16-04-2020
Gekaramelliseerde witlof uit de wok

Het recept doet Aziatisch aan, maar het is gewoon witlof met gekookte aardappelen en een lekker stukkie vlees. Je kunt het natuurlijk wel eten met bijvoorbeeld varkensvlees in ketjapsaus en witte rijst. Dat doen wij vandaag niet.

Een lekker klein recept

Witlof is een heel gemakkelijk te verwerken groente en laat zich behalve koken en rauw eten ook graag wokken. Hier is een lekker klein recept.

Dit heb je nodig

1-1,5 stronk witlof per persoon
2 eetlepels wokolie
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
zout en zwarte peper uit de molen

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snij een klein stukje van de onderkant van de witlof af en snij de witlof in de lengte in vieren.
* Verhit de olie in de wok of hapjespan en bak de witlof op niet al te hoog vuur. Als je de pan kunt optillen om de groente om te schudden, doe dat dan. Zo blijven de stronkjes langer bij elkaar. Heb je een pan die bijna niet te tillen is, dan roer je de groente gewoon voorzichtig om.
* Bak de witlof tot het gaat karamelliseren. Als het bruinen goed begint, loop er dan niet bij weg, want het kan snel verbranden.
* Blus af met een eetlepel sojasaus, roer door en laat weer heet worden.
* Doe er de twee eetlepels gembersiroop bij en laat op hoog vuur nu even goed heet worden.
* Breng op smaak met zout en zwarte peper uit de molen en strooi er tenslotte eventueel een beetje gedroogde peterselie over.

En dat is het! Deze witlof Aziatische twist aten wij met Hollandse gekookte aardappels en een gebakken tartaartje.


09-04-2020
Groentebom met balletjes uit de Römertopf is het Prakkie

In de rubriek Prakkie houden we van makkelijk. Eerlijk gezegd vergeten we bij Hallo Dordrecht weleens dat we een Römertopf hebben. Want als er iets gemakkelijk is, dan is het wel koken in zo'n stenen pot.

Koud erin, heet eruit

Het grootste gemak van de Römertopf is dat je alles erin kwakt en de schaal afgedekt in de koude oven zet. Oven aan en klaar. Wij hebben hem herontdekt en vandaag eten we gehaktballetjes met verse groenten, Italiaanse kruiden en tagliatelle. Daar gaan we.

Dompelen maar

Dompel de Römertopf (schaal en deksel) helemaal onder in koud water en laat hem minstens een uurtje in onderwater staan. Zo kunnen de poriën van het aardewerk zich volzuigen met water en dat straks in de oven weer loslaten in de pot.

De tekst gaat onder de foto verder.

Deze ingrediënten heb je nodig voor 2-3 personen:

1 komkommer
1 aubergine
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
1 grote ui
300 gram gehakt half om half
1 witte boterham zonder korst
scheutje melk
1 klein blikje tomatenpuree vermengd met 125 cc water
25-30 gram roomboter
paprikapoeder
2 eetlepels gedroogde Italiaanse kruiden
zout en zwarte peper uit de molen

(verse) tagliatelle

Het lijkt veel werk, maar valt mee

* Snij de boterham in kleine stukjes en week in een scheut melk.
* Doe de geweekte boterham bij het gehakt en kruid het gehakt met peper, zout en (niet kinderachtig) paprikapoeder.
* Kneed balletjes ter grootte van flinke bitterballen. Hou even apart.

Pak een grote kom om je groenten in te mengen.
* Schil de komkomkommer, snij in de lengte in vieren, verwijder zaadlijsten en snij in kleine blokjes. Doe in de kom.
* Pel de ui, snij in dunne ringen en doe in de kom.
* Was de aubergine, snij het kroontje eraf, snij in dikke plakken en de plakken in vieren. Doe in de kom.

* Doe het blik gepelde tomaten in een schaal en snij de tomaten in grove stukken.
* Doe de tomatenpuree in een schaaltje en verdun met het water tot een sausje.

* Haal de Römertopfbodem uit het koude water, laat het deksel er nog even in.
* Meng met je handen de groenten door elkaar in de kom. Doe de helft van de groenten in de Römertopf. Draai er wat zout en peper over en 1 eetlepel Italiaanse kruiden.
* Leg er de helft van de gehaktballetjes op.
* Verdeel de helft van de gepelde tomatenstukken met sap erover.
* Verdeel de rest van de groenten erover. Draai weer wat zout en peper erover en de andere eetlepel van de Italiaanse kruiden.
* Leg de rest van de gehaktballetjes erop.
* Verdeel de rest van de gepelde tomaten met sap erover.
* Giet het tomatenpuree-water mengsel erover.
* Verdeel de boter er in kleine stukjes overheen.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Haal het deksel uit het water en sluit de pot af.
* Zet de Römertopf in de koude oven. Sluit de deur en zet de oven op 200 graden. Laat 60 minuten stoven.
* Kook tegen het einde van de oventijd de tagliatelle voor erbij.

Haal de Römertopf uit de oven en zet hem op een houten plank of (kurken) onderzetters (nooit op het stenen aanrecht want dan klapt hij kapot). Roer voor serveren voorzichtig even door met een houten lepel om het kookvocht door de saus te roeren.

Is dat een lekker Prakkie of niet?


01-04-2020
Prakkie: Vissticks met twee kleuren sauzen

We eten vandaag vissticks. Nou zijn die op zichzelf een beetje 'mwah' van smaak, maar je kunt ze heel lekker maken met deze twee gevulde sausjes. En zoals je in de rubriek Prakkie gewend bent: heel makkelijk te maken.

Bijna kant-en-klaar

Beide sauzen zijn warme sauzen en gemaakt met 1 pakje vetarme roomsaus van Maggi. De witgekleurde heeft een vulling van remouladesaus en augurk en de rode van ketchup, tomaat en sjalot.

Dit heb je nodig

1 pakje vetarm roomsaus van Maggi
3 volle eetlepels remouladesaus
3 zoetzure augurken
1 sjalotje
1 grote stevige (tros)tomaat
3 volle eetlepels tomatenketchup
2 theelepels citroensap
1 eetlepel olijfolie
zwarte peper en zout uit de molen

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit heb je onder meer nodig voor je twee sauzen.

