1963: Hand in Hand Kameraden is van Emma en Paradiso staat op 1

Het is de koudste winter van de twintigste eeuw. Op veel plaatsen vriest het bijna drie maanden achtereen elke dag. Welkom bij de Week van Weleer in 1963.

De branding van de Noordzee is bevroren. @ WikiCommons

Het wil maar niet dooien

Nederland gaat gebukt onder een strenge winter. Als we deze week bekijken, dus die van 11 tot en met 17 februari maar dan in 1963, is het gemiddeld min 3,4 graden. Er zijn sneeuwjachten en het wil maar niet dooien. Dit gebeurt er verder allemaal:

In Dordrecht

De dichtgevroren Wijnhaven. @ Regionaal Archief Dordrecht

Brrr

Het is vandaag maandag 11 februari 1963 en een koude dag met zware bewolking en de temperatuur ligt rond of net onder het vriespunt.

De gezonken Paula in de Wolwevershaven.

Paula zinkt

In de krant van 11 februari staat dat zaterdagmorgen sleepboot Paula van de bekende Dordtse firma Schless in de Wolwevershaven is gezonken. Nog diezelfde zaterdag begonnen ze met de berging. Het scheepje werd leeggepompt en kwam vrij vlot weer bovenwater. Het karwei in de Dordtse haven trok veel belangstelling.

Hand in Hand Kameraden is geen Feijenoordlied!

'Dat zogenaamde Feijenoordlied is helemaal geen Feijenoordlied. Dat is óns clublied en Feijenoord heeft het alleen maar gestolen!' Dat zeggen ze momenteel bij SVV in Schiedam, bij ADO in Den Haag, bij Emma in Dordrecht en bij nog meer voetbalverenigingen in ons land.

Bij SVV beweert men dan de humorist Leen de Bruin het lied in 1949 voor SVV componeerde. Maar dat is niet waar. Leen heeft er alleen maar nieuwe woorden op gemaakt. Precies zoals ze bij tientallen andere voetbalverenigingen deden.

De melodie van Hand in hand is gecomponeerd door de Dordtenaar Nico Schoolenberg. Hij maakte het lied in 1937 ter gelegenheid van het feit dat Emma (de club van de gebroeders Van der Gijp en Piet Lagarde, zijn plaats in de tweede klas heroverd had.

Emma in actie in een bomvolle De Kuip in Rotterdam. @ Regionaal Archief Dordrecht

De accordeonist, hammondorganist, pianist, claviolinist, rijwielacteur, geheugenkunstenaar en conferencier Nico Schoolenberg ('k ben al 23 jaar universeel artiest') componeerde de melodie en maakte er woorden bij toen hij dertien jaar was. Hij deed dat in de autobus, die de feestelijk gestemde Emma-voetballers na de gewonnen promotiewedstrijd terugbracht naar Dordrecht.

'Het is een tophit geworden,' stelt de thans 39-jarige Nico Schoolenberg vast. En hij voegt er spijtig aan toe: 'Eigenlijk jammer dat ik er nooit auteursrechten voor verworven heb.'

 

Het maken van de film De Overval met achter de camera Prosper Dekeukeleire, Kees Brusse, Paul Rotha, in het raam Jan Blaaser. @ Jac. de Nijs

Al na twee maanden een miljoen bezoekers voor De Overval

De miljoenste bezoeker is 'onderweg' naar een van de 25 bioscopen in Nederland, die op dit moment de verzetsfilm De Overval vertonen. Producent Rudolf Meyer verwacht die bezoeker tegen het volgend weekend.

Het succes van de film had nog groter kunnen zijn, maar het slechte weer zorgde voor een domper. Veel oudere mensen durfden daardoor de straat niet op.

In kleinere steden van het land werden prolongatiesuccessen geboekt. In Dordrecht was dat maar liefst zes weken.

In Nederland

 

Paradiso met je palmenstrand

Koningin Juliana is onze vorstin, we zijn met 11,9 miljoen inwoners en op nummer 1 in de Nederlandse hitlijsten prijkt Anneke Gronloh met het lied Paradiso.

Herdenkingspostzegel 150 jaar onafhankelijkheid, De Landing van de Prins van Oranje te Scheveningen

 

De strenge winter heeft ook grote economische gevolgen. @ WikiCommons

Bouw raakt 6% achter

Het ziet ernaar uit dat de bouwproductie in Nederland in het eerste kwartaal van dit jaar 20 tot 25 percent beneden het geraamde niveau zal blijven. Op jaarbasis is dat ongeveer 6 percent. Met deze cijfers toontde minister De Pous woensdag in de Eerste Kamer aan hoezeer de barre winter ons land ook in economisch opzicht parten speelt.

Prinses Irene opent in 1960 het Oorlogsmuseum in Overloon, v.l.n.r. premier De Quay, prof. Gerbrandy, prinses Irene en Dr. Drees. @ Harry Pot

Kabinet De Quay

We hebben tot 24 juli 1964 het kabinet De Quay met de KVP-er Prof. dr. J.E. de Quay als eerste minister.

Jan en Johanna

De meest populaire namen die aan pasgeborenen worden gegeven in 1963 zijn Jan en Johanna.

Sjoukje Dijkstra geeft een demonstratie op de Jaap Edenbaan. @ Harry Pot

Hup Sjoukje!

Sjoukje Dijkstra is afgelopen weekend voor de vierde keer kampioene van Europa Kunstrijden geworden. Ze had een record voorsprong op de Franse Nicole Hassler. Het bericht over Sjoukje is dit weekend de belangrijkste sportgebeurtenis, want het is het zevende voetballoze weekend.

Ard Schenk, Rudi Liebrechts en Kees Verkerk. @ F.N. Broers

Heya Ard, Heya Keessie!

In Graft, een dorp in de gemeente Alkmaar, strijden schaatsers Ard Schenk en Kees Verkerk voor het eerst tegen elkaar.

In de rest van de wereld

Judy Garland in het ziekenhuis

De Amerikaanse filmactrice Judy Garland is gisteren in een ziekenhuis in Carson City in Nevada opgenomen. Ze was lijdende aan volkomen uitputting.
Volgens een van de berichten die de ronde doen, zou de 38-jarige actrice haar rechterarm niet meer kunnen gebruiken. Een arts verklaarde echter, dat dit best het gevolg kon zijn van toestand van uitputting en op zichzelf geen reden tot ongerustheid hoeft op te leveren.

Op één dag

The Beatles nemen op 11 februari in slechts één dag tijd hun debuutalbum Please Please Me op in de Abbey Road Studio's in Londen.

Michael Jordan. @ WikiCommons

Welkom Michael

De latere Amerikaanse basketbalspeler Michael Jordan wordt zondag 17 februari geboren.

Go Away Little Girl

De hele wereld zingt Go Away Little Girl, de nummer 1 hit van Steve Lawrence.