geroepen. In het bestuur van de stichting participeerden het Hervormd rusthuis en de Hervormde diaconie. Twee jaar later werd de eerste paal geslagen van het complex Crabbehoff en nog eens twee jaar later werd het centrum geopend.

Bovenste foto: een oudere vrouw bij de huizen van de Drievriendenhof in 1939. @ Regionaal Archief Dordrecht


15-03-2020
Groepie van de Week: Ames Autobedrijf op de Brouwersdijk

Opnieuw hebben we een geweldige foto in onze rubriek Groepie van de Week. Hier pronken medewerkers van garagebedrijf Ames met hun Je van Het-auto's van het merk Volkswagen.

Ze hebben waarschijnlijk afgesproken om de foto te maken na werktijd. Immers, op de klok van de Torenschool is het bijna tien over half zes. En er zal tegen de medewerkers ook zijn gezegd: 'Jongens, allemaal een schone overall aan!'

Achter de vierde medewerker van links zie je de benzinepompen, want je kon bij Ames op de Brouwersdijk ook tanken. Ames bestaat al sinds 1905, het eerste pand in Dordrecht was gevestigd in de Tesselschadestraat. In 1953 verhuisden ze naar de Brouwersdijk.

Achter de benzinepompen van destijds is nu onder meer de supermarkt van Dirk van den Broek. En weet je nog het pand rechts op de hoek met de Bosboom Toussaintstraat? Daar was een bijkantoor van de Nutsspaarbank. De foto van de medewerkers bij de VW-cabriolets is begin jaren 60 gemaakt.

Heb je ook nog een groepie in je foto-album? Stuur hem hier in en vertel er in het kort iets over en dan plaatsen we jouw foto als Groepie van de Week op Hallo Dordrecht.


13-03-2020
Vandaag in Winkel van Weleer: Schoenenwinkel Pennings

De schoenenwinkel van Pennings vormde jarenlang een vaste waarde op de Dordtse Voorstraat. In het boek 'Anders nog iets?' staat een bijzonder artikel over deze winkel. Hier een fragment.

Anno 1865

Al in 1865 was er een schoenenwinkel gevestigd in het pand op de Voorstraat dat later bekend zou worden als de schoenenwinkel van Pennings. Bij het leeghalen van het pand moest Leon Pennings (1954) afscheid nemen van het pand dat niet alleen zíjn geboortehuis was, maar ook dat van zijn vader.

Wég oude details

Het pand had verschillende stijlkenmerken, zowel in de woning als in de winkel. Het afscheid was onherroepelijk want het huis was bekend als beschermd stadsgezicht maar voordat de administratieve formaliteiten rondom de monumentale status geregeld waren, was de sloophamer iedereen te vlug af. Van de oude details in het huis is helaas niets meer over.

De tekst gaat onder de foto verder.

Uit 'Anders nog iets?' @ Caty Groen © Privébezit

Drie broers

De familiegeschiedenis in relatie tot de schoenenwinkel gaat terug tot 1919, weet Leon Pennings. 'Mijn grootvader komt uit Waalwijk. Met twee broers had hij plannen gemaakt om daar een schoenenfabriek te beginnen. Toen een van de broers overleed aan de Spaanse griep, besloten de andere twee hun plannen te laten varen.'

Het (groot)ouderlijk huis op de Voorstraat

Grootvader nam op 18 augustus 1919 de schoenenwinkel over op de Voorstraat van de gebroeders Schut, die daar al tientallen jaren een schoenenwinkel hadden gehad. 'Mijn grootouders gingen boven de zaak wonen waar in 1921 mijn vader werd geboren en een paar jaar later zijn zuster.'

Gemakschoenen en pedicure

Door de jaren heen specialiseerde de winkel zich in gemakschoenen. Achterin de zaak had grootvader de pedicure-afdeling. In 1910 was er door de voorgangers van de familie Pennings een grote verbouwing gedaan in Jugendstil-stijl. Gezeten naast de kachel in de winkel met de karakteristieke bouwkenmerken, wachtte grootvader op de klanten voor een pedicurebehandeling. De winkel en pedicure-afdeling hadden veel vaste klanten.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Uit 'Anders nog iets?' @ Caty Groen © Privébezit

Alles hun vaste plek

Niet alleen had de schoenenwinkel van Pennings veel vaste klanten, ook in de zaak zelf hadden veel dingen hun vaste plek. Die vaste waarden staan bij Leon voorgoed in zijn geheugen geprent. 'Als je voor de winkel stond was rechts de herenetalage en links de damesetalage. Binnen stonden op vaste plaatsen twee stoelen aan de linkerzijde om op plaats te nemen tijdens het schoenen passen en er stonden ook twee stoelen aan de rechterzijde. Tot op hoge leeftijd kwam mijn opa alle dagen naar de winkel, vooral nog om zijn vaste klanten te pedicuren.'

Jarenlang was de winkel in Jugendstil-stijl ook voor Dordtenaren een vaste waarde op de Voorstraat. Zelfs voor wie er nooit een voet over de drempel heeft gezet, kent vaak toch schoenenhandel Pennings.

NB. Alle afbeeldingen op deze pagina komen uit privébezit en mogen niet elders worden gebruikt.

Lees het complete verhaal over de winkel van Pennings in het boek 'Anders nog iets?' Samen met tientallen andere interviews, verhalen en unieke foto's vormt 'Anders nog iets?' een uniek boek over verdwenen winkels in Dordrecht. Te koop in onze webshop en winkel.


'Anders nog iets?'

Een uniek boek met bijna zeventig interviews en bomvol foto's.

€ 24,95

05-03-2020
Winkel van Weleer: De Spijkerton op de Brouwersdijk

Het was een begrip in Krispijn. Meer dan 75 jaar was De Spijkerton op de Brouwersdijk hét adres voor ijzerwaren en huishoudelijke artikelen.

Op de Brouwersdijk

Klaas Kruithof begon in 1933 een winkeltje op de Brouwersdijk dat even daarna werd verruild voor een grotere zaak iets verder, op de hoek met de Helmersstraat. De naam Spijkerton was door Klaas zelf bedacht en hij verkocht toen onder meer ijzerwaren, gereedschappen, haarden en wringers.

Met de loopsjees

In 1947 kreeg vader Klaas versterking van zijn dochter Alida, snel gevolgd door haar twee jaar jongere broer Jan. Tot 1965 werkten ze met z’n drieën in de zaak, daarbij geholpen door verschillende medewerkers die bijvoorbeeld bestellingen rondreden met de 'loopsjees' (transportfiets) en later een bakfiets. Alida en Jan namen in 1965 de zaak over van hun vader.
Als één van de eerste zaken in Dordrecht verkocht De Spijkerton de boormachines van Black & Decker. In 1976 deed de derde generatie zijn intrede in het familiebedrijf. Opnieuw een Klaas Kruithof, de zoon van Jan. In 1991 nam hij de zaak over.

En huishoudelijke artikelen

In 1985 werd een naastgelegen woonhuis bij de winkel getrokken, waardoor het vloeroppervlak verdubbelde. Een deel van de zaak werd ingericht met huishoudelijke artikelen, glaswerk, serviesgoed, cadeauartikelen en sieraden. De Spijkerton was echt een winkel voor de buurt. Als je wat in huis moest doen, ging je naar De Spijkerton. De zaak sloot in 2009.

Lees het complete verhaal met het interview met Klaas en Alida Kruithof in het boek 'Anders nog iets?' Samen met tientallen andere interviews, verhalen en unieke foto's vormt 'Anders nog iets?' een uniek boek over verdwenen winkels in Dordrecht. Te koop in onze webshop en winkel.


'Anders nog iets?'

Een uniek boek met bijna zeventig interviews en bomvol foto's.

€ 24,95

16-02-2020
Dordrecht Lions in de Ton Menkenhal

De rubriek Groepie van de Week gaat vandaag terug naar de jaren zeventig. Je weet wel, toen de Ton Menkenhal er nog was.

Dordrecht Lions

Je kijkt naar een team van IJshockeyclub Dordrecht Lions. De foto is gemaakt ergens achterin de jaren zeventig. Het team poseert op het ijs van de Ton Menkenhal, want zowel de club als de hal waren onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De fietsenstalling van de Ton Menkenhal. @ Regionaal Archief Dordrecht

Ton Menken

De familie Menken is bekend om hun bloeiend zuivelbedrijf. Menken-Landbouw is nog steeds een begrip. Ton Menken kwam tijdens zijn werk steeds in contact met sportclubs die hem om sponsoring vroegen. Hij raakte meer bij sport betrokken en vooral bij ijshockey. Ton besloot uit het familiebedrijf te stappen en een deel van zijn vermogen te steken in de bouw van een ijshal in Leiden. Het is dan 1976.

De parkeerplaats van de ijshal toen hij Drechtstedenhal heette. @ Regionaal Archief Dordrecht

Aan de Karel Lotsyweg

Door het grote succes vroegen veel gemeenten of hij zoiets nog eens wilde doen en dus kwamen er schaatscentra in Dordrecht, Rotterdam, Enschede en Leeuwarden. En Menken kreeg daar ook nog bowling- en tennishallen bij. De Ton Menkenhal was aan de Karel Lotsyweg, vlakbij waar nu de Sportboulevard is.

We hebben helaas niet de namen van de ijshockeyclub die je op de foto ziet. Herken je iemand, meld het ons dan gerust!

Heb je ook nog een groepie in je foto-album? Stuur hem in en vertel er in het kort iets over en dan is jouw foto het volgende Groepie van de Week op Hallo Dordrecht.


11-02-2020
1963: Hand in Hand Kameraden is van Emma en Paradiso staat op 1

Het is de koudste winter van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vriest het bijna drie maanden achtereen elke dag. Welkom bij de Week van Weleer in 1963.

De branding van de Noordzee is bevroren. @ WikiCommons

Het wil maar niet dooien

Nederland gaat gebukt onder een strenge winter. Als we deze week bekijken, dus die van 11 tot en met 17 februari maar dan in 1963, is het gemiddeld min 3,4 graden. Er zijn sneeuwjachten en het wil maar niet dooien. Dit gebeurt er verder allemaal:

In Dordrecht

De dichtgevroren Wijnhaven. @ Regionaal Archief Dordrecht

Brrr

Het is vandaag maandag 11 februari 1963 en een koude dag met zware bewolking en de temperatuur ligt rond of net onder het vriespunt.

De gezonken Paula in de Wolwevershaven.

Paula zinkt

In de krant van 11 februari staat dat zaterdagmorgen sleepboot Paula van de bekende Dordtse firma Schless in de Wolwevershaven is gezonken. Nog diezelfde zaterdag begonnen ze met de berging. Het scheepje werd leeggepompt en kwam vrij vlot weer bovenwater. Het karwei in de Dordtse haven trok veel belangstelling.

Hand in Hand Kameraden is geen Feijenoordlied!

'Dat zogenaamde Feijenoordlied is helemaal geen Feijenoordlied. Dat is óns clublied en Feijenoord heeft het alleen maar gestolen!' Dat zeggen ze momenteel bij SVV in Schiedam, bij ADO in Den Haag, bij Emma in Dordrecht en bij nog meer voetbalverenigingen in ons land.

Bij SVV beweert men dan de humorist Leen de Bruin het lied in 1949 voor SVV componeerde. Maar dat is niet waar. Leen heeft er alleen maar nieuwe woorden op gemaakt. Precies zoals ze bij tientallen andere voetbalverenigingen deden.

De melodie van Hand in hand is gecomponeerd door de Dordtenaar Nico Schoolenberg. Hij maakte het lied in 1937 ter gelegenheid van het feit dat Emma (de club van de gebroeders Van der Gijp en Piet Lagarde, zijn plaats in de tweede klas heroverd had.

Emma in actie in een bomvolle De Kuip in Rotterdam. @ Regionaal Archief Dordrecht

De accordeonist, hammondorganist, pianist, claviolinist, rijwielacteur, geheugenkunstenaar en conferencier Nico Schoolenberg ('k ben al 23 jaar universeel artiest') componeerde de melodie en maakte er woorden bij toen hij dertien jaar was. Hij deed dat in de autobus, die de feestelijk gestemde Emma-voetballers na de gewonnen promotiewedstrijd terugbracht naar Dordrecht.

'Het is een tophit geworden,' stelt de thans 39-jarige Nico Schoolenberg vast. En hij voegt er spijtig aan toe: 'Eigenlijk jammer dat ik er nooit auteursrechten voor verworven heb.'

 

Het maken van de film De Overval met achter de camera Prosper Dekeukeleire, Kees Brusse, Paul Rotha, in het raam Jan Blaaser. @ Jac. de Nijs

Al na twee maanden een miljoen bezoekers voor De Overval

De miljoenste bezoeker is 'onderweg' naar een van de 25 bioscopen in Nederland, die op dit moment de verzetsfilm De Overval vertonen. Producent Rudolf Meyer verwacht die bezoeker tegen het volgend weekend.

Het succes van de film had nog groter kunnen zijn, maar het slechte weer zorgde voor een domper. Veel oudere mensen durfden daardoor de straat niet op.

In kleinere steden van het land werden prolongatiesuccessen geboekt. In Dordrecht was dat maar liefst zes weken.

In Nederland

 

Paradiso met je palmenstrand

Koningin Juliana is onze vorstin, we zijn met 11,9 miljoen inwoners en op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten prijkt Anneke Gronloh met het lied Paradiso.

Herdenkingspostzegel 150 jaar onafhankelijkheid, De Landing van de Prins van Oranje te Scheveningen

 

De strenge winter heeft ook grote economische gevolgen. @ WikiCommons

Bouw raakt 6% achter

Het ziet ernaar uit dat de bouwproductie in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar 20 tot 25 percent beneden het geraamde niveau zal blijven. Op jaarbasis is dat ongeveer 6 percent. Met deze cijfers toontde minister De Pous woensdag in de Eerste Kamer aan hoezeer de barre winter ons land ook in economisch opzicht parten speelt.

Prinses Irene opent in 1960 het Oorlogsmuseum in Overloon, v.l.n.r. premier De Quay, prof. Gerbrandy, prinses Irene en Dr. Drees. @ Harry Pot

Kabinet De Quay

We hebben tot 24 juli 1964 het kabinet De Quay met de KVP-er Prof. dr. J.E. de Quay als eerste minister.

Jan en Johanna

De meest populaire namen die aan pasgeborenen worden gegeven in 1963 zijn Jan en Johanna.

Sjoukje Dijkstra geeft een demonstratie op de Jaap Edenbaan. @ Harry Pot

Hup Sjoukje!

Sjoukje Dijkstra is afgelopen weekend voor de vierde keer kampioene van Europa Kunstrijden geworden. Ze had een record voorsprong op de Franse Nicole Hassler. Het bericht over Sjoukje is dit weekend de belangrijkste sportgebeurtenis, want het is het zevende voetballoze weekend.

Ard Schenk, Rudi Liebrechts en Kees Verkerk. @ F.N. Broers

Heya Ard, Heya Keessie!

In Graft, een dorp in de gemeente Alkmaar, strijden schaatsers Ard Schenk en Kees Verkerk voor het eerst tegen elkaar.

In de rest van de wereld

Judy Garland in het ziekenhuis

De Amerikaanse filmactrice Judy Garland is gisteren in een ziekenhuis in Carson City in Nevada opgenomen. Ze was lijdende aan volkomen uitputting.
Volgens een van de berichten die de ronde doen, zou de 38-jarige actrice haar rechterarm niet meer kunnen gebruiken. Een arts verklaarde echter, dat dit best het gevolg kon zijn van toestand van uitputting en op zichzelf geen reden tot ongerustheid hoeft op te leveren.

Op één dag

The Beatles nemen op 11 februari in slechts één dag tijd hun debuutalbum Please Please Me op in de Abbey Road Studio's in Londen.

Michael Jordan. @ WikiCommons

Welkom Michael

De latere Amerikaanse basketbalspeler Michael Jordan wordt zondag 17 februari geboren.

Go Away Little Girl

De hele wereld zingt Go Away Little Girl, de nummer 1 hit van Steve Lawrence.


04-11-2019
Angst over gifwijk De Staart en hoop op Grand Prix: het is de Week van Weleer

We zijn met iets meer dan 14 miljoen inwoners in Nederland en het eerste kabinet Van Agt bestiert ons land, terwijl Beatrix nu zo'n anderhalf jaar onze koning in is. Welkom in de Week van Weleer van 4 november 1981.

Half tot zwaar bewolkt

Het is woensdag 4 november 1981 en de temperatuur tikt net niet de 10 graden aan. De windkracht is van weinig betekenis en het is half tot zwaar bewolkt. Wat houdt de gemoederen bezig deze week in Dordrecht, Nederland en de rest van de wereld?

In Dordrecht

Geruchten en onzekerheid spoken door Merwedepolder

Al zegt wethouder De Kovel van Dordrecht nu honderd keer dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid in de verontreinigde wijk De Staart, toch blijven de betrokken bewoners ernstig ongerust. Angst en onzekerheid karakteriseren op dit moment de situatie in de Merwedepolder. Heel begrijpelijk, want niemand, ook de wethouder niet, kan precies zeggen wat er aan de hand is. Ook al zijn tal van onderzoeken afgerond, de gegevens zijn echter te summier om nu een duidelijk beeld te krijgen. Speculaties onder de bewoners en in de pers lopen allemaal vooruit op het onderzoek dat wellicht nog dit jaar gedaan wordt.

Fulltime dichter en vertaler

Jan Eijkelboom neemt ontslag bij Het Vrije Volk en keert de journalistiek voorgoed de rug toe om fulltime dichter en vertaler te worden.

Kabel-geding

Het korte geding waarmee mr. Ad Fraanje het Dordtse kabelnet wil openen voor televisiepiraten dient op 17 november. Fraanje spant het geding aan namens zichzelf en heeft geen enkele band met de Dordtse piraat Killer TV, zoals in een eerder bericht gesuggereerd is.

In de rest van het land

Grand Prix Zandvoort nog niet in 't vat

De gemeenteraad van Zandvoort heeft zich gisteravond niet willen uitspreken over het voorstel van de minister van CRM en Economische Zaken om de CENAV, de exploitant van het racecircuit, een bedrag van acht ton te verstrekken.

De CENAV kampt nu dus nog met een tekort over 1981 van 1,1 miljoen gulden. Dit is precies het bedrag dat deze exploitatiemaatschappij vandaag aan de FISA, de overkoepelende autorensportorganisatie, had moeten voldoen. Indien dit niet gebeurde, zou het doorgaan van de formule-1 Grand Prix op het circuit van Zandvoort op de tocht komen te staan.

