'Blijf Maar!' de podcast: Het meisje van Simon de Wit

In 2012 verscheen 'Blijf Maar!', winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60. Het boek werd een bestseller, maar is nu uitverkocht en niet meer leverbaar. Hallo Dordrecht houdt het echter levend en wel via de podcast 'Blijf Maar!'

Het meisje van Simon de Wit

Op deze website komt er iedere keer een nieuw verhaal bij over een verdwenen winkel in Dordrecht en hieronder staan de foto's die bij het verhaal horen over de winkel van Simon de Wit. Helemaal onderaan deze pagina staat de podcast klaar om te beluisteren.

De tekst gaat onder de foto's verder.

De ouders van Ria Oversier-Brand gefotografeerd voor hun winkel van Simon de Wit op de Voorstraat. @ Caty Groen

Naast Vroom & Dreesmann

De winkel van Simon de Wit zat ingeklemd tussen twee panden van Vroom & Dreesmann op de Voorstraat en keek recht op het standbeeld van Ary Scheffer. De vader van Ria Oversier-Brand (1934) had er een filiaal van kruideniersketen Simon de Wit.

De tekst gaat onder de foto's verder.

Het interieur van Simon de Wit op de Voorstraat en een groepsfoto van de medewerkers met uiterst rechts filiaalhouder de heer Brand. @ Caty Groen

Keurig met z'n tienen

De familie Brand woonde boven de zaak en had personeel voor in de winkel en bezorgers die de boodschappen thuisbrachten. Het waren er bij elkaar zo'n tien medewerkers die er allemaal uitzagen om door een ringetje te halen.

De tekst gaat onder de foto's verder.

Het personeel van Simon de Wit had een actieve wandelclub (l). Op deze foto nemen ze deel aan de ingebruikname van de Zwijndrechtse brug en (r) een foto met het paard en wagen waarmee de boodschappen werden bezorgd. @ Caty Groen

Toch nog gezellig

Op zaterdag was Simon de Wit tot acht uur 's avonds open waarna de zaak helemaal schoongemaakt werd. De vader van Ria liet dan patat komen waardoor het toch nog gezellig werd. Veel werd nog los verkocht: van de cacao van Van Houten tot de erwten, suiker en groene zeep.

De tekst gaat onder de affiches verder.

Allemaal aan de lunch

De familie Brand was gul. Iedere dag maakte de moeder van Ria voor al het personeel een lunch die boven werd genuttigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog aten er ook leerlingen mee van de hbs. Die herinnering kun je horen op de podcast helemaal onderaan deze pagina.

En dan nu de 'Blijf Maar!' podcast

Luister het hele verhaal over de winkel van Simon de Wit. Druk op het oranje driehoekje in de witte balk helemaal onderaan dit artikel.

Klik hier voor de vorige aflevering van Blijf Maar.