Zo maak je het

* Pak twee kleine pannetjes en een koekenpan
* Snipper het sjalotje, snij de augurken in kleine blokjes en snij het vruchtvlees van de tomaat in kleine stukjes.
* Doe 250 ml koud water in één van de pannetjes en doe het sauspoeder erbij. Verwarm de saus al roerend met een garde. Als de saus warm is en gebonden, giet je de helft over in je andere pannetje.
* Verhit een eetlepel olijfolie in de koekenpan en fruit het sjalotje. Voeg de tomatenblokjes erbij en laat zachtjes mee bakken.
* Doe in het ene pannetje 3 volle eetlepels remouladesaus, de augurkenblokjes, een theelepel citroensap en verwarm langzaam roerend met een pollepel.
* Doe in het andere pannetje 3 volle eetlepels tomatenketchup, het ui-tomaatmengsel, een theelepel citroensap en verwarm ook langzaam met een andere pollepel.
* Breng beide sauzen op smaak met zout en zwarte peper uit de molen.

Lekker bij vissticks, verse wortelen en doperwten en gekookte of gebakken aardappels.


10-02-2020
Stormbestendige stamppot met spruitjes

Regen slaat tegen de ramen. Dakpannen rammelen als een loszittend gebit. Je kijkt naar buiten en storm Ciara steekt haar hand op. Jou kan niets gebeuren, want jij hebt alle spruiten in huis.

Wat eten we vandaag?

Er zijn mensen die griezelen van spruitjes. Toegegeven, als je ze als gekookte stuiters op een bord laat rollen, is het een tamelijk saai gebeuren. Waarom niet stampen? Probeer het eens op deze manier.

De combi maakt het lekker

Spruitjes kunnen niet mislukken. Het is een makkelijke groente die zich graag laat combineren. Doe er een gefruit uitje en uitgebakken spekjes door en je hebt al een prakkie klaar. Een ander voorbeeld is dit eenvoudige en hartige gerecht. Je gaat het vast vaak maken, dat weten we zeker.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een lekkere stamppot voor een stormachtige dag. @ Caty Groen

Een lekkere stamppot voor 2 tot 3 personen

500 schoongemaakte spruitjes
1 pot peppadew met roomkaas (450 gram)
ongever 450 gram geschilde kruimige aardappels in stukken
2-3 speklapjes zonder zwoerd
paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
witte peper en zout uit de molen
3 eetlepels olijfolie

Kook de aardappels in een grote pan met water en zout in plm. 18 minuten gaar.
Halveer ondertussen de schoongemaakte spruitjes en zet ze op met water. Kook ze vijf minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat even uitdampen.
Laat de pot peppadew uitlekken, maar vang het vocht op.

Bestrooi beide zijden van de speklapjes met witte peper en zout uit de molen en paprikapoeder. Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de speklapjes op zacht vuur aan beide zijden uit tot ze gaar, bruin en krokant zijn.
Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en blus af met het vocht van de peppadew. Kook op hoog vuur roerend het vocht een beetje in. Vuur uit, klaar is je jus.
Doe de jus, de spruitjes en de peppadews bij de aardappels en stamp het door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Warm nog even door als de stamppot teveel is afgekoeld. Serveer met de speklapjes.

Dit recept komt uit het Dordrechts Winterboek dat je nu kunt kopen voor maar €7,50. Je krijgt dan een leuk blik (waar je later bijvoorbeeld koekjes in kunt doen), het boek én een set ansichtkaarten met winterse Dordtse stadsgezichten van Jan Hensema.


Dordrechts Winterboek

Een heerlijk boek dat wordt geleverd in een superleuk blik met decoraties van Jan Hensema erop.

€ 7,50

09-10-2019
Omdat het vandaag Nationale Krokettendag is: Zalmburger de Luxe

Voor de zesde keer wordt op 9 oktober Nationale Krokettendag gehouden. De dag werd in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & van Ditmar na het overlijden van de beroemde restaurantrecensent Johannes van Dam in 2013. Die schreef namelijk Het Krokettenboek.

Geweldig lekker

De eveneens beroemde bakkerij Holtkamp uit Amsterdam maakt geweldig lekkere kroketten. Omdat de banketbakker zijn kroket een delicatesse vindt, noemt hij ze croquetten. Tijdens Nationale Krokettendag verkoopt de bakker maar liefst 13 verschillende smaken qroquetten.

Maar Amsterdam is Dordt niet

Hoe lekker zo'n Holtkamp croquet ook is, misschien heb je ze niet zo snel bij de hand. En daarom denken we dat we je een groot plezier zullen doen met the next best thing: de zalmburger als Dordts Prakkie. Die zijn namelijk ook gepaneerd. Daar houden dan eigenlijk ook meteen verdere vergelijkingen mee op. 

Het prakkie van deze week staat in een handomdraai op tafel. We maken dus burgers van vis. Het zijn vier flinke jongens. Ben je niet zo'n grote eter, dan kun je ze ook halveren en de rest invriezen. Is dat even makkelijk!

Visburgers

Deze visburgers zijn heerlijk om te eten tussen een broodje, maar ze smaken ook prima als onderdeel van je prakkie met groente een aardappels. Frietjes zijn natuurlijk ook altijd lekker bij een burger.
Je maakt met dit recept 4 burgers die je overigens ook prima kunt invriezen.

Dit heb je nodig:

600 gram verse zalmfilet
1 bosje dille
1 bosje bosuitjes
1 ei
halve komkommer
4 eetlepels tartaarsaus (pot)
2 eetlepels mayonaise (plus wat extra)
4 hamburgerbroodjes
1 handje ijsbergsla in reepjes
paneermeel
zonnebloemolie
peper en zout uit de molen

keukenmachine

Zo maak je de zalige zalmburgers:

Begin met het schillen van de halve komkommer. Rasp de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Strooi wat zout over de komkommer en laat het alvast uitlekken.
Snij de zalmfilet in stukken, hak de dille grof, snij de bosui in stukken.

Doe de zalmfilet, de bosui, de helft van de gehakte dille en het ei in de keukenmachine. Maal royaal zout en peper erover en maal alles tot het smeuïg is en de structuur heeft van gehakt.

Strooi een dun laagje paneermeel op een groot bord.
Vorm 4 burgers en leg iedere burger op het bord.
Strooi ook over de bovenkant van de burger een klein beetje paneermeel.
Zet het bord in de koelkast.

