11-01-2021
De balgen zijn aan de beurt van het Kamorgel [+ filmpje]

Deze week is de laatste fase gestart van de restauratie van het Kamorgel in de Grote Kerk van Dordrecht.

Het Kamorgel in de Grote Kerk

Volgens kenners is het orgel van de Grote Kerk van Dordrecht een van de weinige met een bijzondere en aparte klank. Maandag werd gestart met de laatste restauratiefase en dat betekent dat de balgen aan de beurt zijn. In 2010 werd een belangrijke eerdere fase afgesloten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Kamorgel van de Grote Kerk in Dordrecht. @ WikiCommons

Het duurde even

In 1671 kreeg orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen de opdracht een nieuw instrument te bouwen. Geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk maakte dat het werk maar langzaam vorderde. Drie jaar later was het orgel nog maar voor de helft klaar. Uiteindelijk werd het instrument voltooid in 1678 door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn. Op de voorkant van het orgel kwamen de familiewapens van de vier kerkmeesters en in het midden het wapen van Holland met de tekst 'Vigilate Deo confidentes' (Weest waakzaam, vertrouwend op God). Op het Positief werd het wapen van de stad Dordrecht geplaatst. Na diverse ingrepen bouwde W.H. Kam uit Rotterdam in 1859 uiteindelijk een geheel nieuw orgel in de oude kassen en wordt vanaf die tijd van het 'Kamorgel' gesproken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Stadsorganist Cor Ardesch. @ LinkedIn Cor Ardesch

Cor Ardesch zit niet stil

Het orgel is nu tot medio mei onbespeelbaar en dat houdt dus in dat stadsorganist Cor Ardesch het tot die tijd niet kan gebruiken. Vorige week echter heeft hij in de koude kerk bij 5 graden Celsius de allerlaatste opname gemaakt (nou ja, totdat de stop voorbij is, dus) en dat is de Sonate II van Felix Mendelssohn-Bartholdy die je onderaan dit artikel kunt bekijken en beluisteren.

Cor Ardesch houdt ook een nieuwsbrief bij over de restauratie van het Kamorgel. Klik hier om je daarvoor aan te melden.


18-11-2020
Tjalk van 15 meter in de maak bij DordtYart [+ filmpje]

Bij DordtYart wordt een tjalk gebouwd van vijftien meter lang. De bedoeling is dat het schip komend voorjaar door de straten van het Hofkwartier gaat.

Rivier, boot, stad

Het project Rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson is in volle gang. Bij de voormalige scheepswerf aan de Merwedestraat bouwt de kunstenaar met vrijwilligers aan een vijftien meter lange tjalk. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland.

De tekst gaat onder de foto verder.

Bij DordtYart wordt een 15 meter lange tjalk gebouwd voor het kunstproject Rivier, boot, stad. @ Dordrechts Museum

Een route naar het Hofkwartier

Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Hij laat zich inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water.

De tjalk wordt gebouwd naar historisch voorbeeld en zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na, die nadien de basis vormen voor permanente kunstwerken die zo de twee monumenten visueel met elkaar verbinden.

Met mankracht door de Thuredrith

Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith dat zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte.

Lees hier meer over het project.


25-10-2020
Dordrecht decor voor Scrooge Live

De historische binnenstad van Dordrecht is opnieuw het decor voor de opnamen van een groot televisiespektakel. Na nationale tv-uitzendingen van de landelijke Sinterklaasintocht, Koningsdag en The Passion krijgen we nu Scrooge Live.

Onnavolgbaar mooie wintervertelling

A Christmas Carol is de onnavolgbaar mooie wintervertelling van schrijver Charles Dickens. Voor wie het niet kent: Het verhaal gaat over een oude, boze en gierige man die Ebenezer Scrooge heet. De nacht voor Kerstmis krijgt hij een paar hele akelige dromen over zijn vrekkige daden waardoor hij veel spijt krijgt en tot inkeer komt. A Christmas Carol verscheen in 1843.

De tekst gaat onder de foto verder.

A Christmas Carol van Charles Dickens (1812-1870) verscheen op 19 december 1843 in een oplage van 6000 exemplaren en was drie dagen later helemaal uitverkocht. 

