02-06-2021
Eindelijk kun je naar de film Dordrecht Door de Jaren Heen [+ trailer]

Veel mensen keken er reikhalzend uit naar die heuse bioscoopfilm over de stad Dordrecht. Door corona werd het uitgesteld, maar nu is dan eindelijk de première!

Bioscoopfilm Dordrecht door de jaren heen

Dordrecht door de jaren heen is een film over Dordrecht en haar geschiedenis. Met een focus op wat de stad nu zo bijzonder maakt. De film bestaat uit een mengeling van vertelling met interviews, gemaakt door de neven Bas Kakes en Coen Koopmans. Inspiratiebron was het enthousiaste vertellen van hun beider opa Arend van der Perk (1933-2020)

De tekst gaat onder de affiche verder.

Ga mee op reis door Dordrecht

De film is onderverdeeld in drie aktes, die opeenvolgend gaan over wat Dordrecht zo bijzonder maakt, de vroege geschiedenis (tot 1900) en de recentere geschiedenis. Op een luchtige maar inhoudelijke wijze wordt de kijker zo meegenomen op reis door “Dordrecht door de jaren heen”. Er hebben verschillende Dordtenaren meegewerkt aan deze film. Zo kijkt Jaap Bouman terug op de volledige geschiedenis van de stad, is er een tocht door de Biesbosch gemaakt met boswachter Jacques van der Neut en vertellen Dordtenaren van verschillende leeftijden waarom de stad zo in hun hart zit. De film is onderdeel van het programma 800 Jaar Stad en wordt vertoond in Cinema The Movies in de Nieuwstraat in Dordrecht.

Klik hier om kaartjes te bestellen.


24-05-2021
Is het echt waar? De Dordtse Feesten komen eraan!

Door corona lijkt het een onwezenlijke aankondiging, maar het is toch echt waar: de Dordtse Feesten komen eraan!

 

Dordtse Feesten met volop evenementen voor iedereen

Er gloort licht aan het einde van de tunnel! Als de besmettingscijfers blijven dalen en het vaccineren goed op stoom blijft, valt er komende zomer met Dordtse Feeste volop te genieten. Dordtse Feesten is een gevarieerd programma met evenementen voor op de Energiekade en in het Wantijpark. De twee locaties bieden voor elk wat wils: muziek, dans, film, urban art en meer. De Dordtse Feesten richten zich op evenementen voor jong en oud, van ranjafeesten tot Goud van Oud.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto Friends on Friday. @ gemeente Dordrecht

Programma Energiekade

Voor de Energiekade op het Wantij komt een zogeheten watertheater. Op het schip Het Zwarte Zwaantje wordt een podium geplaatst met een doorzichtige kap. Vanaf de zitplaatsen op de trappen of tribunes kan het publiek genieten van optredende artiesten en óók nog een glimp opvangen van het fraaie uitzicht op de rivier en de Stadswerven.

Op 16, 17 en 18 juli geven onder meer DeWolff, Typhoon, Go Dutch en Eefje de Visser onder het motto ‘Back to the Rivers’ acte de presence. 20 en 21 juli is het Energy Festival ToBe. 22 juli wordt de stedenband Dordrecht-Bamenda gevierd. Vanaf 23 juli verzorgt Bibelot een programma, dat onder meer een kinderconcert van Monique Smit en Juf Roos en een optreden van Maan omvat. Het Feest van Hoop is 1 augustus de afsluiting van het programma op de Energiekade.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto Flashmob Bamenda. @ Gemeente Dordrecht

Programma Wantijpark

Van 18 augustus tot en met 12 september is het feest in het Wantijpark. Hier wordt met een terras een intieme concertopstelling gebouwd met plaats tot 750 bezoekers. De setting wordt vergelijkbaar met In de Museumtuin van 2020.

Het programma bestaat vooral uit muziek: onder meer Wantijpop (20 en 21 augustus), Muziektheater Hollands Diep (25 augustus), het Dordts Philharmonisch Orkest (5 september), concertband Willem van Oranje (6 september) en Ars Musica (7 september). 8 en 9 september zijn er twee filmavonden, verzorgd door The Movies Dordrecht. Dordrecht Pride en het SCHUIM Bierfestival vormen respectievelijk 11 en 12 september het slotakkoord van het programma van Dordtse Feesten in het Wantijpark.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto Wantijpop. @ Philipp Schulze

Genieten van evenementen, genieten van Dordrecht!

Wethouder Maarten Burggraaf is trots dat de Dordtse evenementenorganisaties tot dit mooie programma zijn gekomen: “Met de Dordtse Feesten bieden we voor organisatoren en bezoekers de zekerheid dat er weer wat te beleven valt. Samen genieten van evenementen. Genieten van elkaar en de gezelligheid. Genieten van Dordrecht! Daar zijn we na afgelopen jaar echt weer aan toe.”

Deelnemers staan te trappelen

Ook alle deelnemende partijen staan te trappelen om na een jaar stilzitten aan de slag te gaan op één van de twee locaties. Zo maakt ook Ars Musica voor het eerst kennis met de Dordtse Feesten: “We hebben nog nooit op een buitenlocatie gestaan in Dordrecht en denken dat het spelen op een buitenlocatie in het mooie Wantijpark drempelverlagend is voor kennismaking met een nieuw publiek uit Dordrecht.”

Ook Dordrecht Pride is blij om onderdeel te zijn van de Dordtse Feesten: “Met het thema Pride binnen het programma van de Dordtse Feesten wordt een positief signaal afgegeven over de LHBTI-acceptatie in de stad.”

