Karbonade met Mustard & Smokesaus van BBQing

Voor iedereen die snakt naar 'met je bord naar buiten', heeft onze rubriek Prakkie een smakelijke oplossing. Karbonades met een heerlijke grillsmaak alsof ze op een zomerse dag zó van de barbecue af komen.

Lekker van de barbecue of gewoon uit de oven

Heb je een barbecue? Steek hem dan aan om deze karbonades van een heerlijke grill- en rooksmaak te voorzien. Toch binnen in de keuken maken? Geen probleem, want die grillsmaak hou je met dit recept sowieso. We gebruiken namelijk Mustard & Smokesaus van het merk Not Just BBQ.

Die haal je bij BBQing

BBQing in de Voltastraat in Dordrecht heeft een heel assortiment sauzen, rubs en marinades, ook van het merk Not Just BBQ. Ga gerust eens kijken bij de grootste barbecuezaak van Zuid-Holland Zuid. Want behalve allerlei smaakmakers, kun je er ook terecht voor bijvoorbeeld kookboeken, accessoires en noem maar op. En barbecues, natuurlijk. Even terug naar de karbonades.

Karbonade met Mustard & Smokesaus van BBQing

Dit heb je nodig voor 2 grote of 3 kleinere eters

2 grote en dikke schouderkarbonades (liefst dik gesneden door de slager)
100 gram gerookte spekblokjes of -reepjes
1 kleine ui
1 grote appel
2 eetlepels roomboter
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel paneermeel
ongeveer 1/3 flesje Mustard & Smokesaus
zout en witte peper uit de molen

koekenpan met anti-aanbaklaag
platte oven(vuur)vaste schaal

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Daar gaan we

* Verwarm de oven op 175 °C. Zet alle ingrediënten klaar.
* Schil de appel en snijd in stukjes.
* Pel de ui en snijd in stukjes.
* Bestrooi de karbonades aan beide zijden met peper en zout.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Verhit 1 eetlepel olijfolie en 1 eetlepel roomboter in de koekenpan tot zeer heet. Braad de karbonades 2 minuten aan iedere kant op hoog vuur aan.

De tekst gaat onder de foto verder.

*Haal ze uit de koekenpan en leg ze naast elkaar in de ovenschaal.
* Temper het vuur en bak in het achtergebleven bakvet de spekjes uit.
* Draai het vuur nu helemaal laag en doe de stukjes appel en ui erbij. Schep om en laat een minuutje op het laagste vuurtje bakken.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Besmeer ondertussen de karbonades aan beide zijden rijkelijk met de Mustard & Smokesaus.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Schep de ui- en appelstukjes over de karbonades.

De tekst gaat onder de foto verder.

* Bestrooi dun met paneermeel en verdeel de rest van de roomboter in kleine vlokjes over het paneermeel. Als je nog vet in de koekenpan hebt, doe dat er dan ook overheen.
* Zet de schaal in het midden van de oven en laat het in 15-20 minuten bakken tot de bovenkant lekker bruin gebakken is.

De tekst gaat onder de foto verder.

Lekker met witlof en (gebakken) aardappels. Eet smakelijk. En o ja, klik hier voor een zalig en snel recept voor witlof uit de wok.


Een prakkie uit het Dordrechts Winterboek (dat nu in de aanbieding is!)

Vandaag eten we deze stamppot, een recept uit het Dordrechts Winterboek. En het fijne is dat dit leuke boek vol verhalen, recepten, gedichten en spelletjes nu in de aanbieding is, inclusief een mooi blik.

Ken je het Dordrechts Winterboek? (en blik?)

Het Dordrechts Winterboek is een superleuk boek boordevol verhalen voor en door Dordtenaren. Behalve verhalen en gedichten over Dordrecht staan er ook tekeningen in van Jan Hensema, leuke woonideetjes en recepten.

Het boek in blik is op dit moment in de aanbieding en kost nu maar 4,99 euro. Meer erover staat onderaan deze pagina.