Scrooge Live en kinderarmoede

Scrooge Live wordt op muzikale wijze verteld door acteurs en zangers. Aan het project is een inzamelingsactie verbonden om kinderen in armoede aan nieuwe kleding te helpen. Scrooge Live wordt op 20 december uitgezonden door omroep MAX. Het belooft een spectaculaire televisie-uitzending te worden, waarmee aandacht wordt gevraagd voor kinderarmoede. In Nederland groeien 300.000 kinderen in armoede op, dat is één op de twaalf kinderen. Doel van de uitzending is om het probleem aan de kaak te stellen en om zoveel mogelijk kinderen aan nieuwe kleding te helpen. De slogan van Nationaal Fonds Kinderhulp is Geef ze warmte! De gemeente Dordrecht wil samen met bewoners, bedrijven en instellingen in de aanloop naar 20 december een lokale actie starten om kinderen warm 2021 in te laten gaan.

De tekst gaat onder de foto verder.

De historische binnenstad als decor voor deze kerstvertelling

Omroep MAX en productiemaatschappij Mediawater hebben voor Dordrecht gekozen omdat de historische binnenstad bij uitstek geschikt is als decor voor deze kerstvertelling. De komende maanden vinden er op verschillende plaatsen in de stad opnames plaats, zowel binnen als buiten. Op 20 december wordt het verhaal live verteld. Bij Scrooge Live is geen publiek welkom, mede vanwege de corona-maatregelen.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

De vrek Scrooge die zelf al een spookachtige verschijning is, krijgt in zijn dromen bezoek van spoken die hem aanspreken op zijn geweten.

In plaats van de Dordtse Kerstmarkt

Het college van burgemeester en wethouders heeft twee redenen om mee te werken aan Scrooge Live. Aan de ene kant sluit de inhoud aan bij de aandacht die Dordrecht heeft voor armoede onder kinderen. Aan de andere kant ziet het college in het programma een unieke kans om dit jaar Dordrecht in december toch landelijke uitstraling te geven. Dit is belangrijk vanwege de afgelasting van de Kerstmarkt, die jaarlijks meer dan 350.000 bezoekers trekt uit binnen- en buitenland. De kerstmarkt draagt bij aan de aantrekkelijkheid van de binnenstad en heeft een belangrijke economische waarde voor de winkels en horeca. Om die aantrekkelijkheid en economische effecten toch zoveel mogelijk te behouden, is naar alternatieven gekeken.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder.

Op kerstochtend is Scrooge tot inkeer gekomen en veranderd van een vrek in een weldoener.

Er komen Dordtse Decemberdagen

Zo werken Dordrecht Marketing, het bestuur van de POBD en haar werkgroep 'Koplopers' hard aan een alternatief programma, onder de naam Dordtse Decemberdagen. De invulling van dit programma is sterk afhankelijk van de huidige ontwikkelingen rondom corona. Er is speciale aandacht voor sfeer en verlichting. Het in de begroting van dit jaar beschikbare budget voor de Kerstmarkt is beschikbaar gesteld voor dit alternatieve Decemberprogramma.

Zondag 20 december 2020, omroep MAX


11-10-2020
Snel: nog maar enkele plaatsen voor Stadsconcert door Cor Ardesch

Stadsorganist van Dordrecht Cor Ardesch heeft een nieuwe cd opgenomen die wordt gepresenteerd tijdens het Stadsconcert in de Grote Kerk van Dordrecht.

Cor Ardesch speelt Brahms

De Grote kerk van Dordrecht is thuisbasis van stadsorganist Cor Ardesch. Hij heeft al veel cd's opgenomen waarop je de klanken van het bijzondere Kamorgel kunt horen. En nu verschijnt er dus een nieuwe cd, ditmaal met werk van Johannes Brahms. Brahms Orgelwerken is de titel van de cd en het bevat dus alle orgelwerken van Brahms. De cd is deze zomer opgenomen in de Grote Kerk.

De tekst gaat onder afbeelding verder.

Een uurtje Brahms in de Grote Kerk

Het concert met de cd-presentatie vindt plaats aanstaande woensdag 14 oktober in, natuurlijk, de Grote Kerk van Dordrecht. Voor het concert van 20.00 uur is het maximum aantal bezoekers al bereikt, maar er is goed nieuws. Cor Ardesch speelt het programma nogmaals om 21.00 uur en voor die tweede ronde zijn nog een paar plaatsen beschikbaar. De toegang is gratis, maar in verband met Covid-19 is aanmelden noodzakelijk.

Hier kun je je aanmelden voor het concert op 14 oktober om 21.00 uur.

Niet naar het concert, maar wel de cd? Klik dan hier.

Alle afbeeldingen @ cd Johannes Brahms Orgelwerken / Cor Ardesch


04-10-2020
Film en wijnproeverij met Dordtse Wijnhuis 167 in The Movies

Wegens succes geprolongeerd: er komt weer een nieuwe film- en wijnavond bij The Movies in de Nieuwstraat in Dordrecht.