Hier vind je meer informatie

 


03-04-2021
Dordrechts Museum hoopt dit najaar eindelijk op Cuyp-tentoonstelling

Als corona niet wéér roet in het eten gooit, zal in het Dordrechts Museum vanaf 3 oktober dan eindelijk de tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ te zien zijn.

Aelbert Cuyp 400 jaar geleden

Het Dordrechts Museum wilde vorig jaar al met de tentoonstelling In het licht van Cuyp stilstaan bij het feit dat schilder Aelbert Cuyp 400 jaar geleden het levenslicht zag in Dordrecht. Bijzonder pronkstuk is het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders, dat na 260 jaar Brits privébezit tijdelijk terugkeert naar zijn geboortegrond. De tentoonstelling moest door corona worden uitgesteld, maar zal nu waarschijnlijk vanaf 3 oktober eindelijk bezoekers kunnen verwelkomen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders door Aelbert Cuyp. @ WikiCommons

Uit de Gouden Eeuw

Aelbert Cuyp mag beschouwd worden als een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. In elk geval is hij de beroemdste schilder uit Dordrecht, waar hij zijn hele leven bleef wonen en werken, vrijwel uitsluitend voor plaatselijke opdrachtgevers. Lange tijd was hij alleen lokaal bekend. Met deze grote tentoonstelling toont het Dordrechts Museum voor het eerst ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed. De Dordtse schilder werd in de achttiende eeuw namelijk ongekend populair in Engeland. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn zonovergoten, idyllische landschappen en talloze Britse schilders - zoals Gainsborough, Turner en Constable - lieten zich inspireren door het 'gouden licht' van Cuyp.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Dordrechts Museum in de Museumstraat. @ WikiCommons

In statige landhuizen

In statige landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. De Britse aristocratie wilde net zo graag pronken met de zonnige landschappen met paarden, ruiters en jacht als de Dordtse opdrachtgevers een eeuw eerder. Vergeleken met andere Hollandse schilders werd Cuyp pas laat ontdekt, maar geen andere kunstenaar werd in zo’n korte tijd zo populair. Tegen 1800 waren er geen belangrijke schilderijen van Cuyp meer in Nederland te vinden. Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland. Deze hype rond zijn werk is wel ‘Cuyp Mania’ genoemd.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Enkele schilderijen van Aelbert Cuyp. @ WikiCommons

Rivierlandschap met koeien en herders

Bijzonder pronkstuk van deze tentoonstelling is het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders, een karakteristiek voorbeeld van de Cuyp-rage in Engeland. Nathaniel Ryder, de eerste baron van Harrowby, kocht dit schilderij in 1760 voor 21 pond. Gedurende de eeuwen die volgden, is het altijd familiebezit gebleven. In de negentiende eeuw is het vaak in Londen tentoongesteld, heeft het Britse schilders geïnspireerd en is het ook vaak gekopieerd.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het 19e eeuwse landhuis Sandon Hall in het Engelse graafschap Staffordshire is de thuisbasis van het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders door de Dordtse schilder Aelbert Cuyp. @ WikiCommons

In volle glorie

De achtste Earl of Harrowby heeft het stuk speciaal voor deze tentoonstelling aan het Dordrechts Museum uitgeleend. Cuyp is wel ‘the ultimate Country House Dutch master’ genoemd en het werk heeft dan ook lang op Sandon Hall gehangen, het landhuis van de graven van Harrowby. Restaurator Lidwien Speleers is maanden bezig geweest het schilderij te restaureren, zodat het in volle glorie kan worden tentoongesteld. Sinds begin december hangt het in de zaal, gewijd aan de familie Cuyp, in het Dordrechts Museum. Nu is het wachten op de bezoekers die hopelijk in het najaar kunnen komen kijken. Want deze tentoonstelling van het werk van Dordrechts beroemdste zoon, waar de mooiste stadsgezichten te zien zullen zijn, zal naar verwachting vele bezoekers uit binnen- en buitenland naar Dordrecht.

In het licht van Cuyp is te zien van 3 oktober 2021 tot en met 6 maart 2022. Het Dordrechts Museum meldt wel dat de tentoonstellingsdata door de coronacrisis nog kan wijzigen.

Aanmelden voor de Cuyp-nieuwsbrief kan hier.


31-03-2021
Géén grap: 1 april gaat de Beeldenroute in Park Merwestein open

Dordrecht heeft sinds 800 jaar stadsrechten. En Park Merwestein bestaat 135 (+ 1) jaar. Daarom staat het park tot eind september in het teken van de Beeldenroute Stad in Beeld - Beeld in Park. Te zien vanaf morgen 1 april.

Wethouder en kinderburgemeester openen Beeldenroute

Wethouder Piet Sleeking en kinderburgemeester Lucas van Dijk openen morgen, donderdag 1 april de Beeldenroute Stad in Beeld - Beeld in Park in Park Merwestein. En dat is geen grap! Vanwege de coronamaatregelen vindt deze opening online plaats.

Iets leuks in het park

Omdat Dordrecht dit jaar 800 jaar stadsrechten viert en Park Merwestein dit jaar 136 jaar bestaat, meenden omwonenden van het park dat er voldoende aanleiding is om iets leuks in het park te organiseren. De verjaardagen van de stad en het park worden gevierd met oude bomen en paden, met kleurige struiken en bloemen, met bankjes en schommels en … met beelden.

Fotowedstrijd voor jong en oud

In het park staan beelden van elf gerenommeerde kunstenaars die een band met Dordrecht hebben. Wandelen in het park wordt zo nog meer een beleving. De initiatiefnemers hopen regelmatig jonge en oude Dordtenaren met hun camera te zien die kunstwerken en bomen vastleggen. Er komt namelijk vanaf half juli een fotowedstrijd.

