Dit vieren we iedere tweede vrijdag van oktober

Wij van Hallo Dordrecht vieren het wel een paar keer per week. Maar wist je dat het iedere tweede vrijdag van oktober World Egg Day is?

Van de International Egg Commission (ja, ja)

Ja mensen, ook eieren verdienen een jaarlijkse feestdag. Althans, dat vond de International Egg Commission. Zij besloten tijdens een conferentie in Wenen in 1996 dat we jaarlijks een Wereld Eierdag zouden houden, oftewel World Egg Day.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Ook in Nederland

In Barneveld, toch wel het eierenhart van Nederland, zijn er onder normale omstandigheden veel activiteiten op deze vrijdag en in veel andere plaatsen wordt ook de zaterdag bij de festiviteiten betrokken en zo krijg je dus een feestelijk eierweekend. Wereldwijd zijn er op de tweede vrijdag van oktober allerlei wedstrijden zoals wie het beste spiegelei bakt of de lekkerste omelet.

De tekst gaat onder de foto verder.

Sta eens stil bij Het Ei

Die internationale commissie is van mening dat mensen best eens mogen stilstaan bij Het Ei. Want eieren zijn niet alleen lekker, maar ook voedzaam, zitten vol proteïnen en ze voeden veel mensen over de hele wereld tegen een betaalbare prijs. Leve het ei, dus! In de hele wereld spelen eieren vooral bij het ontbijt een grote rol. En met Pasen, natuurlijk. Wij van Hallo Dordrecht hebben afgelopen Pasen overigens nog geschreven over eieren. We vertelden toen het verschil tussen witte eieren en bruine. Je kunt dat artikel hier teruglezen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Shakshuka komt niet uit Dordrecht

Misschien komt het er vanmorgen niet meer van omdat je al andere plannen had voor het ontbijt of je al een ontbijtje achter je kiezen hebt, maar maak onderstaand recept dan gewoon lekker morgenochtend of zondagmorgen. Het is het basisrecept voor shakshuka. Als je de naam shakshuka leest, dan begrijp je dat het recept van oorsprong niet uit Dordrecht komt en het ook geen streekgerecht is. Shakshuka is een gerecht uit het Middellandse Zeegebied. De basis bestaat uit een gestoofde tomatensaus met daarin gepocheerd ei. Het is een heel gemakkelijk gerecht want als het klaar is zet je gewoon de pan op tafel en kan iedereen zichzelf bedienen en er brood in dopen. Bij uitstek geschikt voor een brunch, maar je kunt shakshuka ook als avondmaaltijd eten door er bijvoorbeeld gehakt door te doen of lamsvlees, er kaas over te doen en er een saus van gekruide yoghurt bij te geven. Van ons krijg je vandaag het basisrecept voor shakshuka. Voor een lekker ontbijtje met een eitje.

Shakshuka

Voor 4 personen

Dit heb je nodig

4 middelgrote eieren
1 blik tomatenblokjes in tomatensap (400 gram)
1 grote ui
2 puntpaprika's
2 eetlepels olijfolie
paprikapoeder
(chilipeper en/of cayennepeper)
(geroosterd) brood in sneetjes, stukjes of repen

En verder
hapjespan met deksel

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snipper de ui.
* Halveer de puntpaprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in stukjes of reepjes.
* Verhit de olijfolie in de hapjespan en fruit de ui rustig tot het glazig ziet.
* Voeg de paprika toe en breng op smaak met peper, zout en paprikapoeder. Liefhebbers van pittig kunnen nog wat chilipoeder en/of cayennepeper toevoegen.
* Roer door en laat op laag vuur 5 minuten bakken onder af en toe roeren.
* Doe de tomatenblokjes erbij en breng nu alles aan de kook.
* Als de tomatensaus bubbelt, draai dan het vuur laag en breek de eieren erboven.
* Doe het deksel op de pan en laat de eieren met het vuur op de laagste stand stollen in 5 tot 6 minuten.
* Haal het deksel van de pan en zet op tafel. Serveer het brood erbij om mee te dopen.