Vanwege de Beaujolais Nouveau

De vorige film- en wijnavond was in een oogwenk uitverkocht en daarom komt er volgende maand weer zo'n avond. Vrijdag 20 november is namelijk de eerste dag dat de Beaujolais Nouveau van dit jaar verkocht mag worden en dat is dus alle reden voor een fijne avond uit.

De tekst gaat onder het affiche verder.

Retour en Bourgonje

Retour en Bourgogne (2017) is een liefdevol Frans drama over Jean, Juliette en Jéremie die voor de vraag staan of ze de wijnboerderij van hun vader gaan overnemen. Omdat hun vader op sterven ligt, keert Jean na tien jaar de wereld te hebben doorkruist, terug naar huis. Zijn zus Juliette is inmiddels uitgegroeid tot wijnboerin en de jongste Jéremie weet nog niet wat hij wil en worstelt met de druk van zijn schoonfamilie. Dus staan ze heel verschillend in het denken over hun eigen toekomst en die van de wijnboerderij. Terwijl ze samen de volgende oogst verwerken ontvouwt zich een familierelaas.
Regisseur Cédric Klapisch mengt dit familieverhaal met een ode aan het ambacht en de tradities van wijn maken in Frankrijks meest fameuze wijnstreek. Gedurende vier seizoenen filmde hij de natuur en de arbeid die de wijn voortbrengen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wijnhuis 167 met Beaujolais en Bourgogne

Na de film presenteert Frank Kila van Wijnhuis 167 (Groenmarkt, Dordrecht) een selectie van Beaujolais en andere klassieke Bourgogne wijnen in een proeverij. Voorzien van toelichtende informatie en leuke anekdotes. Er is brood met kazen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Wacht niet te lang

De film begint om 19.00 uur en de proeverij is om 21.15 uur. Kaarten kosten 25 euro, inclusief de proeverij. Cinevillepas en Strippenkaart zijn geldig met bijbetaling van 15 euro.
In verband met de 1,5 meter maatregel is er plaats voor maximaal veertig bezoekers. Wacht dus niet te lang met boeken.
Kaarten bestellen kan hier.


26-09-2020
Dichtersgezelschap Dichtbeideklank in DOOR

zondag 27 september

Voetbal en gemiste kansen in DOOR

Genieten van een drankje, teksten en muziek. Dat zijn zo ongeveer de ingrediënten van een middagje bij DOOR. Iedere laatste zondag van de maand houdt dichtersgezelschap Dichtbeideklank een middag vol muziek en woordkunst in DOOR. Het thema van 27 september is Voetbal en gemiste kansen. Dichters en muzikanten geven een eigen invulling aan het thema.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Facebook Dichtbeideklank

Het open podium op

Er worden twee sets gespeeld waarbij alle dichters en muzikanten aan bod komen zodat het een mix wordt van solo en samenspel. Zelf aan de slag? Er is een open podium dus gegadigden worden graag uitgenodigd deel te nemen.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Facebook Dichtbeideklank

Corona-proof bij de aftrap in DOOR

Voetbal en gemiste kansen begint zondag om 15.00 uur en de aftrap is om 15.20 uur. In de line-up tref je, naast de Dichtbeideklankers, ook gastmuzikanten Merijn Loeve, Daan Bruijnickx en anderen aan.
De entree is gratis, maar wel graag even reserveren. De locatie van DOOR is corona-proof. Er wordt voldoende afstand gehouden, mits er van tevoren wordt gereserveerd zodat ze weten wanneer de tribune vol is. Wie overigens DOOR wil supporten kan een bijdrage doen onder het motto: pay what you want, if you want

DOOR, creatieve broedplaats Dordrecht is aan de Spuiboulevard 220.
Aanmelden kan hier.

zondag 27 april, 15.00-17.30 uur


18-09-2020
Koken met Cees in Kunstmin

Kunstmin verandert volgende maand in een culinaire tempel want Cees komt koken en je kunt het allemaal proeven.

Met Cees naar Kunstmin

Topkok Cees Timmerman is eigenaar van DeliCees aan de Lange Geldersekade in Dordrecht, letterlijk aan de voet van de Grote Kerk. Volgende maand gaat hij koken op locatie want dan draait het in schouwburg Kunstmin allemaal om zijn kookkunsten.

Neem plaats op het toneel van de Schouwburg. Tijdens KookKunst DeliCees bereiden Cees Timmerman en zijn team voor het tweede jaar live een verrassende en avondvullende 8-gangen proeverij.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Schouwburg Kunstmin

Een avond heerlijkheden proeven

Vorig jaar was de eerste editie in Kunstmin een groot succes. Het toneel was omgetoverd tot een restaurant, inclusief de gedekte tafels. Ook dit jaar staat Cees Timmerman opnieuw garant voor een avond heerlijkheden proeven en volop beleving. Tijdens de proeverij vertelt Cees over de producten en de bereiding ervan.

De tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto's @ Schouwburg Kunstmin

Hé daar is Mike Boddé

Extra leuk is dat pianist Mike Boddé te gast is. veelzijdig pianist. Hij treedt op en praat de avond aan elkaar. Alles in de keuken van DeliCees draait om de liefde voor het product. Ervaar dit en geniet van een avondje KookKunst DeliCees. Een mix van speciaal geselecteerde ingrediënten, nieuwe technieken, Mediterrane invloeden, verse producten en dat alles in een theatrale ambiance. Voor KookKunst DeliCees laat Cees Timmerman zich inspireren door de vier elementen: Water, Aarde, Lucht en Vuur. Het belooft een unieke, zintuigenprikkelende en passievolle avond te worden.

Als je de tickets bestelt voor deze avond, dan kun je kiezen om er een wijnarrangement bij te bestellen van DeliCees. Helaas kan er bij de proeverij geen rekening worden gehouden met allergieën of dieet-, vegetarische- of veganistische wensen. De avond wordt gehouden op woensdag 28 oktober in de grote zaal van Kunstmin en het begint om 18.30 uur.

Klik hier voor meer informatie.

Bovenste foto: Cees Timmerman. @ Schouwburg Kunstmin


14-09-2020
Code oranje? Chez Heeren Jansen brengt vakantie op je bord

Kun je niet op vakantie, dan zorg ik wel voor het vakantiegevoel, moet Andreas Hanika van Chez Heeren Jansen hebben gedacht. En dat is een heerlijke verrassing.

De parel van Wieldrecht

Restaurant Chez Heeren Jansen is een verborgen parel op het eiland van Dordrecht. Je vindt het in het buurtschap Wieldrecht. Misschien is het een minuutje verder rijden, want niet alle restaurants zitten nou een eenmaal in de binnenstad. Maar eenmaal gearriveerd wordt die moeite meer dan beloond, want je kunt royaal de auto parkeren en je bent ook nog eens lekker uit de drukte.

De tekst gaat onder de foto verder.

Boven de Dordtsche Kil

De ligging van Chez Heeren Jansen is dan ook uniek. Het halfronde restaurantgedeelte bevindt zich gedeeltelijk boven de rivier Dordtsche Kil waardoor je een schitterend uitzicht hebt over het water en de vele passerende schepen. Aan de overkant is 's-Gravendeel. Genoeg over de locatie, nu even over het eten!

De tekst gaat onder de foto verder.

Japan, Spanje en Nederland

Behalve dat het jammer is dat je soms niet naar je vakantiebestemming kunt reizen, is het ook spijtig dat je niet kunt genieten van het lokale eten in je vakantieland. Daarom komt Chez Heeren Jansen je tegemoet met een aantal verrassingen op de menukaart.
Liefhebbers van de Japanse keuken kunnen vanaf donderdag hun hart ophalen met huisgemaakte sushi. Eet het als menugang of als voorgerecht. Je kunt bij Chez ook je eigen tapasplank samenstellen waar je een sushivariatie deel van uit kan laten maken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Grieks bij Chez

Alsof die keuze al niet moeilijk genoeg is, kun je je op vrijdag ook nog eens aan de Middellandse Zee wanen, terwijl je toch gewoon langs de Dordtsche Kil zit. Op vrijdag serveert Andreas namelijk Griekse gyros. Het vlees is vers van het mes gesneden van Chez's eigen authentieke gyrosgrill. Natuurlijk krijg je het compleet geserveerd met tzatziki, Griekese salade en frietjes. Het kost maar 14,50 per persoon en je hoeft er niet eens voor het vliegtuig in te stappen.

Chez Heeren Jansen is aan de Wieldrechtseweg 52 in Dordrecht. Geopend van maandag tot en met vrijdag 12.00-23.00 uur en zaterdag van 17.00-23.00 uur. Reserveren kan telefonisch 078-6182232.


09-09-2020
Nog drie zomeravondconcerten met gevarieerde Torenmuziek

De zomer zit er bijna op en dus is het ook bijna gedaan met de zomeravondconcerten die je zo fijn buiten kunt beluisteren. Als je toevallig in de stad loopt, of zo.