CENAV-directeur Vermeulen liet gisteravond weten goede hoop te hebben dat de FISA het gestelde ultimatum van vandaag alsnog zal opschuiven. Gisteren en zaterdag had Vermeulen in Parijs en Londen gesprekken met FISA-vertegenwoordigers over de organisatie van de GP van volgend jaar. Uit die gesprekken is gebleken dat die Grand Prix zo goed als zeker kan doorgaan, zegt pr-man van het circuit Dirk Buwalda in Het Vrije Volk van november 1981.

Jongen/meisje

De meest populaire jongensnaam is Paul en voor een meisje is dat Dineke

Verzekering brommer en motor omhoog

De wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motoren en bromfietsen mogen volgend jaar duurder worden. De WA-premie voor motoren en scooters gaat met vijf percent omho9og en die voor brom- en snorfietsen met 21,5 percent tot ten hoogste f 102,60 per jaar.

Anita aan de top

Het nummer Why Tell Me, Why van Anita Meyer staat op nummer 1 in de Top 40.

Patijns kansen stijgen

De kansen van Schelto Patijn om burgemeester van Rotterdam te worden zijn toegenomen. Maarten Vrolijk, commissaris van de koningin in Zuid-Holland, is begonnen met het ontvangen van kandidaten.
Tegen alle vier overgebleven kandidaten bestaan in verschillende geledingen van de PvdA bezwaren, zo kon vernomen woerden in kringen rond de vertrouwenscommissie die de gegadigden voordroeg. Naar verluidt ontmoet mr. Schelto Patijn, die nu Tweede Kamerlid voor de PvdA, evenwel minder weerstand dan zijn 'concurrenten'.

Welkom Jody

De Nederlandse zanger Jody Bernal wordt 12 november 1981 geboren.

Anti-rookcampagne gestopt

De leuze 'Wie rookt is niet gezien' mag niet meer. Het college van beroep van de Reclamecodecommissie acht die slogan van de Stichting Volksgezondheid en Roken in strijd met de reclameregels. 'Want bekende figuren als een sigaren rokende Wiegel en een pijp rokende Van der Louw zullen door de Stichting toch ongetwijfeld niet worden beschouwd als "niet geziene Nederlanders?", meent het college in zijn uitspraak.

Het hoogste orgaan van de Stichting Reclamecode vond de gewraakte leuze 'Wie rookt is niet gezien' – waarin rokers als oncollegiaal worden betiteld – onnodig denigrerend voor de vier miljoen rokers in ons land. De zin kan onnodig beledigend werken. Of iemand gezien is, hangt niet van zijn rookgewoonten af, veel eerder van zijn karakter en persoonlijkheid. Zo meent het college van beroep in De Telegraaf van november 1981.

In de rest van de wereld

De ware ellende van prinses Margaret

De Engelse prinses Margaret wist nooit het ware geluk te vinden. Ellendig geëindigde liefdes dreven haar tot wanhoop. Over haar onvervulde leven is nu een onthullend boek verschenen. Een even triest als waar verhaal over de vrouw wier toekomst nog even onzeker is als toen zij in 1959 de wereld vertelde niet met Peter Townsend te zullen trouwen.

On Golden Pond

De film On Golden Pond ontvangt veruit de meeste Oscars. De kaskraker met hoofdrollen voor Henry en Jane Fonda en Katharine Hepburn brengt tuim 119 miljoen Dollar op.

Waldsterben in West-Duitsland

Er verschijnen op 9 november berichten over 'Waldsterben', het afsterven van de bossen, die in West-Duitsland voor grote ongerustheid zorgen. In de bossen zou de helft van alle bomen ziek zijn door luchtvervuiling en verzuring van de bodem. Het verschijnsel wordt vervolgens in heel Europa geconstateerd.

William Holden overlijdt

De Amerikaanse acteur William Holden overlijdt op 63-jarige leeftijd. Hij liep een hoofdwond op tijdens een val. De acteur had in meer dan zeventig films gespeeld, met als bekende onder andere The Towering Inferno.

8,5 miljoen werklozen in Amerika

Eind oktober was in Amerika acht procent van de beroepsbevolking werkloos, het hoogste percentage in zes jaar. Het aantal werklozen steeg in oktober met een half miljoen tot ruim 8,5 miljoen.
Behalve 8,5 miljoen werklozen, hadden vijf miljoen mensen te maken met werktijdverkorting. Deskundigen verwachten de komende maanden een verdere groei van de werkloosheid.

It's My Party

De eerste plaats in de Britse hitlijsten is deze week weggelegd voor Dave Stewart en Barbara Gaskin met het nummer It's My Party.


22-10-2019
V&D zoekt etaleur en voortaan brood zonder aardappelmeel: het is de Week van Weleer

Nou, nou, het jaar 1950. Valt daar nog wel iets zinnigs over te zeggen, vraagt u zich misschien af? Ja, natuurlijk! Kijk snel mee naar de week van 21 oktober 1950. Dit gebeurde er onder meer in de stad Dordrecht en dit was het nieuws in Nederland en in de rest van de wereld.

Het is vrijdag

De week van 21 oktober tot en met 28 oktober 1950 is van zaterdag tot en met zaterdag. En om het nog wat preciezer te maken voor wat betreft het weer: het is zaterdag 21 oktober 1950 en een tamelijk donkere dag. De zon schijnt niet en het is met een graad of 11 best fris. Er staat een noord-oosten wind, windkracht 3. Jas aan, dus!

In Dordrecht

Crone en EMF

* Confectiefabriek Crone is gevestigd in de Wijnstraat. Op de foto is een meisje aan het werk en ze zit achter een naaimachine die door een EMF-motor wordt aangedreven.

Meer dan biscuit

* Bij chocolade- en biscuitfabriek Victoria aan de Korte Parallelweg wordt meer gedaan dan sampa's maken. Hier zie je de turnclub van de koekjesfabriek in actie.

In de rest van het land

* Nederland telt zo'n tien miljoen inwoners.

Detachement vertrekt

Donderdag 26 oktober vertrekt een 636 militairen tellend detachement onder bevel van luitenant-kolonel den Ouden vanuit Rotterdam met het transportschip Zuiderkruis naar Korea.

Een roomboterberg

* De recherche van invoerrechten en accijnzen in Roermond, Weert en Hunsel hebben een groot internationaal smokkelcomplot opgerold dat zich bezighield met een omvangrijke smokkel van roomboter naar België. In de loop van dit onderzoek werden zes Nederlanders en twee Belgen gearresteerd. Het hele complot bestond echter uit vijftien personen. Naar schatting hebben deze heren circa 60.000 kilo natuurboter illegaal de grens overgebracht.

Geboren op 23 oktober

De beroemde Nederlandse gitarist en componist Harry Sacksioni wordt maandag 23 oktober geboren.

Weer echt brood

* Omdat de voorraad aardappelmeel in Nederland snel slinkt door de gunstige export, heeft de minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening besloten binnenkort de verplichting tot bijmengen van aardappelmeel in broodbloem op te heffen. Het opheffen van de verplichting om bij te mengen vindt naar verwachting in december plaats. Vanaf dan zal brood weer geheel bestaan uit granen als tarwe en rogge.

* De populairste jongensnaam is Johannes, de populairste meisjesnaam is Maria

Materiaal voor een divisie

* De Canadese regering biedt in het kader van wederzijdse bijstand tussen de leden van het Atlantisch Pact de Nederlandse regering materiaal aan voor de uitrusting en bewapening van één divisie, hetgeen door de Nederlandse regering in dank werd aanvaard.

In de rest van de wereld

Het gastland wint

* Van 22 oktober tot 3 november wordt in Argentinië het wereldkampioenschap basketbal voor mannen gehouden. Tien landen nemen deel aan het toernooi in Buenos Aires. Het gastland Argentinië wordt de uiteindelijke winnaar.

In zwijm gevallen

* De 92-jarige koning Gustav van Zweden is vrijdag 27 oktober tijdens een zitting van het Zweedse kabinet plotseling in zwijm gevallen. Blijkens een mededeling van zijn artsen is hij zwaar ziek. Hij heeft moeite met zijn ademhaling, waardoor de werking van het hart wordt aangetast. De koning is uitermate vermoeid. Hij overlijdt 29 oktober.

Beroemd buurmeisje

De Engelse zanger Chris Norman wordt woensdag 25 oktober in Yorkshire geboren. Hij heeft een lange lijst hits en composities op zijn naam. Een van de bekendste is zijn hit met Smokie is Living Next Door to Alice.

We krijgen een Benelux

* Het geslaagde verloop van de conferentie in Luxemburg heeft ervoor gezorgd dat de landbouw geen moeilijkheden meer zal opleveren zodat er een volledige economische unie kan komen. Het is de bedoeling dat de laatste voorbereidende Unie-conferentie rond december in Den Haag wordt gehoduen. Per 1 januari 1951 zou de Benelux dan een feit kunnen zijn.

Goodnight, Irene

Goodnight, Irene van The Weavers met het Gordon Jenkins Orchestra uit Amerika staat op nummer 1 in de buitenlandse hitlijsten.


15-10-2019
Brand bij schoenenwinkel Lagarde en Penn en Bauduin sluit ijzergieterij in de Week van Weleer

Het jaar 1972 lijkt voor sommige mensen alsof het pas onlangs was, anderen vinden het een eeuwigheid geleden. We blikken deze keer in onze rubriek De Week van Weleer terug op de week van 15 oktober. Wat gebeurde er toen eigenlijk in Dordrecht, in Nederland en de rest van de wereld?

Het is killetjes

Eerst maar even het weerbericht. Vandaag is het zondag 15 oktober 1972 en qua weer is het een saaie en kille dag. Er is veel bewolking en de zon laat zich bijna niet zien. Het is een graad of 8, dus eigenlijk best wel koud.

In Dordrecht

Otto Dicke tekent de Christelijke MTS in de Professor Waterinklaan @ Regionaal Archief Dordrecht

Brand bij Lagarde

* Er breekt zondag 15 oktober 1972 brand uit bij de schoenenwinkel van Lagarde. De winkel, gevestigd op de hoek van de Lange Breestraat en de Haringstraat, is zwaar beschadigd.

De winkel van Lagarde nadat er zondag brand uitbrak. @ Regionaal Archief Dordrecht

Wel 15 kilometer file

* Moest je dinsdagmorgen met de auto weg, dan was de kans groot dat je in een file terecht kwam van wel 15 kilometer lang. Een defecte vrachtauto op de oprit van de brug bij Dordrecht veroorzaakte dat. Zowel aan de Rotterdamse als aan de Bredase kant van de brug kwam het verkeer tot stilstand. Inwoners van Dordrecht moesten drie kwartier wachten voordat ze de rijksweg op konden rijden. Hun ellende werd nog vergroot toen ze voor de Brienenoordbrug nog eens in een ruim twee kilometer lange file terechtkwamen.

@ ter illustratie

Dordtse bejaardenpartij licht de boel op

* Van de 37 ondersteuners van de kandidatenlijst van de Bejaarden Associatie Partij (BAP) blijken er acht al jaren dood. Van de 37 handtekeningen bleken er 32 vals, de anderen hadden geen idee wie ze kandidaat hadden gesteld. In verband hiermee zal de landelijke voorzitter van de BAP, de 51-jarige heer W.G.S. uit Breda binnenkort terecht moeten staan voor valsheid in geschrifte.
Eergisteren werd hij door de politie gearresteerd, maar na een volledige bekentenis zag de officier van justitie geen reden hem langer vast te houden.
Toen ze op het Stadskantoor de BAP-lijst naliepen, bleken de meeste handtekeningen met hetzelfde knullige handschrift geschreven te zijn. Bovendien kwamen bijna alle ondertekenaars van de Nassauweg. De BAP-voorzitter heeft, toen hij zo gauw geen ondertekenaars kon vinden, gewoon maar een aantal naambordjes overgeschreven, plus de adressen.
Als de BAP vrijdag voor vijf uur 25 geldige handtekeningen weet te krijgen, kan de partij toch gewoon aan de verkiezingen deelnemen.

De BAP schreef ten onrecht mensen op die aan de Nassauweg wonen. @ Regionaal Archief Dordrecht

Penn en Bauduin sluit ijzergieterij

* De Koninklijke Fabrieken Penn en Bauduin NV gaat de afdeling ijzergieterij sluiten. Deze afdeling levert al enige jaren verlies op. Dat wordt de laatste maanden nog eens versterkt door een gebrek aan orders.
Penn en Bauduin was oorspronkelijk opgezet als gieterij, maar heeft zich steeds meer ontwikkeld tot een constructiebedrijf en machinefabriek. De activiteiten van de gieterij liepen daardoor steeds verder terug.
Met het personeel van de ijzergieterij, ongeveer tien procent van het totale personeelsbestand, wordt nu gepraat over omscholing en mogelijkheden tot plaatsing bij andere gieterijen.

Een deel van het bedrijf Penn en Bauduin op de hoek van de 's-Gravendeelsedijk en de Glazenstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

In de rest van het land

Jongens en meisjes

* De meest populaire jongensnaam is John en voor een meisje is dat Anja.

Biesheuvel II

* Van 20 juli 1972 tot vrijdag 11 mei 1973 is er het kabinet Biesheuvel ll met als eerste minister Mr. B.W. Biesheuvel (ARP)

Enkele leden van het Kabinet Biesheuvel ll in debat in de Tweede Kamer. @ Rob Mieremet

Afdeling gevonden voorwerpen

* Gevonden voorwerpen die niet al te kostbaar zijn, mogen in het vervolg na drie maanden worden verkocht door de gemeente. Dit deelt minister Van Agt van justitie mee in een gewijzigd ontwerp van het nieuw Burgerlijk Wetboek.

@ ter illustratie

Op nummer 1

* In de Nederlandse Top 40 staat Linsey De Paul op nummer 1 met Sugar Me.

Waarom die leegstand?

* Het Amsterdamse gemeenteraadslid mr. J.G. van der Kleij (KVP) wil van burgemeester en wethouders weten hoe het kan dat er in Amsterdam 4712 woningen leeg staan die wél voor bewoning geschikt zijn. In een brief vraagt hij zich af welke maatregelen B en W denken te nemen om deze huizen voor bewoning te gaan benutten.

Hoe kan het dat er in Amsterdam 4712 woningen zomaar leeg staan? @ stock

Centjes verdienen

* Het komische duo Peppi en Kokki verschijnt voor het eerst op de Nederlandse televisie.

Peppi & Kokki @ WikiCommons

De knie van Jan Mulder

* Ajacied Jan Mulder staat opnieuw voor lange tijd buiten spel. Hij moet misschien vandaag al geopereerd worden aan zijn rechterknie. Na de operatie zal hij ongeveer vijf weken nodig hebben om te herstellen.
Jan Mulder werd zondag in het duel tegen FC Utrecht geblesseerd aan de knie die hem al eerder in het seizoen ook al parten speelde. Maandag bleek de blessure zo ernstig dat dokter Rolink de speler naar orthopedisch chirurg Van Rens verwees. Die constateerde een bloeduitstorting in het rechterkniegewricht.

Jan Mulder in de A-selectie van Ajax. @ Hans Peters

In de rest van de wereld

Steek met kokarde

* De hoed van Napoleon is voor drie ton verkocht aan een Japanse firma in Osaka. Napoleon zou de hoed hebben gedragen tijdens de vele veldslagen. Het is een steek van donkerbruin leer met kokarde en was eigendom van een Parijse antiquair.

Vandaag geboren

* De Amerikaanse rapper Eminem wordt op 17 oktober geboren.

Vrijdag de 13e

* Vrijdag 13 oktober 1972 zal de wereld vergaan, zo voorspelde de 28-jarige James Singh uit Georgetown in het Zuid-Amerikaanse Guyana. Omdat hij het einde van de wereld niet wilde meemaken, sprong hij in de rivier de Berbice.

CCR split op

* De rockband Creedence Clearwater Revival gaat op 16 oktober uit elkaar.

De band Creedence Clearwater Revival in 1968. @ WikiCommons

 Grootste vliegtuigramp

* In de krant van maandag 16 oktober staat dat vrijdag 176 mensen zijn omgekomen bij de ergste ramp in de geschiedenis van de luchtvaart. Het viermotorige straalvliegtuig, een Iljoesjin-62 ontplofte in de lucht op ongeveer twaalf kilometer van de Moskouse luchthave Sjeremetjevo. Naast 121 Russen en tien bemanningsleden waren er 38 Chilenen aan boord, vijf Algerijnen, een Brit en een Fransman. Het toestel was gecharterd door Aeroflot en onderweg van Leningrad naar Moskou.

@ stock

Spoorwegtunnel tussen Frankrijk en Engeland

* Frankrijk en Engeland hebben opdracht gegeven een eindrapport te maken over de aanleg van een spoorwegtunnel onder Het Kanaal. Midden volgend jaar moet de studie klaar zijn.
De tunnel moet 36 kilometer lang worden en zal naar schatting 2,5 miljard gulden kosten. Volgens de huidige plannen komen er twee spoorbanen in; de treien zullen snelheden van 240 kilometer per uur kunnen halen. Het werk zal in 1980 of een jaar later klaar moeten zijn.

Wereldveroveraar Chuck Berry

* Het nummer My Ding-a-ling van Chuck Berry staat op nummer 1 in onder andere Canada, Ierland, Engeland en Amerika.


01-10-2019
Wat een leuke klassenfoto en daarom zijn zij: Groepie van de Week

Lach eens voor de foto! En klik, de klassenfoto van een klas van De School Mühring was gemaakt. We zijn in beland in de jaren 60, mocht je het je afvragen.

Jongedames van gegoede familie

De School Mühring begon als school voor jongedames. In de Berckepoort, op de hoek van de Nieuwstraat, bezochten jongedames van gegoede familie de school van de dames Usener en heil. De instelling werd in 1873 overgenomen door mevrouw A.W. Mühring. Naar haar is de school ook vernoemd.Mevrouw Mühring heeft maar kort de leiding over de school gehad, want zij werd ziek en is nog in hetzelfde jaar overleden. Haar zus werd toen gevraagd de leiding van de school over te nemen.

School Mühring in 1945. @ Regionaal Archief Dordrecht

Verhuizing naar rijstpakhuis

De school is in haar bestaan een aantal keren verhuisd. Zo ging het naar het rijstpakhuis van Van Schaardenburg in de 'Grootekerksbuurt' omdat de gemeente de ruimte Berckepoort terug wilde hebben. De onderwijsinstelling had destijds ruim honderd leerlingen, maar het pand was totaal niet geschikt voor het geven van onderwijs. Er was slecht licht en het was er koud. Daarom werd met leningen en schenkingen een pand aan de Vest gekocht in 1894. Ook werden er jongens toegelaten.
Ook dat pand voldeed op een gegeven moment niet meer en dus werd er contact opgenomen met de Dordtse architect Reus. Op 3 september 1912 werd het nieuwe school gebouwd aan de Vrieseweg in gebruik genomen en hier is de school nog steeds te vinden.