De komkommersaus

Druk nu de komkommer goed uit in de zeef en doe de rasp over in een kom. Doe er de tartaarsaus bij, de mayonaise, de andere helft van de gehakte dille en een draai uit de pepermolen. Meng alles met een lepel goed door elkaar tot een saus. Zet even weg.

Snij de hamburgerbroodjes door en gril de helften met de snijkant naar boven tot het broodkruim lichtbruin ziet. Pas op, want dit kan snel verbranden!

Bak de zalmburgers in een scheutje zonnebloemolie gaar, zo'n vijf minuten aan iedere kant op middelhoog vuur.

Besmeer de geroosterde broodjeshelften met mayonaise en leg op de onderste helft wat reepjes ijsbergsla. Leg er de zalmburger op, schep er de komkommersaus op en dek af met het kapje.


27-09-2019
Speklappies met sambalpuree

Het prakkie van vandaag is even Hollands als Oosters: we eten speklappies met sambalpuree. En die 'speklappies' zijn natuurlijk Dordts voor 'speklapjes'. En die puree is werkelijk overheerlijk, die maak je vast veel vaker!

Dit heb je nodig voor je prakkie

Voor 2-3 personen

4 speklappen
1 ui
1 teentje knoflook
4 bolletje gember
1 pakje tomato frito (b.v. Heinz 350 gram)
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
100 gram kokosrasp
3 dunne stengels bosuitjes
200 ml heet water
peper en zout

Een paar van de ingrediënten voor de bereiding van de speklapjes.

* Snipper de ui. Snij de bolletjes gember in heel kleine stukjes. Snij de bosuitjes in hele dunne ringetjes. Hak het teentje knoflook fijn.
* Bestrooi en speklapjes aan weerszijden met peper en zout.
* Verhit de wokolie en bak de speklappen aan beide zijden op hoog vuur, iedere kant een minuut of twee.
* Haal de speklappen uit de pan, temper het vuur en doe de ui, knoflook en de gember in het bakvet.
* bak zachtjes en al roerend een minuut of twee tot de ui glazig is.
* Doe nu de tomato frito, ketjap, kokosrasp en 200 ml heet water erbij en roer goed door.
* Doe de speklappen erbij en stoof 20 minuten op heel lage stand.

Voor de sambalpuree

750 gram kruimige aardappelen (kant en klaar geschild)
2 grote of 3 kleine rode paprika's
2-4 eetlepels sambal badjak (die is niet zo scherp)
2 eetlepels wokolie
ongeveer 100 ml kookroom (light)
zout
zwarte peper uit de molen

Een paar van de ingrediënten voor de sambalpuree.

* Verwijder zaadlijsten van de paprika's en snij het vruchtvlees in kleine stukjes.
* Kook de aardappels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking
* Verhit de wokolie en bak de paprikastukjes ongeveer 5 minuten.
* Voeg 2-4 eetlepels sambal naar smaak toe en roer door.
* Pureer de paprika en sambal tot een gladde saus.
* Stamp de aardappels fijn met de kookroom en breng op smaak met zwarte peper uit de molen.
* Roer de sambalsaus door de puree.
* Klaar!

Strooi voor het serveren wat ringetjes bosui over de speklapjes en de puree. Lekker met komkommer.


25-07-2019
Vakantie visburger is ons prakkie van vandaag

Omdat we het zo lekker vinden, vertellen we je vandaag nog een keer hoe supersimpel je deze visburgers kunt maken.

Vier flinke jongens

We maken vandaag weer eens burgers van vis. Het zijn vier flinke jongens. Ben je niet zo'n grote eter, dan kun je de burgers ook halveren en de rest invriezen. Is dat even makkelijk!

Visburgers

Deze visburgers zijn heerlijk om te eten tussen een broodje, maar ze smaken ook prima als onderdeel van je prakkie met groente een aardappels. Frietjes zijn natuurlijk ook altijd lekker bij een burger.

Je maakt met dit recept 4 burgers die je overigens ook prima kunt invriezen.

Dit heb je nodig:

600 gram verse zalmfilet
1 bosje dille
1 bosje bosuitjes
1 ei
halve komkommer
4 eetlepels tartaarsaus (pot)
2 eetlepels mayonaise (plus wat extra)
4 hamburgerbroodjes
1 handje ijsbergsla in reepjes
paneermeel
zonnebloemolie
peper en zout uit de molen

keukenmachine

Zo maak je de zalige zalmburgers:

Begin met het schillen van de halve komkommer. Rasp de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Strooi wat zout over de komkommer en laat het alvast uitlekken.
Snij de zalmfilet in stukken, hak de dille grof, snij de bosui in stukken.

Doe de zalmfilet, de bosui, de helft van de gehakte dille en het ei in de keukenmachine. Maal royaal zout en peper erover en maal alles tot het smeuïg is en de structuur heeft van gehakt.

Strooi een dun laagje paneermeel op een groot bord.
Vorm 4 burgers en leg iedere burger op het bord.
Strooi ook over de bovenkant van de burger een klein beetje paneermeel.
Zet het bord in de koelkast.

De komkommersaus

Druk nu de komkommer goed uit in de zeef en doe de rasp over in een kom. Doe er de tartaarsaus bij, de mayonaise, de andere helft van de gehakte dille en een draai uit de pepermolen. Meng alles met een lepel goed door elkaar tot een saus. Zet even weg.

Snij de hamburgerbroodjes door en gril de helften met de snijkant naar boven tot het broodkruim lichtbruin ziet. Pas op, want dit kan snel verbranden!

Bak de zalmburgers in een scheutje zonnebloemolie gaar, zo'n vijf minuten aan iedere kant op middelhoog vuur.

Besmeer de geroosterde broodjeshelften met mayonaise en leg op de onderste helft wat reepjes ijsbergsla. Leg er de zalmburger op, schep er de komkommersaus op en dek af met het kapje.

 


18-07-2019
Prakkie op vakantie: Camping Kedgeree

Ken je kedgeree? Wij van Hallo Dordrecht zijn er dol op en we hebben hier een makkelijke variant voor je.