In het Dordrechts Winterboek wordt ieder recept voorafgegaan door een korte dialoog in Dordts dialect. Je krijgt onderstaand recept voor spruitjesstamppot met peppadew alvast cadeau van Hallo Dordrecht.

Sprûihtjiesstamppot mè pèppadjoew

'Pèppadjoew? Ut mot toch nie gekker worre.'
'Ut zijn peperties gevuld mè kâhs of vis.'
'Vis door me sprûhte? Ik ga bij me moeder ete.'
'Nee, desuh pèppadjoeuw is met roomkâhs. Probeer toch is wat. Nâhr je moeder kè je altèhd nog.'

Spruitjes is een makkelijke groente die zich graag laat combineren. Doe er een gefruit uitje en uitgebakken spekjes door en je hebt al een prakkie klaar. Een ander voorbeeld is dit eenvoudige en hartige gerecht. Je gaat het vast vaak maken, dat weten we zeker.

Een stamppotje voor 2 tot 3 personen

Daar gaan we

500 schoongemaakte spruitjes
1 pot peppadew met roomkaas (450 gram)
ongever 450 gram geschilde kruimige aardappels in stukken
2-3 speklapjes zonder zwoerd
paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
witte peper en zout uit de molen
3 eetlepels olijfolie

Kook de aardappels in een grote pan met water en zout in plm. 18 minuten gaar.
Halveer ondertussen de schoongemaakte spruitjes en zet ze op met water. Kook ze vijf minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat even uitdampen.
Laat de pot peppadew uitlekken, maar vang het vocht op.

Bestrooi beide zijden van de speklapjes met witte peper en zout uit de molen en paprikapoeder. Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de speklapjes op zacht vuur aan beide zijden uit tot ze gaar, bruin en krokant zijn.
Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en blus af met het vocht van de peppadew. Kook op hoog vuur roerend het vocht een beetje in. Vuur uit, klaar is je jus.
Doe de jus, de spruitjes en de peppadews bij de aardappels en stamp het door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Warm nog even door als de stamppot teveel is afgekoeld. Serveer met de speklapjes.

De tekst gaat onder de foto verder.

Zin in meer recepten, mooie Dordtse verhalen en prachtige illustraties van Dordrecht? Het Dordrechts Winterboek staat voor je klaar in de webshop. Extra leuk: het boek zit in een prachtig blik. Boek eruit en je hebt een origineel koekblik.

Klik op de onderste foto voor meer informatie.


Deze boontjes van Vera zijn de makkelijkste ooit

Hoewel de restaurants zijn gesloten, wil dat niet zeggen dat alle koks op hun lauweren rusten. Zo blijven ze bij het Dordtse restaurant Het Bolwerck gewoon in training, bijvoorbeeld door zich nog meer te verdiepen in kooktechnieken. Neem nou deze boontjes van Vera.

Eten zonder koken

Lekkere sperziebonen eten zonder er ook maar eentje te koken. Het kan. Vera van de Minkelis, kok bij het Dordtse restaurant Het Bolwerck, heeft zich samen met chef Dennis van der Salm verdiept in de techniek van het fermenteren. Toen Het Bolwerck nog in full swing was, proefden we bij Het Bolwerck al eens zelfgemaakte zuurkool. Die is vele malen lekkerder dan die je in de winkel koopt. Zowel Vera als Dennis leerden veel van Christian Weij, specialist in fermenteren.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gefermenteerde boontjes zijn eenvoudig te maken met het recept op deze pagina. @ Caty Groen

Huh? Fermenteren?