Een litho uit 1911 van de voor- achter- en zijgevels van School Mühring. @ Regionaal Archief Dordrecht

24-09-2019
Dit Groepie van de Week was een van de belangrijkste volleybalverenigingen in Nederland

We hebben een sportief Groepie van de Week. De foto hebben we opgeduikeld uit het Regionaal Archief Dordrecht en hij is gemaakt in de jaren 70.

Een kluppie kanjers

Je ziet de volleybalspeelsters van het tweede damesteam van Orawi met hun trainer Jan van der Hoek.
In de jaren 70 was Orawi een van de belangrijkste volleybalverenigingen in Nederland.

@ stock

Nu Next Volley Dordrecht

Vandaag de dag spreken we over Next Volley Dordrecht. De volleybalereniging onstond in 2007 uit een fusie vereniging tussen Ekspalvo en Futora. Ekspalvo startte in 1950 en heette toen Sint Paul. Futora is een fusievereniging tussen Torpedo's en Orawi. Als Bouwlust/Orawi werd in 1975 de nationale volleybalbeker behaald en dat is niet niks.

@ stock

15 en 16

Helaas weten we niet alle namen van de vrouwen op de foto, maar speelster 15 is Hanneke Zandijk en nummer 16 Agnes Schotgerrits. De trainer Jan van der Hoek speelde in de eredivisie en was deelnemer aan de Olympische Spelen in Tokyo in 1964.


10-09-2019
Groepie van de Week: Eerste Dordtse Autobus Dienst (E.D.A.D.)

We zijn even terug in de jaren 50. Toen betekende een 'daggie weg' met een bus heel vaak dat je met de E.D.A.D. ging.

Toen met de E.D.A.D.

Voor de Groepie van de Week gaan we terug naar het Dordrecht van ongeveer 1950. Je ziet het personeel van De Eerste Dordtse Autobus Dienst (E.D.A.D.) voor een van de bussen. Kijk nog eens goed en je wil weer meezingen op de muziek van Dean Martin, Frank Sinatra en Jim Reeves. Komt dat door het groepie, de bus waar ze voor staan of de auto links op de foto?

 
Edad werd in 1923 opgericht. Het bedrijf had verschillende eigenaren zoals Dirkzwager, Schram en Van Twist. Sinds 1941 staat de familie Lipman aan het roer. Toen in 1923 bekend werd dat er een bus zou gaan rijden van het 's-Gravendeelse veer naar Dordt, kwamen er zoveel mensen naar de T-Ford Omnibus kijken, dat de politie eraan te pas moest komen. De bus werd een populair vervoersmiddel en het wagenpark groeide. Omdat mensen uitstapjes wilde maken werd het touringcarbedrijf E.D.A.D. opgericht.

Een van de eerste auto's van de Edad voor groepsvervoer, hier op een foto uit de jaren 20 en gemaakt bij het station in Dordrecht. @ Regionaal Archief Dordrecht

Nog steeds met de E.D.A.D.

Tot op de dag van vandaag verzorgt het bedrijf nog touringcarvervoer. Ook brengen ze met ongeveer dertig taxi’s en taxibusjes kinderen veilig naar school in de Drechtsteden, Barendrecht, Albrandswaard, Ridderkerk en Geertruidenberg.

Bussen van de Edad werden ook ingezet bij belangrijke gebeurtenissen zoals hier in 1938 waar afgevaardigden naar Amsterdam vertrokken voor de feestelijkheden rondom de huldiging voor het 40-jarig regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. @ Regionaal Archief Dordrecht

09-09-2019
Dubbeldam moet grondgebied afstaan aan Dordt en Juliana doopt de Rotterdam in de Week van Weleer

Voor iedereen die geboren is in 1958, maar ook voor iedereen die al ver daarvoor of laat daarna het levenslicht zag. We hebben weer een kersverse Week van Weleer en verplaatsen ons naar 9 september en de dagen erna, maar dan in 1958. Wat gebeurde er in Dordrecht, in Nederland en de rest van de wereld.

De herfst komt

We starten zoals altijd met het weer. Het is dinsdag 9 september 1958 en door een zwaar bewolkte lucht kwam zo af en toe ook de zon tevoorschijn. De temperatuur was met een graad of 18 niet echt koud en er stond een matige windkracht 3. Een beetje het begin van de herfst, lijkt het wel.

In Dordrecht

Dubbeldam versus Dordt

* Minister Struycken van Binnenlandse Zaken gaat dit jaar nog een voorstel indienen voor grenswijzigingen. Dat heeft ook effect op Dordrecht. Het is namelijk zo dat oude steden kampen met hun ruimtelijke mogelijkheden. De grondgebieden zijn vrijwel volgebouwd, terwijl er een tekort is aan industrieterrein.

Er is nu een wetsontwerp ingediend waarbij de gemeente Dubbeldam 700 hectare van zijn grondgebied moet afstaan, inclusief zo'n 280 bewoners. Dordrecht zal daarna dan weer voor een reeks van jaren voldoende ruimte hebben om zich verder te ontwikkelen.

De hervormde kerk met pastorie aan de Dubbelsteynlaan in Dubbeldam. @ Regionaal Archief Dordrecht

Spoedige indiensttreding

* Zoek je werk? Bij Fokker aan de Kilkade zoeken ze autogeen lassers. Richt je sollicitatie aan de afdeling Personeelszaken.

Dubbeldamse politie arresteert Duitser

* Er is een Duitser gearresteerd die had getekend voor het Vreemdelingenlegioen, maar kort voordat hij over de Franse grens zou worden gebracht, wist te ontvluchten. De rijkspolitie van Dubbeldam wist hem in de kraag te vatten in de Dordtse Biesbosch.

De 18-jarige Duitser uit Salzgitter stal in de Biesbosch een fiets, maar werd kort daarna door de gewaarschuwde politie aangehouden. Hij bekende de diefstal van nog meer rijwielen. De jongeman sliep de laatste dagen in een hooimijt in Wieldrecht, waar de politie nog andere van diefstal afkomstige voorwerpen vond. De Duitser is ingesloten in het Huis van Bewaring in Dordrecht.

De Doelstraat vanaf het Weeshuisplein richting Steegoversloot. Halverwege is het Huis van Bewaring. @ Regionaal Archief Dordrecht

 

In de rest van het land

We hebben het kabinet Beel ll

* In ons land is er het kabinet Beel ll met als eerste minister de KVP-er Dr. L.J.M. Beel.

Het kabinet Beel ll in 1958. @ WikiCommons

Net over de 11

* Nederland telt zo'n 11,1 miljoen inwoners.

Schrijf je in

* Pasgetrouwde echtparen die niet over een redelijke woonruimte beschikken, kunnen zich na 1 oktober bij de huisvestingsbureaus laten inschrijven als woningzoekenden.

Woningzoekenden die van woonplaats veranderen, kunnen hun wachttijd meenemen. En kostwinners die niet in de plaats wonen waar zij werken, kunnen zich bij het huisvestingsbureau van hun werkgemeente laten inschrijven.

Echtparen kunnen zich laten inschrijven, direct na hun huwelijk. Dat kon eerder niet, op de gemeenten na die al paren inschreef die verloofd waren.

De Rotterdam loopt van stapel

* Honderdduizenden mensen zien op de zonnige zaterdagmiddag van 13 september het nieuwe vlaggenschip van de Holland Amerika Lijn van stapel lopen.

Koningin Juliana doopt het schip met de woorden: 'Ik noem u Rotterdam en wens u een behouden vaart.' Ze kapt met een zilveren bijltje de gespannen draad, waarna de fles champagne tegen de boeg versplintert en het schip van de helling van de Rotterdamse Droogdok Maatschappij loopt.

Het duurt echter één heel benauwde seconde waarin er niets gebeurt en de 40.000 genodigden de adem inhouden, maar dan gaat het schip met toenemende snelheid de helling af waarna het veertig meter uit de wal tot stilstand komt. Dat was precies zoals de scheepsbouwers het hadden berekend. Tachtig meter voordat de steven het water raakt, spannen de eerste peurdraden aan die de vaart van het bijna 39.000 ton wegende schip afremmen.

De vloedgolf van de tewaterlating in de Maas is tot voorbij Vlaardingen merkbaar. Aan de overkant van de rivier staan duizenden mensen langs de kade en de golftop slaat er tot bijna anderhalve meter overheen.

Er is nog nooit zoveel belangstelling geweest voor een stapelloop. Naar schatting 250.000 mensen staan langs de rivier, op de haventerreinen, op de daken van loodsen en er zitten zelfs mensen in de toppen van de kranen. Zeker 250 journalisten, fotografen en reporters uit Nederland en het buitenland doen er verslag van.

Karton moet wijken voor plastic

* Waarschijnlijk wordt vanaf volgend jaar consumptie-ijs verpakt in plastic in plaats van karton. Een Amsterdamse ijsfabriek onderzoekt samenwerking met een plasticfabriek voor deze moderne verpakkingen. Over de definitieve vorm en uitvoering willen de bedrijven zich nog niet uitlaten. Voor Nederland is roomijs verpakken in plastic iets nieuws. In het buitenland, vooral in Amerika, is de kunststofindustrie al enkele jaren een belangrijke leverancier voor ijsbekers.

In Dordrecht werd menig ijsje geserveerd uit deze Budo-auto. @ Regionaal Archief Dordrecht

De roepnaam is

* De meest populaire jongensnaam is Johannes en voor een meisje is dat Maria.

In de rest van de wereld

Nieuwste bioscoop kaskraker

* In Amerika vindt de release plaats van de film Cat on a Hot Tin Roof. De film is gebaseerd op een toneelstuk van de Amerikaanse schrijver Tennessee Williams. In de hoofdrollen zien we Elizabeth Taylor en Paul Newman.

Het rommelt in China en Taiwan

* In het Vrije Volk van donderdag 11 september staat dat de Amerikaanse president Eisenhower onverwacht besluit om het Amerikaanse volk toe te spreken. Hij spreekt vanavond laat over de gespannen toestand in het Verre Oosten. De president onderbreekt voor zijn toespraak zijn vakantie op Rhode Island en komt terug naar Washington.
Vanmorgen is een Amerikaans konvooi op weg gegaan naar Quemoy, een eilandengroep bij China. Van Formosa wordt gemeld dat Amerikaanse vliegtuigen zijn ingeschakeld om, als het nodig is, onmiddellijk aan de verdediging van het eiland mee te werken. Er zijn zo'n 250 Amerikaanse vliegtuigen op Formosa.

Het portret van Dwight D. Eisenhower, 34e president van de Verenigde Staten. @ Het Witte Huis

Maak kennis met de chip

* Jack St. Clair Kilby vindt chip uit en presenteert die op donderdag 11 september. Hij trad in 1958 in dienst bij Texas Instruments. Acht maanden nadat hij de elektronische schakeling presenteerde, kwam Robert Noyce van het latere Intel met een makkelijker produceerbare variant. Jack Kilby is ook de grondlegger van de zakrekenmachine.

De uitvinding van de chip zal de hele wereld veranderen. @ WikiCommons

De evergreen

* De Britse Kalin Twins hebben een megahit met het nummer When.


02-09-2019
A16 krijgt vangrail en kaalslag rondom V&D: het is 1967 in de Week van Weleer

We verplaatsen ons naar de week van 2 tot en met 8 september. Niet dit jaar, maar in 1967. Laten we eens even kijken hoe die eerste week van september verliep in Dordrecht, in Nederland en in de rest van de wereld.

Maar eerst even over het weer

Traditiegetrouw bij De Week van Weleer kijken we eerst even wat voor weer het is. Op zaterdag 2 september 1967 is zwaar bewolkt en het regent ook. De temperatuur is rond de 17 graden en er staat een zuid-westen wind met windkracht 3. Niet echt een stralende dag, dus.

In Dordrecht

* Rondom het pand van Vroom en Dreesmann vindt een hele kaalslag plaats. V&D vestigde zich in 1931 op de Voorstraat in Dordrecht. Bij de grote opknapbeurt van de binnenstad, gingen onder meer de Tolbrugstraat Landzijde en Kolfstraat op de schop.

De Kolfstraat ging in 1967 flink op de schop. @ Regionaal Archief Dordrecht

* De Lydiakerk wordt aangekocht door de gemeente Dordrecht. De kerk aan de Tweede Tol werd in 1886 gebouwd en viel toen onder de gemeente Dubbeldam en kerkelijk onder 's-Gravendeel. In 1923 is de kerk als post van de Vrije Evangelische Gemeente ingericht. De naam Lydiakerk dateert uit 1967 toen het in hervormde handen overging.
Eerste Kerstdag 1983 is de laatste kerkdienst gehouden omdat het aantal kerkgangers te weinig was. Die zijn toen overgegaan naar de Andreaskerk.

De kerk aan de Tweede Tol. @ Regionaal Archief Dordrecht

* In de krant van vrijdag 8 september staat dat Rijksweg 16 tussen Rotterdam en Dordrecht een vangrail krijgt. Over de hele afstand zal de verhoogde aarden wal die als middenberm dient, vervangen worden door de vangrail.
De krant meldt verder dat de rijksweg Dordrecht-Rotterdam een van de drukste wegen van Nederland is. De aarden wal heeft al meerdere malen laten zien dat het niet goed werkt. Bij kettingbotsingen vlogen auto's over de wal en kwamen dan op de rijbaan terecht voor het tegemoetkomende verkeer.

Op dit moment zijn ze druk aan het werk met het plaatsen van de vangrail tussen Rijsoord en Zwijndrecht. De klus vindt overdag plaats, tussen de spitsuren in. Gemiddeld wordt zo'n honderd meter vangrail per week geplaatst.

De A16 tussen de Mijlweg en de Diepenbrockweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

* De Dordtse recherche heeft een 65-jarige vrouw in de kraag gevat. De vrouw gaf zich in verschillende winkels in Nederland uit voor domineesvrouw en lichtte zo verschillende kledingmagazijnen op. Eind augustus bracht ze een bezoek aan V&D op de Voorstraat, waar ze twee luchtbedden ontvreemdde. Aan de hand van het signalement wist de Dordtse recherche haar in Tilburg te arresteren. In haar woning werden een grote hoeveelheid goederen aangetroffen. Het bleek dat de vrouw per trein allerlei kledingmagazijnen in het land bezocht waar zij overal betaling per giro in het vooruitzicht stelde.

Een man loopt de pont af en langs het bord waarop staat aangekondigd dat zaterag 23 september om 22.00 uur de laatste pont vaart en het veer wordt opgeheven omdat auto's dan over de nieuwe Papendrechtse brug kunnen rijden. @ Regionaal Archief Dordrecht

In de rest van het land

* De meest populaire jongensnaam is Jan en voor een meisje is dat Maria.

* Kroonprins Willem-Alexander wordt zaterdag 2 september gedoopt tijdens een Nederlands Hervormde Kerk-dienst. De doopdienst vindt plaats in de Grote of Sint Jacobskerk in Den Haag. Voorganger is 'hofpredikant' dominee Henk Kater.

* George Kessler is bondscoach van het Nederlands elftal. Zondag was hij bij de wedstrijd Feijenoord-Ajax en nodigde Feijenoorder Cor Veldhoen uit voor de centrale training van het Nederlands elftal. De selectiegroep bereidt zich nu voor op de wedstrijd tegen Oost-Duitsland in de voorronden van het toernooi om de Europese beker voor landenteams. Die wordt 13 september in Amsterdam gespeeld.

Cor Veldhoen (Feyenoord) in actie tegen Fortuna 54 waar het 6-0 zou worden. @ Ron Kroon

* De rijksbegroting 1968 wordt tijdens Prinsjesdag aangeboden. Drs. F. Hoogendijk vertelt in AVRO's Televisier dat er een verhoging van belasting komt op chocolade, suikerwerken, bromfietsen en benzine. Ook worden er volgend jaar tussen de zeven- en tienduizend minder woningwetwoningen gebouwd. Wel wil de regering twintigduizend meer premiewoningen in de vrije sector laten bouwen.

Prinsjesdag 1967. @ WikiCommons

* Op nummer 1 in de Nederlandse Top 40 staat Scott McKenzie met San Francisco (Be Sure To Wear Flowers In Your Hair)

* In de krant van maandag staat op de voorpagina dat een zware herfststorm onze kant opkomt. De storm met windkracht 10 houdt op dit moment huis op 500 kilometer ten westen van Ierland met golven tot 12 meter hoog.
Dinsdagmorgen bereikt de storm de kust van Nederland met een verwachte zuidwesten wind kracht 7 tot 8. In Engeland heeft de storm al vijf slachtoffers gemaakt.

* Kunstrijdster op de schaats Joan Haanappel (26) wordt televisiepresentatrice. Ze gaat de komende winter eens per maand bij de TROS een programma presenteren over boeken, grammofoonplaten, film en toneel. Ook zal zij optreden als verslaggeefster voor de televisierubriek Kompas.

In de rest van de wereld

* Er zijn weer twee slachtoffers te betreuren in Duitsland. Onder het personeel van twee wetenschappelijke laboratoria in Frankfurt en Marburg heerst een geheimzinnige tropische koorts. Aan de ziekte waren al eerder vier medewerkers overleden.

Later zou blijken dat de koorts werd veroorzaakt door een virus dat het Marburgvirus ging heten. Bijna veertig mensen raakten ermee besmet en het werd verspreid door besmette Afrikaanse groene meerkatten. De verschijnselen van de ziekte lijken op die van het ebolavirus.

* De Telegraaf van donderdag 7 september kopt: Neger burgemeester van Washington. In het artikel staat dat president Johnson Walter Washington heeft benoemd tot burgemeester. De 51-jarige Washington heeft dezelfde achternaam als de stad waar hij burgemeester van wordt. Tot nu toe was Walter Washington directeur van het bureau Huisvesting van de stad New York. De tekst en kop boven het artikel zou jaren later niet meer kunnen.

Een kop en tekst die we nu schokkend vinden, maar in 1967 stond dit in de krant. Op de foto rechts schudt de nieuwe burgemeester de hand van president Nixon. @ Jack E. Kightlinger

* Zweden wisselt van links naar rechts rijden. En ja, zoiets kun je niet geleidelijk invoeren, maar moet ineens gebeuren. En dat vindt dus plaats op zondag 3 september. De operatie heet Dag H. Vanaf 's morgens 5 uur moet iedereen rechts gaan rijden. In Dag H staat de H voor Högertrafik, wat Zweeds is voor Rechts verkeer.

Het is even wennen op de eerste dag dat het verkeer van linksrijden overstapt naar rechts. @ WikiCommons

13-08-2019
De dames van de Electro Motoren Fabriek (EMF)

Een gezellig kiekje dit keer in de rubriek Groepie van de Week. De dames van de Electro Motoren Fabriek (EMF) in Dordrecht.