Hier is het geen ontbijt

Kedgeree is een Indiaas gerecht met rijst en peulvruchten. Daar in India is het een ontbijtgerecht. Britse kolonisten namen het recept mee naar huis en veranderden het tot een Victoriaans ontbijt met vis. Die vis in het gerecht is meestal gerookte makreel. We hebben hier een heel eenvoudige, maar smakelijke variant die je ook makkelijk kunt maken met beperkte keukenspulletjes.

Camping kedgeree voor 2-3 personen

plm. 275 gram gerookte makreelfilet peper
1 sjalot
1 citroen
200 gram gele rijst
4 bolletjes stemgember
3 eetlepels gembersiroop uit de pot
2-3 eieren
3 eetlepels (wok)olie
(gedroogde) peterselie of koriander

* Snij de sjalot fijn.
* Snij de gemberbolletjes in kleine stukjes
* Haal de huid van de makreelfilet en snij de vis in niet te kleine stukjes.
* Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Kook de eieren hard.
* Verwarm de (wok)olie in een (hapjes)pan en fruit de sjalot zachtjes aan.
* Doe de gemberstukjes erbij en verwarm een minuutje mee.
* Doe de makreelstukjes erbij en warm twee minuten mee.
* Doe de gembersiroop erbij en roer door.
* Knijp het sap van een halve citroen erboven uit en roer door.
* Doe de rijst erbij en roer weer door.
* Pel de eieren en snij in ze in vieren.
* Snij de andere helft van de citroen in partjes.
* Doe de kedgeree in kommetjes, leg de eipartjes erop en bestrooi met peterselie of koriander.
* Dien op met de citroenpartjes.


03-07-2019
Het Prakkie van vandaag? Zomerstamppot op rolletjes!

Bij stamppot denk je misschien al snel: rookworst, winterkou en ijspegels aan de dakgoot. Maar er zijn ook genoeg voorbeelden van stamppot die lekker licht en fris zijn. Zoals deze zomerstamppot op rolletjes.

Lekker licht en smakelijk

Het geheim van deze zomerse stamppot is dat we geen vet vlees gebruiken en ook geen grote hoeveelheden boter gebruiken. Met rauwkost, sla en crème fraîche maak je alles lekker licht en smakelijk. De ananas maakt het geheel wat tropisch en combineert perfect met de kerriesmaak in het rolletje.

Dit heb je nodig voor 2-3 personen

200 gram vierkante of rechthoekige plakjes schouderham (vleeswaar)
5 kruimige aardappels
1 zakje gemengde jonge bladsla
1 zakje rauwkost met niet te grove stukken groente (150 gram)
4 schijven ananas
1 kuipje crème fraîche (200 gram)
1 eetlepel kerriepoeder
1 eetlepel bruine suiker
1 eetlepel honing
zwarte peper en zout uit de molen
olijfolie

Zo gepieperd

* Schil de aardappels, snij ze in stukken en kook ze in zo'n 20 minuten gaar met wat zout.
* Warm de oven voor op 180 graden.
* Vet een ovenschaal in met olijfolie.
* Laat vier schijven ananas uitlekken en dep ze nog wat droog met een stukje keukenpapier.
* Meng een eetlepel bruine suiker met een eetlepel honing en smeer er de ananasschijven mee in.
* Spreid de hamplakjes uit op je werkblad.
* Verdeel over het midden wat van de bladsla.
* Als de aardappels gaar zijn, giet ze dan af. Draai er wat zout en wat meer zwarte peper over en doe er de eetlepel kerriepoeder bij, het potje crème fraîche en het zakje rauwkost.

Stamp alles door elkaar en roer verder met een houten lepel tot de aardappels smeuïg zijn en de rauwkost goed verdeeld is. Proef of ze stamppot een hartige kerriesmaak heeft. Doe er anders nog wat kerrie, zout of peper bij.
* Maak met twee lepels hoopjes (quenelles) stamppot en leg die op de slablaadjes.


* Pak een hamplakje aan twee kanten op en druk de einden een beetje naar elkaar toe als een rolletje en leg het met de open kant naar beneden in de ovenschaal.
* Leg zo alle rolletjes strak tegen elkaar in de schaal.
* Snij de ananasschijven doormidden en leg ze dakpansgewijs op de rolletjes.


* Zet de schaal 20 minuten in de oven.
* Ze ondertussen de grill aan.
* Haal de schaal na 20 minuten uit de oven en schuif de schaal onder de grill om de ananas nog wat te laten bakken. Kijk uit dat de ham niet zwartgeblakerd onder grill vandaan komt. Dek de ham desnoods af met een stukje aluminiumfolie.

En klaar is je Prakkie op rolletjes!

 


26-06-2019
Snelle spaghetti is het Prakkie van vandaag

Omdat het te warm is, je geen tijd hebt, geen zin hebt om te koken of om een andere reden niet lang in de keuken wil staan, hebben we hier het ideale recept.

Niet eens zo heel ongezond

Dit gerecht heb je in een handomdraai gemaakt en door de spinazie en de zalm eet je ook nog eens niet zo heel ongezond.

Dit heb je nodig voor twee personen

2 moten zalmfilet met huid
150-200 gram spaghetti
1 zak gewassen spinazie (300 gram)
1 bakje Boursin Cuisine met knoflook en fijne kruiden
2 eetlepels olijfolie
vloeibare boter
peper en zout uit de molen

* Schakel de grill in.
* Kook de spaghetti gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Smeer de moten zalmfilet aan alle zijden in met vloeibare boter en bestrooi licht met peper en zout. Zet de mootjes op een bakplaat met de huid naar beneden. Grill de zalm totdat je ziet dat de bovenste helft van het visvlees een lichtere kleur heeft. Draai dan de mootjes om met de huid naar boven en grill dan de bovenzijde totdat de vis gaar is en het velletje krokant. Dit duurt bij elkaar een minuut of zes.
* Verhit ondertussen de olijfolie in een hapjespan en doe al roerend steeds een handje spinazie in de pan om te laten slinken. Als de spinazie geslonken is, draai er dan een beetje peper en zout over en doe ongeveer de helft van het kuipje Boursin Cuisine erbij. Warm door.
* Verdeel de spaghetti over de borden, schep er de spinazie in de roomsaus overheen en leg er het mootje zalmfilet op.

That's all folks!

