5 juni: het Room- en Melkhuis opent in Park Merwestein (in 1885)

Het was een soort coffee to go avant la lettre, want in 1885 had vast nog nooit iemand gehoord van coffee to go. Toch kon je ook toen al vanaf 's morgens heel vroeg een drankje nuttigen bij J. Schotel in Park Merwestein.

Eerst was er landgoed Merwestein

Park Merwestein is het oudste stadspark van Dordrecht. Het is ontstaan uit een landgoed dat er eerst was met de naam Merwestein. In 1885 werd de gemeente Dordrecht de eigenaar van het landgoed en dat is een bijzonder verhaal...

De tekst gaat onder de foto's verder.

Het Room- en Melkhuis in Park Merwestein. @ Regionaal Archief Dordrecht

Red het landgoed!

Toen de laatste bewoner de villa op het landgoed had verlaten, waren de Dordtenaren bang dat het hele gebied verkocht zou worden aan speculanten of aan een particulier die er misschien iets raars mee zou doen. Een groep Dordtenaren kwam in actie en haalde in no-time tachtigduizend gulden op om het landgoed te redden.

Dordrecht had namelijk nog geen stadspark en de groep geldschieters bood de geldsom aan de gemeente met de vraag of zij het landgoed wilden aankopen om er een stadspark van te maken. Zo gezegd, zo gedaan en op 10 mei 1885 ging het park voor het eerst open voor het publiek.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Een uitspanning zonder alcohol

Voordat het park openbaar werd, had de gemeente Dordrecht een oproep gezet in de Dordrechtsche Courant want ze zochten een uitbater voor een horecagelegenheid in het nieuwe park. In de oproep stond dat het ging om een uitspanning waar geen alcohol zou worden geschonken.

Tot dan toe was hij pachter van de buffetten in schouwburg Kunstmin

Het park zag er toen anders uit dan tegenwoordig. Zo stonden er, behalve een prachtige villa, ook een koetshuis, een tuinmanswoning en nog wat andere gebouwen op het voormalige landgoed. Eén van die opstallen werd omgetoverd tot horecagelegenheid. Uitbater J. Schotel zag er wel wat in. Tot dan toe was hij 'pachter van de buffetten' in schouwburg Kunstmin aan de overkant van de straat. Hij was dus al een horecaman.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Nieuw leven inblazen

Op 5 juni 1885 ging het Room- en Melkhuis van start in Park Merwestein. Je kon er, behalve room en melk, ook een kop bouillon krijgen en er was zelfs een menukaart waar koude en warme gerechtjes op stonden. Het Room- en Melkhuis had zelfs een gezellig terras en de zaak was een hele lange dag open. Op de oude foto's kun je zien dat het erg heel leuk uitzag. Zo'n Room- en Melkhuis zou je eigenlijk nieuw leven in moeten blazen!