Eindelijk kun je naar de film Dordrecht Door de Jaren Heen [+ trailer]

Veel mensen keken er reikhalzend uit naar die heuse bioscoopfilm over de stad Dordrecht. Door corona werd het uitgesteld, maar nu is dan eindelijk de première!

Bioscoopfilm Dordrecht door de jaren heen

Dordrecht door de jaren heen is een film over Dordrecht en haar geschiedenis. Met een focus op wat de stad nu zo bijzonder maakt. De film bestaat uit een mengeling van vertelling met interviews, gemaakt door de neven Bas Kakes en Coen Koopmans. Inspiratiebron was het enthousiaste vertellen van hun beider opa Arend van der Perk (1933-2020)

De tekst gaat onder de affiche verder.

Ga mee op reis door Dordrecht

De film is onderverdeeld in drie aktes, die opeenvolgend gaan over wat Dordrecht zo bijzonder maakt, de vroege geschiedenis (tot 1900) en de recentere geschiedenis. Op een luchtige maar inhoudelijke wijze wordt de kijker zo meegenomen op reis door “Dordrecht door de jaren heen”. Er hebben verschillende Dordtenaren meegewerkt aan deze film. Zo kijkt Jaap Bouman terug op de volledige geschiedenis van de stad, is er een tocht door de Biesbosch gemaakt met boswachter Jacques van der Neut en vertellen Dordtenaren van verschillende leeftijden waarom de stad zo in hun hart zit. De film is onderdeel van het programma 800 Jaar Stad en wordt vertoond in Cinema The Movies in de Nieuwstraat in Dordrecht.

Klik hier om kaartjes te bestellen.


Is het echt waar? De Dordtse Feesten komen eraan!

Door corona lijkt het een onwezenlijke aankondiging, maar het is toch echt waar: de Dordtse Feesten komen eraan!

 

Dordtse Feesten met volop evenementen voor iedereen

Er gloort licht aan het einde van de tunnel! Als de besmettingscijfers blijven dalen en het vaccineren goed op stoom blijft, valt er komende zomer met Dordtse Feeste volop te genieten. Dordtse Feesten is een gevarieerd programma met evenementen voor op de Energiekade en in het Wantijpark. De twee locaties bieden voor elk wat wils: muziek, dans, film, urban art en meer. De Dordtse Feesten richten zich op evenementen voor jong en oud, van ranjafeesten tot Goud van Oud.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto Friends on Friday. @ gemeente Dordrecht

Programma Energiekade

Voor de Energiekade op het Wantij komt een zogeheten watertheater. Op het schip Het Zwarte Zwaantje wordt een podium geplaatst met een doorzichtige kap. Vanaf de zitplaatsen op de trappen of tribunes kan het publiek genieten van optredende artiesten en óók nog een glimp opvangen van het fraaie uitzicht op de rivier en de Stadswerven.

Op 16, 17 en 18 juli geven onder meer DeWolff, Typhoon, Go Dutch en Eefje de Visser onder het motto ‘Back to the Rivers’ acte de presence. 20 en 21 juli is het Energy Festival ToBe. 22 juli wordt de stedenband Dordrecht-Bamenda gevierd. Vanaf 23 juli verzorgt Bibelot een programma, dat onder meer een kinderconcert van Monique Smit en Juf Roos en een optreden van Maan omvat. Het Feest van Hoop is 1 augustus de afsluiting van het programma op de Energiekade.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto Flashmob Bamenda. @ Gemeente Dordrecht

Programma Wantijpark

Van 18 augustus tot en met 12 september is het feest in het Wantijpark. Hier wordt met een terras een intieme concertopstelling gebouwd met plaats tot 750 bezoekers. De setting wordt vergelijkbaar met In de Museumtuin van 2020.

Het programma bestaat vooral uit muziek: onder meer Wantijpop (20 en 21 augustus), Muziektheater Hollands Diep (25 augustus), het Dordts Philharmonisch Orkest (5 september), concertband Willem van Oranje (6 september) en Ars Musica (7 september). 8 en 9 september zijn er twee filmavonden, verzorgd door The Movies Dordrecht. Dordrecht Pride en het SCHUIM Bierfestival vormen respectievelijk 11 en 12 september het slotakkoord van het programma van Dordtse Feesten in het Wantijpark.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto Wantijpop. @ Philipp Schulze

Genieten van evenementen, genieten van Dordrecht!