 


19-06-2019
Gevulde bloemkool is het Prakkie van vandaag

Bloemkool is een dankbare groente. Je kunt er veel mee doen, want de tijd dat we alleen maar de roosjes aten met een 'pappie' en nootmuskaat erover ligt ver achter ons, hoewel dat ook lekker bijft, hoor. Maar vandaag laten we de bloemkool heel. Huh? Ja, ja. Let op.

Geen omkijken naar

Het fijne van groente in de oven garen is dat je er geen omkijken naar hebt. Tenminste, als het eenmaal in de oven staat. Vandaag eten we een met gehakt gevulde bloemkool. Gebruik bij voorkeur half om half gehakt, want dat is wat malser en anders wordt het zo'n droge hap.

Dit heb je nodig

1 bloemkool
350 gram gehakt half om half
ongeveer 100 gram ontbijtspek
1 ei
2 eetlepels paneermeel
zout en witte peper uit de molen
kerriepoeder
nootmuskaat
wokolie
vloeibare margarine

grote kookpan
lage ovenvaste schaal
velletje bakpapier

* Verwarm de oven voor op 180 graden.
* Breng een grote pan water met wat zout aan de kook. De bloemkool moet er in zijn geheel in onder water kunnen.
* Doe het velletje bakpapier op de bodem van de oven
* Snij het groene blad van de bloemkool en snij de stronk iets verder terug dan de roosjes, zodat de bloemkool plat kan staan.
* Snij met een Pommes Parisienne boor of appelboor een holletje uit onderkant van de stronk bloemkool.

 

* Laat de bloemkool in het kokende water zakken en kook de bloemkool met de onderkant naar beneden 5 minuten.

* Kruid het gehakt met zout, peper en royaal kerriepoeder. Doe het ei erbij en het paneermeel en kneed goed door.
* Laat de bloemkool in een vergiet glijden en spoel meteen met koud water goed af.

* Laat de bloemkool met de stronk naar beneden goed uitlekken.
* Druk met je vingers het gehakt voorzichtig aan de onderkant tussen de roosjes en gaatje(s) die je hebt gemaakt. Maak van de onderkant dus een vlakke bodem van gehakt.
* Hou de bloemkool boven de ovenschaal en smeer met je handen de gehakt-onderkant van de bloemkool met wokolie.
* Draai de bloemkool om en smeer ook de roosjeskant in met wokolie en daarna met vloeibare margarine.

* Bestrooi met nootmuskaat, draai er nog een beetje zout over en schuif de bloemkool in de oven voor 15 minuten.
* Haal de schaal na 15 minuten uit de oven en bedek de bloemkool met plakjes ontbijtspek.
* Zet nog een minuut of 10 terug in de oven en doe ondertussen de grill aan.
* Schuif als het element heet is de bloemkool onder de grill totdat het spek bovenop crispy is.

Aan tafel! Snij dikke punten uit de bloemkool. Lekker met koude of warme kerriesaus. Je kunt het eten als 'prakkie' met gekookte aardappels en zoet-zure komkommer, maar je steelt ook de show door het te presenteren tijdens een etentje of als tapas.


12-06-2019
Vandaag in Prakkie: lauwwarme Aziatische salade met gebakken komkommer

Bij Hallo Dordrecht zijn we gek op maaltijdsalades. Die eten zomer en winter. En ook nu, dus. In de lente.

Klaar in een twist

Vandaag hebben we een eenvoudig maar lekker recept voor een maaltijdsalade met een Aziatische twist. Extra fijn is dat het ook klaar is in een twist.

Voor 2 tot 4 personen heb je dit nodig:

plm. 300 gram kipblokjes
2-3 plakjes ontbijtspek per persoon
½-1 komkommer
1 dikke plak uit een krop ijsbergsla
1 blok wok noodles
4-6 eetlepels kant-en-klaar pindasaus
3 eetlepels sojasaus
2 eetlepels ketjap manis
wokolie
kerriepoeder
zout en zwarte peper uit de molen

1 mengkom
2 koekenpannen

Daar gaan we

* Strooi peper, zout en kerriepoeder over de kipblokjes en wrijf de kruiden er met je hand goed in. Was daarna je handen (want rauwe kip, weet je wel)
* Verwarm twee eetlepels wokolie in een koekenpan en bak de reepjes ontbijtspek aan beide zijden aan.
* Haal uit de pan en hou even apart.
* Doe nog een lepel wokolie in de pan en als dat heet is, bak je de kipblokjes erin aan. Laat op middelhoog vuur gaar rustig bakken, af en toe omscheppen.

* Kook het blokje noodles volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Breek het blok tussen je handen wat kleiner zodat je niet van die hele lange slierten krijgt. Giet af en spoel koud en laat uitlekken.

* Schil de komkommer en halveer die. Snij een erg lange komkommer nog een keer door. Snij de stukken in kwarten en snij de zaadlijsten eruit zodat je een beetje een platte kant krijgt.
* Dep de komkommerstukken droog met keukenpapier.
* Besprenkel ze met wat wokolie en wrijf dat uit.
* Doe een eetlepel wokolie in een koekenpan en bak de komkommerstukken om en om totdat ze gaan bruinen. Laat het niet te zwart bakken, want dat is niet lekker. Zo net wat verkleuring aan de komkommerstukken is prima. Blus af met de sojasaus en draai het gas uit onder de koekenpan. Laat ze zo staan.

* Haal de kipblokjes uit de pan en roer de pindasaus door het achtergebleven vet. Roer de aanbaksels los en verwarm. Verdun met wat water (of melk) tot alles gemengd is en draai het gas uit.

* Snij een dikke plak af van een krop ijsbergsla en snij die in stukjes.
* Meng de ijsbergsla met de noodles en de kipstukjes.
* Geef een draai zwarte peper erover en roer de sojasaus uit je komkommer-pan erdoor.

Schep wat van het noodle-sla-kipstukjesmengsel op een bord.
Leg er een paar gebakken komkommerstukken en spekrepen op en schep er wat van de pindasaus over.
Wij zeggen: tài měiwèile! (Chinees voor: complimenten aan de kok)
Nou nou, niet overdrijven.


29-05-2019
Nu op zijn lekkerst en daarom in Prakkie nog een keer asperges eten

Het aspergeseizoen stopt traditiegetrouw op 24 juni, als het Sint Jan is. Daarna zijn ze heus ook nog wel te koop, maar ze zijn nu in ieder geval op zijn lekkerst.

