Stormbestendige stamppot met spruitjes

Regen slaat tegen de ramen. Dakpannen rammelen als een loszittend gebit. Je kijkt naar buiten en storm Ciara steekt haar hand op. Jou kan niets gebeuren, want jij hebt alle spruiten in huis.

Wat eten we vandaag?

Er zijn mensen die griezelen van spruitjes. Toegegeven, als je ze als gekookte stuiters op een bord laat rollen, is het een tamelijk saai gebeuren. Waarom niet stampen? Probeer het eens op deze manier.

De combi maakt het lekker

Spruitjes kunnen niet mislukken. Het is een makkelijke groente die zich graag laat combineren. Doe er een gefruit uitje en uitgebakken spekjes door en je hebt al een prakkie klaar. Een ander voorbeeld is dit eenvoudige en hartige gerecht. Je gaat het vast vaak maken, dat weten we zeker.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een lekkere stamppot voor een stormachtige dag. @ Caty Groen

Een lekkere stamppot voor 2 tot 3 personen

500 schoongemaakte spruitjes
1 pot peppadew met roomkaas (450 gram)
ongever 450 gram geschilde kruimige aardappels in stukken
2-3 speklapjes zonder zwoerd
paprikapoeder
zwarte peper uit de molen
witte peper en zout uit de molen
3 eetlepels olijfolie

Kook de aardappels in een grote pan met water en zout in plm. 18 minuten gaar.
Halveer ondertussen de schoongemaakte spruitjes en zet ze op met water. Kook ze vijf minuten vanaf het moment dat het water kookt. Giet af en laat even uitdampen.
Laat de pot peppadew uitlekken, maar vang het vocht op.

Bestrooi beide zijden van de speklapjes met witte peper en zout uit de molen en paprikapoeder. Doe de olijfolie in de koekenpan en bak de speklapjes op zacht vuur aan beide zijden uit tot ze gaar, bruin en krokant zijn.
Haal het vlees uit de pan, draai het vuur hoog en blus af met het vocht van de peppadew. Kook op hoog vuur roerend het vocht een beetje in. Vuur uit, klaar is je jus.
Doe de jus, de spruitjes en de peppadews bij de aardappels en stamp het door elkaar. Breng op smaak met zwarte peper. Warm nog even door als de stamppot teveel is afgekoeld. Serveer met de speklapjes.

Dit recept komt uit het Dordrechts Winterboek dat je nu kunt kopen voor maar €7,50. Je krijgt dan een leuk blik (waar je later bijvoorbeeld koekjes in kunt doen), het boek én een set ansichtkaarten met winterse Dordtse stadsgezichten van Jan Hensema.