Op de kiek bij de Kalkhaven

Deze dames, die bij EMF werken, zijn ons Groepie van de Week. Op de foto poseren de vrouwen bij de Draaibrug over de Kalkhaven.

De EMF-fabriek in de jaren 60 op de hoek van het Wilgenbos @ Regionaal Archief Dordrecht

Willem Smit & Co's

De Willem Smit & Co’s Elektromotorenfabriek was van 1910 tot 1977 actief in Dordt. Het bedrijf produceerde elektromotoren en is opgericht door Willem Benjamin Smit. In de jaren 60 liep het wat minder met de fabriek waardoor EMF Dordt werd overgenomen door Smit Nijmegen.

De vlag hangt uit bij EMF @ Regionaal Archief Dordrecht

Vertrek uit Dordt

In 1977 werden de activiteiten van het bedrijf overgebracht naar de Heemaf-fabriek in Hengelo en de Dordtse fabriek sloot de deuren. Slecht nieuws voor het personeel want er konden maar ongeveer 45 medewerkers mee. De overige 200 kwam zonder werk te zitten. De EMF spreekt bij veel Dordtenaren nog steeds tot de verbeelding.

Bovenste foto @ Regionaal Archief Dordrecht

12-08-2019
Ketelmuziek tegen sprinkhanenplaag en Meterfabriek zoekt controleur: het is de Week van Weleer

Deze week kijken we om ons heen in 1947. De hele wereld is druk bezig met opbouwen na de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog. Die is immers nog maar net twee jaar geleden afgelopen. Hoe was het in deze augustusweek in Dordrecht, Nederland en in de rest van de wereld?

Heet en droog

Eerst even kijken wat voor weer het is. Vandaag is het 12 augustus 1947 en dat valt op een dinsdag. Met bijna 27 graden is het een zeer warme dag en de zon schijnt onafgebroken aan een onbewolkte lucht. Augustus zou een uitzonderlijk droge maand worden.

In Dordrecht

* Op de voorpagina van het Vrije Volk van dinsdag 12 augustus wordt met een fotootje de Groothoofdspoort als een van de mooiste plekjes van de stad genoemd.

* In het Vrije Volk van vrijdag 15 augustus staat een personeelsadvertentie van de Meterfabriek. Ze zoeken een controleur en je leeftijd mag niet beneden de 30 jaar zijn.

* Het is zo lang droog dat er niet voldoende voer is voor het vee. Dat is dan ook de reden dat er meer slachtvee wordt aangeboden. Eigenlijk is het vlees van dat vee bedoeld voor de wintermaanden en daarom wordt er zoveel mogelijk van ingevroren. Op dit moment zitten alle vriezers vol, dus geven ze je extra vlees op je rantsoen.

Ben je 5 jaar en ouder (leeftijdsgroep A, B en C), dan krijg je 100 gram extra vlees. Ben je dus geboren in 1942 en eerder, dan krijg je op bon K 03 100 gram vlees. Lever de bon in tussen 19 en 30 augustus.

* Het is feest in Dubbeldam want maandag 18 augustus is Nico van Pelt geboren. Het is een snikhete dag, de temperatuur tikt de 30 graden aan. Nico zal later 'beroemd' worden als eigenaar van een delicatessenwinkel en cateringbedrijf. De delicatessenwinkel heeft hij inmiddels overgedragen aan een nieuwe eigenaar, het cateringbedrijf heeft hij anno 2019 nog steeds.

Nico van Pelt @ Facebook Nico van Pelt

In de rest van het land

* Nederland heeft de regering Beel l en zou dat houden tot augustus volgend jaar.

Generaal Spoor brengt een bezoek aan premier Beel @ WikiCommons

* Er wonen zo'n 9,5 miljoen mensen in Nederland.

* Koningin Wilhelmina is onze vorstin en dat zou ze nog een jaar blijven.

* De meest populaire jongensnaam is Johannes en voor een meisje is dat Maria.

* Je moet nog een paar maanden wachten, maar vanaf 1 oktober kun je weer telefoneren met de Amerikaanse en Engelse zone van Duitsland. Maar let op: er mogen alleen zakelijke telefoongesprekken worden gevoerd.

* We genieten van The Ramblers die met zanger Marcel Thielemans de single Aan het Lago Maggiore uitbrengen.

In de rest van de wereld

* Frankrijk wordt geteisterd door een sprinkhanenplaag. In Zuid-West-Frankrijk neemt het steeds groter afmetingen aan. Dit ongedierte vrat eerst bij miljoenen de bomen kaal in de buurt van Royan aan de monding van de Gironde, maar de donkere wolken van sprinkhanen verplaatsen zich nu naar het oosten. Op hun weg worden ze niet alleen bestreden door dorpsbrandweren met insectendodend poeder, maar ook door een vliegtuig dat door de overheid ter beschikking is gesteld. Toch heeft dat nog niet geholpen.

Zondag naderden de sprinkhanen het dorpje Muret, de geboorteplaats van president Auriol. De avond begon al te vallen, maar in het rustige dorpje ontstond plotseling opschudding. Allereerst door de knallende motor van de dorpsbrigadier en daarna zijn stem die riep: 'De sprinkhanen zijn in aantocht.'
De bevolking had zichzelf enorm snel georganiseerd. Met ketels en pannen en de muziekfanfare werd de vijand opgewacht. Even later verscheen een grauwe wolk van drie kilometer lengte en een halve kilometer breedte. In tegenstelling tot de mens, houdt de sprinkhaan niet van lawaai. Hoe meer kabaal, hoe meer kans dat ze hun tocht voortzetten. Nauwelijks was dan ook de wolk zichtbaar, of de kopermuziek van de fanfare schalde en de ketelmuziek zette met kracht in. Een oud, half doof moedertje dat de zaak niet goed begrepen had, vroeg of de president een bezoek kwam brengen en was na het haar toegesohreeuwde antwoord bitter teleurgesteld.

Alle muziek was echter vergeefs want sprinkhanen vliegen niet in de nacht en dus streken ze neer op de maïsvelden van de familie van de president en op alle andere velden. In een oogwenk was er er weer een gedeelte van Frankrijks broodreserve weg, want ons brood bestaat tegenwoordig meer uit mais dan uit graan.

Elke dag wordt de strijd tegen de plaag voortgezet, die nu al weken lang een gedeelte van de Franse oogst bedreigt. De beurt is nu aan de landbouwdiensten, de politie en de brandweer van Toulouse, want zover is het het leger van sprinkhanen inmiddels doorgedrongen.

* De film Gentlemen's Agreement is in de maak met Gregory Peck in de hoofdrol. Volgend jaar zal hij veel Oscar's krijgen.

Dorothy McGuire, Gregory Peck en Sam Jaffe in de film Gentleman's Agreement @ WikiCommons

* In New York wordt op donderdag 14 augustus Danielle Steel geboren. Ze zou meer dan 90 romans schrijven. Van haar boeken zijn meer dan 600 miljoen exemplaren verkocht in 69 landen en 43 talen. Ze stond in 1989 in het Guiness Book of Records omdat een van haar boeken 381 achtereenvolgende weken op de New York Times-bestsellerlijst stond.

 


01-08-2019
De manschappen van Ploeg A zijn Groepie van de Week

Voor deze rubriek nemen we je mee naar het Dordrecht van 1976. Naar de brandweerkazerne op locatie Oranjepark om precies te zijn.

De mannen van Ploeg A

Zoals je op de foto kunt zien, staan de mannen van Ploeg A er er vrolijk bij. Voor de Magirus ladderwagen A.L. 5 zijn (vlnr.) de volgende mannen te vinden: onderbrandmeester Van Wingerden, brandwacht 1e klas R. de Jong, idem G. Kok, idem 2e klas J. Schreuders, idem 1e klas J. Lingbeek, hoofdbrandwacht J. de Boer, hoofdbrandwacht J.A. Minnebreuker, liggend hoofdbrandwacht N.H. Bakker. Op de achtergrond zie je de HBS.

Dit is het voertuig waar de manschappen van ploeg A bij poseerden. Het is de A.L. 5 Magirus ladderwagen. De wagen heeft een ladderlengte van 30 meter en is van 3 plaatsen bedienbaar: ernaast staand, erin zittend en vanuit de gondel. @ Regionaal Archief Dordrecht

Geen brandweerman te bekennen

De foto is gemaakt op 25 oktober in 1976. Nu, zo’n 43 jaar later, is op het Oranjepark geen brandweerman te bekennen. Op 20 februari rukte de brandweer namelijk voorlopig voor de laatste keer uit vanaf die locatie. Ze zit in een nieuw onderkomen aan de Noordendijk.

Die verhuizing was nodig omdat de kazerne aan het Oranjepark moet worden verkleind. De kazerne was te groot voor de post die er zat en het gebouw was verouderd. Benieuwd wat er precies gaat gebeuren met het gebied van de Oranjelaan? Je leest het hier.

De brandweerkazerne aan het Oranjepark in de jaren 70. @ Regionaal Archief Dordrecht

29-07-2019
In 1981: wegslepen vanaf Bagijnhof kost 500 gulden en verkeerszuil uit Wielwijk is schemerlamp

Welkom bij de Week van Weleer waar we even teruggaan naar de zomerse week in 1981. Om precies te zijn die van 29 juli tot en met 4 augustus. We kijken om ons heen in Dordrecht, in Nederland en de rest van de wereld.

Het weer is best te doen

Traditiegetrouw bij de Week van Weleer is het weer. Vandaag is het woensdag 29 juli 1981 en het is een zonnige dag. De maximum temperatuur is ruim 23 graden en er staat een klein beetje wind met af en toe een stootje van windkracht 4. Best te doen, hoor.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* In de binnenstad staat de politie voor de deur bij een 6-jarig meisje om haar stevig aan de tand te voelen voor het joyriden dat ze steeds doet. Ze pakt steeds een fiets in de buurt van haar ouderlijk huis en fiets daar als een dolle mee in het rond.

@ stock

* Tussen de Spoorhof in de stad en de Tollensstraat is iemand medicijnen verloren. Het gaat om 5 of 6 slaappillen met de naam Isonox. Als kinderen ze innemen kan het dodelijk zijn en daarom rijdt de politie door de stad met een geluidswagen om mensen te waarschuwen.

* De Surfshop op de Grote Markt houdt uitverkoop.

* In krant van donderdag 30 juli staat dat er in heel Dordrecht de wegsleepregeling van kracht wordt. Waarschijnlijk gaat het op 1 oktober in. Auto's die overduidelijk in de weg staan, kunnen worden weggehaald. De weggesleepte auto's worden de eerste twaalf uur gestald op de binnenplaats van het hoofdbureau van politie op de Nassauweg. Is de eigenaar binnen die tijd nog niet komen opdagen, dan wordt de auto overgebracht naar een opslagloods van de intussen leegstaande Meterfabriek aan de Lijnbaan.

Wat gaat dat de overtreder nu kosten? Toegepast op enkele praktische gevallen betekent dit dat iemand, wiens auto wordt weggesleept uit de omgeving Bagijnhof/Statenplein en die zich binnen 24 uur meldt aan het bureau 319 gulden moet voldoen (buiten de boete voor het fout parkeren). Wie pas na 40 uur de auto komt terughalen moet voor teruggave ruim 500 gulden betalen.

Het Bagijnhof begin jaren 80. @ Regionaal Archief Dordrecht

* Heb je al een kaartje voor DS '79 tegen Barcelona aan de Krommedijk?

* Aankomende hoveniers kunnen zich opgeven voor de cursus boomverzorging bij de Land- en Tuinbouwschool aan de Groene Zoom.

* Een vermiste gele verkeerszuil is opgedoken in de slaapkamer van een 15-jarige jongen. De jongen gebruikte de zuil als schemerlamp. Tegenover de politie verklaarde de jongen dat hij de verkeerszuil had 'gevonden' op een vluchtheuvel in Wielwijk en net zo'n lamp wilde maken als zijn vriendje had. De politie brengt ook een bezoek aan het vriendje.

In de rest van het land

* In Nederland zit het kabinet Van Agt l tot het einde van de periode in september.

Prime minister Margaret Thatcher met minister-president Dries van Agt bij het Catshuis. @ Marcel Antonisse

* De meeste populaire jongensnaam is Paul en de meest populaire meisjesnaam is Dineke.

* Waarschijnlijk is er een transfer voor voetballer René van der Gijp.

* Op de tweede plaats in de Top 40 staat de Nederlandse zanger Lobo met het nummer The Caribbean Disco Show. Het lied is een medley van oude hits van Harry Belafonte. In het Verenigd Koninkrijk bereikte de plaat de 8e plaats. Naast zijn muzikale loopbaan is Lobo werkzaam als docent natuurkunde.

John Lobo @ Hans van Dijk

In de rest van de wereld

* Meer dan 750 miljoen mensen zie hoe de Britse prins Charles en Lady Diana Spencer elkaar het jawoord geven op woensdag 29 juli. De plechtigheid in St. Paul's Cathedral wordt bijgewoond door 2500 koningen, koninginnen, prinsen, prinsessen, presidenten en regeringsleiders van over de hele wereld.

* Michael Jackson op nummer 1 met One day in Your Life.

* Zaterdag 1 augustus begint het New Yorkse kabeltelevisiestation MTV b24 uur per dag muziek uit te zenden en schept zo de behoefte aan videoclips bij grammofoonplaten.

* Meghan Markle, Hertogin van Sussex, echtgenote van Prins Harry van het Verenigd Koninkrijk, Amerikaans actrice wordt dinsdag 4 augustus geboren.

Meghan, Hertogin van Sussex

24-07-2019
Winkel van Weleer: deze zaak verhuisde als eerste naar het Achterom

Nu is het Achterom een entree naar de binnenstad, maar dat was heel vroeger anders. Toen gaven sommige delen van het gebied een armoedige indruk. Er moest nodig verandering in komen en die kwam ook.

 

De plannen van toen

In de plannen van de jaren zestig voor de herinrichting van het Achterom was rekening gehouden met luxe detailhandel. Het idee was dat het Achterom een soort 'welkomstraat' moest worden als entree naar de binnenstad. En daar horen mooie winkels bij, dachten ze toen. Nou, die kwamen er ook. In de gloriejaren van het Achterom had je bijvoorbeeld de herenmodezaak van Alexander Roodfeld, de schoenenwinkel van Sluymers en Bleyle damesmode. Maar de eerste winkel die opende na de grote renovatie in 1968 was die van Van de Sandt.

Het Achterom in 1968 met links de bouw van de ABN-bank aan de Spuiboulevard waar nu Intree zit. @ Regionaal Archief Dordrecht

Eerst op de Voorstraat

De winkel van Van de Sandt zat oorspronkelijk op de Voorstraat en was daar al vanaf 1891 gevestigd. Ze verkochten porselein, kristal, glaswerk, lederwaren, reis- en toiletartikelen en andere luxe artikelen. De laatste eigenaar van het familiebedrijf, Joop van de Sandt, besloot de winkel te verplaatsen naar het nieuwe Achterom.

Op de huwelijkstafel

Op de nieuwe locatie gingen ze zich toeleggen op de verkoop van serviezen, couverts en luxe artikelen. Menig bruidspaar had bij Van de Sandt een huwelijkslijst of huwelijkstafel.

Meer weten over de winkel van Van de Sandt en andere Dordtse winkels van weleer? Lees dan het boek 'Blijf Maar!', winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60. Het verscheen in 2012 en was een groot succes. Het boek is verschillende keren herdrukt, maar inmiddels uitverkocht en niet meer te koop in de boekhandel.
Hallo Dordrecht heeft nog een paar tweedehands exemplaren tevoorschijn getoverd. Ze zien er zo goed als nieuw uit. Klik hieronder op het boek om er meer over te lezen.


10-07-2019
De tweede klas met 'schat' juffrouw Kieboom

Voor onze rubriek Groepie van de Week ontvingen we van Will Bakker deze klassenfoto. Ga even mee terug naar het Dordrecht van 1952.

De tweede klas van de Statenschool

Will Bakker stuurde ons een foto van zijn klas van toen en dat is de tweede klas van de Statenschool uit 1952. 'Het was een klas met twee tweelingen,' herinnert Will Bakker zich. 'Voor de klas stond juffrouw Kieboom, een schat! De kinderen van toen zouden nu zo rond de 75 jaar zijn.'

Met juffrouw Kieboom

We doken nog even in de archieven voor juffrouw Kieboom en vonden een oude docentenfoto van de Statenschool met zittend rechts op de foto, mevrouw E. Kieboom. Grote kans dat zij de 'schat van een juffrouw' is die Will bedoelt.

Zittend vlnr mevr. M. v.d. Broek, dhr. W. Bellaart en mevr. E. Kieboom. Staand vlnr dhr. L. Visser, hoofd van de school dhr. Van Mourik(?) en dhr. D. de Jong. @ Regionaal Archief Dordrecht

Over de Statenschool

Ook doken we nog even in de archieven voor meer informatie over de Statenschool zelf. De Dienst Gemeentewerken ontwierp de Statenschool, die gebouwd is in 1913. De voorgevel van de school is uitgevoerd in Hollandse neorenaissancestijl, met verwijzing naar de zeventiende-eeuwse Dordtse gevels. In 2011 werd het gebouw weer in de oorspronkelijke kleuren geschilderd. Zowel de school als de Hofstraat zelf dienen soms als decor van een speelfilm.

De Statenschool in de Hofstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Heb je ook nog een groepie in je foto-album? Stuur hem in en vertel er in het kort iets over en dan is jouw foto het volgende Groepie van de Week op Hallo Dordrecht.


02-07-2019
Huizen Mahonie opgeleverd en voetballer met 12 kogels vermoord: het is de week van 2 juli 1994

In de Week van Weleer nemen we je even mee terug naar 1994, want daarin gebeurden dingen die mensen nooit meer zullen vergeten, zowel lokaal als wereldwijd. Maar zoals altijd in de Week van Weleer beginnen we met het weerbericht.

Het is bloedheet

De hele maand juli zou een record boeken qua hitte. Juli 1994 staat jarenlang te boek als de warmste maand ooit sinds ze begonnen met meten in 1706. Het wordt pas in 2006 van de troon gestoten. De gemiddelde temperatuur ligt in juli 1994 ruim boven de 22 graden. Op zaterdag 2 juli is het zonnig en met 30 graden puft iedereen van de hitte. Het is leuk om nog even twee uitersten te noemen: de koudste 2 juli ooit was in 1938. Toen was er een minimum temperatuur van 5,8 graden. De warmste 2 juli ooit is in 2010 met een max. van 33,6 graden.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* Je kunt De Bilsom 797 kopen. Dat is een oorradio. Safimex is de Dordtse importeur en de oorkap kost f 289,-

* In Park Merwestein wordt zaterdag 2 juli een monument onthuld ter herinnering aan het verzetswerk van Koos van Waalwijk van Doorn, Bob Schotel en Miki. Het herinnert aan de spionagewerkzaamheden die zijn verricht in Park Merwestein tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdens een bombardement in 1944 kwamen 57 Dordtenaren om en minstens negen Duitse soldaten. De gedenkplaat wordt onthuld, door mevrouw Waalwijk van Doorn, echtgenoten van Koos Waawijk van Doorn die destijds de heldendaad verrichtte. Het monument is aan de Groenedijk-kant van het park.