Is fermenteren zoiets als inmaken, vraag je je misschien af. Nou nee. De enige overeenkomst is dat je met beide processen eten bereid dat je langer kunt bewaren. Als je voedsel gaat inmaken, dan kook je eerst alle bacteriën eruit zodat je het langer kunt bewaren zonder dat het bederft.
Bij fermenteren is het juist de bedoeling dat er bacteriën ontstaan. Die veranderen namelijk iets aan de zuurtegraad van het voedsel. Bier en yoghurt is bijvoorbeeld ook gefermenteerd.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gefermenteerde boontjes zijn ook lekker als salade bij gegrild vlees of een hamburgermenu. @ Caty Groen

Eet ze niet rauw

Voordat we het recept geven, hebben we nog een belangrijke tip van Weij. Hij geeft aan dat je sperziebonen niet rauw kunt eten omdat er een hoge dosis lectine in aanwezig is. Lectine kan je darmen beschadigen. Als je bonen kookt, wordt bijna alle lectine afgebroken. Hij heeft ook goed nieuws want als je de bonen fermenteert wordt de lectine ook afgebroken. Vandaar dat je ze in onderstaand recept ongekookt kunt eten en door het bewaren in de pot de bonen ook zachter worden.

De tekst gaat onder de foto verder.

Vera van de Minkelis is kok bij restaurant Het Bolwerck. @ Facebook Het Bolwerck / Caty Groen

Hup Vera!

Met de wijze lessen en het recept op zak van Christian Weij, ging Vera aan de slag en fermenteerde ze sperzieboontjes. Met een gezellige weckpot vol togen we naar huis en smulden ervan. Wij aten ze als koud bijgerecht bij sukadelapjes, aardappeltaartje en warme groentemacedoine.

De tekst gaat onder de foto verder.

Gefermenteerde sperziebonen zijn heerlijk als saladegroente bij bijvoorbeeld stoofvlees. @ Caty Groen

Gefermenteerde sperziebonen

Dit heb je nodig

500 gram mooie sperziebonen
1 liter koud water
50 g fijn zeezout
4 teentjes knoflook
1 eetlepel vadouvan (Een kerrie-achtig Indiaas specerijenmengsel. Te koop van onder andere de merken Verstegen en Euroma. Iedere goed gesorteerde supermarkt verkoopt het.

Daar gaan we

* Maak een pekelbad van het water, de vadouvan en het zout.
* Blijf de pekel roeren tot het zout helemaal is opgelost.
* Haal de bonen af.
* Pel de teentjes knoflook en snijd ze in dunne plakjes.
* Doe de knoflook onderin een grote steriele pot en zet de bonen er recht overeind bovenop.
* De pot mag niet meer dan voor driekwart gevuld zijn.
* Giet net zoveel pekelnat in de pot tot de bonen onderstaan.
* Laat de bonen onder het oppervlak van de pekel verdwijnen door er iets zwaars op te legen, bijvoorbeeld een diepvrieszakje gevuld met zout water of een speciale zuurkoolsteen.
* Dek de pot losjes af met een deksel of een stukje kaasdoek met een elastiekje eromheen, zodat er geen vliegjes bij kunnen komen.
* Zet de pot op het aanrecht en laat de bonen bij kamertemperatuur fermenteren.
* Proef na ruim een week of je de bonen zuur en zacht genoeg vindt. Wil je ze nog zachter? Laat de pot dan nog een paar dagen bij kamertemperatuur staan en proef opnieuw een boontje.
* Zet de pot in de koelkast om de fermentatie zo goed als te stoppen.


Vandaag vieren we Groene Koningsdag

We vieren feest vandaag, hoewel misschien niet iedereen van harte zal meedoen. Het is namelijk Groene Koningsdag. In het buitenland doen ze ook mee met National Kale Day, oftewel Nationale Boerenkooldag.

Boerenkool is meer dan stamppot

Ieder jaar op 24 oktober is het Nationale Boerenkooldag en ja, daar kun je dus van houden of van griezelen. Veel mensen kennen boerenkool voornamelijk als stamppot met worst, maar we laten straks zien dat het een heel makkelijke groente is voor andere lekkere prakkies.
Nationale Boerenkooldag bestaat sinds 2015 en is bedacht door de groentesector in samenwerking met Albert Heijn. Uiteindelijke bedoeling van de dag is om mensen meer groente te laten eten. Over de hele wereld wordt boerenkooldag gevierd. Hoewel de datum kan variëren, is het meestal op een dag in oktober.

De tekst gaat onder de foto verder.