Wethouder Maarten Burggraaf is trots dat de Dordtse evenementenorganisaties tot dit mooie programma zijn gekomen: “Met de Dordtse Feesten bieden we voor organisatoren en bezoekers de zekerheid dat er weer wat te beleven valt. Samen genieten van evenementen. Genieten van elkaar en de gezelligheid. Genieten van Dordrecht! Daar zijn we na afgelopen jaar echt weer aan toe.”

Deelnemers staan te trappelen

Ook alle deelnemende partijen staan te trappelen om na een jaar stilzitten aan de slag te gaan op één van de twee locaties. Zo maakt ook Ars Musica voor het eerst kennis met de Dordtse Feesten: “We hebben nog nooit op een buitenlocatie gestaan in Dordrecht en denken dat het spelen op een buitenlocatie in het mooie Wantijpark drempelverlagend is voor kennismaking met een nieuw publiek uit Dordrecht.”

Ook Dordrecht Pride is blij om onderdeel te zijn van de Dordtse Feesten: “Met het thema Pride binnen het programma van de Dordtse Feesten wordt een positief signaal afgegeven over de LHBTI-acceptatie in de stad.”

Hier vind je meer informatie

 


Dordrechts Museum hoopt dit najaar eindelijk op Cuyp-tentoonstelling

Als corona niet wéér roet in het eten gooit, zal in het Dordrechts Museum vanaf 3 oktober dan eindelijk de tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ te zien zijn.

Aelbert Cuyp 400 jaar geleden

Het Dordrechts Museum wilde vorig jaar al met de tentoonstelling In het licht van Cuyp stilstaan bij het feit dat schilder Aelbert Cuyp 400 jaar geleden het levenslicht zag in Dordrecht. Bijzonder pronkstuk is het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders, dat na 260 jaar Brits privébezit tijdelijk terugkeert naar zijn geboortegrond. De tentoonstelling moest door corona worden uitgesteld, maar zal nu waarschijnlijk vanaf 3 oktober eindelijk bezoekers kunnen verwelkomen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders door Aelbert Cuyp. @ WikiCommons

Uit de Gouden Eeuw

Aelbert Cuyp mag beschouwd worden als een van de belangrijkste landschapschilders uit de Gouden Eeuw. In elk geval is hij de beroemdste schilder uit Dordrecht, waar hij zijn hele leven bleef wonen en werken, vrijwel uitsluitend voor plaatselijke opdrachtgevers. Lange tijd was hij alleen lokaal bekend. Met deze grote tentoonstelling toont het Dordrechts Museum voor het eerst ook de waardering voor Cuyp en zijn invloed. De Dordtse schilder werd in de achttiende eeuw namelijk ongekend populair in Engeland. Verzamelaars betaalden recordprijzen voor zijn zonovergoten, idyllische landschappen en talloze Britse schilders - zoals Gainsborough, Turner en Constable - lieten zich inspireren door het 'gouden licht' van Cuyp.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Dordrechts Museum in de Museumstraat. @ WikiCommons

In statige landhuizen

In statige landhuizen mocht een Cuyp niet ontbreken. De Britse aristocratie wilde net zo graag pronken met de zonnige landschappen met paarden, ruiters en jacht als de Dordtse opdrachtgevers een eeuw eerder. Vergeleken met andere Hollandse schilders werd Cuyp pas laat ontdekt, maar geen andere kunstenaar werd in zo’n korte tijd zo populair. Tegen 1800 waren er geen belangrijke schilderijen van Cuyp meer in Nederland te vinden. Nog steeds bevinden de belangrijkste schilderijen van Cuyp zich in Engeland. Deze hype rond zijn werk is wel ‘Cuyp Mania’ genoemd.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Enkele schilderijen van Aelbert Cuyp. @ WikiCommons