Louis 1 is de schuilnaam van Bob Schotel en Koos is de schuilnaam van de heer Van Waalwijk van Doorn, beide lid van de geheime dienst Nederland. De bovenste datum is de voorbereidingsdatum tot verzet en bombardement. Op 24 oktober 1944 vond het bombardement plaats op Park Merwestein door de geallieerden.

* Aan de Mahonie in de wijk Stadspolders zijn net nieuwbouwwoningen opgeleverd.

De net opgeleverde woningen aan de Mahonie. @ Regionaal Archief Dordrecht

* Gerard Schouw wordt wethouder in Dordrecht en hij zou dat tot 1998 blijven. Daarna wordt hij fractievoorzitter van D66.

Gerard Schouw op een foto uit 1994. @ Regionaal Archief Dordrecht

* In Dubbeldam kun je een huis kopen in Dubbeldrecht. De wijk verrijst op de grond van de voormalige rozenkwekerij van Van Heeren langs de Noordhoevelaan.

De kassen van Van Heeren worden gesloopt om plaats te maken voor woningen. @ Regionaal Archief Dordrecht

* De milieupolitie houdt met succes een huisvuilactie. In een artikel dat woensdag 6 juli verschijnt, staat dat Dordtenaren beter letten op hun vuil. In de binnenstad zetten steeds minder mensen al dagen vóórdat de vuilophaaldienst komt hun afval op straat. De Dordtse startte de actie begin van het jaar. De milieupolitie in Dordrecht is in 1991 in het leven geroepen en bestaat uit mensen van de politie, de dienst openbare voorzieningen en de reinigingsdienst.

Een Dordtse vuilnisman aan het werk in de jaren 90. @ Regionaal Archief Dordrecht

In de rest van het land

* Voor de derde keer dit jaar wordt de koffie flink duurder. De opslag in juli is maar liefst 35 cent. Daarmee komt een pak Aroma Rood van Douwe Egberts op f 3,40. Reden van de hoge koffieprijs is de enorm gestegen koffieprijzen op de wereldmarkt.

* In het Amerikaanse Orlando is het WK voetballen aan de gang. De Telegraaf plaatst op de voorpagina bijna integraal een gebed van Ierland dat tegen Nederland moet spelen. Ze hopen op hulp van Boven en bidden om regen en een beetje wind. (Nederland zou de wedstrijd winnen met 2-0)

* Beatrix is veertien jaar onze koningin.

* Er komen gevangenissen voor mannen en vrouwen in hetzelfde gebouw. Zo'n gebouw krijgt dan een mannen- en een vrouwenafdeling. Wel kunnen ze gezamenlijk deelnemen aan activiteiten binnen de strafinrichting.

* Er trekt noodweer over Nederland op maandag 4 juli. Er zijn wolkbreuken, inslagen van zwaar onweer en er vallen doden en gewonden.

* Er verschijnt een rapport dat Nederland op weg is naar 17,7 miljoen inwoners. Verwacht wordt dat na 2033 het aantal inwoners weer daalt. Nederland staat met een groeipercentage van 0,7% op de tweede plaats in Europa.

* Thomas en Lisa zijn de meest populaire jongens- en meisjesnamen in Nederland

* We hebben in Nederland het kabinet Lubbers lll met als eerste minister Ruud Lubbers. Dit kabinet zou nog zitting hebben tot maandag 22 augustus.

* Het Nederlands elftal wordt in de kwartfinale van het WK voetbal in 1994 in de VS uitgeschakeld. Ze verliezen met 3-2 van Brazilië.

* Nummer 1 in de Top 40 staat Johan & de Groothandel met het nummer As Dick me hullep nodig heb.

In de rest van de wereld

* Deze week is het Independence Day (Onafhankelijkheidsdag) in de Verenigde Staten, ook wel Fourth of July genoemd. Op deze nationale feestdag vieren ze de aanname van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. In deze verklaring werd de onafhankelijkheid van de VS tegenover het Koninkrijk Groot-Brittannië bevestigd. Independence Day wordt veelal geassocieerd met parades, barbecues, picknicks, honkbalspelletjes, vuurwerk en verschillende andere publieke- en privégelegenheden ter viering van de historie en tradities van de VS.

Een viering van Onafhankelijkheidsdag @ stock

* De Amerikaanse ondernemer Jeff Bezos richt op 5 juli Amazon op. Amazon is een e-commercebedrijf dat gevestigd is in Seattle. Het was een van de eerste grote bedrijven die goederen over het internet verkochten.

Oprichter van Amazon Jeff Bezos @ WikiCommons

* In het westen van Bosnië vinden zware gevechten plaats. Bosnische legertroepen hebben inmiddels het grootste deel van de moslim-enclave rond Bihac in handen.

Bihać ligt in het noordwesten van Bosnië en Herzegovina. @ stock

* De Colombiaanse voetballer Andres Escobar wordt vermoord op een parkeerplaats bij een wegrestaurant in Colombia. Met twaalf schoten wordt hij om het leven gebracht omdat hij tijdens het WK in eigen doel had geschoten. De dag erna worden er twee arrestaties verricht.

Andres Escobar @ Imdb

* De Noord-Koreaanse leider Kim ll Sung overlijdt vrijdag 8 juli op 82-jarige leeftijd. Het volk blijft nog in het ongewisse want officieel is de leider nog 'in functie'.

* Naast de genetische gemanipuleerde tomaat is er nu ook een gen-banaan in de maak. Een Amerikaanse en Britse onderneming werken er gezamenlijk aan. De nieuwe banaan moet minder ethyleen (koolwaterstof) bevatten waardoor hij minder snel rijp wordt en dus langer aan de boom kan blijven hangen. Daardoor krijgt de banaan meer smaak.

Een bananenboom. @ Px-here

* In Engeland staat de Schotse band Wet Wet Wet op nummer 1 met Love Is All Around.


28-06-2019
Mijn Straat: Dit wist je allemaal vast niet over de Spuiweg

Over de Spuiweg valt zoveel te vertellen dat het lastig is om het één berichtje samen te vatten. Daarom pakken we voor deze keer een paar leuke weetjes uit de lange geschiedenis van de Spuiweg.

Dé doorgangsweg naar het centrum

Er niet veel meer over van de rijke geschiedenis van de Spuiweg. Vroeger was het dé doorgangsweg naar het centrum van de stad. Heel vroeger, eeuwen geleden, lag de Spuiweg voor de stadsmuren die langs de Spuihaven stonden. De Spuiweg liep over in de Krispijnseweg die toen ook Spuiweg heette en er waren veel buitenverblijven op het langgerekte vlakke grondgebied in de richting van waar nu Wielwijk en Crabbehof is. Een bekend buitenverblijf aan de Spuiweg was Kilwijk, een prachtig huis met een heuse theekoepel. Het huis werd in 1869 onteigend en gesloopt omdat het precies op de plek stond waar de spoorlijn over moest lopen.

Landgoed Kilwijk voordat het werd gesloopt om plaats de maken voor de spoorlijn. @ Regionaal Archief Dordrecht

Molen De Hoop en De Oranjeboom

Er stond ook een molen die De Hoop heette. Hofje De Hoop, dat vier huisjes telde is naar die oude molen vernoemd. Korenmolen De Hoop en later De Oranjeboom stond op de hoek van de Singel met de Spuiweg, aan de westelijke kant en de eerste steen van die molen werd gelegd in 1761.
Het hele 'buitenstadse' gebied rondom de Spuiweg was bekend tot ver buiten Dordrecht omdat er, naast tuinderijen en blekerijen, ook veel herbergen en uitspanningen waren. Een bekende was Uitspanning Krispijn op de hoek van de Brouwersdijk en de Krispijnseweg, die toen nog Spuiweg heette.

Gezicht op korenmolen de Oranjeboom en de bebouwing ernaast aan de Spuiweg met op de achtergrond de wipwatermolen van de Watermolenweide omsteeks 1850. @ Reionaal Archief Dordrecht

Voor rijke mensen

Op de Singel, tussen de Spuiweg en de Hoogt was rond 1730 ook een herberg gevestigd. Het was een enorm complex en heette Prinsenhof. En verder was er De Witte Leeuw, waar nu de Draai is en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het waren vooral gelegenheden die door rijke mensen werden bezocht.

De aanleg van de spoorlijn in 1871 deelde de Spuiweg in tweeën. Het stuk naar het centrum bleef Spuiweg heten, maar het deel ervoor heette vanaf dat moment Krispijnseweg. Rond 1900 verrees daar een hele wijk met nieuwbouwwoningen.

Het gloednieuwe station van Dordrecht in 1872 met op de achtergrond molen De Oranjeboom.

Over de wijk

De Spuiweg zoals we die nu kennen loopt van de Burgemeester de Raadtsingel naar de Spuiboulevard. Het gebied heet volgens de kaart al Binnenstad. De komst van de Krispijntunnel in 1937 heeft de verkeersstroom op de Spuiweg voorgoed veranderd. Tot ver in de jaren 70 waren er op de Spuiweg veel winkels gevestigd en kwamen mensen ook echt naar de Spuiweg toe om te winkelen. Je had bijvoorbeeld de firma Van Gent, kantoorhandel Plancken & Zn., Van 't Hof huishoudelijke artikelen, de melkwinkel van de DMI, Vishandel Van Ouborg, schildersbedrijf Meijers, Lagarde schoenen, wijnhandel De Druiventros, tabakwinkel Porsius, paardenslagerij Spaans, kolenhandel Van Andel, fotowinkel Verboom, kunst- en lijstenhandel Bakker, bloemenwinkel Sigtermans, bruidsmode Sonja, de Ozon, frituur d'Anvers, verfwinkel Sterk, café Malefason, stoffenhuis Spoelstra, (nu nog stoffenwinkel SMS), De Jonge vakkleding, juwelier Sengers en Frans Ter Meulen, banketbakkerij van Eldik, kapsalon Van Pelt, modewinkel Herngreen en ja, we vergeten nog heel veel winkels. Maar alleen al kleine deze opsomming laat zien hoe levendig deze toegang tot de binnenstad vroeger was.

De Spuiweg in 1970. @ Regionaal Archief Dordrecht

Meer over een stuk van de Spuiweg en directe omgeving

Over tot de orde van de dag en dat doen we door een stuk Spuiweg in kaart te brengen met de directe omgeving. Het is altijd leuk om even te kijken hoe het nou zit met de opbouw in cijfers van een stukje buurt in Dordt. De cijfers die we gaan noemen gaan, behalve over Spuiweg 116 tot en met 186, ook over een stukje Burgemeester de Raadtsingel, Dubbeldamseweg Noord , Jan Schoutenstraat, Latourpad, Singel, Stationsplein en Stationsweg.

De bouw van de Krispijntunnel die in 1937 wordt geopend. @ Regionaal Archief Dordrecht

Wat we weten

In het gebiedje dat we hierboven noemen woonden vorig jaar 470 mensen in 245 huishoudens. Er zijn 281 woningen in het gebied, waarvan 58% koopwoningen en de rest huur. Zo'n 17% van de huizen is onbewoond.

De gemiddelde WOZ-waarde van de woningen is 223.000 euro en dat is een stuk meer dan vorig jaar, want toen bedroeg het 214.000 euro.

Kijken we naar het gemiddelde inkomen per inwoner van het gebied dan komen we uit op 33.800 euro. Ter vergelijking: in de binnenstad is het gemiddelde inkomen per inwoner 31.900 euro. Het laagste is het Beverwijcksplein en omgeving met 25.500 euro en het hoogste is de Wijnstraat en omgeving met 38.100 euro.

Wat we weten over de mensen

Iets meer dan de helft van de mensen uit 'ons' gebied van het genoemde stukje Spuiweg en omgeving is ongehuwd, namelijk 51,6%. Er zijn 150 mensen gehuwd (31,6%) en 11,6% is gescheiden terwijl 5,3% is verweduwd.

Opvallend is dat de grootste leeftijdsgroep in het gebied even groot is, namelijk die van 25-45 jaar en 45-65 jaar, iedere groep bestaat uit precies 125 personen. Gevolgd door 95 inwoners van 65 jaar of ouder.
De verdeling tussen het aantal mannen en vrouwen is ongeveer gelijk: 49,5% vrouwen en 50,5% mannen.

Maar waar komt nou die naam Spuiweg vandaan?

Eigenlijk is dat niet moeilijk voor te stellen. Een spui-sluis werd vaak ingezet om het peil van de binnenwateren van een stad te regelen. Het spoelde het water van de haven of de gracht door. Bij gebrek aan riolering, spoelde het water van de wc's van de huizen aan bijvoorbeeld de Voorstraathaven rechtstreeks het oppervlaktewater in.
Water uit de Voorstraathaven 'spuide' via de Belgracht, dat is de straat naast de Grote Spuistraat (nu kun je daar lopen), de Spuihaven in. Die lag dan weer aan het einde van de binnenstad. Je kunt je voorstellen dat de Dordtse binnenwateren toen niet al te fris waren.
Dordtenaren mopperen vaak wat er allemaal is verdwenen en afgebroken, maar alleen al vanuit hygiënisch oogpunt is er ook veel ten goede gekeerd. Er zijn jaren geweest dat die vooruitgang de Spuiweg geen windeieren heeft gelegd.

Voorstraatshaven met Spuisteiger en uitgang Spui (Belgracht). @ Regionaal Archief Dordrecht

25-06-2019
Deze Oranje Leeuwinnen avant la lettre zijn het Groepie van de Week

In Dubbeldam werd al damesvoetbal gespeeld voordat er zelfs maar een WK werd gehouden voor vrouwenvoetbal. We vonden deze foto als bewijs.

Dit zijn de dames

Groepie van de Week is damesvoetbalvereniging Dubbeldam. De foto is gemaakt eind jaren 70 en hebben we opgediept uit het Regionaal Archief Dordrecht. We kennen niet iedereen bij naam, maar er werden wel een aantal mensen herkend toen deze foto werd gepubliceerd.

Die kennen we

Zo is de man die helemaal links staat Lucas van Heeren. Boven rechts Ruud van de Merwe met zittend op de grond beneden hem Dennis van de Merwe. Boven derde van rechts Ans van de Merwe. Voorste rij rechts misschien Marian van der Weyden. Anja Smit, zittend, derde van rechts. Staand rechts: Leny van Pelt, zittend tweede van rechts Anita v/d Merwe, zittend links Jacky van Eijnsbergen.

Dit zijn de namen die andere mensen bij de foto plaatsten omdat ze de voetbalsters herkenden. Zie je zelf iemand die je herkent, meldt het dan even, want dan hebben we het elftal snel compleet. Overigens bestaat VV Dubbeldam sinds 1913.

Het WK voor vrouwen

Ook nog leuk om te weten is dat de eerste editie van het WK voetbal voor vrouwen werd gehouden in 1991. Dat was 61 jaar na het eerste mannentoernooi. Vanaf 1999 namen 16 landen deel aan het WK voor vrouwen en sinds 2015 zijn dit er 24. De Verenigde Staten wonnen het toernooi drie keer, Duitsland twee keer, Noorwegen en Japan één keer. Maar daar wisten de dames van Dubbeldam toen natuurlijk nog niets van.

Heb je zelf een groepsfoto in de la liggen van je school, je vereniging of je werk? Mail hem naar info@hallodordrecht.nl en dan plaatsen wij hem als Groepie van de Week.

 


19-06-2019
Zo gewoon was het om de kaasboer aan de deur te krijgen

In het boek 'Anders nog iets?' komen we kaashandelaar Toon Kleiberg tegen. Zestig jaar kwam hij bij veel Dordtenaren aan huis met zijn mobiele kaashandel.

Winkel aan huis

Toon Kleinberg was niet de enige 'winkel aan huis.' Naast bakkers, groenteboeren en ontelbaar veel andere handelaren, waren er ook minstens tien kaasboeren in de straten van Dordrecht te vinden. Kleiberg hoorde qua bezorging aan de deur zo'n beetje tot de laatste der Mohikanen.

De wijk in

In het boek kun je het hele interview lezen met Toon Kleiberg en hoe hij als 11-jarig jochie samen met zijn zus Marie begon met de verkoop van eieren. Standplaats van de handel was de Vondelstraat. Van daaruit ging hij de wijk in.

Lees het complete verhaal over Toon Kleiberg en tientallen andere verdwenen winkels in Dordrecht in het boek 'Anders nog iets?' Klik hier voor meer informatie.


18-06-2019
De acquitstoot van het Groepie van de Week

Dit vrolijk poserende groepje mannen is ons Groepie van de Week. Ze zijn leden van de biljartclub van Amicitia.

Het biljart is er nog

De foto komt uit het Regionaal Archief Dordrecht en moet ergens eind jaren 70 zijn gemaakt. Veel verenigingen hadden een biljartclub en dat gold ook voor sociëteit Amicitia. Volgens de website heeft de vereniging overigens nog steeds een biljart staan.

Een heuse Heerensociëteit

Heerensociëteit Amicitia bestaat sinds 1783 (nou, nou). De vereniging stelt zich ten doel saamhorigheid en vriendschap onder de leden te bevorderen, ieder vanuit zijn eigen achtergrond. De heeren (met twee e's is mooier) ontmoeten elkaar regelmatig in sociëteitsverband en dat doen ze aan het Vlak.

Een archieffoto van het Vlak met links het gebouw van Amacitia op de hoek van de Binnen Walevest @ Regionaal Archief Dordrecht

Zo oud als de weg

Ook het biljartspel is al oud. Al in 1550 werd buiten een spel gespeeld dat leek op zoals wij nu croquet kennen. Op den duur verhuisde het spel naar binnen en werd het gespeeld op tafels met opstaande banden en met de poortjes zoals je die buiten zag.

Bille en art

Engeland en Frankrijk liggen over veel dingen in de clinch en ook de oorsprong van het biljartspel wordt door beide landen geclaimd, hoewel de Fransen vinden dat je alleen al uit de naam bille (bal) en art (kunst) kan afleiden dat het wel een Franse oorsprong moet hebben. De Engelsen zeggen dat dit niet zo hoeft te zijn omdat vroeger veel gegoede mensen Franse termen gebruikten.

Maar hoe heten ze?