Er staan tot eind september nog veel meer activiteiten op stapel. Zo komen er verschillende organisaties met hun leden kijken, een rondleiding volgen of maken ze eigen foto's. Leerlingen van de omliggende basisscholen zullen komend voorjaar het park bezoeken in het kader van de buitenlesdagen. En in Kunstmin komt een bijeenkomst over het belang van parken, bomen en kunst in de openbare ruimte zodra de coronamaatregelen dit toelaten.

Klik hier voor meer informatie.

De Beeldenroute is te zien tot eind september, dagelijks vanaf 07.00 uur tot zonsondergang. De toegang is gratis. Park Merwestein is aan de Groenedijk 76-82 in Dordrecht.

Foto's @ Park Merwestein


15-03-2021
Ga kijken: lichtspel op toneeltoren Schouwburg Kunstmin

Ook al zijn voorstellingen momenteel onmogelijk, toch is er de komende weken reden genoeg om even naar Schouwburg Kunstmin te gaan. ’s Avonds valt op de toneeltoren namelijk de indrukwekkende videoprojectie D-Light van Arno Coenen te zien.

Visueel spektakel van Arno Coenen

De Dordtse mediakunstenaar Arno Coenen heeft met D-Light een videoprojectie met animaties en fotografie gemaakt, die momenteel te zien is in de toneeltoren van Schouwburg Kunstmin. Toch een beetje theater dus, ook al komen er in deze voorstelling geen acteurs of muzikanten live op een podium aan te pas. Dat neemt niet weg dat er genoeg te genieten valt.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

D-Light van kunstenaar Arno Coenen. @ Schouwburg Kunstmin

Doorlopende voorstelling buiten Kunstmin

De videoprojectie duurt ongeveer 25 minuten en speelt continu door vanaf het moment dat het donker is en het eindigt rond 20.00 uur. Belangstellenden kunnen elk moment instappen. Bij de videoprojectie hoort een audiotour die gemaakt is door Arno Coenen en acteur Matthias Quadekker.
Schouwburg Kunstmin wil graag de energie die normaal gesproken binnen het theater voelbaar is, aan de buitenkant voor het publiek zichtbaar laten zijn. Het wil altijd en juist in deze tijd van sluiting kunst een podium bieden. Arno Coenen heeft een reputatie opgebouwd met monumentale kunstwerken in de openbare ruimte. Grote waardering krijgt hij mede doordat zijn kunstwerken vaak tot stand komen met behulp van wijkbewoners en ander direct betrokkenen. Coenen, die regelmatig een ‘volkskunstenaar' wordt genoemd, werd internationaal bekend met zijn werk voor de Markthal in Rotterdam.

D-Light is tot 28 maart elke avond te zien vanaf het moment dat het donker wordt tot 20.00 uur.

Klik hier voor meer informatie en de audiotour.


08-03-2021
Kunstmin in je woonkamer met wereld theatervoorstelling

Actrice Astrid van Eck geeft in theater Kunstmin een voorstelling die tegelijkertijd door verschillende andere acteurs in theaters over de hele wereld wordt gespeeld. En je kunt de Dordtse voorstelling thuis bijwonen.

Wit Konijn Rood Konijn

Een jaar na de corona-sluiting voeren dertig landen de internationale theaterhit Wit Konijn Rood Konijn op van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Geen voorbereiding, geen repetities, geen regisseur en met de tekst in een verzegelde envelop stapt Dordtse actrice Astrid van Eck het podium op in Kunstmin.

Precies 1 jaar na coronasluiting

Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Nu, één jaar later, wordt in meer dan 30 landen op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Het moet een internationale viering worden van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Schouwburg Kunstmin. @ Kunstmin/Jannes Linders

Astrid van Eck in Kunstmin

Aan Astrid van Eck de eer om deze theaterhit van Nassim Soleimanpour op te voeren in Dordrecht. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Ter plekke, op het podium, opent Astrid deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van Wit Konijn Rood Konijn.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Doe mee met de kracht van theater

Via een livestream kun je deel uitmaken van deze internationale theaterbeleving. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor Wit Konijn Rood Konijn in hun eigen taal. De bedoeling is dat de kracht van theater 24 uur lang over de aardbol zal zinderen.

De opvoering van Wit Konijn Rood Konijn in Kunstmin is een samenwerking met het Dordrechts Museum. Een kaartje voor deze livetream is gratis. Op de dag van de voorstelling ontvang je een link naar de livestream. Hier kun je gratis tickets bestellen.


08-03-2021
Maandag 8 maart: Internationale Vrouwendag

Strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen overal ter wereld. Dat is gedachte achter Internationale Vrouwendag die ieder jaar op 8 maart plaatsvindt. Vandaag dus.

Rechten van vrouwen

Internationale Vrouwendag vraagt aandacht voor de positie en de rechten van vrouwen in de maatschappij. 8 maart 1908 staakten vrouwen in New York als protest tegen de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Deze staking staat aan de basis van de strijd voor vrouwenemancipatie. Overal ter wereld stonden strijdbare vrouwen op.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Suze Groeneweg in de Tweede Kamer

Zoals Suze Groeneweg (1875-1940). Als politica was zij de eerste vrouw die in 1918 namens de SDAP als lid van de Tweede Kamer werd gekozen. Daarnaast was zij onderwijzeres, onder meer in Dordrecht. In 1903 gaf ze les aan de Gemeenteschool nr. 2 in de Hofstraat. In die tijd woonde ze aan de Bomkade.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Tentoonstelling Vrouwen & Politiek

Wethouder Peter Heijkoop opent vandaag, maandag 8 maart, in de hal van het Stadskantoor Dordrecht de tentoonstelling ‘Vrouwen & Politiek: Invloed met Impact’. De tentoonstelling is de hele maand maart te zien tijdens de openingstijden van het Stadskantoor. Het dragen van een mondkapje is verplicht.


