Vandaag 29 maart: de ‘Brand van de Eeuw’ bij Buytink

Het is vandaag 29 maart, maar dan in 1982. Een half uurtje na sluitingstijd wordt op die bewuste maandag bij meubelwinkel Buytink op de Voorstraat brand ontdekt.

In een mum in lichterlaaie

De brand bij Buytink zal bij iedereen een diepe en onvergetelijke indruk maken. Nog voordat hij was geblust, sprak de brandweer al van de 'brand van de eeuw'. In een mum van tijd stond de meubelwinkel op de Voorstraat in lichterlaaie en verwoestte zeker zeven panden. Met man en macht werd geprobeerd te voorkomen dat het zou overslaan naar de overkant van de smalle Voorstraat. Dat is gelukkig niet gebeurd, maar er sprongen wel verschillende ruiten.

De tekst gaat onder de foto verder.

De brandweerman in het midden probeert te voorkomen dat de brand en de hitte overslaat naar de panden aan de overkant van de Voorstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Te zien vanuit Zwijndrecht

De rook trok over de hele regio en in je kon vanuit Zwijndrecht de vlammen zien. Vier panden brandden meteen tot de grond toe af en een groot gebied liep brand- en waterschade op. Het nablussen duurde uren en uren. Hoe de brand precies is ontstaan is nooit helemaal duidelijk geworden. Eerst was sprake van misschien kortsluiting en zelfs brandstichting werd genoemd. De brand is echter te verwoestend geweest om er een goed antwoord op te geven. Meest aannemelijk lijkt een gaslek, zou de brandweer later zeggen.

De tekst gaat onder de foto verder.

De kaalslag na de brand. Je kijkt door het grote gat naar de Voorstraat met links wat nu restaurant Centre Ville is. Voordat deze grond weer werd bebouwd is door de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek een Minderbroedersklooster opgegraven met een klooster, kerk, kloostergang en kerkhof. Het klooster stond hier van ongeveer 1246 tot 1575, met de ingang op de Voorstraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Alle hens aan dek

De brand ontstond 's avonds rond een uur of zeven. Personeel had juist de winkel verlaten toen een medewerker langs het pand liep en de brand ontdekte. Toen de brandweer arriveerde, was de omvang van de brand al enorm. De Dordtse brandweer kreeg hulp van korpsen uit Papendrecht, Zwijndrecht, Alblasserdam, Ridderkerk en Rotterdam. Ook de vrijwillige brandweer werd opgeroepen. Die waren toevallig aan het oefenen, dus die konden meteen bijspringen. Eén brandweerman raakte gewond toen een zuigslang op zijn arm viel.

De tekst gaat onder de foto verder.

De nieuwbouw na de grote brand is in volle gang. Een vrachtwagen komt materiaal brengen en wordt uitgeladen op de hoek van de Visstraat en de Korte Breestraat. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het muziekkorps helpt mee

Honderden mensen liepen uit om naar de brand te kijken. De politie hield de mensenmassa op afstand. Agenten deden een beroep op een oefenend muziekkorps van de politie om de menigte achter de hekken te houden. De schade liep op tot zo'n tien miljoen gulden. Meerdere huizen, gebouwen en winkels waren afgebrand. De Waalse kerk en de bioscoop konden worden gered. Op de plek van Buytink werd na de brand nieuwe winkels, woningen en de parkeergarage gebouwd.