Van lieverlee groeide biljarten uit tot een sport met verschillende speltakken en raakt het geliefd als een ware volkssport. Zo ook bij Amicitia. Wat ons bij Hallo Dordrecht nog bezighoudt is de vraag hoe deze heeren (daar is 'ie weer) eigenlijk heten. Is er iemand die dat weet? O ja, en acquitstoot betekent aanvangsstoot en wordt altijd over rood gespeeld. Dat je het weet.


17-06-2019
17 tot en met 23 juni 1952: Welkom bij de Week van Weleer

We beleven weer van alles en nog wat in de Week van Weleer, want we gaan terug naar 1952. Hoe is het in Dordt, in Nederland en op de rest van deze planeet?

Niet slecht, hoor

Allereerst beginnen we met het weerbericht. Het is vandaag dinsdag 17 juni en de temperatuur ligt zo rond de 16 graden. De wind komt met kracht 3 uit het zuiden en het is half bewolkt. Niet slecht, hoor.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* Het Gemeentelijk Energie Bedrijf (G.E.B.) zoekt personeel voor verschillende functies. Je kunt bijvoorbeeld solliciteren als hulpstoker en dan verdien je maximaal f 57,85 per week.

* Heeft iemand soms de batikdoek van juffrouw Westerwaal gevonden? Ze is hem in de buurt van de Varkenmarkt verloren. Het was een geschenk van een vriend uit Indonesië.

* In Het Vrije Volk van zaterdag 21 juni staat een ingezonden brief. Een lezer zag hoe een luitenant een paar dronken soldaten strafte door hen onder te dompelen in de rivier, nabij de Moerdijkbrug. Een van de soldaten deed zijn battle-dress uit en gaf die aan de luitenant die het vervolgens in het water gooide.
De lezer vindt dat de soldaat de straf verdiende, maar snapt niet waarom diens meerdere die battle-dress ook nog in het water moest gooien. Neemt die officier de verantwoording voor de gezondheid van die jongens voor zijn rekening, zo vraagt de lezer zich af.

In de rest van het land

* Koningin Juliana is nu bijna vier jaar onze vorstin.

* DAF sleept een grote Amerikaanse legerorder in de wacht. Het gaat om een bedrag van 4,5 miljoen dollar. Voor dat bedrag levert het bedrijf ruim tweehonderd tankauto's en 81 zeswielige terreinvoertuigen.

* Nederland telt 10,3 miljoen inwoners.

* De meest gebruikte jongensnaam is Jan en voor meisjes is dat Maria.

* De ARRA I, de eerste in Nederland gebouwde computer, wordt zaterdag 21 juni 1952 officieel in bedrijf gesteld. ARRA staat voor Automatische Relais Rekenmachine Amsterdam.

De ARRA1 in Amsterdam in juni 1952 @ Flickr

In de rest van de wereld

* Een demonstratie met schietkatoen gaat helemaal verkeerd. In de barakken van de cavalerie bij het koninklijk paleis in Windsor ontploft een bom. Eén soldaat wordt gedood en negen anderen raken gewond. Koningin Elizabeth en haar echtgenoot verblijven op dit moment in Windsor voor het bijwonen van de paardenrennen in Ascot.

* Woensdag 18 juni krijgen de Zweedse actrice Ingrid Bergman en de Italiaanse regisseur Roberto Rossellini een tweeling. De meisjes krijgen de namen Ingrid en Isabella. Het is zó druk bij het ziekenhuis in Rome, dat de politie eraan te pas moet komen.

* Honderd jaar na zijn sterfdag wordt het stoffelijk overschot van Louis Braille, de uitvinder van het blindenschrift, op zondag 22 juni 1952 bijgezet in het Panthéon in Parijs.

* Here in my heart van Al Martino is een grote hit.


11-06-2019
Groepie van de Week: Keuringsdienst van Waren in de tuin van nu Cinema The Movies

Je kent het waarschijnlijk nu als Cinema The Movies in de Nieuwstraat, maar heel lang geleden was dit pand het onderkomen van de Keuringsdienst van Waren.

Dit zijn de namen

Op de groepsfoto van deze week staan allemaal mensen van wie de namen bekend zijn. De foto maakt deel uit van de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht, en dit staat er als fotobijschrift: Voorste rij vlnr. Dra. M. Maréchal (scheikundige), M. Zwartbol (analiste), dames De Roover en Groenemeijer (huishoudelijke dienst), Ali van Vugt, Gerda de Jong en Gerda de Gans (alle drie administratie), Willy Bouhuis (analiste). Middelste rij: drs. J.G. Erdbrink (directeur), P. Roggekamp (analist), H. Burggraaf, A.J. Hemeltjen, P.W. de Zeeuw, I. Lollinga en A.M. van Aarle (keurmeesters, P.J. Spoel (laboratoriumbediende), daarachter staat H.F.J. van Eijsden (chef administratie). Achterste rij: W. de Vos (laboratoriumbediende), J.Ph. Iserin (analist), G.H. Willemsen, H. Dam, P.G. van Leemput (alle drie keurmeesters), E. IJlst (administratie), C. Bolt (zuiveltechnicus).

In de tuin

De groepsfoto is gemaakt in 1966 door de toen bekende zaak Foto Varkevisser en Versteeg. En het groepje medewerkers poseert in de tuin van de keuringsdienst in de Nieuwstraat.

Help, de melk!

De Keuringsdienst van Waren heeft een lange geschiedenis. Er werden heel vroeger al keuringen gedaan door gemeenten om bijvoorbeeld vuil water te weren uit de stad. De eerste echte Keuringsdienst van Waren werd in 1893 in Rotterdam opgericht. Er werd toen vooral gekeurd op het gewicht van het brood en of de melk niet was aangelengd.

Na Rotterdam kregen ook Groningen, Haarlem, Leiden, Den Haag, Amsterdam en Dordrecht een eigen keuringsdienst. In 1919 ging de Warenwet van start en daarin werden bijvoorbeeld allerlei kwaliteitseisen gemeenschappelijk vastgelegd. Tegenwoordig hebben we het niet meer over de Keuringsdienst van Waren, de dienst heet nu Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

De Nieuwstraat rond 1920 met een auto van de Keuringsdienst van Waren voor de deur van het pand. @ Regionaal Archief Dordrecht

10-06-2019
Week van Weleer: echtpaar met eieren bekogeld op terras van Bellevue en Dordt krijgt snelrecht

Vandaag is het zondag 11 juni 1979 in onze Week van Weleer. We kijken even terug wat er in die week zoal te doen is in Dordrecht en wat we weten over gebeurtenissen in de rest van het land en de wereld.

Eerst het weer 

Maar zoals gebruikelijk beginnen we met het weer. Het is op deze zondag frisjes. De temperatuur is gemiddeld een graad of 13 en er viel ook een beetje regen. Er stond windkracht 3 en het was vrijwel geheel bewolkt.

Het was trouwens vorige week zondag Pinksteren.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* In de krant van maandag 11 juni 1979 staat dat trainer Theo Laseroms, oftewel Theo de Tank, zo goed als zeker FC Vlaardingen verruilt voor FC Dordrecht. Voorwaarde is wel dat de oud-Feyenoorder zelf een vervanger zoekt voor FC Vlaardingen.
Enne, met ingang van volgend seizoen krijgt FC Dordrecht een nieuwe naam. De club gaat DS '79 heten. Dat is de afkorting van Drechtsteden '79. Het bestuur van de club besloot op deze naam na het uitschrijven van een prijsvraag.

Theo 'de tank' Laseroms (r) met 'IJzeren Rinus' Israel

* Het loopt helemaal uit de hand met vernielingen in Dordrecht. Een paar weekends geleden waren er zo'n 25 aangiften van vernieling. Dat is veel te gek en daarom wil Justitie de criminaliteit in Dordrecht harder aanpakken. Er wordt gedacht om verdachten door middel van snelrecht te berechten.

 

* Dinsdag 12 juni is een echtpaar uit Amsterdam bekogeld met eieren. Dat gebeurde vanuit een rijdende auto. Het stel zat rustig op het terrasje voor Hotel Bellevue, toen ze plotseling werden bekogeld. Behalve dat ze onder het eierstruif zaten, zijn ze er verder goed vanaf gekomen.

* Kapitein Siersack van het schip Cogetama was zijn fiets kwijt. Hij dacht dat het rijwiel misschien overboord gevallen was van zijn schip, rechtstreeks de Kuipershaven in. De kapitein besloot te dreggen. Nu dregde hij veel op, behalve zijn fiets. Wel kwamen er andere fietsen naar boven en zelfs bromfietsen. Er was een vrachtwagen nodig om de boel naar de vuilstort te brengen.

* De Dordtse kunstenaar Rein Dool heeft het college van burgemeester en wethouders geschilderd. De opdracht zorgt voor veel ophef, want het schilderij kost zestigduizend gulden. Verschillende gemeenteraadsleden vinden het belachelijk en 'egotripperij'.
De gemeentevoorlichter is het niet eens met de kritiek. De opdracht zou gegeven zijn in het kader van de Beeldende KunstenaarsRegeling (BKR) en dus krijgt de gemeente het geld vrijwel in zijn geheel van het rijk terug. Ook al had de kunstenaar het schilderij niet gemaakt, dan zou hij het geld toch hebben ontvangen via sociale uitkeringen, zo meent de voorlichter.

* En misschien makkelijk om te weten: dokter Zanddijk heeft woensdagmiddag geen spreekuur.

In de rest van het land

* We hebben het kabinet Van Agt l.

* Bright Eyes van Art Garfunkel staat op nummer 1 in de Top 40.

* We hebben bijna 14 miljoen inwoners.

* Drie Belgen ruiken een gaslucht aan boord van een jacht dat in de jachthaven van Stavenisse ligt. Ze gingen op onderzoek uit en troffen een gasfles aan met een lek erin. Het is alleen niet zo handig als je op een gaslucht afgaat met een brandende sigaret in je mond. Er volgde een explosie en de boot stond in lichterlaaie. Wonderwel raakte slechts een van de drie Belgen lichtgewond. De schade bedraagt ongeveer honderdduizend gulden.

* De meest populaire jongensnaam is David en voor een meisje is dat Kim.

In de rest van de wereld

* De Democraat Jimmy Carter is president van Amerika.

* Chuck Berry, die wel wordt gezien als de uitvinder van de rock and roll op gitaar, wordt op dinsdag 11 juni schuldig bevonden aan belastingontduiking. Hij wordt veroordeeld tot vier maanden cel.

* John Wayne, wereldberoemd acteur in veel westernfilms, overlijdt dinsdag 11 juni op 72-jarige leeftijd aan maagkanker.

* Donna Summer heeft op dit moment een wereldhit met het nummer Hot Stuff.

* In Boekarest is een horloge ontwikkeld dat ervoor moet zorgen dat automobilisten hun auto laten staan op dagen dat zij een verhoogd risico lopen om fouten te maken. Het horloge meet het bioritme.

* De bioscopen zitten nu vol mensen die genieten van Rocky ll met Silvester Stallone in de hoofdrol. Ook Escape from Alcatraz, met een zware sterrencast, is razend populair.


06-06-2019
Groepie van de Week: Mannen van stavast

Deze foto is gemaakt aan het einde van de jaren 60 en je ziet tien politieagenten. Het waren geen 'gewone' agenten.

Gekiekt op de binnenplaats 

Hier op de binnenplaats van het hoofdbureau van politie aan de Nassauweg staat tien leden van het korps reservepolitie. Tegenwoordig spreken we niet meer van de reservepolitie, maar hebben we het over politievrijwilligers. De dienst heeft een lange geschiedenis.

Onrust hier en onrust daar

In 1948 besluit het kabinet Beel om een reservepolitie op te richten. Het plan is ontstaan omdat Nederland natuurlijk net de Tweede Wereldoorlog achter de rug had, er in die tijd onrust was vanwege de oorlog in Indonesië en het politiek gezien in Nederland nog lang niet rustig was. 
 Hoofdbureau van politie aan de Nassauweg in de jaren 60. @ Regionaal Archief Dordrecht

Steeds meer een gewone agent

Toen de rijkspolitie en de gemeentepolitie in 1994 werd veranderd en er regionale politiekorpsen kwamen, kreeg de politievrijwilliger ook een andere taakomschrijving. Naast de inzet bij rampen en buitengewone omstandigheden, werd de politievrijwilliger ook steeds meer een 'gewone' agent. Bij de introductie van de Nationale politie, geeft de minister aan in 2015 over vijfduizend politievrijwilligers te willen beschikken, dat is zo'n 8% van de beroepspolitie.

Herken je iemand?

Even terug naar dit tiental op de binnenplaats van het hoofdbureau. Zijn er lezers van Hallo Dordrecht die iemand op de foto herkent? Laat het hieronder weten!

Bovenste foto @ Regionaal Archief Dordrecht

03-06-2019
Er gaan stadsbussen rijden in Dordt en ze schrikken van Elvis Presley: het is de Week van Weleer

Vandaag is het zondag 3 juni 1956. Deze keer gaan we in de Week van Weleer dus 63 jaar terug in de tijd. Kijk en lees even mee wat er zoal gebeurde in de stad, in het land en in de wereld.

Hier is eerst het weer

Zoals iedere keer in de Week van Weleer beginnen we met het weerbericht. Het is een graad of 14 en over het algemeen is het op deze zondag bewolkt met een overwegend matige westenwind. Mwah, beetje saai eigenlijk. Eens even kijken wat er verder te beleven valt.

O nee, eerst nog even een spreuk want de maand juni is van oudsher een maand die werd gebruikt in enorm veel spreuken, vooral over het weer en het platteland. Denk aan: Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z'n hand. Of wat denk je van: In juni weinig regen, voorspelt grote zegen. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ze zijn allemaal een beetje in de trant van: Is er regen in september, dan valt Kerstmis in december.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* Het Gemeentelijk Autobusbedrijf Dordrecht (GAB) gaat per 1 januari 1957 het openbaar vervoer verzorgen in Dordrecht. Daarom wordt begin juni 1956 het materieel alvast in orde gebracht.

* Jubal geeft een serenade in taveerne Ter Merwe aan het Scheffersplein aan het slot van het congres van de slagersbond, dat plaatsvindt op 4 en 5 juni. Er zijn drie hoogtepunten: het 50-jarig bestaan van de Dordtse slachtplaats, het 65-jarig bestaan van de afdeling Dordrecht van de Algemene Nederlandse Slagersbond en het 60-jarig bestaan van de Dordrechtse Slagerspatroons Vereniging.

       Jubal @ Regionaal Archief Dordrecht

* Kunstschilder Pieter Ouborg overlijdt zondag 3 juni op 63-jarige leeftijd in Den Haan. Piet Ouborg werd 10 maart 1893 geboren. Zijn werk hoort bij het surrealisme en de abstracte kunst. Hij kreeg pas laat de erkenning die hij verdiende. Op zijn 60ste kreeg hij in 1953 een overzichtstentoonstelling in Den Haag, die een jaar later naar het Stedelijk Museum in Amsterdam ging. Pas enkele jaren na zijn dood ontstaat hernieuwde belangstelling.

Pieter Ouborg.

In de rest van het land

* Nederland telt in 1956 zo'n 10,8 miljoen inwoners.

* We hebben het kabinet Drees ll met als eerste minister Dr. Willem Drees (PvdA).

* De meest gebruikte jongensnaam is Jan en voor een meisje is dat Maria.

* Het Jordaanrepertoire breekt door en telt vele succesnummers. Johnny Jordaan gaat voorop met Bij ons in de Jordaan en Geef mij maar Amsterdam. Tante Leen kan niet achterblijven met haar O Johnny en dan hebben we ook nog Zwarte Riek met Mijn wiegie was een stijfselkissie.

* Woensdag 6 juni wordt Björn Borg geboren. Hij zal een beroemd Zweeds tennisser worden.

* Vrijdag 8 juni 1956, zo rond 22.43 uur vindt een totale zonsverduistering plaats. In onze streken is deze eclips helaas onzichtbaar.

In de rest van de wereld

* British Railways neemt zondag 3 juni definitief afscheid van de 3e klasse in de trein en hernoemt het tot 2e klasse.

* Elvis Presley staat op nummer 1 met Heartbreak hotel

* Dinsdag 5 juni is er nog een akkefietje met Elvis. Hij verschijnt op de Amerikaanse televisie in The Milton Berle Show en zingt Hound Dog. Het is zijn eerste optreden op tv zonder zijn gitaar. Het leidt tot grote kritiek vanwege de vele suggestieve bewegingen die hij maakt tijdens het zingen.

Elvis Presley in The Milton Berle Show. @ WikiCommons

General Electric/Telechron introduceert vrijdag 8 juni het model 7H241 The Snooz Alarm. Het is de allereerste wekker ter wereld met een snooze functie.


29-05-2019
In de Winkel van Weleer: Van Gurp belandde per ongeluk op het Admiraalsplein

Het is eind vijftiger jaren als Ton en Elly van Gurp vanuit Rotterdam naar Dordrecht rijden. Ze hebben een afspraak op het Paulusplein om te kijken naar een pand waar ze hun eigen banketbakkerij kunnen openen. Ton rijdt verkeerd en belandt op het Admiraalsplein.

Dat hebben we geweten ook

Ton van Gurp heeft naast zijn diploma's voor banketbakker ook nog een gildeopleiding gevolgd in Groningen: een opleiding die verfijning aanbracht en de puntjes op de i zette van zijn vak. En dat hebben we in Dordrecht geweten ook. Banketbakkerij van Gurp was een begrip in de stad. 'Ik hoorde dat er in Dordrecht een nieuw, klein winkelcentrum werd geopend waar ik een eigen winkel zou kunnen beginnen', vertelt Ton van Gurp in het boek Anders nog iets? 'Mijn vrouw Elly en ik reden naar Dordrecht en kwamen per ongeluk terecht op het Admiraalsplein. We vonden meteen dat dát er ook mooi uitzag, maar omdat we een afspraak hadden op het Paulusplein, zijn we eerst daar gaan praten. Uiteindelijk waren we blij dat we verkeerd waren gereden, want we dachten dat een winkel op het Admiraalsplein voor ons meer geschikt zou zijn.'

Van de vruchtenvlaaitjes

Ton en Elly van Gurp openden in 1958 hun zaak in Wielwijk en een paar jaar later ook nog eentje in het toen gloednieuwe winkelcentrum Crabbehof. Ton kan niet zo snel een specialiteit opnoemen uit zijn banketbakkerij, maar Elly noemt meteen de vruchtenvlaaitjes. 'Die werden erg gewaardeerd', zegt ze stellig. 'Laatst zei iemand nog dat hij bij het horen van banketbakker Van Gurp in één adem de kersenvlaaitjes en aardbeienvlaaitjes noemde. En die waren inderdaad ook erg lekker.'

