De Eemsteynstraat is Mijn Straat

Iedere week neemt Hallo Dordrecht een willekeurige straat onder de loep. Wie nu in de Dordtse Eemsteynstraat woont, herkent vast een aantal kenmerken van de straat en de wijk. Woonde je er vroeger? Misschien herken je iets op de foto's van toen.

Dit is wat we weten

De Eemsteynstraat ligt in de wijk Land van Valk en splitst zich af van de Krommedijk. De straat loopt naar de kruising met de Dubbeldamseweg Zuid en gaat dan over in de Professor Waterinklaan. Wat weten we allemaal over de Eemsteynstraat? Nou dit.

Die wijk

Dordtenaren zeggen dat de Eemsteynstraat deel uitmaakt van het Land van Valk. Dat is inderdaad zo, hoewel het Land van Valk dan weer deel uitmaakt van de wijk Het Reeland. Er zijn misschien Dordtenaren die dat niet zo voelen, maar geografisch gesproken is dat wel een feit. De wijk Het Reeland telde 11.190 inwoners in 2018.

De Eemsteynstraat in de jaren 30. @ Regionaal Archief Dordrecht

Het Land van Valk

De Eemsteynstraat kun je dus vinden op het Land van Valk. En over het Land van Valk kunnen we je dit vertellen. Het is vernoemd naar Jacobus Valk, die leefde van 1838 tot 1923. In 1885 werd de spoorlijn aangelegd en de gemeente Dordrecht kocht het land van tuinman Valk op voor de bouw van een nieuwe woonwijk.
De meeste straten zijn vernoemd naar verdwenen dorpen uit de 15e eeuw in de Grote Waard. Denk aan Wolbrands, Toloysen, Giessenmonde en ook Eemsteyn.

In 1969 wordt de Eemsteynstraat breder gemaakt. Op de achtergrond de nieuwe mts. @ Regionaal Archief Dordrecht

Die naam

De naam Eemsteynstraat komt van Eemsteyn (of Eemstein) en dat was een klooster in die Groote Waard. Tijdens de Sint Elisabethsvloed in 1421 werd het verzwolgen door het water. In 1435 werd het opnieuw gesticht in Kijfhoek in Zwijndrecht, maar daar zat het ook niet mee, want dat klooster werd in 1572 ook verwoest. Overigens is er in Zwijndrecht ook een straat die Eemstein heet, maar dan iets anders geschreven.

Het Eemsteynplein links in de jaren 30 en rechts zoals we het nu kennen. @ Regionaal Archief Dordrecht en Google Maps

Weetjes over de buurt

Met de buurt bedoelen we, behalve de Eemsteynstraat, ook Eemsteynplein, Dubbeldamseweg Zuid, Heysterbachstraat, Hoekenessestraat, Korte Scheidingsweg, Krommedijk, Oudelandstraat, Poelwijckstraat, Tieselensstraat, Twintighoevenweg en Werkenmondestraat.
Iets meer dan 72% van de mensen die in deze straten wonen is autochtoon. Van de mensen met een migratieachtergrond is bijna de helft Turks.
Voor wat betreft de verdeling tussen mannen en vrouwen in deze straten, kunnen we vertellen dat die bijna in evenwicht is, om precies te zijn is 51,4% vrouw.
Wat verder nog leuk is om te vertellen: de grootste groep inwoners is tussen de 45 en 65 jaar, namelijk 325.
Er staan 446 woningen in deze straten en de gemiddelde waarde vorig jaar was 179.000 euro. En o ja, er staan in deze straten bij elkaar op 65 adressen bedrijven genoteerd.