Australische Bill vindt Will via Hallo Dordrecht

Je zal maar in het zuiden van Australië wonen, een beetje zit te googelen en ineens een oude klassenfoto zien van toen je nog in Dordrecht woonde.

Bill en Will op de Statenschool

Bill (Willy) Copper werd in Dordrecht geboren en emigreerde in 1956 naar Australië. Toen hij nog in Dordrecht woonde ging hij naar de Statenschool in de Hofstraat. Ook Dordtenaar Will Bakker was in die tijd leerling van de Statenschool.

Toen Will Bakker vorig jaar een schoolfoto mailde naar Hallo Dordrecht, werd deze geplaatst in de rubriek Destijds. In de uitleg bij de foto roemde Will zijn juffrouw Kieboom, die bij veel leerlingen diepe indruk achterliet omdat ze een hele lieve juf was. Je kunt het artikel hier nog een keer lezen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit is de klassenfoto uit 1952 van de Statenschool die de Asutralische Bill Copper ontdekte op Hallo Dordrecht. @ Will Bakker

Hallo Dordrecht bemiddelt

Bill Copper ontdekte de klassenfoto op Hallo Dordrecht en herkende op de foto veel leerlingen, maar moest toegeven dat hij zich Will Bakker niet meer zo voor de geest kon halen.
Bill kroop echter achter de computer en zocht contact met Hallo Dordrecht en die zorgden er op hun beurt weer voor dat Bill en Will met elkaar in contact kwamen. Het is een hernieuwde kennismaking geworden tussen de twee oud-scholieren en oud-Dordtenaren, want ook Will Bakker woont inmiddels niet meer in Dordrecht maar elders in Nederland.

De tekst gaat onder de foto verder.

De Statenschool in 1960. @ Regionaal Archief Dordrecht

Praat Nederlands met me

De Nederlandse taal is Bill nooit verleerd. Hij ontmoette in Australië een Nederlandse vrouw en de twee trouwden daar in 1967. Nadat zijn vrouw overleed, kreeg hij een relatie met opnieuw een Nederlandse vrouw in Australië.
Een paar jaar geleden is Bill nog in Dordrecht geweest om zijn broers en hun families te bezoeken. In 1970 zijn de ouders en twee broers van Bill namelijk voorgoed teruggekeerd uit Australië en weer in Dordrecht gaan wonen. Bill en Will hebben inmiddels geregeld mailcontact en daarbij worden foto's uitgewisseld en herinneringen opgehaald.

Een vraag over een poster

Will Bakker kwam tijdens het doorkijken van oud beeldmateriaal overigens nog een poster tegen waar hij een vraag over heeft. Bill kan hem er niet bij helpen, maar misschien zijn er Hallo Dordrecht-lezers die wél een antwoord weten? Het gaat om onderstaande poster.

De tekst gaat onder de poster verder.

Will Bakker schrijft: Zo zag een boef er in mijn jeugd uit...

In Dordrecht, op de hoek van de Voorstraat en de Pelserstraat, hing bij IJzerwarenhandel Schulders & Labee deze poster, waarschijnlijk in email uitgevoerd.
Lips was toen al een enorme fabriek van sloten en brandkasten in Dordrecht.
Weet iemand wie de maker van de poster is en van welk jaar hij dateert? Ik denk dat ik hem begin jaren '50 voor het eerst heb gezien, maar qua ontwerp zou ik eerder denken aan de jaren '30.

Is er iemand die Will verder kan helpen? Je kunt hier reageren of via onze Facebook-pagina een chatbericht sturen. Wij van Hallo Dordrecht zorgen dat je reactie op de juiste plaats komt en natuurlijk melden we het op onze site als iemand er meer over kan vertellen.