Daar wil ik meer over lezen

In het boek 'Anders nog iets?' van Caty Groen kun je het hele verhaal over banketbakkerij Van Gurp lezen. Het boek beschrijft bovendien nog zo'n zeventig andere verdwenen winkels in Dordrecht en is rijk geïllustreerd met vaak unieke foto's uit familiealbums.
Klik hier om het boek te bekijken in onze Hallo Dordrecht webshop. Je kunt het bovendien nu heel voordelig aanschaffen, samen met het boek Dordrecht 40-45.

 

 

 

 

 

 

 


28-05-2019
Groepie van de Week is 't Gist. 't Wie?

Deze foto is gemaakt in de zomer van 1980. Het groepje dames poseert bij de Nieuwe Haven en de opname is gemaakt door de onvergetelijke vakfotograaf Ad Molendijk.

Wie zijn het eigenlijk?

Wie die dames nu precies zijn, is ons niet helemaal duidelijk. Volgens het Regionaal Archief Dordrecht, waar deze foto in is opgenomen, is dit Feministische Cabaretgroep 't Gist. Daar hadden we bij Hallo Dordrecht nooit van gehoord, maar we kunnen natuurlijk ook niet alles weten.

Wel een vrolijk groepie

Het zou kunnen zijn dat 't Gist op de een of andere manier verbonden was met vrouwencafé Brood en Rozen dat in de jaren tachtig ook in Dordrecht was gevestigd, maar dat is een wilde gok. Misschien verklaart dat ook wel een beetje de naam van de groep. Wie het weet mag het zeggen. Een vrolijk groepie is het in ieder geval wel.


27-05-2019
Het Wantijpaviljoen krabbelt op na brand en The Cats op 1 in deze Week van Weleer

Welkom in de week van 27 mei 1974. Wat gebeurde er eigenlijk in de stad, in het land en in de wereld?

Het is ook maandag

De Week van Weleer is deze week gesitueerd in 1974. Wat voor weer is het eigenlijk? Allereerst kunnen we melden dat 27 mei 1974 ook op een maandag valt. Het is half bewolkt met ruim 19 graden. In de zon is het lekker, maar in de schaduw nog wel fris. Er staat windkracht 2, dus geen wind van betekenis. Af en toe trekt de wind iets aan.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* Bij Hovius op de Brouwersdijk kun je een toercaravan kopen vanaf f 3495,-

* Jan Hensema tekent het Wantijpaviljoen dat een jaar eerder door brand werd verwoest.

@ Regionaal Archief Dordrecht

* Er is vrijdag 31 mei een receptie vanwege het afscheid van J. de Bruin, wethouder personeelszaken en bedrijven bij de gemeente. De Bruin wordt burgemeester van Naaldwijk.

* In Het Vrije Volk van donderdag 30 mei 1974 vragen ze bij Johan de Witt meisjes of gehuwde dames voor het fijne werk.

* De gemeente Dordrecht biedt woningen aan in de Hofstraat en Nieuwstraat. Prijs vanaf f 132.000.

In de rest van het land

* In Nederland is er het kabinet Den Uyl met als eerste minister Drs. J.M. den Uyl (PvdA)

* Shell laat doorschemeren dat de benzine weleens schaars kan worden als de regering niet snel een verhoging van de prijs toestaat.

* Be my Day van The Cats staat op nummer 1 in de Top 40

* De meest populaire naam is voor een jongen is Michiel en voor een meisje Maria.

* De eerste uitzending van Van Oekel's Discohoek bij de VPRO is op donderdag 30 mei. Het programma loop tot en met april 1975 en is bedacht, geschreven, samengesteld en geregisseerd door Wim van der Linden, Wim T. Schippers en Ellen Jens. In het programma, dat werd gepresenteerd door Sjef van Oekel (Dolf Brouwers), traden net als in Toppop bekende en minder bekende Nederlandse maar ook buitenlandse (pop)artiesten op. Het eerste optreden was van Unit Gloria met Bonnie St. Claire.

@ Beeld- en geluidwiki

* Op de voorpagina van de Telegraaf wordt gewaarschuwd voor Luilak. Het is immers bijna Pinksteren. Luilak is een oud gebruik dat op de zaterdag voor Pinksteren plaatsvindt, vooral in Noord-Holland. Er wordt dan op straat in de vroege morgenuren veel lawaai gemaakt. Met Luilak worden oorspronkelijk langslapers en telaatkomers te pakken genomen door ze luidruchtig wakker te maken.

In de rest van de wereld

* Noord-Ierland komt woensdag 29 mei onder directe verantwoordelijkheid van Westminster. In 1974 wordt de Noord-Ierse Assemblee opgericht, 78 leden worden direct gekozen door van katholieken en protestanten. Vier maanden later stort de zaak in na protestantse stakingen tegen de evenredige vertegenwoordiging. Er vallen 21 doden bij twee bomaanslagen door de IRA op pubs in Birmingham.

* Sugar Baby Love van The Rubettes staat op nummer 1 in Engeland.

* De heimlichgreep wordt zaterdag 1 juni voor het eerst gepubliceerd in het medisch vakblad Emergency Medicine. De heimlichmanoeuvre of heimlichgreep is een methode om een blokkade van de luchtwegen te verhelpen en zo verstikking te voorkomen. Hij is genoemd naar Henry Heimlich, die de methode bedacht.

* Het boek Watership Down van Richard Adams is een wereldwijde bestseller.

 


21-05-2019
Groepie van de Week is (het nu niet meer zo erge) Jong Pro Patria

Kijk nou eens hoe mooi ze poseren. We zijn even in het Wantijpark en het is 1986. Je ziet hier een foto van Jong Pro Patria. Alhoewel we nu een dikke dertig jaar verder zijn, zullen deze jonkies ongetwijfeld jong zijn gebleven. Al was het maar jong van hart.

Al meer dan tachtig jaar

Pro Patria is een echte Dubbeldamse muziekvereniging die al meer dan tachtig jaar bestaat en is ontstaan door de Dubbeldamse Oranjevereniging. De Oranjevereniging wilde verzekerd zijn van muzikale medewerking als zij hun festiviteiten hielden. Begrijpelijk. En zo gaat Pro Patria, dat uit verschillende onderdelen bestaat, al heel lang door het leven.

Fijn Dubbeldams evenement

Ze zoeken trouwens nog nieuwe aanwas bij de vereniging. Je kunt dat hier bekijken. En wil je ze beluisteren, dan zou je dat zaterdag 25 mei kunnen doen, want dan zijn ze van 12.00 tot 13.00 uur bij Rommeldam. Dat is ook al zo'n fijn typisch Dubbeldams evenement. Daarover kun je dan hier weer lezen.

 

Bovenste foto: Jong Pro Patria poseert in 1986 in het Wantijpark @ Regionaal Archief Dordrecht

13-05-2019
Zomerfeest bij Gako en met de NS Jagger-express naar de Stones: het is de week van 13 mei 1990

We gaan deze week kopje onder in 1990. Althans, dat doen we met onze rubriek Week van Weleer. Het lijkt zo kort geleden, maar 29 jaar is toch best wel een tijd. Kijk gezellig mee.

Zwaar bewolkt en Moederdag

Het is de week van 13 mei 1990. Wat voor weer is het eigenlijk? Allereerst kunnen we melden dat 13 mei 1990 op een zondag valt en het is Moederdag. Qua weer is het een tamelijk saaie dag. Het is zwaar bewolkt en de gemiddelde temperatuur ligt rond de 12 graden. Niet zoveel aan, dus.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* Gako op het Statenplein heeft de zomer al in de bol. Ze adverteren in de krant van dinsdag 15 mei met zomerkleding. Een T-Shirt kost f 6,95.

Advertentie in Het Vrije Volk dinsdag 15 mei 1990.

* Op 18, 19 en 21 mei rijden er extra NS-treinen naar de concerten van de Rolling Stones die optreden in de Rotterdamse Kuip. Ook vanaf station Dordrecht vertrekt er elk half uur een Jagger-express richting Blaak.

Uit het Vrije Volk van donderdag 17 mei.

* De Drechttunnel onder de Oude Maas tussen Dordrecht en Zwijndrecht wordt vrijdag 18 mei officieel opengesteld voor brandbare vloeistoffen. Tot nu toe waren deze transporten door tunnels taboe. De tunnel is van binnen bekleed met een hittebestendige laag voorzien van explosievrije apparatuur.

* De watergevels in de Voorstraatshaven worden hersteld. Bovenaan dit artikel kun je zien hoe ze dat doen. De foto is gemaakt van de Visbrug richting het Stadhuis.

In de rest van het land

* Woensdag 16 mei wordt de diesel 2 cent goedkoper en krijgt een adviesprijs bij de pomp van 98,8 cent per liter.

Uit de Telegraaf van dinsdag 15 mei.

* De meest populaire naam is voor een jongen is Bart en voor een meisje Johanna.

* De AKO Literatuurprijs gaat donderdag 17 mei naar de Nederlandse schrijver Louis Ferron voor zijn roman Karelische Nachten.

* UB40 staat op nummer 1 in de top 40 met Kingston Town.

In de rest van de wereld

* Het bekerduel tussen de Joegoslavische voetbalclubs Dinamo Zagreb en Rode Ster Belgrado eindigt in een complete veldslag als supporters van beide teams elkaar massaal te lijf gaan

* De Gouden Roos wordt dinsdag 15 mei gewonnen door het televisieprogramma Mr. Bean.

Mr. Bean op zijn Mini. @ Nathan Wong

* Tom Cruise en Nicole Kidman trouwen woensdag 16 mei.

* De Amerikaanse zanger, acteur en komiek Sammy Davis jr. overlijdt woensdag 16 mei op 64-jarige leeftijd. We kennen hem onder meer van de inmiddels evergreen geworden Mr. Bojangles en het nummer The Candyman uit de film Willy Wonka & the Chocolate Factory. Luister maar.

* De WHO schrapt donderdag 17 mei homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten.

* Vrijdag 18 mei: TGV-treinstel 325 rijdt 515,3 km/h en verbreekt daarmee het oude wereldrecord van de ICE.


08-05-2019
Fietsenmaker Olree is Winkel van de Week

Ze waren meer dan vijftig jaar getrouwd en hun leven draaide om hun fietsenzaak. Altijd waren Joop en Riet Olree samen in hun winkel in de Dordtse Vriesestraat.

Een vertrouwd gezicht

Jarenlang was de fietsenwinkel van Olree een vertrouwd gezicht in de Vriesestraat in Dordrecht. En het was er altijd druk. Mensen kwamen van heinde en verre omdat Olree goed werk leverde en niet duur was met onderdelen. Onder de vaste klanten waren ook enkele oude mannen. Riet Olree kan nog om hen glimlachen. 'Ze vroegen bijvoorbeeld aan Joop of hij hun fiets wilde repareren en namen even plaats op een stoel om uit te rusten van hun tochtje naar de winkel. Als Joop zich omdraaide en wilde zeggen dat de reparatie klaar was, gebeurde het weleens dat zo'n oude man in slaap was gevallen.'

Laat maar zitten die euro

Joop Olree besloot in 1998 met de zaak te stoppen. Hij zag het niet meer zitten om zijn hele administratie aan te passen op de komende invoering van de euro. Het echtpaar ging met pensioen en bleef boven de zaak wonen. Omdat er geen andere winkel in het pand kwam, vond het echtpaar het een lelijk gezicht voor de winkelstraat als de etalage leeg zou blijven. En dus maakte Joop Olree regelmatig een nieuwe etalage met materialen die hij nog had liggen. Na het overlijden van Joop Olree is zijn echtgenote doorgegaan met de etalage. 'Zolang ik kan wil ik het blijven doen, het is uitgegroeid tot een soort eerbetoon en nagedachtenis', zegt ze in het boek 'Anders nog iets?'

Daar wil ik meer over lezen

In het boek 'Anders nog iets?' kun je het hele verhaal over de fietsenwinkel van Olree lezen. Het boek beschrijft bovendien nog zo'n zeventig andere verdwenen winkels in Dordrecht en is rijk geïllusteerd met vaak unieke foto's uit familiealbums.
Klik hier om het boek te bekijken in onze Hallo Dordrecht webshop. Je kunt het bovendien nu heel voordelig aanschaffen, samen met het boek Dordrecht 40-45.


07-05-2019
Groepie van de Week: de dames van HARK

Jaarlijks staat Nederland begin mei in het teken van herdenkingen aan de Tweede Wereldoorlog. Daarom hebben we deze week in de Hallo Dordrecht-rubriek Groepie van de Week de dames van HARK.

Het Roode Kruis

De groepsfoto is gemaakt op de Vest in Dordrecht kort na de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Alle dames nemen deel aan een hulpactie van het Roode (toen nog met twee o's) Kruis met de naam H.A.R.K. (HulpActie Roode Kruis). Deze hulpactie was een nationale actie en is opgezet op 9 mei 1945 en opgeheven op 31 mei 1947. Hun slogan was: H.A.R.K. helpt ieder Nederlandsch gezin weer op te bouwen.

Leege handen vragen

Er waren verschillende organisaties die zich inzetten om het land op te bouwen na de Tweede Wereldoorlog. Het Rode Kruis was er een van. Het leveren van kleding en schoenen aan oorlogsslachtoffers was tijdens die actie haar belangrijkste taak. Op posters stond de tekst: Leege handen vragen. Zo te zien aan de Dordtse foto ontbrak het de dames in ieder geval niet aan enthousiasme om zich hiervoor in te zetten.


06-05-2019
Trees heeft een Canadees en bevrijdingsfeest op het Stadhuisplein: het is de week van 6 mei 1945

Deze week is het mei 1945 in onze rubriek Week van Weleer. Ga mee om te kijken wat er in Dordrecht, in Nederland en in de rest van de wereld gebeurt. Het zijn roerige dagen, mensen.

Nederland is bevrijd!

Wat voor weer is het eigenlijk in de week van 6 mei, maar dan in 1945? Nou, allereerst valt 6 mei 1945 op een zondag. De temperatuur in Nederland is gemiddeld zo'n graad of 13 en met windkracht 4 staat er een matige wind. Over het weer zullen niet zoveel mensen zich druk hebben gemaakt, want het is 6 mei en Nederland is bevrijd van de Duitse bezetter!

Wat er verder gebeurde

 

In Dordrecht

* De bevrijding in Nederland was op 5 mei 1945 een feit, maar niet overal was het meteen gedaan met de oorlog. Tot een paar dagen na 5 mei vinden er nog allerlei gruwelijke vergeldingen plaats. Er heerste veel chaos, ook in Dordrecht. 

* Op woensdag 9 mei gaan Dordtenaren massaal de straat op om officieel de bevrijding te vieren. Op het Stadhuisplein is het een drukte van belang.

* Het Canadese leger komt 11 mei Dordrecht in marcheren. De bevrijders lopen onder meer over de Hugo de Grootlaan en de Krispijnseweg waar ze door vele Dordtenaren juichend worden begroet.

Canadese militairen op de Krispijnseweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

* Burgemeester Bleeker wordt op 11 mei opnieuw geïnstalleerd. In het Stadhuis hangen binnenlandse strijdkrachten hem de ambtsketen om.

Burgemeester Bleeker krijgt opnieuw de ambtsketen omgehangen. @ Regionaal Archief Dordrecht

* Er is een militaire parade in Dordrecht op 12 mei.

In de rest van het land

* Koning Wilhelmina is vorst van Nederland. Dat zou ze blijven tot 1948.

* Eerste minister is P.S. Gerbrandy.

* Generaal Blaskowitz ondertekent zondag 6 mei in een boerderij bij Wageningen de capitulatie van het Duitse leger in Nederland.

* Maandag 7 mei vindt 's middags een bloedbad plaats op de Dam in Amsterdam. Er vallen 22 doden en 120 gewonden als Duitsers vanaf een balkon in de Kalverstraat plotseling het vuur openen op bevrijding vierende mensen.

De Dam in Amsterdam op 7 mei 1945.

* De meest gebruikte jongensnaam is Johannes en meisjes heten het vaakst Maria.

* Nederland heeft zo'n 9 miljoen inwoners.

* Nederlands jurist, ambtenaar en schrijver Arthur Docters van Leeuwen wordt op 9 mei geboren.

* Woensdag 10 mei, is de geboortedag van acteur Hans Dagelet.

* Het ultieme bevrijdingslied is Trees heeft een Canadees van Albert de Booy.

In de rest van de wereld

* Dinsdagavond 8 mei om 23.01 is het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa officieel een feit.

Veldmaarschalk Wilhelm Keitel ondertekent in Berlijn de capitulatie van de Wehrmacht.

* Overal ter wereld wordt de vrede getekend, maar niet nadat er op de valreep in die roerige dagen nog veel vergeldingen plaatsvinden die mensenlevens kosten.

* In de bioscoop draait de film The Valley of Decision met Gregory Peck.

* De Amerikaanse rockzanger Bob Seger wordt zondag 6 mei geboren.

* Het lied We'll Meet Again is al in 1939 geschreven en blijft voor altijd verbonden met de Tweede Wereldoorlog. Dame Vera Lynn, sweetheart of the forces, zingt het. De tekst en de muziek zijn geschreven door Ross Parker en Hughie Charles.

Bovenste foto: Canadese bevrijders op het Spuiplein. @ Regionaal Archief Dordrecht

24-04-2019
Winkel van Weleer: Kent u nog de letter J?

In de rubriek Winkel van Weleer gaan we even langs in het Elfhuizen. Daar zat heel vroeger de grote stomerij van Jansen, weet u nog?

Zet een J voor je raam

Kent u nog de letter J? De letter J zette je op een bepaalde dag voor je raam en dan stopte de auto van stomerij Jansen bij je voor de deur. Bijna tachtig jaar was stomerij Jansen gevestigd in het Elfhuizen.

Een grote zaak

De zaak ging over van vader op zoon en de laatste firmanten waren Harry Jansen en zijn ongetrouwde broer Chris. De stomerij was groter dan je zo op het eerste gezicht zou denken. Vroeger was er nog een ververij bij en er hebben altijd gemiddeld zo'n zeventien mensen gewerkt.

Een vooruitstrevend man

Moeder Jansen was vaak ook 's avonds in de weer, vertelt Denise Jansen, één van de twee dochters van Harry. 'Op sommige kledingstukken zaten bijvoorbeeld knopen die niet tegen de hitte van het stomen kunnen, zoals knopen van leer,' zei ze. 'Die moesten er dan worden afgehaald en na het stomen weer aangenaaid. En dat gold ook voor schoudervullingen.'
Cobi, de andere dochter weet nog dat hun vader een vooruitstrevend man was. 'Hij was ondernemend en graag bezig met de nieuwste snufjes op zijn vakgebied.'
In 1974 is de zaak verkocht aan stomerij Quick, die toen een vestiging had op de Spuiweg.