11-01-2021
De balgen zijn aan de beurt van het Kamorgel [+ filmpje]

Deze week is de laatste fase gestart van de restauratie van het Kamorgel in de Grote Kerk van Dordrecht.

Het Kamorgel in de Grote Kerk

Volgens kenners is het orgel van de Grote Kerk van Dordrecht een van de weinige met een bijzondere en aparte klank. Maandag werd gestart met de laatste restauratiefase en dat betekent dat de balgen aan de beurt zijn. In 2010 werd een belangrijke eerdere fase afgesloten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Kamorgel van de Grote Kerk in Dordrecht. @ WikiCommons

Het duurde even

In 1671 kreeg orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen de opdracht een nieuw instrument te bouwen. Geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk maakte dat het werk maar langzaam vorderde. Drie jaar later was het orgel nog maar voor de helft klaar. Uiteindelijk werd het instrument voltooid in 1678 door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn. Op de voorkant van het orgel kwamen de familiewapens van de vier kerkmeesters en in het midden het wapen van Holland met de tekst 'Vigilate Deo confidentes' (Weest waakzaam, vertrouwend op God). Op het Positief werd het wapen van de stad Dordrecht geplaatst. Na diverse ingrepen bouwde W.H. Kam uit Rotterdam in 1859 uiteindelijk een geheel nieuw orgel in de oude kassen en wordt vanaf die tijd van het 'Kamorgel' gesproken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Stadsorganist Cor Ardesch. @ LinkedIn Cor Ardesch

Cor Ardesch zit niet stil

Het orgel is nu tot medio mei onbespeelbaar en dat houdt dus in dat stadsorganist Cor Ardesch het tot die tijd niet kan gebruiken. Vorige week echter heeft hij in de koude kerk bij 5 graden Celsius de allerlaatste opname gemaakt (nou ja, totdat de stop voorbij is, dus) en dat is de Sonate II van Felix Mendelssohn-Bartholdy die je onderaan dit artikel kunt bekijken en beluisteren.

Cor Ardesch houdt ook een nieuwsbrief bij over de restauratie van het Kamorgel. Klik hier om je daarvoor aan te melden.


18-11-2020
Tjalk van 15 meter in de maak bij DordtYart [+ filmpje]

Bij DordtYart wordt een tjalk gebouwd van vijftien meter lang. De bedoeling is dat het schip komend voorjaar door de straten van het Hofkwartier gaat.

Rivier, boot, stad

Het project Rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson is in volle gang. Bij de voormalige scheepswerf aan de Merwedestraat bouwt de kunstenaar met vrijwilligers aan een vijftien meter lange tjalk. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland.

De tekst gaat onder de foto verder.

Bij DordtYart wordt een 15 meter lange tjalk gebouwd voor het kunstproject Rivier, boot, stad. @ Dordrechts Museum

Een route naar het Hofkwartier

Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Hij laat zich inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water.

De tjalk wordt gebouwd naar historisch voorbeeld en zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na, die nadien de basis vormen voor permanente kunstwerken die zo de twee monumenten visueel met elkaar verbinden.

Met mankracht door de Thuredrith

Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith dat zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte.

Lees hier meer over het project.


25-10-2020
Dordrecht decor voor Scrooge Live

De historische binnenstad van Dordrecht is opnieuw het decor voor de opnamen van een groot televisiespektakel. Na nationale tv-uitzendingen van de landelijke Sinterklaasintocht, Koningsdag en The Passion krijgen we nu Scrooge Live.

Onnavolgbaar mooie wintervertelling

A Christmas Carol is de onnavolgbaar mooie wintervertelling van schrijver Charles Dickens. Voor wie het niet kent: Het verhaal gaat over een oude, boze en gierige man die Ebenezer Scrooge heet. De nacht voor Kerstmis krijgt hij een paar hele akelige dromen over zijn vrekkige daden waardoor hij veel spijt krijgt en tot inkeer komt. A Christmas Carol verscheen in 1843.

De tekst gaat onder de foto verder.

A Christmas Carol van Charles Dickens (1812-1870) verscheen op 19 december 1843 in een oplage van 6000 exemplaren en was drie dagen later helemaal uitverkocht. 

Scrooge Live en kinderarmoede

Scrooge Live wordt op muzikale wijze verteld door acteurs en zangers. Aan het project is een inzamelingsactie verbonden om kinderen in armoede aan nieuwe kleding te helpen. Scrooge Live wordt op 20 december uitgezonden door omroep MAX. Het belooft een spectaculaire televisie-uitzending te worden, waarmee aandacht wordt gevraagd voor kinderarmoede. In Nederland groeien 300.000 kinderen in armoede op, dat is één op de twaalf kinderen. Doel van de uitzending is om het probleem aan de kaak te stellen en om zoveel mogelijk kinderen aan nieuwe kleding te helpen. De slogan van Nationaal Fonds Kinderhulp is Geef ze warmte! De gemeente Dordrecht wil samen met bewoners, bedrijven en instellingen in de aanloop naar 20 december een lokale actie starten om kinderen warm 2021 in te laten gaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

De historische binnenstad als decor voor deze kerstvertelling

Omroep MAX en productiemaatschappij Mediawater hebben voor Dordrecht gekozen omdat de historische binnenstad bij uitstek geschikt is als decor voor deze kerstvertelling. De komende maanden vinden er op verschillende plaatsen in de stad opnames plaats, zowel binnen als buiten. Op 20 december wordt het verhaal live verteld. Bij Scrooge Live is geen publiek welkom, mede vanwege de corona-maatregelen.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

De vrek Scrooge die zelf al een spookachtige verschijning is, krijgt in zijn dromen bezoek van spoken die hem aanspreken op zijn geweten.

