Mok ôk hebbe: Stoopwafellikeur om thuis de toerist te spelen

Vooral Amerikanen zijn dol op Hollandse 'stroepwaffels', maar in ons eigen land kunnen we er ook wat van. In Nederland eten we er jaarlijks per persoon zo'n 20 van weg. Bij ons kun je stroopwafels ook drinken!

Aap-noot-mies

Stroopwafels zijn zo Hollands als aap-noot-mies. De lekkernij dateert uit de negentiende eeuw en werd voor het eerst gebakken in Gouda. Inmiddels wordt de stroopwafel wereldwijd gegeten, maar het gekke is dat je heel vaak kunt proeven of er een Hollandse bakker aan te pas gekomen is. Een goede stroopwafel is moeilijk te maken en de smaken van verschillende stroopwafels lopen dan ook enorm uiteen.

Van klein naar groot

De diameter van een stroopwafel is jarenlang zo'n 10 centimeter geweest, maar tegenwoordig zijn ze er in allerlei maten, van zo'n 5 centimeter doorsnee tot wel 25 centimeter. Ook de toepassing is enorm veranderd. At je ze vroeger voornamelijk bij de koffie (eerst even opwarmen door de wafel als deksel te gebruiken van je kopje), tegenwoordig zitten er stroopwafels verwerkt in onder meer cake en ijs.

Chocolade, mango-chili of lavendel-zwarte peper. Tja

Ook qua smaak is de stroopwafel enorm afgedwaald. Persoonlijk vinden wij de met roomboter zijn gebakken het lekkerst en zelfs daar zijn onderling nog enorme smaakverschillen in te ontdekken. Je kunt in de supermarkt veel stroopwafels met andere smaakjes kopen zoals stroopwafels met chocolade, karamelsmaak, met speculaas en met mango-chili of lavendel-zwarte peper. Tja. Veruit de meeste toeristen houden het echter op de Goudse stroopwafel met de originele smaak.

Succesnummer stroopwafel likorette

Nu even iets anders. Heb je weleens gehoord van stroopwafel likorette? Bij Hallo Dordrecht is dat een van onze succesnummers. De likorette heeft een alcoholpercentage van 14,5% en je kunt het drinken als borreltje, bijvoorbeeld bij (of in) de koffie als after dinner, maar je kunt er ook geweldig mee in de keuken tekeer gaan. Wat te denken als scheutje over ijs, als likeurtje naast een pudding, in cakes of als smaakmaker door koekjesdeeg. Met die volle stroopwafelsmaak voelen we ons gewoon toerist in eigen huis.

Vanwege de coronacrisis komen we klanten in de Drechtsteden tegemoet. Bestellingen vanaf 10 euro bezorgen we tijdelijk gratis thuis of op een ander afleveradres in de Drechtsteden. Onder de Drechtsteden vallen de volgende woonplaatsen: Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht.
Zodra je je bestelling hebt geplaatst, storten wij de bezorgkosten onmiddellijk terug en brengen we je pakje zo snel mogelijk naar het opgegeven adres.