Dordrecht Lions in de Ton Menkenhal

De rubriek Groepie van de Week gaat vandaag terug naar de jaren zeventig. Je weet wel, toen de Ton Menkenhal er nog was.

Dordrecht Lions

Je kijkt naar een team van IJshockeyclub Dordrecht Lions. De foto is gemaakt ergens achterin de jaren zeventig. Het team poseert op het ijs van de Ton Menkenhal, want zowel de club als de hal waren onlosmakelijk met elkaar verbonden.

De fietsenstalling van de Ton Menkenhal. @ Regionaal Archief Dordrecht

Ton Menken

De familie Menken is bekend om hun bloeiend zuivelbedrijf. Menken-Landbouw is nog steeds een begrip. Ton Menken kwam tijdens zijn werk steeds in contact met sportclubs die hem om sponsoring vroegen. Hij raakte meer bij sport betrokken en vooral bij ijshockey. Ton besloot uit het familiebedrijf te stappen en een deel van zijn vermogen te steken in de bouw van een ijshal in Leiden. Het is dan 1976.

De parkeerplaats van de ijshal toen hij Drechtstedenhal heette. @ Regionaal Archief Dordrecht

Aan de Karel Lotsyweg

Door het grote succes vroegen veel gemeenten of hij zoiets nog eens wilde doen en dus kwamen er schaatscentra in Dordrecht, Rotterdam, Enschede en Leeuwarden. En Menken kreeg daar ook nog bowling- en tennishallen bij. De Ton Menkenhal was aan de Karel Lotsyweg, vlakbij waar nu de Sportboulevard is.

We hebben helaas niet de namen van de ijshockeyclub die je op de foto ziet. Herken je iemand, meld het ons dan gerust!

Heb je ook nog een groepie in je foto-album? Stuur hem in en vertel er in het kort iets over en dan is jouw foto het volgende Groepie van de Week op Hallo Dordrecht.