Rivierlandschap met koeien en herders

Bijzonder pronkstuk van deze tentoonstelling is het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders, een karakteristiek voorbeeld van de Cuyp-rage in Engeland. Nathaniel Ryder, de eerste baron van Harrowby, kocht dit schilderij in 1760 voor 21 pond. Gedurende de eeuwen die volgden, is het altijd familiebezit gebleven. In de negentiende eeuw is het vaak in Londen tentoongesteld, heeft het Britse schilders geïnspireerd en is het ook vaak gekopieerd.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het 19e eeuwse landhuis Sandon Hall in het Engelse graafschap Staffordshire is de thuisbasis van het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders door de Dordtse schilder Aelbert Cuyp. @ WikiCommons

In volle glorie

De achtste Earl of Harrowby heeft het stuk speciaal voor deze tentoonstelling aan het Dordrechts Museum uitgeleend. Cuyp is wel ‘the ultimate Country House Dutch master’ genoemd en het werk heeft dan ook lang op Sandon Hall gehangen, het landhuis van de graven van Harrowby. Restaurator Lidwien Speleers is maanden bezig geweest het schilderij te restaureren, zodat het in volle glorie kan worden tentoongesteld. Sinds begin december hangt het in de zaal, gewijd aan de familie Cuyp, in het Dordrechts Museum. Nu is het wachten op de bezoekers die hopelijk in het najaar kunnen komen kijken. Want deze tentoonstelling van het werk van Dordrechts beroemdste zoon, waar de mooiste stadsgezichten te zien zullen zijn, zal naar verwachting vele bezoekers uit binnen- en buitenland naar Dordrecht.

In het licht van Cuyp is te zien van 3 oktober 2021 tot en met 6 maart 2022. Het Dordrechts Museum meldt wel dat de tentoonstellingsdata door de coronacrisis nog kan wijzigen.

Aanmelden voor de Cuyp-nieuwsbrief kan hier.


Géén grap: 1 april gaat de Beeldenroute in Park Merwestein open

Dordrecht heeft sinds 800 jaar stadsrechten. En Park Merwestein bestaat 135 (+ 1) jaar. Daarom staat het park tot eind september in het teken van de Beeldenroute Stad in Beeld - Beeld in Park. Te zien vanaf morgen 1 april.

Wethouder en kinderburgemeester openen Beeldenroute

Wethouder Piet Sleeking en kinderburgemeester Lucas van Dijk openen morgen, donderdag 1 april de Beeldenroute Stad in Beeld - Beeld in Park in Park Merwestein. En dat is geen grap! Vanwege de coronamaatregelen vindt deze opening online plaats.

Iets leuks in het park

Omdat Dordrecht dit jaar 800 jaar stadsrechten viert en Park Merwestein dit jaar 136 jaar bestaat, meenden omwonenden van het park dat er voldoende aanleiding is om iets leuks in het park te organiseren. De verjaardagen van de stad en het park worden gevierd met oude bomen en paden, met kleurige struiken en bloemen, met bankjes en schommels en … met beelden.

Fotowedstrijd voor jong en oud

In het park staan beelden van elf gerenommeerde kunstenaars die een band met Dordrecht hebben. Wandelen in het park wordt zo nog meer een beleving. De initiatiefnemers hopen regelmatig jonge en oude Dordtenaren met hun camera te zien die kunstwerken en bomen vastleggen. Er komt namelijk vanaf half juli een fotowedstrijd.

Er staan tot eind september nog veel meer activiteiten op stapel. Zo komen er verschillende organisaties met hun leden kijken, een rondleiding volgen of maken ze eigen foto's. Leerlingen van de omliggende basisscholen zullen komend voorjaar het park bezoeken in het kader van de buitenlesdagen. En in Kunstmin komt een bijeenkomst over het belang van parken, bomen en kunst in de openbare ruimte zodra de coronamaatregelen dit toelaten.

Klik hier voor meer informatie.

De Beeldenroute is te zien tot eind september, dagelijks vanaf 07.00 uur tot zonsondergang. De toegang is gratis. Park Merwestein is aan de Groenedijk 76-82 in Dordrecht.

Foto's @ Park Merwestein


Ga kijken: lichtspel op toneeltoren Schouwburg Kunstmin

Ook al zijn voorstellingen momenteel onmogelijk, toch is er de komende weken reden genoeg om even naar Schouwburg Kunstmin te gaan. ’s Avonds valt op de toneeltoren namelijk de indrukwekkende videoprojectie D-Light van Arno Coenen te zien.

