Mok ôk: Een grote stad op een klein vingerhoedje

Je kent vingerhoedjes misschien alleen maar uit de naaidoos van je moeder of je oma, maar ze zijn er ook om te verzamelen.

Toen en nu

Vingerhoedjes lijken een voorwerp uit de goede oude tijd, en dat is deels ook zo. Al duizenden jaren geleden werden er vingerhoedjes gemaakt en bij archeologische vondsten komen ze nog regelmatig tevoorschijn.

De tekst gaat onder de foto verder.

Tegen scherpe naalden

Voor wie echt helemaal niet weet wat een vingerhoedje is: het is een omhulsel dat je om de vingertop doet van je middel- of ringvinger en dat beschermt je vingertop dan voor de scherpe naald bij het naaien. Als je de naald door de stof moet duwen, gaat het makkelijker met een vingerhoedje omdat de naald dan niet in je vinger prikt.

De tekst gaat onder de foto verder.

Meestal van metaal

Vingerhoeden worden over de hele wereld gebruikt en ze zijn meestal van metaal. De belangrijkste productie vond plaats in Duitsland. In Nederland werden ze ook wel gemaakt in onder meer Amsterdam, Vianen en Schoonhoven.

De tekst gaat onder de foto verder.

Voor de verzamelaar

Op een gegeven moment zijn mensen ze gaan verzamelen. Er verschenen herinneringsvingerhoedjes met gemeentewapens erop, leden van het Koninklijk Huis, vlaggen en steden. De meeste verzamelaars sparen vingerhoedjes van porselein, maar je hebt ze ook van kristal en zelfs zilver en goud.

De tekst gaat onder de foto verder.

Glashelder op porselein

Hallo Dordrecht heeft twee unieke vingerhoedjes van porselein. Op het ene staat de Grote Kerk en op het andere de Groothoofdspoort. En nu denk je misschien dat je daar niets van ziet op zo'n klein dingetje, maar dat is niet waar. De afbeeldingen staan er glashelder op, je ziet meteen wat het is. Zo'n verzamelhobby is bij ons trouwens niet duur. Een leuk, Dordts vingerhoedje heb je al voor slechts 4,50. Dordtenaren zeggen dan natuurlijk: Mok ôk hebbe.


Vingerhoedje

Een Dordtse afbeelding op een vingerhoedje

€ 4,50