Vandaag is eerste steen gelegd voor molen Kyck over den Dyck (in 1713)

Jakobus en Adriaen hebben vandaag de eerste steen gelegd van Kyck over den Dyck, de molen op de Noordendij die van oudsher al zo heette.

Het staat geschreven

Op de gedenksteen in molen Kyck over den Dyck op de Noordendijk staat deze tekst:

1713 DEN 31 MAART AAN DESE MOLEN HEBBEN JAKOBUS HENDERSEN KIVIT EN ADRIAEN MELSEN VAN DER SCHEP DE EERSTE STEEN GELEYT EN DE STICHTERS SYN LEENDERT WILLEMSEN KIVIT EN MELS ADRIANSE VAN DER SCHEP DESE MOLEN IS VAN OUTS GENAMT KYCK OVER DEN DYCK

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Regionaal Archief Dordrecht

De laatste molen in Dordrecht

De molen op de Noordendijk is de enig bewaarde molen van Dordrecht. Hij werd oorspronkelijk gebouwd in 1612 en was een houten standerdkorenmolen en maalde mout voor de vele bierbrouwers die Dordrecht rijk was.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gezicht uit de Lijnbaan in de Houthaven en op de molens de Zwaan, Kyck over den Dyck en het Fortuin bij maanlicht. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het malen van koren

In 1713 werd de kleine standerdmolen vervangen door de huidige stenen stellingmolen en zo'n 25 jaar later ging de molen over op het malen van koren. Kyck over den Dyck werd in 1871 getroffen door een windhoos waarbij de beide roeden en as afbraken en de stelling werd beschadigd.

De tekst gaat onder de foto verder.

De molen gefotografeerd in 2001. @ Ad Molendijk

Hij doet het nog steeds

Van 1952 tot 1997 was de gemeente Dordrecht eigenaar van Kyck over den Dyck. Daarna ging de molen over naar een stichting die een restauratie uitvoerde zodat ze daarna weer helemaal in bedrijf kon gaan. De molen is nu operatoneel en een bruisend aandachtspunt van de stad dankzij een kring enthousiaste vrijwilligers.