In plaats van de Dordtse Kerstmarkt

Het college van burgemeester en wethouders heeft twee redenen om mee te werken aan Scrooge Live. Aan de ene kant sluit de inhoud aan bij de aandacht die Dordrecht heeft voor armoede onder kinderen. Aan de andere kant ziet het college in het programma een unieke kans om dit jaar Dordrecht in december toch landelijke uitstraling te geven. Dit is belangrijk vanwege de afgelasting van de Kerstmarkt, die jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers trekt uit binnen- en buitenland. De kerstmarkt draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad en heeft een belangrijke economische waarde voor de winkels en horeca. Om die aantrekkelijkheid en economische effecten toch zoveel mogelijk te behouden, is naar alternatieven gekeken.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Op kerstochtend is Scrooge tot inkeer gekomen en veranderd van een vrek in een weldoener.

Er komen Dordtse Decemberdagen

Zo werken Dordrecht Marketing, het bestuur van de POBD en haar werkgroep 'Koplopers' hard aan een alternatief programma, onder de naam Dordtse Decemberdagen. De invulling van dit programma is sterk afhankelijk van de huidige ontwikkelingen rondom corona. Er is speciale aandacht voor sfeer en verlichting. Het in de begroting van dit jaar beschikbare budget voor de Kerstmarkt is beschikbaar gesteld voor dit alternatieve Decemberprogramma.

Zondag 20 december 2020, omroep MAX


11-10-2020
Snel: nog maar enkele plaatsen voor Stadsconcert door Cor Ardesch

Stadsorganist van Dordrecht Cor Ardesch heeft een nieuwe cd opgenomen die wordt gepresenteerd tijdens het Stadsconcert in de Grote Kerk van Dordrecht.

Cor Ardesch speelt Brahms

De Grote kerk van Dordrecht is thuisbasis van stadsorganist Cor Ardesch. Hij heeft al veel cd's opgenomen waarop je de klanken van het bijzondere Kamorgel kunt horen. En nu verschijnt er dus een nieuwe cd, ditmaal met werk van Johannes Brahms. Brahms Orgelwerken is de titel van de cd en het bevat dus alle orgelwerken van Brahms. De cd is deze zomer opgenomen in de Grote Kerk.

De tekst gaat onder afbeelding verder.

Een uurtje Brahms in de Grote Kerk

Het concert met de cd-presentatie vindt plaats aanstaande woensdag 14 oktober in, natuurlijk, de Grote Kerk van Dordrecht. Voor het concert van 20.00 uur is het maximum aantal bezoekers al bereikt, maar er is goed nieuws. Cor Ardesch speelt het programma nogmaals om 21.00 uur en voor die tweede ronde zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. De toegang is gratis, maar in verband met Covid-19 is aanmelden noodzakelijk.

Hier kun je je aanmelden voor het concert op 14 oktober om 21.00 uur.

Niet naar het concert, maar wel de cd? Klik dan hier.

Alle afbeeldingen @ cd Johannes Brahms Orgelwerken / Cor Ardesch


04-10-2020
Film en wijnproeverij met Dordtse Wijnhuis 167 in The Movies

Wegens succes geprolongeerd: er komt weer een nieuwe film- en wijnavond bij The Movies in de Nieuwstraat in Dordrecht.

Vanwege de Beaujolais Nouveau

De vorige film- en wijnavond was in een oogwenk uitverkocht en daarom komt er volgende maand weer zo'n avond. Vrijdag 20 november is namelijk de eerste dag dat de Beaujolais Nouveau van dit jaar verkocht mag worden en dat is dus alle reden voor een fijne avond uit.

De tekst gaat onder het affiche verder.

Retour en Bourgonje

Retour en Bourgogne (2017) is een liefdevol Frans drama over Jean, Juliette en Jéremie die voor de vraag staan of ze de wijnboerderij van hun vader gaan overnemen. Omdat hun vader op sterven ligt, keert Jean na tien jaar de wereld te hebben doorkruist, terug naar huis. Zijn zus Juliette is inmiddels uitgegroeid tot wijnboerin en de jongste Jéremie weet nog niet wat hij wil en worstelt met de druk van zijn schoonfamilie. Dus staan ze heel verschillend in het denken over hun eigen toekomst en die van de wijnboerderij. Terwijl ze samen de volgende oogst verwerken ontvouwt zich een familierelaas.
Regisseur Cédric Klapisch mengt dit familieverhaal met een ode aan het ambacht en de tradities van wijn maken in Frankrijks meest fameuze wijnstreek. Gedurende vier seizoenen filmde hij de natuur en de arbeid die de wijn voortbrengen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wijnhuis 167 met Beaujolais en Bourgogne

Na de film presenteert Frank Kila van Wijnhuis 167 (Groenmarkt, Dordrecht) een selectie van Beaujolais en andere klassieke Bourgogne wijnen in een proeverij. Voorzien van toelichtende informatie en leuke anekdotes. Er is brood met kazen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wacht niet te lang

De film begint om 19.00 uur en de proeverij is om 21.15 uur. Kaarten kosten 25 euro, inclusief de proeverij. Cinevillepas en Strippenkaart zijn geldig met bijbetaling van 15 euro.
In verband met de 1,5 meter maatregel is er plaats voor maximaal veertig bezoekers. Wacht dus niet te lang met boeken.
Kaarten bestellen kan hier.


