Vandaag vieren we Groene Koningsdag

We vieren feest vandaag, hoewel misschien niet iedereen van harte zal meedoen. Het is namelijk Groene Koningsdag. In het buitenland doen ze ook mee met National Kale Day, oftewel Nationale Boerenkooldag.

Boerenkool is meer dan stamppot

Ieder jaar op 24 oktober is het Nationale Boerenkooldag en ja, daar kun je dus van houden of van griezelen. Veel mensen kennen boerenkool voornamelijk als stamppot met worst, maar we laten straks zien dat het een heel makkelijke groente is voor andere lekkere prakkies.
Nationale Boerenkooldag bestaat sinds 2015 en is bedacht door de groentesector in samenwerking met Albert Heijn. Uiteindelijke bedoeling van de dag is om mensen meer groente te laten eten. Over de hele wereld wordt boerenkooldag gevierd. Hoewel de datum kan variëren, is het meestal op een dag in oktober.

De tekst gaat onder de foto verder.

We zijn belabberde groenteneters

Want met die dagelijkse portie groente is het in Nederland maar belabberd gesteld. Het Voedingscentrum adviseert dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Nederlanders eten gemiddeld maar zo'n 140 gram. Nog geen twintig procent van de volwassenen komt aan de aanbevolen hoeveelheid. Een van de oorzaken is waarschijnlijk dat de meeste mensen groente eten bij de avondmaaltijd. Maar weinigen eten groente bij de lunch of het ontbijt, dus is 250 gram groente 's avonds in één keer weghappen een grote berg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Met of zonder boerenkooltrui

Terug naar de boerenkool. In voorgaande jaren trokken boerenkooldagvierders hun boerenkooltrui aan, aten de hele dag de lekkerste boerenkoolgerechtjes en deelden er foto's van op social media. Weet je nog niet wat je gaat eten vandaag? Nu weet je het wel, want hier is een recept voor een lekker gerecht met boerenkool op z'n Oosters. Enne, jij ook gefeliciteerd met deze dag!

De tekst gaat onder de foto verder.

Boerenkool op z'n Oosters: Kēru

Dit heb je nodig voor 2 personen

1 zak panklare boerenkool van 500 gram
2 kipfilets
6 plakjes ontbijtspek
3 eetlepels wokolie
1 (volle) theelepel sambal brandal
2 eetlepels ketjap manis
1 volle eetlepel honing
gebakken uitjes (Conimex of Go-Tan)
50 gram ongezouten cashewnoten
zout en zwarte peper

De tekst gaat onder de foto verder.

Daar gaan we

* Snij de kipfilets in grove repen en bestrooi met weinig zout en zwarte peper.
* Verhit in een hapjespan 1 eetlepel wokolie en bak eerst het ontbijtspek krokant. Haal uit de pan en laat op keukenpapier afkoelen en drogen.
* Doe nog een eetlepel olie bij het bakvet en bak de kipfilet op hoog vuur 5 minuten.
* Haal de kip uit de pan en zet even apart op een bord.
* Doe nog een eetlepel olie in de pan bij het bakvet en roerbak de boerenkool 3 minuten tot het slinkt. Breng op smaak met wat peper en zout.
* Doe de ketjap, sambal en honing erbij, roer door en laat met deksel op de pan 3 minuten zachtjes stoven.
* Haal het deksel van de pan, doe de kiprepen en de cashewnoten erbij, draai het vuur hoog en warm alles nog 3 tot 5 minuten door.
* Knip, snij of breek ondertussen het uitgebakken spek in kleine stukjes.
* Doe de boerenkool in een voorverwarmde schaal en strooi er de gebakken uitjes en het spek over.

Lekker met noedels.