Meer weten over stomerij Jansen en andere Dordtse winkels van weleer? Lees dan 'Anders nog iets?', een uniek boek bomvol foto's en interviews met Dordtse winkeliers van toen. Je kunt 'Anders nog iets?' vinden in onze webshop. En, ook leuk, het boek is nog in de aanbieding ook! Samen met het boek Dordrecht 40-45 vormt 'Anders nog iets?' een mooi cadeau voor jezelf of om weg te geven.


22-04-2019
Discotheek Fame afgebrand en bergbeklimmer langs de Grote Kerk omhoog: deze week in 1983

In de Week van Weleer gaan we terug naar de week van 22 april 1983. Wat gebeurde er in Dordrecht, in Nederland en de rest van de wereld? Nou, heel wat.

We beginnen deze rubriek met het weer van toen. Wat voor weer is het eigenlijk in de week van 22 april, maar dan in 1983? Nou, allereerst valt 22 april 1983 op een vrijdag. Het is een best frisjes. De temperatuur in Nederland ligt gemiddeld rond de 10 graden. Er staat een zwakke wind en het is half bewolkt. Beetje saaie dag misschien, maar er was van alles aan de hand. Dichtbij en ver weg.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

 

* Winkelcentrum Crabbehof laat de Oostenrijkse bergbeklimmer Sepp Rottenbacher de stijle wand van de Grote Kerk beklimmen, zo staat in Het Vrije Volk van vrijdag 22 april. De beklimming van de 68 meter hoge toren duurde voor de handige Sepp nog geen tien minuten. Het moest een grote reclamestunt zijn van het winkelcentrum, maar de actie trekt een handvol mensen.

* In Het Vrije Volk van zaterdag 23 april staat dat voetballer Anne Evers van DS '79 vertrekt naar Fortuna Sittard. Het Dordtse DS '79 heeft daarover een overeenstemming bereikt met de Limburgse club. De 23-jarige middenvelder tekent een contract van drie jaar. Bondscoach Rob Baan heeft, behalve Wim Kieft van Ajax, ook Anne toegevoegd aan de selectie van Jong Oranje voor de interland tegen Jong Zweden op dinsdag 26 april in stadion De Baandert in Sittard.

* De Dordtse gifwijk haalt opnieuw het landelijke nieuws. De overheid had gebieden schoon verklaard, maar dat vertrouwen de bewoners niet. Ze nemen zelf de spa ter hand en gaan graven op de plek waar vroeger een kreekje liep. Al na tien minuten graven ze twee vaten gif op, afkomstig van de chemische industrie Rijnmond (CIR) alsook brokken van een blauwachtige substantie.

* Dordrecht weet goed raad met het rekenen van begrafeniskosten. Gemiddeld zijn die in 1983 tussen de f 472 en f 508 gulden. In Dordt rekenen ze f 660 wat al bijna een verdubbeling is in twee jaar. In Rotterdam is het nog gekker. Daar zijn de begrafeniskosten f 745. De duurtste gemeente is Sneek met f 960.

* Discotheek Fame, de Aerobic Dance school van Veronica Barendrecht en de sportschool van Ad Jiskoot gaan volledig in vlammen op. De brand breekt uit in de vroege morgen van woensdag 27 april. Het voormalige kloosterpand op de hoek van de Boogjes en Dolhuisstraat staat meteen in lichterlaaie, de oorzaak is onbekend. Eigenaar Carel Jooren bekent dat het pand veel te laag verzekerd is en daarom vreest voor een herstart.

In de rest van het land

* Koningin Beatrix is bijna drie jaar Koningin der Nederlanden.

* We hebben zo'n 14 miljoen inwoners in Nederland.

* Het kabinet-Lubbers I is vijf maanden aan het bewind.

Ontvangst van de dameshockeyploeg door premier Lubbers op het Catshuis na het behalen van de wereldbeker. Margriet Zegers geeft premier Lubbers een hapje taart. @ Rob Croes

* Let's Dance van David Bowie staat op 23 april nummer 1 in de Nederlandse Top 40.

* Op dinsdag 26 april 1983 verongelukken er twee F-16 straaljagers bij Hoogeveen.

* De meest populaire jongens- en meisjesnamen zijn Jan en Katrien.

In de rest van de wereld

* Het Duitse blad Der Stern beweert vrijdag 22 april dat ze de dagboeken van Hitler zijn gevonden in Oost Duitsland. Het artikel zogt voor de nodige commotie, maar de dagboeken blijken een vervalsing te zijn.

* Zaterdag 23 april is UNESCO International Day of the Book. Dit ter nagedachtenis van de dood van William Shakespeare en Miguel Cervantes (van het boek Don Quichot) in 1616.

Het standbeeld van William Shakespeare in zijn geboorteplaats Stratford-Upon-Avon. @ stock

* Het Eurovisiesongfestival vindt zaterdag 23 april plaats in München. Luxemburg wint met de hit Si la vie est cadeau van Corinne Hermès. Nederland eindigt op de zevende plaats met het liedje Sing me a Song van de zangeres Bernadette.

* Het fitnessprogramma van de Amerikaanse actrice Jane Fonda verovert de wereld. Haar boek is een bestseller. Het bevat een hele welzijnsfilosofie. Het fitnessprogramma is ontworpen om calorieën te verbranden, de lichaamsvorm te verbeteren en uithoudingsvermogen en flexibiliteit te vergroten. Miljoenen mensen doen thuis de oefeningen met haar mee.

* Het nummer Billy Jean van Michael Jackson bestormt de hitlijsten.


22-04-2019
Groepie van de Week: de Ned. Bond van Vervoerspersoneel, afdeling Dordrecht

Dordrecht telde ooit vele honderden verenigingen, clubs, bonden, genootschappen, gezelschappen en groepen. Van klein tot groot en van A tot Z; zoals de vereniging van Aardappel, groenten- en fruithandelaren tot de Dordrechtsche Zwem- en Badinrichting. Steeds brengen we een ander Dordts gezelschap voor het voetlicht.
Deze keer: de kinderen van de Nederlandse Bond van Vervoerspersoneel, afdeling Dordrecht.

Op bovenstaande foto uit de jaren 50 zie je kinderen van leden van de Nederlandse Bond van Vervoerspersoneel, afdeling Dordrecht. Deze jongens en meisjes zijn nu, pak em beet, een jaar of zeventig of zeventigplus? We zijn natuurlijk heel benieuwd of er mensen zijn die zichzelf herkennen op de foto. Ze zijn samen met hun begeleiders zijn ze hier een dagje uit naar Schiphol.

Vers in Dordt

De Nederlandse Bond van Vervoerspersoneel ontstond in 1956 uit de fusie van de Nederlandse Vereniging van de Nederlandse Vereniging van Vervoerspersoneel de de Centrale Bond van Werknemers in het Transportbedrijf. Het zou dus best kunnen dat deze foto is gemaakt toen de afdeling Dordrecht kersvers was.

Vervoersbond FNV

Een paar jaar later sloot de Algemene Bond van Luchtvaartpersoneel zich aan en in 1969 nam de bond de Groep Visserij van de Algemene Vereniging van Zeevarenden over. De Nederlandse Bond van Vervoerspersoneel ging in 1972 over in de Vervoersbond NVV. Tien jaar later ging de Vervoersbond NVV met de Vervoersbond NKV op in de Vervoersbond FNV.

Ook in de jaren 50 kon het al druk zijn op de A16. Deze foto is gemaakt vanaf de Diepenbrockweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

15-04-2019
Refaja gaat bijna open en Van Hanegem scoort drie keer binnen zes minuten: deze week in 1971

De Week van Weleer bij Hallo Dordrecht speelt zich deze keer af in 1971. Om precies te zijn, de week van 15 april. Lees even mee hoe het toen ging in Dordrecht, rest van Nederland en in de wereld.

Wat voor weer is het eigenlijk in de week van 15 april, maar dan in 1971? Nou, allereerst valt 15 april 1971 op een donderdag en het is een heerlijk stralende dag met veel zon. De temperatuur ligt rond de 20 graden, dus je hoort waarschijnlijk niet veel mensen klagen over het weer. En met windkracht 2 kun je nauwelijks spreken van wind.

Wat er verder gebeurde

In Dordrecht

* In het Leprooshuis aan de Vriesestraat 115 loopt tot en met 17 april 1971 de tentoonstelling Gezichten op Dordrecht uit de 16e tot en met de 20e eeuw. Je kan de tentoonstelling dagelijks gratis bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en hij wordt georganiseerd door het gemeentearchief.

Het Leprooshuis op de hoek van de Vriesestraat en de Vest. © Regionaal Archief Dordrecht

 * Verpleeghuis Het Parkhuis plaatst een personeelsadvertentie in Het Vrije Volk voor hun te openen nieuwe locatie aan de Haaswijkweg Oost. Sollicitaties moet je nog wel sturen naar het Van Baerleplantsoen (waar nu Duurzaamheidscentrum Weizigt is).

* Dinsdag 20 april verschijnt er een foto in de krant van Kees Buddingh' die Zomerzegels koopt. De zegels worden aan hem verkocht door plaatsvervangend hoofddirecteur van de Posterijen, de heer J.D. Smeets. Zomerpostzegels verschijnen sinds 1935, met uitzondering van de jaren 1942 tot 1946. Op de zomerzegels zit een toeslag die ten goede komt aan sociaal en cultureel werk. TNT Post besluit in 2011 te stoppen met de zomerzegels.

Kees Buddingh' © Nationaal Archief

 * Het Refajaziekenhuis aan het Van der Steenhovenplein is vijf maanden in gebruik en we moeten nog twee maanden wachten totdat prinses Margriet het nieuwe ziekenhuis officieel opent op vrijdag 4 juni 1971.

Het Refaja ziekenhuis aan het Van der Steenhovenplein. © Regionaal Archief Dordrecht

* De woningen aan de Kameleonring zijn bijna klaar.

In de rest van het land

* PvdA-politica Sharon Dijksma wordt vrijdag 16 april geboren.

* Zaterdag 17 april is de dag dat voetballer Willem van Hanegem bij Feyenoord in een wedstrijd tegen Excelsior drie doelpunten maakt binnen zes minuten tijd.

Willem van Hanegem (r) tijdens een training in Zeist. © WikiCommons

* Er is al vanaf maart grote droogte waardoor er zondag 18 april bosbranden uitbreken in Limburg.

* De meest populaire jongensnaam is Robert en de meest populaire meisjesnaam is Johanna.

Rod Stewart © WikiCommons

In de rest van de wereld

* Charles Manson wordt maandag 19 april ter dood veroordeeld (de straf wordt omgezet in levenslang) voor samenzwering bij een aantal moorden, onder anderen op de actrice Sharon Tate.

* Het nummer Maggie May van Rod Stewart staat op nummer 1 in de Britse hitlijst.

* Sierra Leone wordt een republiek op maandag 19 april.

 

 


15-04-2019
Groepie van de Week: dit is de klas van School Doelesteyn

Dordrecht telde ooit vele honderden verenigingen, clubs, bonden, genootschappen, gezelschappen en groepen. Van klein tot groot en van A tot Z; zoals de vereniging van Aardappel, groenten- en fruithandelaren tot de Dordrechtsche Zwem- en Badinrichting. Steeds brengen we een ander Dordts gezelschap voor het voetlicht

Het was de zomer van meebrullen met de muziek van Bruce Springsteen, Live Aid die de wereld samenbrengt en we gaan massaal naar de bios voor de film Back to the Future. Willy Alberti overlijdt op 59-jarige leeftijd en Doutzen Kroes wordt geboren. Het is 1985, mensen!

Op deze foto zie je een klas uit het schooljaar 1985-1986 van school Doelesteyn in het Steegoversloot. Waar de leerlingen op dat moment misschien niet zo mee bezig waren, was het feit dat er landelijke onderwijshervormingen werden ingevoerd. Die hadden ook voor Doelesteyn grote gevolgen. Toen het schooljaar 1984 aanbrak werd de school een scholengemeenschap voor middelbaar dienst-verlenings- en gezondheidsonderwijs.

In het grootste woonhuis van Dordt

De afdelingen ihno en lhno waren in 1983 al bij Dubbelsteijn ondergebracht die ook een scholengemeenschap werd. De mavo- en lbo-afdelingen van Doelesteyn fuseerden met mavo Sterrenburg. Scholengemeenschap Doelesteyn kreeg nieuwe opleidingen zoals mbo agogisch werk, mode en kleding en leerlingenstelsels voor heren- en dameskappen en bejaardenhelpers. Later hebben ze nog fusies en schaalvergrotingen doorgemaakt, maar het werd ooit in 1902 gesticht als school voor meisjes door mevrouw S.M. van Gijn-Roodenburg. Het pand aan het Steegoversloot werd in 1657 gebouwd en was toen het grootste woonhuis van Dordrecht.


08-04-2019
Dit gebeurde er deze week in 1961

In de week van weleer blikken we terug op gebeurtenissen van toen in stad en land. Wat voor weer is het eigenlijk en wat deden we toen allemaal? Kijk even mee wat er in Dordt gebeurde in de week van 8 april, maar dan in 1961.

Wat voor weer is het eigenlijk op 8 april, maar dan in 1961? Nou, allereerst valt 8 april 1961 op een zaterdag en er staat een matige wind. Met gemiddeld zo'n 7 graden is het best een frisse dag. Bovendien is het bewolkt en er valt zo af en toe regen.

Wat er verder gebeurde

 

In Dordrecht

* Er staat op 8 april een personeelsvacature in de krant van Du Pont de Nemours. Ze vragen leerling analisten voor de Orlon-fabriek die eind 1961 in bedrijf wordt gesteld.

 * In de vijver van de Viottakade wordt zondagmiddag 9 april het lichaam gevonden van een 79-jarige Dordtenaar. De man moet er zaterdagavond te water zijn geraakt.

* Bij kledingwinkel Bervoets op de Voorstraat is er deze week een aanbieding in damesblouses. Ze zijn kraagloos en te koop in de kleuren wit, beige, rose en geel. Zo'n moderne blouse kost deze week f 5,90.

* Bouwtekeningen van winkelcentrum Crabbehof zijn bij de gemeente Dordrecht gedateerd op dinsdag 11 april 1961. 

In de rest van het land

* De bode van het Binnenhof slaat woensdagavond 12 april 1961 alarm als hij een harde knal hoort en een rookpluim ziet ontsnappen bij de Ridderzaal. De hulpdiensten rukken met toeters en bellen uit, maar kunnen niets vinden. De Telegraaf weet later te melden dat er in een smalle doorgang een plastic zak is gevonden met resten die lijken op een lont, Misschien is er een explosief tot ontploffing gebracht. De politie wil dit niet bevestigen.

De Blue Diamonds. © WikiCommons

* Overal hoor je de megahit Ramona van de Blue Diamonds. 

* De vijfdaagse werkweek wordt ingevoerd. Mits je beroep het toelaat, ben je op zaterdag vrij.

* De Beatles hebben 92 optredens in Hamburg.

* Jeanet Schuurman wordt geboren op 14 april. De voormalig nieuwslezeres werkt sinds 1992 voor het NOS journaal

In de rest van de wereld

 © WikiCommons

* In de nacht van zaterdag 8 april is er een explosie aan boord van het Britse passagiersschip MV Dara. Het schip is in Dubai. In de paniek die ontstaat tijdens de brand komen 238 passagiers en bemanningsleden om het leven. Er worden 565 mensen gered. Twee dagen later zinkt het schip terwijl het wordt weggesleept. Later blijkt dat een of meer mensen een antitankmijn hebben geplaatst die de oorzaak was van de explosie.

 

* Het proces tegen de nazi Adolf Eichmann begint dinsdag 11 april in Jeruzalem. Hij wordt beschuldigd voor meer dan zes miljoen moorden. Eichmann wordt 14 augustus schuldig bevonden en opgehangen op 31 mei 1962.

 

 * Woensdag 12 april gaat de Russische kosmonaut Yuri Gagarin als eerste mens naar de ruimte in de Vostok 1. Eenmaal buiten de atmosfeer vloog hij in 1 uur en 48 minuten om de aarde. 

Yuri Gagarin. © stock

27-03-2019
Deze winkel opende als eerste in het vernieuwde Achterom

In de rubriek Winkel van Weleer zie je pas goed hoe het winkelbestand in Dordrecht is veranderd. Wij van Hallo Dordrecht vertellen hier geregeld iets over zo'n zaak van toen. Neem nou de winkel van Van de Sandt. Zij waren de eerste die hun deuren openden toen het Achterom eind jaren zestig werd vernieuwd.   

Het Achterom zoals we het nu kennen, zag er natuurlijk niet altijd zo uit. Sterker, op sommige stukken in het gebied was het vroeger zelfs een beetje een armoedig gebeuren. Daar moest verandering in komen, en die kwam ook.

Gloriejaren

In de plannen van de jaren zestig voor de herinrichting van het Achterom was rekening gehouden met luxe detailhandel. Het idee was dat het Achterom een soort 'welkomstraat' moest worden als entree naar de binnenstad. En daar horen mooie winkels bij, dachten ze toen. Nou, die kwamen er ook. In de gloriejaren van het Achterom had je bijvoorbeeld de herenmodezaak van Alexander Roodfeld, de schoenenwinkel van Sluymers en Bleyle damesmode. Maar de eerste winkel die opende na de grote renovatie in 1968 was die van Van de Sandt.


Eerst op de Voorstraat

De winkel van Van de Sandt zat oorspronkelijk op de Voorstraat en was daar al vanaf 1891 gevestigd. Ze verkochten porselein, kristal, glaswerk, lederwaren, reis- en toiletartikelen en andere luxe artikelen. De laatste eigenaar van het familiebedrijf, Joop van de Sandt, besloot de winkel te verplaatsen naar het nieuwe Achterom.

Huwelijkstafel

Op de nieuwe locatie gingen ze zich toeleggen op de verkoop van serviezen, couverts en luxe artikelen. Menig bruidspaar had bij Van de Sandt een huwelijkslijst of huwelijkstafel.

Meer weten over de winkel van Van de Sandt en andere Dordtse winkels van weleer? Lees dan het boek 'Blijf Maar!', winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60. Het verscheen in 2012 en was een groot succes. Het boek is verschillende keren herdrukt, maar inmiddels uitverkocht en niet meer te koop in de boekhandel.
Hallo Dordrecht heeft nog een paar tweedehands exemplaren tevoorschijn getoverd. Ze zien er zo goed als nieuw uit. Je kunt ze vinden in de shop bij Koopies! Klik hier om er meer over te lezen.


Naar de shop
De leukste dingen uit Dordrecht koop je hier
Realisatie Acadia | Design Twin Creations