Omdat het vandaag Nationale Krokettendag is: Zalmburger de Luxe

Voor de zesde keer wordt op 9 oktober Nationale Krokettendag gehouden. De dag werd in het leven geroepen door uitgeverij Nijgh & van Ditmar na het overlijden van de beroemde restaurantrecensent Johannes van Dam in 2013. Die schreef namelijk Het Krokettenboek.

Geweldig lekker

De eveneens beroemde bakkerij Holtkamp uit Amsterdam maakt geweldig lekkere kroketten. Omdat de banketbakker zijn kroket een delicatesse vindt, noemt hij ze croquetten. Tijdens Nationale Krokettendag verkoopt de bakker maar liefst 13 verschillende smaken qroquetten.

Maar Amsterdam is Dordt niet

Hoe lekker zo'n Holtkamp croquet ook is, misschien heb je ze niet zo snel bij de hand. En daarom denken we dat we je een groot plezier zullen doen met the next best thing: de zalmburger als Dordts Prakkie. Die zijn namelijk ook gepaneerd. Daar houden dan eigenlijk ook meteen verdere vergelijkingen mee op. 

Het prakkie van deze week staat in een handomdraai op tafel. We maken dus burgers van vis. Het zijn vier flinke jongens. Ben je niet zo'n grote eter, dan kun je ze ook halveren en de rest invriezen. Is dat even makkelijk!

Visburgers

Deze visburgers zijn heerlijk om te eten tussen een broodje, maar ze smaken ook prima als onderdeel van je prakkie met groente een aardappels. Frietjes zijn natuurlijk ook altijd lekker bij een burger.
Je maakt met dit recept 4 burgers die je overigens ook prima kunt invriezen.

Dit heb je nodig:

600 gram verse zalmfilet
1 bosje dille
1 bosje bosuitjes
1 ei
halve komkommer
4 eetlepels tartaarsaus (pot)
2 eetlepels mayonaise (plus wat extra)
4 hamburgerbroodjes
1 handje ijsbergsla in reepjes
paneermeel
zonnebloemolie
peper en zout uit de molen

keukenmachine

Zo maak je de zalige zalmburgers:

Begin met het schillen van de halve komkommer. Rasp de komkommer op een grove rasp boven een zeef. Strooi wat zout over de komkommer en laat het alvast uitlekken.
Snij de zalmfilet in stukken, hak de dille grof, snij de bosui in stukken.

Doe de zalmfilet, de bosui, de helft van de gehakte dille en het ei in de keukenmachine. Maal royaal zout en peper erover en maal alles tot het smeuïg is en de structuur heeft van gehakt.

Strooi een dun laagje paneermeel op een groot bord.
Vorm 4 burgers en leg iedere burger op het bord.
Strooi ook over de bovenkant van de burger een klein beetje paneermeel.
Zet het bord in de koelkast.

De komkommersaus

Druk nu de komkommer goed uit in de zeef en doe de rasp over in een kom. Doe er de tartaarsaus bij, de mayonaise, de andere helft van de gehakte dille en een draai uit de pepermolen. Meng alles met een lepel goed door elkaar tot een saus. Zet even weg.

Snij de hamburgerbroodjes door en gril de helften met de snijkant naar boven tot het broodkruim lichtbruin ziet. Pas op, want dit kan snel verbranden!

Bak de zalmburgers in een scheutje zonnebloemolie gaar, zo'n vijf minuten aan iedere kant op middelhoog vuur.

Besmeer de geroosterde broodjeshelften met mayonaise en leg op de onderste helft wat reepjes ijsbergsla. Leg er de zalmburger op, schep er de komkommersaus op en dek af met het kapje.