Geen straf

Vandaag eten we in Prakkie, de lekkerste lekkerste rubriek van de wereld, nog maar eens asperges. Dat is trouwens helemaal geen straf, vooral niet met dit supermakkelijke recept. Heb je geen tijd of geen zin om asperges te schillen, koop ze dan geschild en al. Omdat we je bij Prakkie altijd willen trakteren op simpel te maken gerechten, hebben wij ze geschild gekocht.

Dit heb je nodig

ongeveer 400 gram (niet te dikke) witte asperges geschild
100 gram diepvries tuinerwten
150 gram (been)ham, dikke plak
20 gram roomboter
100 gram gewassen korstkaas zoals Chaume, Port Salut of Raclette (of anders gewoon geraspte kaas) in blokjes
1 zakje saus voor asperges (Knorr vinden wij de lekkerste)
½ eetlepel gedroogde bieslook
½ eetlepels gedroogde peterselie
zout en zwarte peper uit de molen

maatbeker

Zo maak je het

* Breng 500 ml water met wat zout aan de kook.
* Snijd de kopjes van de asperges en hou ze apart. Snijd de rest van de asperges in stukjes van ongeveer 3 cm.
* Doe de asperges zonder de kopjes in het kokende water en kook 5 minuten met het deksel op de pan.
* Doe na 5 minuten de kopjes en de tuinerwtjes erbij en kook nog eens 5 tot 8 minuten zachtjes met het deksel op de pan tot de dikste aspergestukjes bijna gaar zijn.
* Snijd ondertussen de ham en de kaas in blokjes
* Als de aspergestukjes zo goed als gaar zijn giet je 250 ml kookvocht af in de maatbeker.
* Laat alles verder even in de pan met het vuur uit.
* Doe het kookvocht uit de maatbeker in een andere pan, doe het zakje aspergesauspoeder erin en verwarm de saus goed roerend met een garde.
* Doe de kaasblokjes erin en verwarm door, roerend met de garde tot de saus glad is.
* Doe nu de hamblokjes erbij en roer verder met een houten lepel.
* Giet de aspergestukjes en erwtjes af in een zeef en doe ze bij de saus, samen met de roomboter, de bieslook en de peterselie.
* Warm alles goed door en breng op smaak met een beetje zout en wat royaler zwarte peper uit de molen.
Lekker met rijst.

Tip 1

Heb je ragout over? Verwarm het in de magnetron of in een pannetje en vul er een pasteibakje mee (of bladerdeegbakje)

Tip 2

Toch liever een ander aspergegerecht? Je kunt ze ook maken met penne, slagroom en crème fraîche. Hoe dat gaat, lees je hier.


22-05-2019
Doordeweeks 'daftig': biefstuk met saus van zongedroogde tomaten, snijboontjes en flammkuchen

De doordeweekse prakkies uit onze rubriek zijn snel en simpel te maken. Vandaag hebben we echter een prakkie dat het ook goed doet als hoofdgerecht van een diner.

Schrik niet van de lijst

Nu moet je niet schrikken van de lijst ingrediënten bij dit recept. Het lijkt veel, maar je hebt het in een handomdraai gemaakt en bovendien hou je nog over, waar je weer andere leuke dingen mee kunt doen, maar dat vertellen we onderaan dit artikel.

Voor 2 personen

2 dikke ossenhaasjes (op kamertemperatuur!)
3-4 eetlepels vloeibare boter
ongeveer 300 gram gesneden snijbonen
nootmuskaat

Voor de saus

2 sjalotten
1 teentje knoflook
1 potje zongedroogde tomaten (280 g)
1 blikje tomatenpuree (70 g)
100 ml kookroom
1 theelepel kristalsuiker
peper en zout uit de molen

staafmixer

Voor de flammkuchen

1 rol deeg voor flammkuchen (Tante Fany)
4 middelgrote aardappels, iets stevig ras
1 kleine ui of grote sjalot
150 gram spekreepjes
250 gram dikke yoghurt naturel (bijv. volle yoghurt of Skyr)
1 eetlepel gedroogde tijm
zwarte peper uit de molen

Daar gaan we

* Verwarm de oven voor op 200 °C.
* Rol het deeg met het meegerolde bakpapier uit op het bakblik.
* Schil de aardappels, was ze en snijd ze in dunne plakken.
* Snijd ook de ui in dunne plakken en halve ringen.
* Bestrijk het deeg met de yoghurt.
* Bestrooi met de gedroogde tijm
* Leg er vervolgens de aardappelplakjes, ui en spekreepjes op en bestrooi met zwarte peper uit de molen.
* Laat het onderin de oven 15 tot 20 minuten bakken tot de randen knapperig zijn. Prik met een mesje of een vork in een aardappelschijfje om te controleren of het gaar is.
Snij in stukken en serveer direct.


Terwijl de kuchen in de oven staat te flammen

Laat een pan met zo ongeveer een halve liter water met zout aan de kook komen. Doe de gesneden snijboontjes erin en draai het vuur uit. Ze worden nu vanzelf gaar in de tijd dat je flammkuchen in de oven staat.

Oké, de saus nu

* Laat de zongedroogde tomaten uitlekken, vang de olie op en houd apart.
* Snijd de tomaten in reepjes en de sjalotten in dunne ringen.
* Verhit 5 eetlepels van de olie van de zongedroogde tomaten in een pan en fruit de sjalot en knoflook 2 minuten in de olie.
* Voeg de reepjes zongedroogde tomaat toe en laat het doorwarmen en zacht worden.
* Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee.
* Voeg 100 ml kookroom en 1 theelepel kristalsuiker toe en laat doorwarmen.
* Pureer alles tot een saus.
* Verwarm weer zachtjes en voeg ongeveer 150 ml water toe tot je een dikke, ragout-achtige saus hebt.Breng op smaak met peper en zout.

Bestrooi de ossenhaasjes met enkel peper en zout. Laat boter in de koekenpan snoeiheet worden en bak de biefstukjes om en om op zo hoog mogelijk vuur. Voor rare: 3-4 minuten, medium 6-7 minuten en done 8-10 minuten. Laat de biefstukjes even rusten onder aluminiumfolie.