26-09-2020
Dichtersgezelschap Dichtbeideklank in DOOR

zondag 27 september

Voetbal en gemiste kansen in DOOR

Genieten van een drankje, teksten en muziek. Dat zijn zo ongeveer de ingrediënten van een middagje bij DOOR. Iedere laatste zondag van de maand houdt dichtersgezelschap Dichtbeideklank een middag vol muziek en woordkunst in DOOR. Het thema van 27 september is Voetbal en gemiste kansen. Dichters en muzikanten geven een eigen invulling aan het thema.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Facebook Dichtbeideklank

Het open podium op

Er worden twee sets gespeeld waarbij alle dichters en muzikanten aan bod komen zodat het een mix wordt van solo en samenspel. Zelf aan de slag? Er is een open podium dus gegadigden worden graag uitgenodigd deel te nemen.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Facebook Dichtbeideklank

Corona-proof bij de aftrap in DOOR

Voetbal en gemiste kansen begint zondag om 15.00 uur en de aftrap is om 15.20 uur. In de line-up tref je, naast de Dichtbeideklankers, ook gastmuzikanten Merijn Loeve, Daan Bruijnickx en anderen aan.
De entree is gratis, maar wel graag even reserveren. De locatie van DOOR is corona-proof. Er wordt voldoende afstand gehouden, mits er van tevoren wordt gereserveerd zodat ze weten wanneer de tribune vol is. Wie overigens DOOR wil supporten kan een bijdrage doen onder het motto: pay what you want, if you want

DOOR, creatieve broedplaats Dordrecht is aan de Spuiboulevard 220.
Aanmelden kan hier.

zondag 27 april, 15.00-17.30 uur


18-09-2020
Koken met Cees in Kunstmin

Kunstmin verandert volgende maand in een culinaire tempel want Cees komt koken en je kunt het allemaal proeven.

Met Cees naar Kunstmin

Topkok Cees Timmerman is eigenaar van DeliCees aan de Lange Geldersekade in Dordrecht, letterlijk aan de voet van de Grote Kerk. Volgende maand gaat hij koken op locatie want dan draait het in schouwburg Kunstmin allemaal om zijn kookkunsten.

Neem plaats op het toneel van de Schouwburg. Tijdens KookKunst DeliCees bereiden Cees Timmerman en zijn team voor het tweede jaar live een verrassende en avondvullende 8-gangen proeverij.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Schouwburg Kunstmin

Een avond heerlijkheden proeven

Vorig jaar was de eerste editie in Kunstmin een groot succes. Het toneel was omgetoverd tot een restaurant, inclusief de gedekte tafels. Ook dit jaar staat Cees Timmerman opnieuw garant voor een avond heerlijkheden proeven en volop beleving. Tijdens de proeverij vertelt Cees over de producten en de bereiding ervan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto's @ Schouwburg Kunstmin

Hé daar is Mike Boddé

Extra leuk is dat pianist Mike Boddé te gast is. veelzijdig pianist. Hij treedt op en praat de avond aan elkaar. Alles in de keuken van DeliCees draait om de liefde voor het product. Ervaar dit en geniet van een avondje KookKunst DeliCees. Een mix van speciaal geselecteerde ingrediënten, nieuwe technieken, Mediterrane invloeden, verse producten en dat alles in een theatrale ambiance. Voor KookKunst DeliCees laat Cees Timmerman zich inspireren door de vier elementen: Water, Aarde, Lucht en Vuur. Het belooft een unieke, zintuigenprikkelende en passievolle avond te worden.

Als je de tickets bestelt voor deze avond, dan kun je kiezen om er een wijnarrangement bij te bestellen van DeliCees. Helaas kan er bij de proeverij geen rekening worden gehouden met allergieën of dieet-, vegetarische- of veganistische wensen. De avond wordt gehouden op woensdag 28 oktober in de grote zaal van Kunstmin en het begint om 18.30 uur.

Klik hier voor meer informatie.

Bovenste foto: Cees Timmerman. @ Schouwburg Kunstmin


14-09-2020
Code oranje? Chez Heeren Jansen brengt vakantie op je bord

Kun je niet op vakantie, dan zorg ik wel voor het vakantiegevoel, moet Andreas Hanika van Chez Heeren Jansen hebben gedacht. En dat is een heerlijke verrassing.

De parel van Wieldrecht

Restaurant Chez Heeren Jansen is een verborgen parel op het eiland van Dordrecht. Je vindt het in het buurtschap Wieldrecht. Misschien is het een minuutje verder rijden, want niet alle restaurants zitten nou een eenmaal in de binnenstad. Maar eenmaal gearriveerd wordt die moeite meer dan beloond, want je kunt royaal de auto parkeren en je bent ook nog eens lekker uit de drukte.

De tekst gaat onder de foto verder.

Boven de Dordtsche Kil

De ligging van Chez Heeren Jansen is dan ook uniek. Het halfronde restaurantgedeelte bevindt zich gedeeltelijk boven de rivier Dordtsche Kil waardoor je een schitterend uitzicht hebt over het water en de vele passerende schepen. Aan de overkant is 's-Gravendeel. Genoeg over de locatie, nu even over het eten!

De tekst gaat onder de foto verder.