Buiten genieten van beiaardmuziek

Onze eigen stadsbeiaardier Boudewijn Zwart is morgen, donderdag 10 september, aan de beurt om luisteraars muzikaal te laten genieten op het thema Educatieve Pianomuziek.
Hij begint om 19.00 uur op het carillon van het Stadhuis en je kunt dan luisteren naar muziek van onder anderen Muzio Clementi, Friedrich Burgmüller en Alexandre Tansman.

Waarom dit thema

Over de themakeuze staat op de website carillontorens.com: 'Educatieve pianomuziek is een ondergewaardeerd genre in de concertpraktijk. Vermoedelijk kunnen concertpianisten aan deze studiemuziek weinig eer behalen. Waarom zou je ook nog educatieve muziek spelen als je al een veel hoger technisch spelniveau hebt? Toch wil de concertgever (Boudewijn Zwart, red.) vanavond bewijzen dat een programma met educatieve muziek voor pianisten allesbehalve saai hoeft te zijn.'

De tekst gaat onder de foto verder.

Van het Stadhuis naar de Grote Kerk

Vanaf 20.00 kun je Boudewijn Zwart even verderop horen en wel vanuit de toren van de Grote Kerk. Ook daar loopt het thema Educatieve Pianomuziek door met werk van onder anderen Tsjaikovski, Wolfgang Amadeus Mozart, Walter Carroll en Thécla Badarzewska.

En dan nog twee keer

Volgende week, 17 september, is de beurt aan beiaardier David van der Vlies uit Veere die een gevarieerd programma brengt. Het slotconcert op 24 september wordt eveneens gegeven door Boudewijn Zwart. Hij verzorgt dan een Bach-programma.


09-09-2020
Toppie Peuterinloop op Stadsboerderij

Bij Stadsboerderij Weizigt aan het Van Baerleplantsoen in Dordrecht start vanaf vrijdag een leuke activiteit voor alle ouders en hun baby's en/of peuters.

Spelen en praten bij Stadsboerderij Weizigt

Ouders van baby's, dreumesjes en/of peuters kunnen elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen en/of vragen te stellen terwijl hun kinderen lekker spelen. Dat kan allemaal tijdens de Peuterinloop op Stadsboerderij Weizigt. De Stadsboerderij hoort bij Duurzaamheidscentrum Weizigt en je vindt het aan het begin van de Krispijnseweg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Duurzaamheidscentrum Weizigt. @ Centrum Dordrecht

Naar de Toppie Peuterinloop

De Toppie Peuterinloop start aanstaande vrijdag 11 september en is vanaf dan elke vrijdag van 10.00 uur tot 11.00 uur.
Vanwege de coronamaatregelen vindt de Peuterinloop voorlopig buiten plaats en op gepaste afstand. Als er slecht weer voorspeld wordt gaat de Peuterinloop niet door. Je kunt dat nakijken op de Facebookpagina Doemeemettoppie.nl


26-08-2020
Zij ontbraken nog op het festival In de Museumtuin

We zijn compleet, dus de maand september kan niet snel genoeg beginnen. De programmering van In de Museumtuin is nu helemaal rond.

In de Museumtuin

Suzan en Freek zijn zaterdag 19 september twee keer te horen en te zien in de tuin van het Dordrechts Museum tijdens het nazomerfestival In de Museumtuin. Met In de Museumtuin kan er in Dordrecht toch nog een klein festival plaatsvinden, nadat alles was stilgelegd vanwege corona. Over dat goede nieuws schreven we eerder.
Het duo Suzan en Freek maakt de line-up compleet. Ze zijn onder andere bekend door hun hits Als het avond is en Weg van jou. Het optreden in Dordrecht is een fijne verrassing voor het duo want deze week werd bekendgemaakt dat hun clubtour, die al helemaal uitverkocht was, vervalt vanwege de corona.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kaarten voor Suzan en Freek

Kaarten voor het festival, dat de hele maand september op donderdag, vrijdag en zaterdag wordt gehouden waren in anderhalf uur uitverkocht, op die van Suzan en Freek na. Deze gaan morgen, donderdag 27 augustus, om 20.00 uur in de verkoop.
Hier vind je meer informatie over de tickets voor Suzan en Freek.


24-08-2020
TENET kijken in The Movies met Ben & Jerry's ijs van De Remise

Gelukkig kun je weer ouderwets naar The Movies want het CineFiliaal-programma wordt hervat met een geweldige voorpremière.

Weer lekker naar de film

Ga woensdag 26 augustus fijn genieten van de release van de eerste mondiale film in pandemietijd. Christopher Nolan maakte TENET, een actiethriller die volgens de Volkskrant 'de juiste film op het juiste moment is' en van hen vier sterren kreeg.