Giet de snijbonen af, roer een klontje (room)boter erdoor en schep op de (verwarmde) borden. Bestrooi met wat nootmuskaat.
Leg er een biefstukje bij. Blus de jus niet af, maar schep over het vlees.
Schep wat van de tomatensaus ernaast en dien op met een stuk flammkuchen.

Dat is nog eens een prakkie voor een doordeweekse dag, hé?

O ja, nog even dit

Als je dit gerecht alleen of met z'n tweeën eet, dan heb je hoogstwaarschijnlijk saus over en ook flammkuchen.
Die saus is een prima basis om (tomaten)soep van de maken of een smakelijke pastasaus.
En de flammkuchen kun je invriezen tot een volgende keer. Je kunt het dan oppiepen in de oven (eventueel met geraspte kaas bestrooien) en terwijl je het verwarmt, kun je ondertussen een eitje bakken. Als de flammkuchen uit de oven komt, serveer dan een stuk met daarop het gebakken ei. Nou, nou, het moet niet gekker worden!


08-05-2019
Hallo prakkie: Sticky speklapjes met broccoli en mie

Laten we het even hebben over spek. Wij lusten er wel pap van. Nou ja, niet letterlijk natuurlijk, maar spek in een gerecht zorgt altijd voor enorm veel smaak. Deze maaltijd is heel makkelijk te maken en over de smaak willen we best twisten.

Broccoli is gezond (en spek is lekker)

Vandaag hebben we in de Hallo Dordrecht-rubriek Prakkie iets lekkers voor als je van broccoli houdt. En vooral als je dol bent op speklapjes.

Dit heb je nodig voor 2 personen

2-3 speklapjes
1 rode peper
1 zak diepvries broccoliroosjes
5-6 mienestjes
4 eetlepels wokolie
3 eetlepels ketjap manis
1 eetlepel honing
peper en zout
2 theelepels paprikapoeder
2 theelepels kerriepoeder

Zo doe je het

* Breng twee pannen met ruim water en zout aan de kook.
* Verwijder de zaadjes uit het pepertje en snij het pepertje in hele dunne ringetjes.
* Snij de speklapjes in dikke repen en eventueel nog een keer doormidden. Strooi zout, peper, paprikapoeder en kerriepoeder over het vlees en wrijf de kruiden met je handen goed door de spekstukjes.
* Doe 4 eetlepels wokolie in een kom, doe er de spekstukjes en peperringetjes in en schep alles goed door elkaar.

* Zet een droge wokpan of hapjespan op hoog vuur en laat die heet worden.
* Knijp ondertussen een keer flink in ieder mienestje tot het gebroken is en je niet meer van die hele lange slierten hebt. Kook de mie volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
* Doe de broccoli in de andere pan en draai het vuur eronder uit zodra de broccoli aan de kook is gekomen.


* Doe het spek met alle olie in de pan en bak het spek op hoog vuur uit tot het knapperig gebakken is.


* Doe de ketjap erbij en roerbak een minuutje.
* Doe de honing erbij en roerbak nog een minuutje.

* Giet de mie af en roer ze door de sticky spekstukjes.
* Doe in kommetjes, serveer met de broccoli en klaar is je prakkie.


30-04-2019
Buenos días! Dit is vandaag ons prakkie!

Er zijn mensen die na het eten van vis zich afvragen: Wanneer gaan we eten? Toch kun je met vis een heerlijke maaltijd maken en als je hem (die vis, dus) in de oven schuift, heb je er ook nog eens bijna geen omkijken naar.

Delicioso!

Vandaag maken we een gerechtje voor iedereen die vis eten eigenlijk een beetje een flauwe bedoening vindt. Door de Spaanse twist wordt dit makkelijke prakkie net even iets pittiger.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

500 g kabeljauwhaas
100 gram plakjes chorizo
3 tomaten
1 el (verse) rozemarijn
2 volle eetlepels zwarte olijven
1 volle eetlepel amandelschaafsel
peper en zout uit de molen

En verder een ovenvaste schaal

Verwarm de oven voor op 175 °C.
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het goudbruin is. Laat afkoelen op een bordje en leg even weg.
Snij de tomaten in plakken en verwijder de harde kroontjes.
Bestrooi de vis aan beide zijden met peper en zout uit de oven.
Doe 3 eetlepels koud water in de ovenschaal. Leg de plakken tomaat in de ovenschaal. Leg de vis op de tomaat. Strooi de rozemarijn over de vis en leg de olijven er rondom heen. Bedek de vis met de plakjes chorizo en laat de plakjes wat overlappen.
Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en laat de vis in ca. 15 min. gaar worden. Haal de schaal uit de oven en bestrooi met het amandelschaafsel.
Lekker met een stamppotje van grofgestampte aardappels met spinazie.


24-04-2019
Penne met verse als-de-bliksem asperges

Het is aspergetijd, maar als je ze snel op tafel wilt zetten heb je geen zin om je scheel te schillen aan die asperges. Daar hebben we het volgende op gevonden.

Dit snelle gerecht is in een kwartiertje klaar. Het is zelfs zo lekker dat je gegarandeerd een pluim krijgt als je het tijdens een etentje als hoofgerecht serveert. Wedden?

Dit is wat je nodig hebt voor 2 grote of 3 kleinere eters

ongeveer 6 dikke of 8 dunne asperges, kant en klaar geschild
ongeveer 100 gram geroosterde achterham
ongeveer 75 gram Parmezaanse kaas aan een stuk of kant en klare flakes
ongeveer 160 gram penne
20 g ongezouten roomboter
bekertje 125 ml verse slagroom
bekertje 125 ml crème fraîche
zout uit de molen en zwarte peper uit de molen
eventueel (gedroogde) peterselie

En verder

een grote kookpan
een grote hapjespan
een flink vergiet
schuimspaan

Daar gaan we

Laat 2 liter water met zout aan de kook komen in een grote pan. Snij ondertussen de geroosterde hamplakjes in repen en de repen in stukjes.
Als je Parmezaanse kaas aan een stukje hebt, schaaf er dan met de kaasschaaf flinters van op een bord en zet even weg.
Snij de kopjes van de asperges en hou die apart. Snij iedere asperge in vier stukken.

Als het water kookt, doe je de aspergestukken erin en kook ze 5 minuten (een minuutje minder als je dunne asperges hebt) in de pan zonder deksel.
Doe na 5 minuten de kopjes erbij en kook die nog een minuut of 3 mee. Je aspergestukken moeten stevig zijn, maar niet keihard. En ook niet veel te zacht, want ze garen nog na.