We zijn belabberde groenteneters

Want met die dagelijkse portie groente is het in Nederland maar belabberd gesteld. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Nederlanders eten gemiddeld maar zo'n 140 gram. Nog geen twintig procent van de volwassenen komt aan de aanbevolen hoeveelheid. Een van de oorzaken is waarschijnlijk dat de meeste mensen groente eten bij de avondmaaltijd. Maar weinigen eten groente bij de lunch of het ontbijt, dus is 250 gram groente 's avonds in één keer weghappen een grote berg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Met of zonder boerenkooltrui

Terug naar de boerenkool. In voorgaande jaren trokken boerenkooldagvierders hun boerenkooltrui aan, aten de hele dag de lekkerste boerenkoolgerechtjes en deelden er foto's van op social media. Weet je nog niet wat je gaat eten vandaag? Nu weet je het wel, want hier is een recept voor een lekker gerecht met boerenkool op z'n Oosters. Enne, jij ook gefeliciteerd met deze dag!

De tekst gaat onder de foto verder.

Boerenkool op z'n Oosters: Kēru

Dit heb je nodig voor 2 personen

1 zak panklare boerenkool van 500 gram
2 kipfilets
6 plakjes ontbijtspek
3 eetlepels wokolie
1 (volle) theelepel sambal brandal
2 eetlepels ketjap manis
1 volle eetlepel honing
gebakken uitjes (Conimex of Go-Tan)
50 gram ongezouten cashewnoten
zout en zwarte peper

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snij de kipfilets in grove repen en bestrooi met weinig zout en zwarte peper.
* Verhit in een hapjespan 1 eetlepel wokolie en bak eerst het ontbijtspek krokant. Haal uit de pan en laat op keukenpapier afkoelen en drogen.
* Doe nog een eetlepel olie bij het bakvet en bak de kipfilet op hoog vuur 5 minuten.
* Haal de kip uit de pan en zet even apart op een bord.
* Doe nog een eetlepel olie in de pan bij het bakvet en roerbak de boerenkool 3 minuten tot het slinkt. Breng op smaak met wat peper en zout.
* Doe de ketjap, sambal en honing erbij, roer door en laat met deksel op de pan 3 minuten zachtjes stoven.
* Haal het deksel van de pan, doe de kiprepen en de cashewnoten erbij, draai het vuur hoog en warm alles nog 3 tot 5 minuten door.
* Knip, snij of breek ondertussen het uitgebakken spek in kleine stukjes.
* Doe de boerenkool in een voorverwarmde schaal en strooi er de gebakken uitjes en het spek over.

Lekker met noedels.


Dit vieren we iedere tweede vrijdag van oktober

Wij van Hallo Dordrecht vieren het wel een paar keer per week. Maar wist je dat het iedere tweede vrijdag van oktober World Egg Day is?

Van de International Egg Commission (ja, ja)

Ja mensen, ook eieren verdienen een jaarlijkse feestdag. Althans, dat vond de International Egg Commission. Zij besloten tijdens een conferentie in Wenen in 1996 dat we jaarlijks een Wereld Eierdag zouden houden, oftewel World Egg Day.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Ook in Nederland

In Barneveld, toch wel het eierenhart van Nederland, zijn er onder normale omstandigheden veel activiteiten op deze vrijdag en in veel andere plaatsen wordt ook de zaterdag bij de festiviteiten betrokken en zo krijg je dus een feestelijk eierweekend. Wereldwijd zijn er op de tweede vrijdag van oktober allerlei wedstrijden zoals wie het beste spiegelei bakt of de lekkerste omelet.

De tekst gaat onder de foto verder.

