Penne met verse als-de-bliksem asperges

Het is aspergetijd, maar als je ze snel op tafel wilt zetten heb je geen zin om je scheel te schillen aan die asperges. Daar hebben we het volgende op gevonden.

Dit snelle gerecht is in een kwartiertje klaar. Het is zelfs zo lekker dat je gegarandeerd een pluim krijgt als je het tijdens een etentje als hoofgerecht serveert. Wedden?

Dit is wat je nodig hebt voor 2 grote of 3 kleinere eters

ongeveer 6 dikke of 8 dunne asperges, kant en klaar geschild
ongeveer 100 gram geroosterde achterham
ongeveer 75 gram Parmezaanse kaas aan een stuk of kant en klare flakes
ongeveer 160 gram penne
20 g ongezouten roomboter
bekertje 125 ml verse slagroom
bekertje 125 ml crème fraîche
zout uit de molen en zwarte peper uit de molen
eventueel (gedroogde) peterselie

En verder

een grote kookpan
een grote hapjespan
een flink vergiet
schuimspaan

Daar gaan we

Laat 2 liter water met zout aan de kook komen in een grote pan. Snij ondertussen de geroosterde hamplakjes in repen en de repen in stukjes.
Als je Parmezaanse kaas aan een stukje hebt, schaaf er dan met de kaasschaaf flinters van op een bord en zet even weg.
Snij de kopjes van de asperges en hou die apart. Snij iedere asperge in vier stukken.

Als het water kookt, doe je de aspergestukken erin en kook ze 5 minuten (een minuutje minder als je dunne asperges hebt) in de pan zonder deksel.
Doe na 5 minuten de kopjes erbij en kook die nog een minuut of 3 mee. Je aspergestukken moeten stevig zijn, maar niet keihard. En ook niet veel te zacht, want ze garen nog na.


Schep met een schuimspaan je stevige aspergestukken in een vergiet. Doe nu de penne in het kokende aspergewater en kook gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Laat ondertussen de boter smelten in de hapjespan. Bak de hamstukjes twee minuutjes op hoog vuur. Doe de inhoud van het kuipje crème fraiche erbij en de verse slagroom en roer het tot een gladde saus. Zet het vuur laag.

Geef een draai met de zoutmolen en een paar draaien met de zwarte pepermolen en roer de uitgelekte aspergestukken erdoor. Warm voorzichtig verder.

Giet de penne af, laat even uitlekken en roer direct door de warme saus. Schep het gerecht op een bord, garneer eventueel met peterselie en verdeel de geschaafde kaas over de borden. Serveer direct.