Vandaag opent schoenwinkel Sluymers in het Achterom (in 1972)

Ga even mee terug naar vandaag in 1972. Het is dan donderdag 28 september en het is een feestelijke dag want schoenenwinkel Sluymers opent hun zaak in het verbouwde Achterom.

Chique entree naar Dordtse binnenstad

Het moest een chique entree worden naar de Dordtse binnenstad en dus ging het Achterom op de schop. De sanering van het gebied startte al in de jaren 60 toen het Oranjehotel werd gesloopt op de hoek van de Johan de Wittstraat en de Vest. De ABN-bank kreeg op de Spuiboulevard een voor Dordrecht tikje megalomaan flatgebouw. Net om de hoek, het Achterom dus, moesten grote luxe winkels komen zodat bezoekers die de stad inkwamen dachten: nou, nou, dat Dordrecht begint al goed.

De tekst gaat onder de foto verder.

Winkelen in het Achterom van toen met op de linkerfoto de nieuwe schoenenwinkel van Sluymers. @ Regionaal Archief Dordrecht

Er kwamen luxe winkels

Die luxe winkels kwamen er ook. Denk aan de serviezenwinkel van Van de Sandt, damesmode Bleyle, herenmode Alexander Roodfeld en juwelier De Mey. En de schoenenwinkel van Sluymers, dus. Ook de bibliotheek was er gevestigd. Een paar jaar later openden de Hema en C&A een vestiging op het Bagijnhof. Dat luxegevoel was de bezoeker op de hoek van de straat eigenlijk alweer kwijt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Achterom in vroeger jaren waar je aan het einde van 'het Achterommetje' ijsfabriek De Noordpool kon vinden. @ Regionaal Archief Dordrecht

Weet je nog De Noordpool

Het Achterom liep vroeger achter het oude postkantoor (ja, jammer dat het weg is) en het Bestedelingenhuis langs. Er zijn vast nog veel Dordtenaren die zich ijsfabriek De Noordpool herinneren die daar gevestigd was. Ze leverden staven ijs aan bijvoorbeeld cafés om het bier te koelen en ook aan vishandelaren en banketbakkers om de slagroom koel te houden.
Na de sanering kwam er een vernieuwd Achterom voor terug. Het winkelend publiek hoefde zich niet nat te laten regenen want er was een overkapping aangebracht die iedereen droog van winkel naar winkel bracht.
De opening van Sluymers op 28 september 1972 aan het Achterom was in ieder geval de start van een jarenlange succesvolle schoenenwinkel.