03-03-2021
Doe jezelf of een ander een boek cadeau op Wereld Boeken Dag

Wereld Boeken Dag is bij uitstek een gelegenheid om een mooi boek te kopen. Om jezelf te verwennen of een ander mee te verrassen. Succes verzekerd!

Lekker lezen over Dordrecht tijdens Wereld Boeken Dag

Geen gratis boekenweekgeschenk. Dus ook niet een dag gratis reizen met de trein. Geen boekenbal. Ook geen signeersessies en optredens van auteurs. Vanwege de coronapandemie heeft de CPNB besloten de Boekenweek dit jaar te verplaatsen naar de zomer. Zelfs een fysiek bezoek aan de boekhandel zit er vooralsnog niet in. Wat wel doorgaat in maart: een week vol boeken, diverse literaire activiteiten die zich voornamelijk online afspelen. En dan is het donderdag 4 maart 2021 ook nog eens Wereld Boeken Dag.

UNESCO

Wereld Boeken Dag (ook wel bekend als de Internationale Dag van het Boek en de Auteursrechten) is een door de UNESCO in het leven geroepen evenement dat jaarlijks op 23 april plaatsvindt en in meer dan honderd landen gevierd wordt. De keus voor deze datum heeft trouwens een ludieke oorsprong. Op deze dag, maar dan in 1616, overleden namelijk drie wereldberoemde auteurs: William Shakespeare, Miguel de Cervantes en Inca Garcilosa de la Vega.

Boeken overal voor iedereen

Voornaamste doel van Wereld Boeken Dag is om meer mensen aan het lezen te krijgen door het promoten van boeken, uitgeven en auteursrechten. Onder meer door het inzamelen van boeken, die met name verspreid worden op scholen en ziekenhuizen. UNESCO stelt: “Wij moeten er voor zorgen dat boeken overal en voor iedereen beschikbaar zijn.”

Scholen zamelen boeken in

De Stichting Read to Grow organiseert sinds 2002 de Nederlandse editie van het evenement. Zij wil de aandacht vestigen op de schaarste en het belang van goede boeken en leesmateriaal in ontwikkelingslanden. Tientallen Nederlandse middelbare en internationale scholen doen elk jaar mee aan een actie om goede Engels- en Franstalige boeken te verzamelen voor projecten in ontwikkelingslanden. De school die de meeste boeken heeft weten in te zamelen, wint de prestigieuze World Book Day Award!

Vouchers voor schoolkinderen

Engeland en Ierland doen het iets anders. In die landen wordt Wereld Boeken Dag sinds 1998 altijd op de eerste donderdag in maart gevierd. Voornamelijk om praktische redenen: 23 april wil nog wel eens samenvallen met Pasen en dus ook met de bijbehorende schoolvakanties. In Groot-Brittannië en Ierland is het vooral een liefdadigheidsevenement, dat zich met name richt op de jeugd. Miljoenen schoolkinderen ontvangen een voucher, die bij de aankoop van boeken verzilverd kan worden. Daarnaast vinden er in scholen en bibliotheken allerlei activiteiten plaats.

Leuk en leerzaam

Lezen is niet alleen leuk, maar ook leerzaam. Weinig dingen in het leven zijn zo aangenaam als goed voorgelezen worden. Kinderen die veel voorgelezen worden, doen spelenderwijs een enorme woordenschat op en zullen later veel sneller geneigd zijn om zelf te gaan lezen. De Amerikaanse president Thomas Jefferson verklaarde ooit niet zonder boeken te kunnen leven. “Je kunt geen boek open slaan zonder er iets van te leren”, zou de Chinese filosoof Confucius gezegd hebben.

Volop leesplezier in webshop

Ook zin in lezen? Gun jezelf en anderen leesplezier! Sta stil bij Wereld Boeken Dag en neem eens een kijkje in de boekenhoek in de webshop van Hallo Dordrecht, die in tegenstelling tot de reguliere boekwinkels wél altijd open is. Een uitgelezen assortiment boeken met een sterk Dordts karakter en ook fraai geïllustreerde en vormgegeven boeken over bijvoorbeeld toerisme en de geschiedenis van Dordrecht. Leuk om te krijgen, fantastisch om cadeau te geven!


Realisatie Acadia | Design Twin Creations