Vandaag zijn de Bondsfeesten van de ANWB in Dordrecht (in 1906)

Vaartochten, fietstochten en diners gevolgd door een heus bal. Als je lid was van de ANWB, dan kwam je nog eens ergens. In Dordrecht, bijvoorbeeld.

Daar komen ze!

Heel de stad en omliggende gemeenten waren druk met de voorbereidingen: de ANWB komt Dordrecht bezoeken! Zo'n achthonderd leden beleefden 20, 21 en 22 juli 1906 een onvergetelijk weekend in Dordrecht tijdens de Bondsfeesten van de ANWB.

De tekst gaat onder de affiche verder.

@ Regionaal Archief Dordrecht

De Kampioen

De Bondsfeesten werden steeds in een andere stad gehouden en toen in 1906 Dordrecht aan de beurt was, werd dat breed aangekondigd in De Kampioen, het ledenblad van de ANWB.
De Kampioen verscheen vrijwel direct na de oprichting van de ANWB in 1883. Het zou het grootste publiekstijdschrift van Nederland worden.

Maak geen oude heeren zenuwachtig

‘Rijdt geen menschen ondersteboven, maak geen oude heeren zenuwachtig, vlieg niet als dwazen over de trottoirs, maar kom daarentegen trouw op vergaderingen en bijeenkomsten en werft leden.’
Die oproep deed de eerste hoofdredacteur van De Kampioen Edo Bergsma in zijn blad. Het startte destijds met tweehonderd leden, maar toen in 1906 Dordrecht werd bezocht, waren er al bijna duizend leden. De bedoeling van de bond was om de fiets ingeburgerd te krijgen zodat ze voldoende ruimte op de weg kregen en de fiets dus echt 'de kampioen' zou zijn.

De tekst gaat onder de foto verder.

Pontonniers maakten een brug naar 's-Gravendeel voor de fietsers van de ANWB. @ Regionaal Archief Dordrecht

De schoone ligging

Nou, en daar kwamen ze dan op 20 juli 1906 voor een heuglijk weekendje Dordrecht. De feestelijkheden werden vrijdag ingeleid met een officiële ontvangst van de leden op het stadhuis waarna een boottocht werd gehouden met salonboten rondom het eiland van Dordrecht om zo een 'goeden indruk te krijgen van de schoone ligging van de feeststad'.
Daarna werden nog Dordtse musea bezocht alsook de 'prachtige kerksieraden in de Groote Kerk'. 's Avonds werd de 'algemeene jool' ingeleid met een concert in Kunstmin en daarna een bal.

De tekst gaat onder de foto verder.

S.M. Hugo van Gijn ontving de leden van de ANWB op zijn landgoed Gravestein aan de Rijksstraatweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

Op visite bij Van Gijn op Gravestein

De daarop volgende dagen waren er opnieuw vaartochtjes en ook een grote fietstocht waarbij de Dordtse pontonniers hun kunsten lieten zien door een brug uit te rollen naar 's Gravendeel waar de ANWB-leden met hun fiets veilig overheen konden om hun tocht in de Hoeksche Waard voort te zetten. Zondagmiddag was er een ontvangst door Tweede Kamerlid S.M. Hugo van Gijn op zijn landgoed Gravestein aan de Rijksstraatweg. Dit, en nog veel andere activiteiten, bezorgden de ANWB-leden een paar leuke zomerse dagen in Dordrecht.