Japan, Spanje en Nederland

Behalve dat het jammer is dat je soms niet naar je vakantiebestemming kunt reizen, is het ook spijtig dat je niet kunt genieten van het lokale eten in je vakantieland. Daarom komt Chez Heeren Jansen je tegemoet met een aantal verrassingen op de menukaart.
Liefhebbers van de Japanse keuken kunnen vanaf donderdag hun hart ophalen met huisgemaakte sushi. Eet het als menugang of als voorgerecht. Je kunt bij Chez ook je eigen tapasplank samenstellen waar je een sushivariatie deel van uit kan laten maken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Grieks bij Chez

Alsof die keuze al niet moeilijk genoeg is, kun je je op vrijdag ook nog eens aan de Middellandse Zee wanen, terwijl je toch gewoon langs de Dordtsche Kil zit. Op vrijdag serveert Andreas namelijk Griekse gyros. Het vlees is vers van het mes gesneden van Chez's eigen authentieke gyrosgrill. Natuurlijk krijg je het compleet geserveerd met tzatziki, Griekese salade en frietjes. Het kost maar 14,50 per persoon en je hoeft er niet eens voor het vliegtuig in te stappen.

Chez Heeren Jansen is aan de Wieldrechtseweg 52 in Dordrecht. Geopend van maandag tot en met vrijdag 12.00-23.00 uur en zaterdag van 17.00-23.00 uur. Reserveren kan telefonisch 078-6182232.


09-09-2020
Nog drie zomeravondconcerten met gevarieerde Torenmuziek

De zomer zit er bijna op en dus is het ook bijna gedaan met de zomeravondconcerten die je zo fijn buiten kunt beluisteren. Als je toevallig in de stad loopt, of zo.

Buiten genieten van beiaardmuziek

Onze eigen stadsbeiaardier Boudewijn Zwart is morgen, donderdag 10 september, aan de beurt om luisteraars muzikaal te laten genieten op het thema Educatieve Pianomuziek.
Hij begint om 19.00 uur op het carillon van het Stadhuis en je kunt dan luisteren naar muziek van onder anderen Muzio Clementi, Friedrich Burgmüller en Alexandre Tansman.

Waarom dit thema

Over de themakeuze staat op de website carillontorens.com: 'Educatieve pianomuziek is een ondergewaardeerd genre in de concertpraktijk. Vermoedelijk kunnen concertpianisten aan deze studiemuziek weinig eer behalen. Waarom zou je ook nog educatieve muziek spelen als je al een veel hoger technisch spelniveau hebt? Toch wil de concertgever (Boudewijn Zwart, red.) vanavond bewijzen dat een programma met educatieve muziek voor pianisten allesbehalve saai hoeft te zijn.'

De tekst gaat onder de foto verder.

Van het Stadhuis naar de Grote Kerk

Vanaf 20.00 kun je Boudewijn Zwart even verderop horen en wel vanuit de toren van de Grote Kerk. Ook daar loopt het thema Educatieve Pianomuziek door met werk van onder anderen Tsjaikovski, Wolfgang Amadeus Mozart, Walter Carroll en Thécla Badarzewska.

En dan nog twee keer

Volgende week, 17 september, is de beurt aan beiaardier David van der Vlies uit Veere die een gevarieerd programma brengt. Het slotconcert op 24 september wordt eveneens gegeven door Boudewijn Zwart. Hij verzorgt dan een Bach-programma.


09-09-2020
Toppie Peuterinloop op Stadsboerderij

Bij Stadsboerderij Weizigt aan het Van Baerleplantsoen in Dordrecht start vanaf vrijdag een leuke activiteit voor alle ouders en hun baby's en/of peuters.

Spelen en praten bij Stadsboerderij Weizigt

Ouders van baby's, dreumesjes en/of peuters kunnen elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen en/of vragen te stellen terwijl hun kinderen lekker spelen. Dat kan allemaal tijdens de Peuterinloop op Stadsboerderij Weizigt. De Stadsboerderij hoort bij Duurzaamheidscentrum Weizigt en je vindt het aan het begin van de Krispijnseweg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Duurzaamheidscentrum Weizigt. @ Centrum Dordrecht

Naar de Toppie Peuterinloop

De Toppie Peuterinloop start aanstaande vrijdag 11 september en is vanaf dan elke vrijdag van 10.00 uur tot 11.00 uur.
Vanwege de coronamaatregelen vindt de Peuterinloop voorlopig buiten plaats en op gepaste afstand. Als er slecht weer voorspeld wordt gaat de Peuterinloop niet door. Je kunt dat nakijken op de Facebookpagina Doemeemettoppie.nl


26-08-2020
Zij ontbraken nog op het festival In de Museumtuin

We zijn compleet, dus de maand september kan niet snel genoeg beginnen. De programmering van In de Museumtuin is nu helemaal rond.

In de Museumtuin

Suzan en Freek zijn zaterdag 19 september twee keer te horen en te zien in de tuin van het Dordrechts Museum tijdens het nazomerfestival In de Museumtuin. Met In de Museumtuin kan er in Dordrecht toch nog een klein festival plaatsvinden, nadat alles was stilgelegd vanwege corona. Over dat goede nieuws schreven we eerder.
Het duo Suzan en Freek maakt de line-up compleet. Ze zijn onder andere bekend door hun hits Als het avond is en Weg van jou. Het optreden in Dordrecht is een fijne verrassing voor het duo want deze week werd bekendgemaakt dat hun clubtour, die al helemaal uitverkocht was, vervalt vanwege de corona.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kaarten voor Suzan en Freek

Kaarten voor het festival, dat de hele maand september op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt gehouden waren in anderhalf uur uitverkocht, op die van Suzan en Freek na. Deze gaan morgen, donderdag 27 augustus, om 20.00 uur in de verkoop.
Hier vind je meer informatie over de tickets voor Suzan en Freek.