Sta eens stil bij Het Ei

Die internationale commissie is van mening dat mensen best eens mogen stilstaan bij Het Ei. Want eieren zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam, zitten vol proteïnen en ze voeden veel mensen over de hele wereld tegen een betaalbare prijs. Leve het ei, dus! In de hele wereld spelen eieren vooral bij het ontbijt een grote rol. En met Pasen, natuurlijk. Wij van Hallo Dordrecht hebben afgelopen Pasen overigens nog geschreven over eieren. We vertelden toen het verschil tussen witte eieren en bruine. Je kunt dat artikel hier teruglezen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Shakshuka komt niet uit Dordrecht

Misschien komt het er vanmorgen niet meer van omdat je al andere plannen had voor het ontbijt of je al een ontbijtje achter je kiezen hebt, maar maak onderstaand recept dan gewoon lekker morgenochtend of zondagmorgen. Het is het basisrecept voor shakshuka. Als je de naam shakshuka leest, dan begrijp je dat het recept van oorsprong niet uit Dordrecht komt en het ook geen streekgerecht is. Shakshuka is een gerecht uit het Middellandse Zeegebied. De basis bestaat uit een gestoofde tomatensaus met daarin gepocheerd ei. Het is een heel gemakkelijk gerecht want als het klaar is zet je gewoon de pan op tafel en kan iedereen zichzelf bedienen en er brood in dopen. Bij uitstek geschikt voor een brunch, maar je kunt shakshuka ook als avondmaaltijd eten door er bijvoorbeeld gehakt door te doen of lamsvlees, er kaas over te doen en er een saus van gekruide yoghurt bij te geven. Van ons krijg je vandaag het basisrecept voor shakshuka. Voor een lekker ontbijtje met een eitje.

Shakshuka

Voor 4 personen

Dit heb je nodig

4 middelgrote eieren
1 blik tomatenblokjes in tomatensap (400 gram)
1 grote ui
2 puntpaprika's
2 eetlepels olijfolie
paprikapoeder
(chilipeper en/of cayennepeper)
(geroosterd) brood in sneetjes, stukjes of repen

En verder
hapjespan met deksel

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snipper de ui.
* Halveer de puntpaprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes of reepjes.
* Verhit de olijfolie in de hapjespan en fruit de ui rustig tot het glazig ziet.
* Voeg de paprika toe en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Liefhebbers van pittig kunnen nog wat chilipoeder en/of cayennepeper toevoegen.
* Roer door en laat op laag vuur 5 minuten bakken onder af en toe roeren.
* Doe de tomatenblokjes erbij en breng nu alles aan de kook.
* Als de tomatensaus bubbelt, draai dan het vuur laag en breek de eieren erboven.
* Doe het deksel op de pan en laat de eieren met het vuur op de laagste stand stollen in 5 tot 6 minuten.
* Haal het deksel van de pan en zet op tafel. Serveer het brood erbij om mee te dopen.


Gekaramelliseerde witlof uit de wok

Het recept doet Aziatisch aan, maar het is gewoon witlof met gekookte aardappelen en een lekker stukkie vlees. Je kunt het natuurlijk wel eten met bijvoorbeeld varkensvlees in ketjapsaus en witte rijst. Dat doen wij vandaag niet.

Een lekker klein recept

Witlof is een heel gemakkelijk te verwerken groente en laat zich behalve koken en rauw eten ook graag wokken. Hier is een lekker klein recept.

Dit heb je nodig

1-1,5 stronk witlof per persoon
2 eetlepels wokolie
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels gembersiroop
zout en zwarte peper uit de molen

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snij een klein stukje van de onderkant van de witlof af en snij de witlof in de lengte in vieren.
* Verhit de olie in de wok of hapjespan en bak de witlof op niet al te hoog vuur. Als je de pan kunt optillen om de groente om te schudden, doe dat dan. Zo blijven de stronkjes langer bij elkaar. Heb je een pan die bijna niet te tillen is, dan roer je de groente gewoon voorzichtig om.
* Bak de witlof tot het gaat karamelliseren. Als het bruinen goed begint, loop er dan niet bij weg, want het kan snel verbranden.
* Blus af met een eetlepel sojasaus, roer door en laat weer heet worden.
* Doe er de twee eetlepels gembersiroop bij en laat op hoog vuur nu even goed heet worden.
* Breng op smaak met zout en zwarte peper uit de molen en strooi er tenslotte eventueel een beetje gedroogde peterselie over.

En dat is het! Deze witlof met een Aziatische twist aten wij met Hollandse gekookte aardappels en een gebakken tartaartje.