De tekst gaat onder de foto verder.

Uit TENET. @ TENET / The Movies Dordrecht

Over TENET

Christopher Nolan goochelt graag met tijd. Dat deed hij al in bijvoorbeeld Memento, Interstellar en Dunkirk. In Tenet is de tijdsdimensie belangrijk in de opdracht van een geheim agent, aangeduid met The Protagonist, om te voorkomen dat een soort WO III de mensheid zal treffen. De slechterik is Andrei Sator, een machtwellustige Russische oligarch. De parallellen met James Bond worden alom aangereikt, in genre en budget. Maar van Nolan verwachten we een veel vernuftiger geconstrueerd verhaal, met situaties en personages waar je echt op moet puzzelen. En dat 2,5 uur lang!

De tekst gaat onder de foto verder.

Uit TENET. @ TENET / The Movies Dordrecht

The Movies en The Remise

The Movies presenteert de voorpremière van TENET in samenwerking met De Remise. Het wordt een aangeklede MovieNight en natuurlijk gaat de rode loper uit. Je begint met een Fritz-welkomstcocktail en Geert ter Steeg van The Movies leidt de film in. In de pauze staat er een heerlijke ijspot van Ben & Jerry's voor je klaar en na afloop kun je nog even blijven borrelen met lekkere bites van het huis. Een DJ zorgt voor een fijn muzikaal sfeertje. Je krijgt ook nog een lekkere gift mee.

Uiteraard is deze ouderwetse bioscoopavond coronaveilig georganiseerd. The Movies is in de Nieuwstraat 62 in Dordrecht. Inloop is woensdag 26 augustus om 19.00 uur.

Kaarten bestellen doe je hier.


19-08-2020
Toch een festival in Dordrecht en dit is de line-up

Het mag en het kan en dus doen ze het ook. Je kunt de hele maand september genieten van het festival In de Museumtuin.

Festival In de Museumtuin

De tuin van het Dordrechts Museum is de hele maand september het schitterende decor van het festival In de Museumtuin. Op het podium verschijnen onder anderen Douwe Bob, Danny Vera, Racoon en O'G3NE. Om er maar een paar te noemen.
Iedere donderdag, vrijdag en zaterdag van september zijn er optredens van bekende artiesten met lokale talenten in het voorprogramma.

Kleinschalig, maar grootse beleving

Voor het organiseren van het festival sloegen BOD Events, Bibelot, de gemeente Dordrecht, Dordrechts Museum, Art & Dining, Dordrecht Marketing en Schouwburg Kunstmin de handen ineen.
Door de uitbraak van het coronavirus kon Dordrecht de titel Evenementenstad van het Jaar geen eer aan doen. 'Toen er vanaf juli weer meer ruimte kwam om iets te organiseren, hebben we dat met beide handen aangepakt,' zegt Maarten Burggraaf, wethouder Economie, Financiën en Evenementen. 'Dit wordt een kleinschalig evenement, maar met een grootse beleving.'

Eindelijk gebeurt er wat

Ook Magchiel Koekkoek, eigenaar van BOD Events, is blij dat er op festivalgebied in Dordrecht eindelijk weer wat mogelijk is. Hij zag als organisator immers Wantijpop en de Dancetour door de corona in het niets verdwijnen. 'Ik wilde zo graag dat er wat gebeurt, we zijn dat tenslotte aan onze stand verplicht.'

Directeur Poppodium Bibelot David van Wijngaarden kon nog niets zeggen over de lokale talenten die in de voorprogramma's optreden. 'We zijn daarover nog in gesprek met de artiesten. Mensen die in het voorprogramma staan, moeten natuurlijk wel matchen met de hoofdact. Maar daar komen we wel uit, iedereen is superblij en het gaat allemaal in goede samenwerking.'

Genieten per 240

Bibelot is de producent van In de Museumtuin, het Dordrechts Museum is gastheer, Kunstmin verzorgt de publieksbegeleiding en BOD Events zorgt voor de artiesten. Per avond kunnen er maximaal 240 bezoekers genieten van een concert. Iedereen zit aan tafeltjes en restaurant Art & Dining brengt je bestelling bij je aan. Uiteraard gebeurt alles volgens de richtlijnen van het RIVM.

'De keuze voor 240 bezoekers is bewust gedaan,' zegt wethouder Burggraaf. 'Boven de 250 mensen gelden weer andere richtlijnen en vergunningen en die maken het allemaal een stuk gecompliceerder. We hebben ook bewust voor deze locatie in de Museumstraat gekozen. Niet alleen is die enorm sfeervol, maar de tuin is gemakkelijk af te sluiten en je hoeft bijvoorbeeld niet met hekken een gebied af te bakenen. Ook het betreden van de tuin door de bezoekers kan heel gestructureerd gaan.'