24-08-2020
TENET kijken in The Movies met Ben & Jerry's ijs van De Remise

Gelukkig kun je weer ouderwets naar The Movies want het CineFiliaal-programma wordt hervat met een geweldige voorpremière.

Weer lekker naar de film

Ga woensdag 26 augustus fijn genieten van de release van de eerste mondiale film in pandemietijd. Christopher Nolan maakte TENET, een actiethriller die volgens de Volkskrant 'de juiste film op het juiste moment is' en van hen vier sterren kreeg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Uit TENET. @ TENET / The Movies Dordrecht

Over TENET

Christopher Nolan goochelt graag met tijd. Dat deed hij al in bijvoorbeeld Memento, Interstellar en Dunkirk. In Tenet is de tijdsdimensie belangrijk in de opdracht van een geheim agent, aangeduid met The Protagonist, om te voorkomen dat een soort WO III de mensheid zal treffen. De slechterik is Andrei Sator, een machtwellustige Russische oligarch. De parallellen met James Bond worden alom aangereikt, in genre en budget. Maar van Nolan verwachten we een veel vernuftiger geconstrueerd verhaal, met situaties en personages waar je echt op moet puzzelen. En dat 2,5 uur lang!

De tekst gaat onder de foto verder.

Uit TENET. @ TENET / The Movies Dordrecht

The Movies en The Remise

The Movies presenteert de voorpremière van TENET in samenwerking met De Remise. Het wordt een aangeklede MovieNight en natuurlijk gaat de rode loper uit. Je begint met een Fritz-welkomstcocktail en Geert ter Steeg van The Movies leidt de film in. In de pauze staat er een heerlijke ijspot van Ben & Jerry's voor je klaar en na afloop kun je nog even blijven borrelen met lekkere bites van het huis. Een DJ zorgt voor een fijn muzikaal sfeertje. Je krijgt ook nog een lekkere gift mee.

Uiteraard is deze ouderwetse bioscoopavond coronaveilig georganiseerd. The Movies is in de Nieuwstraat 62 in Dordrecht. Inloop is woensdag 26 augustus om 19.00 uur.

Kaarten bestellen doe je hier.


19-08-2020
Toch een festival in Dordrecht en dit is de line-up

Het mag en het kan en dus doen ze het ook. Je kunt de hele maand september genieten van het festival In de Museumtuin.

Festival In de Museumtuin

De tuin van het Dordrechts Museum is de hele maand september het schitterende decor van het festival In de Museumtuin. Op het podium verschijnen onder anderen Douwe Bob, Danny Vera, Racoon en O'G3NE. Om er maar een paar te noemen.
Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van september zijn er optredens van bekende artiesten met lokale talenten in het voorprogramma.

Kleinschalig, maar grootse beleving

Voor het organiseren van het festival sloegen BOD Events, Bibelot, de gemeente Dordrecht, Dordrechts Museum, Art & Dining, Dordrecht Marketing en Schouwburg Kunstmin de handen ineen.
Door de uitbraak van het coronavirus kon Dordrecht de titel Evenementenstad van het Jaar geen eer aan doen. 'Toen er vanaf juli weer meer ruimte kwam om iets te organiseren, hebben we dat met beide handen aangepakt,' zegt Maarten Burggraaf, wethouder Economie, Financiën en Evenementen. 'Dit wordt een kleinschalig evenement, maar met een grootse beleving.'

Eindelijk gebeurt er wat

Ook Magchiel Koekkoek, eigenaar van BOD Events, is blij dat er op festivalgebied in Dordrecht eindelijk weer wat mogelijk is. Hij zag als organisator immers Wantijpop en de Dancetour door de corona in het niets verdwijnen. 'Ik wilde zo graag dat er wat gebeurt, we zijn dat tenslotte aan onze stand verplicht.'

Directeur Poppodium Bibelot David van Wijngaarden kon nog niets zeggen over de lokale talenten die in de voorprogramma's optreden. 'We zijn daarover nog in gesprek met de artiesten. Mensen die in het voorprogramma staan, moeten natuurlijk wel matchen met de hoofdact. Maar daar komen we wel uit, iedereen is superblij en het gaat allemaal in goede samenwerking.'

Genieten per 240

Bibelot is de producent van In de Museumtuin, het Dordrechts Museum is gastheer, Kunstmin verzorgt de publieksbegeleiding en BOD Events zorgt voor de artiesten. Per avond kunnen er maximaal 240 bezoekers genieten van een concert. Iedereen zit aan tafeltjes en restaurant Art & Dining brengt je bestelling bij je aan. Uiteraard gebeurt alles volgens de richtlijnen van het RIVM.

'De keuze voor 240 bezoekers is bewust gedaan,' zegt wethouder Burggraaf. 'Boven de 250 mensen gelden weer andere richtlijnen en vergunningen en die maken het allemaal een stuk gecompliceerder. We hebben ook bewust voor deze locatie in de Museumstraat gekozen. Niet alleen is die enorm sfeervol, maar de tuin is gemakkelijk af te sluiten en je hoeft bijvoorbeeld niet met hekken een gebied af te bakenen. Ook het betreden van de tuin door de bezoekers kan heel gestructureerd gaan.'

De voorverkoop van In de Museumtuin begint morgen, donderdag 20 augustus om 20.00 uur. De première is donderdag 3 september met een optreden van Douwe Bob. Zaterdag 26 september sluit Nielson het festival af.

Hier vind je alle informatie over de artiesten en de tickets.


Realisatie Acadia | Design Twin Creations