25-03-2021
Vandaag treedt de Spencer Davis Group op in Americain (in het jaar ?)

Op deze dag (25 maart), hoogstwaarschijnlijk eind jaren zestig of begin jaren zeventig, trad de beroemde Engelse band Spencer Davis Group op in Dordrecht. Zijn er mensen die nog weten in welk jaar? Of wellicht zelfs bij dit concert aanwezig waren?

Beroemde Engelse band geeft concert in Dordrecht

Een beroemde band uit de popmuziek van zo’n vijftig jaar geleden gaf vandaag – 25 maart (jaartal onbekend) – een concert in Americain aan de Groenmarkt in Dordrecht. De Spencer Davis Group trakteerde de Dordtse fans op wereldhits als 'Keep on running' en 'Gimme some lovin'.

De tekst gaat onder de foto verder.

Welk jaar?

De Spencer Davis Group werd in 1963 in Birmingham opgericht en is in eerste instantie actief tot 1969. Afgaande op de geschiedenis van de band moet het optreden in Dordrecht eind jaren zestig of in 1973 óf 1974 hebben plaatsgevonden, toen de formatie na enkele jaren inactiviteit weer kortstondig bijeen kwam. Wie weet in welk jaar dit concert plaatsvond? Zijn er mensen die er bij waren? Laat het ons weten!

Na decennia stilte – waarin Spencer Davis zich wel als soloartiest ontplooide - herpakte de groep zich, zij het in een andere samenstelling, in 2006. In 2009 stond de band nog op de affiche van het Big Rivers Festival in Dordrecht. Met het overlijden van oprichter, voorman en naamgever Spencer Davis in 2020 viel vorig jaar het doek. Voormalig bandlid Steve Winwood beleefde – met name in de jaren tachtig – een succesvolle solocarrière met hits als ‘While you see a chance’ en ‘Higher love’.

De tekst gaat onder de foto verder.

Americain aan de Groenmarkt (l) in de jaren 60 en Sprankje Groen bijeen tijdens een Prairiefeest buiten in 1974. @ Regionaal Archief Dordrecht

Voorverkoop bij Sprankje Groen

In de beeldbank van het Regionaal Archief is een afbeelding te vinden van een aanplakbiljet, waarop het optreden van de formatie wordt aangekondigd. Wie er bij wil zijn, betaalt 7 gulden toegang. Voor houders van een Cultureel Jongeren Paspoort bedraagt de entreeprijs 6 piek. De voorverkoop vindt plaats bij Sprankje Groen, een kroeg en sociëteit aan de Voorstraat, waar naar verluidt alles mocht en alles kon…

Jarenlang stond het statige pand aan de Groenmarkt leeg. Uiteindelijk werd het gebouw onderdeel van de Openbare Bibliotheek. Twee jaar geleden keerde de horeca terug en werd er een café geopend. De naam? Americain!


Realisatie Acadia | Design Twin Creations