De voorverkoop van In de Museumtuin begint morgen, donderdag 20 augustus om 20.00 uur. De première is donderdag 3 september met een optreden van Douwe Bob. Zaterdag 26 september sluit Nielson het festival af.

Hier vind je alle informatie over de artiesten en de tickets.


14-08-2020
Smullen op een romantische plek in Dordrecht

Dordrecht heeft veel mooie plekken. Er is er echter eentje waar je niet alleen geniet van de omgeving, maar vooral ook van het lekkere eten.

In de tuin en serre

Het is heerlijk toeven in de romantische tuin van het Dordrechts Museum. Restaurant Art & Dining heeft er een groot terras en ook hun prachtige serre kijkt uit op de museumtuin. Het Dordrechts Museum en het restaurant zijn overigens twee zelfstandige locaties. Je hoeft dus niet door of naar het museum om bij het restaurant te komen, Art & Dining heeft een eigen ingang.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Facebook Museumrestaurant Art & Dining

Dish of the Day

In de museumtuin staan eeuwenoude platanen en op warme zomerdagen kun je heerlijk koffiedrinken, borrelen of lunchen in de schaduw van de bomen. En we hebben nóg een supertip, want sinds kort heeft Art & Dining de menukaart uitgebreid met Dish of the Day. Iedere dag een andere dagschotel voor maar 13,50 euro per persoon. Wat denk je van beef Parisienne met friet en salade op maandag of hamburger deluxe, gebakken ei, ui en frites op donderdag?

Wij van Hallo Dordrecht zouden iedere dag wel willen genieten van de Dish of the Day. Eens kijken, vandaag is het vrijdag: schnitzel, gebakken ui, spek, champignons, ei en gebakken aardappelen. Wij zijn even weg!

Art & Dining is in de Museumstraat 38, telefoon 078-6329100. Je kunt hier de gerechten bekijken van de Dish of the Day.


23-07-2020
Eigen beiaardvlag op de toren van de Grote Kerk

Vanaf vandaag, donderdag 27 juli, is er een speciale Dordtse beiaardsvlag te zien op de toren van de Grote Kerk. De vlag wordt alleen gehesen tijdens de concerten.

Het Stadhuis en de Grote Kerk

Traditiegetrouw zijn in de zomermaanden iedere week op donderdagavond beiaardconcerten in het centrum van Dordrecht. Zo kun je om 19.00 uur vanuit de toren van het Stadhuis het carillon horen en om 20.00 uur klinkt een concert vanuit de toren van de Grote Kerk.

De tekst gaat onder de foto verder.

Luister eens even

Vanaf vandaag wordt tijdens de concerten de vlag van Dordrecht op de toren van de Grote Kerk vervangen door een speciale Dordtse beiaardvlag. De beiaardconcerten zijn tot eind september. Ben je op deze dagen in het centrum van Dordrecht, stop dan beslist even bij het Stadhuis of de Grote Kerk om te luisteren.

Klik hier voor het programma.


27-05-2020
Snak niet langer: het museum gaat weer open

Nog een paar dagen wachten en dan is het eindelijk zover: het Dordrechts Museum gaat weer open. Huis van Gijn, Hof van Nederland en het Regionaal Archief Dordrecht trouwens ook.

Pak de draad weer op

Direct na Pinksteren gaan de grootste musea van onze stad weer open voor publiek. Dat betekent dat je de draad weer kunt oppakken om de vaste collecties te bewonderen en de tentoonstellingen te bezoeken. Door het coronavirus gaat zo'n bezoek er wel anders dan anders aan toe.

De tekst gaat onder de foto verder.

Dit vragen de musea tijdens je bezoek

* Om minimaal 1,5 meter afstand te houden van bezoekers en van personeel.
* Zoveel mogelijk je anden te wassen en gebruik te maken van de beschikbare desinfectiemiddelen.
* De aanwijzingen van het personeel op te volgen.
* Bij ziekteverschijnselen je bezoek uit te stellen. Het gaat hier om: verkoudheidsklachten zoals neusverkoudheid, loopneus, keelpijn, lichte hoest of verhoging vanaf 38 graden C. en/of benauwdheid.

Is het allemaal oké met bovenstaand lijstje dan zijn er nog een paar dingen te melden over de toegangsticket, want we kunnen natuurlijk niet met z'n honderden door al die zalen gaan dwalen.

De tekst gaat onder de foto verder.

