29-05-2021
'Blijf Maar!' de podcast: Een modieuze hoed van Trossèl
Door: Caty Groen-Kroon

In 2012 verscheen 'Blijf Maar!', winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60. Het boek werd een bestseller, maar is nu uitverkocht en niet meer leverbaar. Hallo Dordrecht houdt het echter levend en wel via de podcast 'Blijf Maar!'

Een modieuze hoed van Trossèl

Op deze website komt er iedere keer een nieuw verhaal bij over een verdwenen winkel in Dordrecht en hieronder staan de foto's die bij het verhaal horen over de winkel van Trossèl op de Voorstraat. Helemaal onderaan deze pagina staat de podcast klaar om te beluisteren.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Johan Trossèl (l) bij een deel van zijn collectie cloche- of stulphoeden en (r) het 65-jarig bestaan in 1954 waar de heer en mevrouw Trossèl worden gefeliciteerd door een deel van het personeel. @ Caty Groen

Twee winkels op de Voorstraat

Hoedenwinkel Trossèl had in de vroege jaren 1920 tientallen modistes in dienst. En toen de winkel stopte in 1971, telde de zaak nog zeker zes personeelsleden. Hubertine Trossèl-Renkin opende op de Voorstraat West een hoedenwinkel die ze De Magneet noemde. De zaak werd zo'n groot succes dat er in 1909 een tweede zaak werd geopend die Au Printemps heette.

De tekst gaat onder de foto verder.

De winkel op de hoek van de Voorstraat en de Pelserbrug. @ Caty Groen

Dordt loopt uit voor nieuwe etalage

Van de hele bestaansperiode is in de familie veel bewaard gebleven en in de podcast over dit artikel is nog een mooi brieffragment te horen die over de hoedenwinkel gaat toen ze een nieuwe etalage openden. Daar liepen Dordtenaren in het verleden de deur voor uit!

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Altijd liefde voor hoeden

Tineke Jonkers-Trossèl vertelt in het interview dat ze altijd de liefde voor hoeden heeft behouden. 'Op vakantie kan ik geen warenhuis, winkel of markt voorbij lopen zonder te speuren naar een leuk hoedje', vertelt ze.

De tekst gaat onder de foto verder.

Truus en Tineke aan het werk in het atelier. @ Caty Groen

Zomers opgemaakte hoedjes

Als het in de zomer een zonnige dag beloofde te worden, gingen de zussen Trossèl vaak de avond ervoor terug naar het atelier boven de winkel om zomers opgemaakte hoedjes te maken die ze de andere dag konden verkopen.

En dan nu de 'Blijf Maar!' podcast

Luister het hele verhaal over de winkel van Trossèl. Druk op het oranje driehoekje in de witte balk hieronder.

Klik hier voor de vorige aflevering van Blijf Maar.


Realisatie Acadia | Design Twin Creations