'Blijf Maar!' de podcast: De verdwenen gevelsteen Anno 1618

In 2012 verscheen 'Blijf Maar!', winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60. Het boek werd een bestseller, maar is nu uitverkocht en niet meer leverbaar. Hallo Dordrecht houdt het echter levend en wel via de podcast 'Blijf Maar!'

De verdwenen gevelsteen Anno 1618

Iedere keer verschijnt er op Hallo Dordrecht een nieuw verhaal over een verdwenen winkel uit de jaren 50 en 60. Hieronder staan de foto's die horen bij het verhaal horen over kapsalon Kolijn.

Helemaal onderaan deze pagina staat de podcast klaar om te beluisteren.

De tekst gaat onder de foto verder.

Bstiaan Kolijn in zijn zaak aan de Waldeck Pyrmontweg. @ Caty Groen

Een kapperszaak op de Riedijk

Enkele maanden na de Tweede Wereldoorlog kochten Bastiaan Kolijn en zijn vrouw een kapperszaak op de Riedijk. De Riedijk was destijd een druk bezochte doorgang van de binnenstad naar de rivierkade en vice versa.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het pand van Bastiaan Kolijn aan de Riedijk eind 1960. @ Caty Groen

Reuring op de Riedijk

Vanuit zijn slaapkamerraam kon Jaap Kolijn (1946) op de Riedijk kijken en zag soms weleens dat het onrustig was bij een van de vele café's die de buurt rijk was.

De tekst gaat onder de foto verder.

De gevelsteen die toen nog intact was. @ Caty Groen

Door brand beschadigd

Bastiaan Kolijn begint in de jaren 50 een kapperszaak op de Waldeck Pyrmontweg en de familie verhuist naar een vierkamerflat aan de Nassauweg. Het pand op de Riedijk raakt in 1967 door een brand ernstig en onherstelbaar beschadigd.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het ontheffingsbriefje dat geldig was voor Kolijn in de Tweede Wereldoorlog. @ Caty Groen

Een doorgangsbriefje

In de Tweede Wereldoorlog krijgt kapper Kolijn met een briefje ontheffing om op locatie te Frisieren, rasieren und Haarschneiden im Sperrgebiet.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het is eind jaren 50 en kapper Kolijn staat voor zijn zaak aan de Waldeck Pyrmontweg met een neefje en Geert (r) de jongere broer van Jaap. @ Caty Groen

Supersonische kappersstoel

Kapper Kolijn kon op den duur niet zo lang meer staan. Hij was een van de eersten in Nederland die in de Verenigde Staten een stoel bestelde met een vaste kruk die rond de kappersstoel draaide waardoor hij tijdens het knippen kon blijven zitten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Doe maar lekker kort. @ Caty Groen

En dan nu de 'Blijf Maar!' podcast

Luister het hele verhaal over kapper Kolijn. Druk op het oranje driehoekje in de balk hieronder.