Het is 26 februari en het Sportfondsenbad brandt af (in 1986)

Het is ijskoud, tussen de -6 en -10 graden, maar er staat niet veel wind. We schrijven woensdag 26 februari en het Dordtse Sportfondsenbad brandt helemaal af.

Het Sportfondsenbad: 35 jaar geleden alweer

Het is zo koud dat de Elfstedentocht wordt gehouden op die 26e februari in 1986. Evert van Benthem wint de tocht, zoals hij dat ook het jaar ervoor had gedaan. Wat ook gebeurde op die dag was de brand die het Sportfondsenbad aan de Brands Buysstraat in de as zou leggen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het zwembad in aanbouw (l) en net na de oplevering in 1938. @ Regionaal Archief Dordrecht

Wat is een sportfondsenbad

In 1938 wordt de eerste paal geslagen voor een nieuw zwembad in Dordrecht en enkele maanden later opent burgmeester Bleeker het Sportfondsenbad onderaan de Weeskinderendijk. Eind 19e eeuw beseften mensen dat persoonlijke hygiëne belangrijk is voor de gezondheid. Amsterdam kreeg in 1896 het eerste overdekte zwembad. Het is de aanzet voor het bouwen van zwembaden in allerlei plaatsen in het land. Maar bij het oprichten en exploiteren van die overdekte baden waren ook nogal eens conflicten. In 1923 wordt besloten spaarders te zoeken voor een fonds: De Sport-Fondsen. Het sportfondsenbad was dus een zwembad waarvan de bouw door een aandelenfonds werd gefinancierd. De fondsen werden gevuld door het uitgeven van aandelen volgens een spaarsysteem. Met gemeentegarantie kon de bouw beginnen en dat was vooral ook fijn omdat de gemeente ook het terrein beschikbaar stelde.
Na de Tweede Wereldoorlog zag de hele wereld er anders uit en de tijd van sparen op een dergelijke manier was voorbij voor de zwembaden. Tegenwoordig hebben we Sportfondsen Nederland, een organisatie die sinds de jaren 1960 honderden uiteenlopende accommodaties exploiteert.

De tekst gaat onder de foto verder.

Bovenste rij het interieur van het Sportfondsenbad en onderste rij de restanten na de brand in 1986. Regionaal Archief Dordrecht

Het heette ook nog Krispijnbad

Terug naar het Sportfondsenbad in Dordt dat ook nog Krispijnbad heeft geheten, maar die naam is er nooit echt helemaal ingekomen. Menig Dordtenaar heeft er zwemmen geleerd 'aan de haak', of de beenslag geoefend liggend op een van de banken naast het bad. En kwam je weer aangekleed uit het kleedhokje, dan had je misschien wel een stuiver, dubbeltje of kwartje om iets lekkers te kopen in de snoepwinkel of een patatje te nemen.
In 1986 legt een brand het zwembad totaal in de as, nadat het enkele jaren eerder nog was gerenoveerd. Het overdekte bad aan de Brands Buysstraat is na de brand niet meer herbouwd.