Welkom bij de Nationale Bakkerijtentoonstelling in Kunstmin (in 1896)

In vroeger dagen fungeerde Kunstmin aan de Sint Jorisweg in Dordrecht vaak als zalencentrum. Ook van 3 tot 7 augustus 1896.

Toen was Dordt aan de beurt

De bakkers van vroeger trokken er vaak op uit om elkaar op te zoeken en van elkaar te leren. In de 15e eeuw waren veel bakkers verenigd in een gilde. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog steeds verenigd in vakorganisaties. Zo was er bijvoorbeeld de jaarlijkse Nationale Bakkerijtentoonstelling die werd gehouden in steeds een andere stad. In 1896 was Dordrecht aan de beurt.

De tekst gaat onder de foto verder.

De tentoonstellingsruimte in de zaal van Kunstmin aan de Sint Jorisweg. @ Regionaal Archief Dordrecht

Laat je kunsten zien

Schouwburg Kunstmin veranderde van maandag 3 tot vrijdag 7 augustus 1896 in een grote tentoonstellingsruimte. Ervaren bakkers lieten hun bakkerskunsten zien door de mooiste taarten en puddingen tentoon te stellen en leerling bakkers konden deelnemen aan wedstrijden.
Er waren een keur aan herinneringen aan de tentoonstellingen in de verschillende steden. Allereerst werden er prachtige aankondigingen ontworpen in de vorm van affiches en voor deelnemers waren er herinneringspenningen en speldjes. Prijswinnaars kregen prachtige medailles.

De tekst gaat onder de foto verder.

Affiche voor de Bakkerijtentoonstelling in Kunstmin (l). De tentoonstelling werd ook een keer in Den Haag gehouden (m). Een prachtige affiche (r) uit dezelfde tijdsperiode van Bakkerij Van Asperen. We hebben hem erbij gedaan, gewoon omdat hij zo mooi is. @ Regionaal Archief Dordrecht

Een 'bouquet van rozen'

Het ging er officieel aan toe bij de Bakkerijtentoonstelling in Kunstmin in 1896. De Dordtse burgemeester Sterling opende de tentoonstelling waarna een kapel het Wilhelmus speelde. Mevrouw Sterling kreeg van in het wit geklede meisjes een 'bouquet van rozen' aangeboden waarna de tocht langs de stands kon beginnen.

De verzamelde bakkers lieten brood, koek, suiker- en chocoladewerken zien en vakgenoten konden veel opsteken over het verwerken van verschillende grondstoffen voor het bakkersvak en er stonden de nieuwste bakkerijmachine opgesteld. Eén stand trok bijzonder de aandacht en dat was een nagebouwde bakkerswinkel met een onder- en bovendeur, namaak tegelwanden, muur- en plafondschilderingen en in het namaakwinkeltje waren ook nog, zo stond in de krant: 'een drietal echte antieke keukenstoelen en een niet-antiek vriendelijk jufje in wél antieke klederdracht'.

De tekst gaat onder de foto verder.

De nagebouwde bakkerswinkel trok veel bekijks op de tentoonstelling. Het bouwwerk was er neergezet door de Dordtse bakker Dooren, die destijds voorzitter was van het comité van de Nationale Bakkerijtentoonstelling. Op de foto rechts waarschijnlijk mevrouw Dooren in de deuropening van hun 'echte' bakkerswinkel in Wieldrecht. @ Regionaal Archief Dordrecht

 Hoeveel gangen zei je?

Met een feestmaaltijd werd de eerste tentoonstellingsdag in Kunstmin besloten. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders schoven aan de dis zoals de burgemeester en ook lid van de Tweede Kamer en Dordtenaar Hugo van Gijn.
Wat ze aten? Nou, groentesoep, zwezerikpasteitjes, zalm met peterseliesaus en worteltjes, piepkuikens, ossenhaas jardinière, ragout van kalfstong, nesselrodepudding met marasquinsaus, gebak, fruit, dessert, koffie. Nou, nou.

De tekst gaat onder de foto verder.

Links het bakkerscomité van de Nationale Bakkerijtentoonstelling en rechts een mooi ontwrpen diploma, speciaal voor de bakkersdagen in Dordrecht. @ Regionaal Archief Dordrecht

 Leve de koningin!

Aan tafel werd een toost uitgebracht op koningin Wilhelmina en koningin-regentes Emma. Zoals toen gebruikelijk was werd daarvan een telegram gestuurd naar het Koninklijk Huis. In het telegram stond: Het Comité en het Eere-comité, aan den feestdisch vereenigd bij de opening der bakkerij-tentoonstelling brengen H.H.M.M. de Koningin en de Koningin-Regentes eerbiedig hulde.
Het was ook gebruikelijk dat er een telegram terugkwam in de vorm van een dankbetuiging. En zo arriveerde er in Kunstmin dit antwoord: H.M. de Koningin-Regentes draagt mij op, u allen hoogst derzelver dank te betuigen. De Adjudant van dienst, Van Tuijll.

Volgens het dagblad 'mag deze tentoonstelling als geslaagd worden beschouwd en zal bij velen een aangename herinnering achterlaten'.