Deze winkel opende als eerste in het vernieuwde Achterom

In de rubriek Winkel van Weleer zie je pas goed hoe het winkelbestand in Dordrecht is veranderd. Wij van Hallo Dordrecht vertellen hier geregeld iets over zo'n zaak van toen. Neem nou de winkel van Van de Sandt. Zij waren de eerste die hun deuren openden toen het Achterom eind jaren zestig werd vernieuwd.   

Het Achterom zoals we het nu kennen, zag er natuurlijk niet altijd zo uit. Sterker, op sommige stukken in het gebied was het vroeger zelfs een beetje een armoedig gebeuren. Daar moest verandering in komen, en die kwam ook.

Gloriejaren

In de plannen van de jaren zestig voor de herinrichting van het Achterom was rekening gehouden met luxe detailhandel. Het idee was dat het Achterom een soort 'welkomstraat' moest worden als entree naar de binnenstad. En daar horen mooie winkels bij, dachten ze toen. Nou, die kwamen er ook. In de gloriejaren van het Achterom had je bijvoorbeeld de herenmodezaak van Alexander Roodfeld, de schoenenwinkel van Sluymers en Bleyle damesmode. Maar de eerste winkel die opende na de grote renovatie in 1968 was die van Van de Sandt.


Eerst op de Voorstraat

De winkel van Van de Sandt zat oorspronkelijk op de Voorstraat en was daar al vanaf 1891 gevestigd. Ze verkochten porselein, kristal, glaswerk, lederwaren, reis- en toiletartikelen en andere luxe artikelen. De laatste eigenaar van het familiebedrijf, Joop van de Sandt, besloot de winkel te verplaatsen naar het nieuwe Achterom.

Huwelijkstafel

Op de nieuwe locatie gingen ze zich toeleggen op de verkoop van serviezen, couverts en luxe artikelen. Menig bruidspaar had bij Van de Sandt een huwelijkslijst of huwelijkstafel.

Meer weten over de winkel van Van de Sandt en andere Dordtse winkels van weleer? Lees dan het boek 'Blijf Maar!', winkels in Dordrecht, de jaren 50 en 60. Het verscheen in 2012 en was een groot succes. Het boek is verschillende keren herdrukt, maar inmiddels uitverkocht en niet meer te koop in de boekhandel.
Hallo Dordrecht heeft nog een paar tweedehands exemplaren tevoorschijn getoverd. Ze zien er zo goed als nieuw uit. Je kunt ze vinden in de shop bij Koopies! Klik hier om er meer over te lezen.