Schep met een schuimspaan je stevige aspergestukken in een vergiet. Doe nu de penne in het kokende aspergewater en kook gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Laat ondertussen de boter smelten in de hapjespan. Bak de hamstukjes twee minuutjes op hoog vuur. Doe de inhoud van het kuipje crème fraiche erbij en de verse slagroom en roer het tot een gladde saus. Zet het vuur laag.

Geef een draai met de zoutmolen en een paar draaien met de zwarte pepermolen en roer de uitgelekte aspergestukken erdoor. Warm voorzichtig verder.

Giet de penne af, laat even uitlekken en roer direct door de warme saus. Schep het gerecht op een bord, garneer eventueel met peterselie en verdeel de geschaafde kaas over de borden. Serveer direct.

 


17-04-2019
Prakkie Dordt vs Hongarije: hurrrá, wij winnen met deze snelle soep

In Hongarije duurt het maken van een pan goulash een aantal uren. In Dordrecht maken we vandaag een snelle variant op goulash. Deze (soort van) goulashsoep staat idioot snel op tafel.

Snelle goulashsoep

Voor deze soep vervangen we een aantal ingrediënten uit de traditionele versie. Zo gebruiken we geen suddervlees, maar verse rundersoepballetjes en voegen gemalen komijn toe in plaats van karwijzaad.

Dit heb je nodig

2 grote uien of 3-4 sjalotten
1 zak (450 gram) kant en klaar geschilde aardappelen vastkokend
ongeveer 500 gram winterpeen
2 rode paprika's
1 blik tomatenblokjes 400 gram
4 eetlepels zonnebloem- of olijfolie
4 theelepels paprikapoeder
2 theelepels komijnpoeder
peper en zout uit de molen
1 bouillonblok van Maggi (Rundvlees extra krachtig)
250-300 gram verse rundersoepballetjes kant en klaar
1 eetlepel allesbinder

Zo gaan we het doen

Eerst maar even de boel kleinsnijden: pel de uien snij in blokjes. Snij het vruchtvlees van de paprika's in blokjes. Snij het uiteinde van de winterpeen, schil de peen met een dunschiller en snijd in plakjes. Snij de aardappelen in blokjes.

Pak een grote soeppan en verhit daarin de olie. Fruit de uien tot ze zacht en glanzend zijn. Voeg de stukjes paprika en wortel toe en bak roerend op hoog vuur 2 minuten.
Voeg de paprikapoeder en komijnpoeder toe en geef een flinke draai uit de zoutmolen en de pepermolen. Roer door en bak 1 minuut op hoog vuur.
Voeg nu de aardappelblokjes toe en roer weer door. Draai het vuur laag en doe het deksel op de pan voor 2 minuten.

Tap ondertussen een liter heet water en doe die in de soeppan. Doe ook de tomatenblokjes en het bouillonblok bij de soep. Breng nu alles aan de kook onder af en toe roeren. Als de soep kookt, draai je het vuur helemaal laag.

Doe de soepballetjes bij de soep, roer voorzichtig door en doe dan het deksel op de pan. Laat de soep op de kleinste pit een klein kwartiertje garen tot de stukjes winterwortel en aardappel gaar zijn. Roer tenslotte een eetlepel allesbinder door de soep.
Proef en breng goed op smaak met peper en zout.
Lekker met knapperig afgebakken brood.


03-04-2019
Na dit Dordtse prakkie zeg je nooit meer: dat lust ik niet

Het Dordrechts Winterboek is een superleuk boek boordevol verhalen voor en door Dordtenaren. Er staan ook tekeningen in van Jan Hensema, leuke woonideetjes en recepten. In het boek wordt ieder recept voorafgegaan door een korte dialoog in Dordts dialect. Je krijgt onderstaand recept voor spruitjesstamppot met peppadew cadeau van Hallo Dordrecht. Alsjeblieft.

Sprûihtjiesstamppot mè pèppadjoew

'Pèppadjoew? Ut mot toch nie gekker worre.'
'Ut zijn peperties gevuld mè kâhs of vis.'
'Vis door me sprûhte? Ik ga bij me moeder ete.'
'Nee, desuh pèppadjoeuw is met roomkâhs. Probeer toch is wat. Nâhr je moeder kè je altèhd nog.'

Spruitjes is een makkelijke groente die zich graag laat combineren. Doe er een gefruit uitje en uitgebakken spekjes door en je hebt al een prakkie klaar. Een ander voorbeeld is dit eenvoudige en hartige gerecht. Je gaat het vast vaak maken, dat weten we zeker.

Een stamppotje voor 2 tot 3 personen

500 schoongemaakte spruitjes
1 pot peppadew met roomkaas (450 gram)
ongever 450 gram geschilde kruimige aardappels in stukken
2-3 speklapjes zonder zwoerd
paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
witte peper en zout uit de molen
3 eetlepels olijfolie

Kook de aardappels in een grote pan met water en zout in plm. 18 minuten gaar.
Halveer ondertussen de schoongemaakte spruitjes en zet ze op met water. Kook ze vijf minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat even uitdampen.
Laat de pot peppadew uitlekken, maar vang het vocht op.

Bestrooi beide zijden van de speklapjes met witte peper en zout uit de molen en paprikapoeder. Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de speklapjes op zacht vuur aan beide zijden uit tot ze gaar, bruin en krokant zijn.
Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en blus af met het vocht van de peppadew. Kook op hoog vuur roerend het vocht een beetje in. Vuur uit, klaar is je jus.
Doe de jus, de spruitjes en de peppadews bij de aardappels en stamp het door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Warm nog even door als de stamppot teveel is afgekoeld. Serveer met de speklapjes.

Zin in meer recepten, mooie Dordtse verhalen en prachtige illustraties van Dordrecht? Het Dordrechts Winterboek staat voor je klaar in de webshop. Extra leuk: het boek zit in een prachtig blik. Boek eruit en je hebt een origineel koekblik. Hoe leuk is dat! Klik hier om er meer over te lezen. Extra leuk: het is in de aanbieding.


Naar de shop
De leukste dingen uit Dordrecht koop je hier
Realisatie Acadia | Design Twin Creations