23-05-2019
Deze week in Mijn straat: het Pearl Buck-erf en omgeving en wat je er niet over weet

Iedere week neemt Hallo Dordrecht een willekeurige straat onder de loep. Wie aan het Pearl Buck-erf woont of woonde, herkent vast iets in dit artikel en de foto's. Maar weet je dit ook? En woon je er niet, dan is het toch leuk om te weten.

Bekend van het winkelpleintje

Het Pearl Buck-erf ligt in de wijk Stadspolders. Het erf is het meest bekend van het winkelpleintje dat destijds als eerste van de wijk in aanbouw opende. De winkels van het Pearl Buck-erf liggen aan de doorgaande weg die Stadspolderring heet.

Eerst maar even over de wijk

Stadpolders ligt ten oosten van Dordrecht. Buurwijken zijn de Staart en Dubbeldam. Het oudste deel kun je vinden aan de zuidzijde van de spoorlijn naar Sliedrecht en Gorinchem. Je hebt daar ook de buurten Vissershoek en Oudelandshoek. Die laatste is in het nieuwste gedeelte aan de westzijde van de Loswalweg.

Bouw van de winkels aan het Pearl Buck-erf in de jaren 80 en rechts in 2016. @ Regionaal Archief Dordrecht en (r) Google Maps

Met de bouw van de Stadspolders begonnen ze in de jaren tachtig. De straten zijn onder andere vernoemd naar schrijvers en architecten. De Stadspolderring loopt door het oude deel van de wijk. Naast een treinstation heeft Stadspolders ook winkelcentra, gezondheidscentra, zorgcentra en kerken.

Woontoren Sequoia is met zijn 19 verdiepingen het hoogste gebouw in Dordrecht. De Sequoia is 71 meter, de toren van de Grote Kerk 'maar' 65 meter. Stadspolders ligt vlakbij de Hollandse Biesbosch en de Kop van 't Land.

Een beetje inzoomen

We hebben een paar leuke cijferweetjes over het Pearl Buck-erf en omgeving. En als we het hebben over de omgeving dan bedoelen we, behalve het Pearl Buck-erf zelf ook de straten Albert Camus-erf, Boris Pasternak-erf, Hermann Hesse-erf, Jean Paul Sartre-erf, Rudyard Kipling-erf, Selma Lagerlöf-erf, Simon Vestdijk-erf en een stuk Stadspolderring.

Een stukje Pearl Buck-erf met winkels in 1987. @ Regionaal Archief Dordrecht

Cijfers graag

Bij elkaar zijn dat bijna 3300 inwoners en ruim 1400 woningen. Iets meer dan de helft van die huizen zijn koopwoningen en in dit deel van de wijk staat 63% eengezinswoningen.

De gemiddelde WOZ-waarde in 2018 bedroeg 148.000 euro. Het gemiddelde inkomen ligt op ongeveer 22.800 euro. Dat is iets lager dan het gemiddelde over de hele wijk, want dat is 26.500 euro.

De mensen, de mensen

Precies de helft van de mensen in de genoemde erven is ongehuwd, 38,4% is getrouwd, 9% is gescheiden en 85 mensen zijn verweduwd. Dat is 2,6%. Het aantal mannen en vrouwen gaat vrijwel gelijk op: 50,2% is vrouw en 48,8% is man.

Boomplantdag aan de Stadspolderring in 1985. @ Regionaal Archief Dordrecht

Nog meer cijfers? Oké, dan

Van de mensen die in het Pearl Buck-erf en omgeving wonen is 69,2% autochtoon, 19,5% heeft een niet-Westerse migratie-achtergrond en 11,3% een Westerse. De grootste groep met een migratieachtergrond komt uit Turkije (15,3%) en Suriname (12,4%)

Leeftijd zegt niet alles

Van de 3280 inwoners uit de genoemde straten is het grootste deel tussen de 45 en 65 jaar, namelijk 1025 personen, direct gevolgd door de leeftijdscategorie 25 tot 45 jaar met 955 personen.

Pearl wie?

Het Pearl Buck-erf is vernoemd naar, ja naar wie eigenlijk? Haar officiële naam is Pearl Comfort Sydenstricker-Buck. Pearl Buck was een Amerikaanse schrijfster die leefde van 1892 tot 1973. Zij is vooral bekend om haar romans over het leven in China.

Dat zij over China schreef kwam omdat Pearl Buck als baby met haar ouders naar China verhuisde. Haar ouders deden daar missiewerk.
Zij was de eerste vrouw die de Pulitzerprijs voor fictie won met haar boek The Good Earth. En in 1938 won ze als eerste Amerikaanse vrouw de Nobelprijs voor Literatuur.
Pearl Buck overleed in 1973 op tachtigjarige leeftijd.

Pearl Buck in 1972. @ WikiCommons

Realisatie Acadia | Design Twin Creations