Visueel spektakel van Arno Coenen

De Dordtse mediakunstenaar Arno Coenen heeft met D-Light een videoprojectie met animaties en fotografie gemaakt, die momenteel te zien is in de toneeltoren van Schouwburg Kunstmin. Toch een beetje theater dus, ook al komen er in deze voorstelling geen acteurs of muzikanten live op een podium aan te pas. Dat neemt niet weg dat er genoeg te genieten valt.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

D-Light van kunstenaar Arno Coenen. @ Schouwburg Kunstmin

Doorlopende voorstelling buiten Kunstmin

De videoprojectie duurt ongeveer 25 minuten en speelt continu door vanaf het moment dat het donker is en het eindigt rond 20.00 uur. Belangstellenden kunnen elk moment instappen. Bij de videoprojectie hoort een audiotour die gemaakt is door Arno Coenen en acteur Matthias Quadekker.
Schouwburg Kunstmin wil graag de energie die normaal gesproken binnen het theater voelbaar is, aan de buitenkant voor het publiek zichtbaar laten zijn. Het wil altijd en juist in deze tijd van sluiting kunst een podium bieden. Arno Coenen heeft een reputatie opgebouwd met monumentale kunstwerken in de openbare ruimte. Grote waardering krijgt hij mede doordat zijn kunstwerken vaak tot stand komen met behulp van wijkbewoners en ander direct betrokkenen. Coenen, die regelmatig een ‘volkskunstenaar' wordt genoemd, werd internationaal bekend met zijn werk voor de Markthal in Rotterdam.

D-Light is tot 28 maart elke avond te zien vanaf het moment dat het donker wordt tot 20.00 uur.

Klik hier voor meer informatie en de audiotour.


Kunstmin in je woonkamer met wereld theatervoorstelling

Actrice Astrid van Eck geeft in theater Kunstmin een voorstelling die tegelijkertijd door verschillende andere acteurs in theaters over de hele wereld wordt gespeeld. En je kunt de Dordtse voorstelling thuis bijwonen.

Wit Konijn Rood Konijn

Een jaar na de corona-sluiting voeren dertig landen de internationale theaterhit Wit Konijn Rood Konijn op van de Iraanse schrijver Nassim Soleimanpour. Geen voorbereiding, geen repetities, geen regisseur en met de tekst in een verzegelde envelop stapt Dordtse actrice Astrid van Eck het podium op in Kunstmin.

Precies 1 jaar na coronasluiting

Op 13 maart 2020 moesten bijna alle theaters ter wereld hun deuren sluiten vanwege corona. Nu, één jaar later, wordt in meer dan 30 landen op 13 maart 2021 de voorstelling ‘Wit Konijn Rood Konijn’ gespeeld om hierbij stil te staan. In theaters over de hele wereld, van Argentinië tot Australië en van India tot Nederland, gaan acteurs het toneel op om de kracht van theater te tonen. Het moet een internationale viering worden van inspiratie, verbeeldingskracht en het bewijs dat creativiteit altijd tegenslag kan weerstaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Schouwburg Kunstmin. @ Kunstmin/Jannes Linders

Astrid van Eck in Kunstmin

Aan Astrid van Eck de eer om deze theaterhit van Nassim Soleimanpour op te voeren in Dordrecht. De tekst van het stuk zit in een verzegelde envelop. Ter plekke, op het podium, opent Astrid deze envelop. Met de stapel beschreven vellen in de hand begint zij, geheel onvoorbereid, aan een eerste lezing die meteen de definitieve uitvoering is. Dat geeft de kracht aan van de prilheid, het eenmalige en niet-herhaalbare van het theater. Samen met het publiek ontdekken ze tijdens het lezen en spelen de inhoud van Wit Konijn Rood Konijn.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Doe mee met de kracht van theater

Via een livestream kun je deel uitmaken van deze internationale theaterbeleving. Elk theater zal in zijn eigen tijdzone om 20.00 uur aanvang geven voor Wit Konijn Rood Konijn in hun eigen taal. De bedoeling is dat de kracht van theater 24 uur lang over de aardbol zal zinderen.

De opvoering van Wit Konijn Rood Konijn in Kunstmin is een samenwerking met het Dordrechts Museum. Een kaartje voor deze livetream is gratis. Op de dag van de voorstelling ontvang je een link naar de livestream. Hier kun je gratis tickets bestellen.