Dit Groepie van de Week opent de Leuvebrug (in 1937)

De Leuvebrug in Dordrecht loopt van de Prinsenstraat naar de Lange Geldersekade en die brug is mooier dan je denkt.

B&W maakt een korte wandeling

Het Groepie van de Week is een groepsportret uit 1937. Op de foto hieronder staan waarschijnlijk burgemeester en wethouders uit die tijd. De man helemaal vooraan met de gestreepte stropdas lijkt burgemeester Bleeker te zijn en de dame op de foto is mevrouw Smit-Pieters, wethouder Volkshuisvesting. Zij opende op 4 september 1937 de nieuwe Leuvebrug. Het was voor de dame en heren dus maar een kort wandelingetje van het Stadhuis naar de brug bij de Grote Kerk.

De tekst gaat onder de foto's verder.

Het gemeentebestuur van Dordrecht in 1937 (l) en stadsarchitect Allard Argelo. @ Regionaal Archief Dordrecht

De Leuvebrug door Allard Argelo

De Leuvebrug is mooier dan je zo op het eerste gezicht zou zeggen. De boogbrug werd in 1937 gebouwd naar een ontwerp van de Dordtse architect Allard Argelo. Hij werkte bij de Dienst Gemeentewerken Dordrecht en zij gaven de opdracht tot de bouw van de brug.

De tekst gaat onder de foto verder.

De vier sculpturen aan de brug zijn ontwerpen door Hildo Krop. @Regionaal Archief Dordrecht

Met sculpturen van Krop

De brug is gebouwd in de stijl van de Delftse School, hij heeft vier sculpturen die zijn ontworpen door Hildo Krop (1884-1970). Krop was de beroemde stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Zijn sculpturen aan de Leuvebrug herinneren aan activiteiten uit de middeleeuwen. Je ziet een melkmeisje (omdat heel vroeger melkschepen vracht losten aan de Pottenkade) en op een andere sculptuur zie je een gevangene (die refereert naar de Vuilpoort waar misdadigers in werden opgesloten) en er is er eentje van een houtpikker (vanwege de houtvletterij vlakbij de Vuilpoort) en tenslotte eentje van een dronken man en die verwijst dan weer naar de cafés in de buurt.

De tekst gaat onder de foto's verder.

De oude brug was een hefbrug (l) die is in 1937 afgebroken (m) en de nieuwe brug trok tijdens de opening veel bekijks (r). Regionaal Archief Dordrecht

Dordts meesterwerkje

De Leuvebrug is inmiddels een Rijksmonument en daar hoort ook het brugwachtershuisje bij. Het is niet het enige meesterwerk dat architect Argelo ontwierp voor de stad. Een paar jaar eerder rondde hij de Vriesebrug af en ook het 's-Gravendeelse veer, Wantijbad en de oude aula op begraafplaats de Essenhof zijn bijvoorbeeld van zijn hand. Argelo was leerling van Sybold van Ravesteyn en dat kun je in een aantal van zijn ontwerpen goed terugzien.

Inmiddels is de Leuvebrug met het brugwachtershuisje een Rijksmonument. @ Regionaal Archief Dordrecht