Huis van Gijn aan de Nieuwe Haven. @ WikiCommons

En dan ook nog even dit

* Toegangstickets kun je alleen online reserveren, voordat je het museum bezoekt.
* Je kiest een dag en een tijdsslot, want per dag en per tijd is een beperkt aantal tickets beschikbaar zodat wordt voorkomen dat er teveel mensen tegelijkertijd in het museum zijn en dat er een lange wachtrij ontstaat bij de ingang. Dit geldt voor alle bezoekers. Ook als je gratis toegang hebt, bijvoorbeeld met de Museumkaart of voor kinderen tot en met 18 jaar. Dit geldt ook voor andere passen die gratis toegang of korting geven zoals CJP, collegekaart (studenten), BDM jaarkaart, VDM jaarkaart, Rembrandtkaart, ICOM, Rotterdampas, of Dordtpas.
* Neem de ticket(s) geprint of op je smartphone mee naar het museum. Ook uw Museumkaart (of andere kortingskaarten en –passen) moet gecontroleerd worden, dus neem ook die vooral mee.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Hof. @ Het Hof van Nederland

En ten slotte nog dit

* Kom op tijd, maar ook niet te vroeg (niet eerder dan een kwartier voor je starttijd). Er geldt geen eindtijd. Zo kun je op je gemak genieten van de kunst in het museum en zorg je er samen voor dat er voldoende doorstroming en ruimte in de museumzalen is.
* Dankzij het ticketsysteem kun je veilig en snel langs de kassa.
* Om drukte bij de garderobe te vermijden, adviseren de musea om zo min mogelijk jassen en tassen mee te nemen (geen rugzakken) die opgehangen en opgeborgen moeten worden. Tassen kleiner dan A4-formaat kun je meenemen in het museum. Bij droog weer kun je er ook voor kiezen om je jas aan te houden.
* Voor sommige ruimtes geldt een maximum aantal personen. Het toegestane maximum staat bij de ingang van de ruimte aangegeven. Wacht zo nodig tot andere bezoekers de ruimte hebben verlaten.
* Er vinden geen rondleidingen of andere activiteiten plaats.

De tekst gaat onder de foto verder.

Uit de tentoonstelling In het licht van Cuyp het schilderij Aelbert Cuyp The Maas at Dordrecht, ca. 1650. @ Dordrechts Museum

In het museumrestaurant

Wilt je gebruik maken van de horecafaciliteiten den dan hieraan:
* Voor een tafel binnen in het restaurant moet je reserveren. Ook alleen voor koffie! Dit kan telefonisch bij Art & Dining 078-6329100.
* Voor het terras buiten hoef je niet te reserveren. Wel eerst aanmelden bij het horecapersoneel. Zij brengen je dan naar een beschikbaar tafeltje.

Klik hier voor het reserveren van een ticket met een tijdslot.


20-04-2020
Toch Kunstmin Live via Kunstmin TV

Vanaf vanavond, maandag 20 april, kun je toch genieten van Kunstmin Live, want er komen speciale online edities.

Volg het gewoon thuis

Je kunt de talkshow Kunstmin Live volgen via Kunstmin TV (op de website van Kunstmin) en via de Facebookpagina van Kunstmin. In een week tijd presenteert Kunstmin vijf speciale, online afleveringen van Kunstmin Live, van elk een half uur.

Presentatoren Kees Thies en Marjolein Meijers ontvangen prominente Dordtse gasten als burgemeester Wouter Kolff, Peter van der Meer (voorzitter van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis) en vele anderen, inclusief Dordtse muzikanten en performers.

De tekst gaat onder de foto verder.

Kees Thies en Marjolein Meijers. @ Kunstmin

Zij komen ook

Na burgemeester Wouter Kolff en Peter van der Meer zijn de volgende gasten: Tineke Geertsma (Licht voor Dordt); de Dordtse horeca ondernemers Danielle Vol (Daantje) en Ad Janssen (van Hotel Bellevue en restaurant Art & Dining) en twee directeuren van Dordtse culturele instellingen: Peter Schoon (Dordrechts Museum) en Jasper Damsteegt (Kunstmin).

De muzikale optredens

Zoals bij elke editie wisselen Dordtse muzikanten en performers ook in deze speciale Kunstmin Live edities elk goed gesprek af met optredens. Daarbij worden zij begeleid door de vaste Kunstmin Live huisband The Easytones onder leiding van Maarten Teekens.

De volgende zangers en zangeressen geven online acte de présence: Vera Baldé, Lotte Okkerse, Jennifer Evenhuis, Ilona Snip, Thomas Florusse, Francesco Daniel en Marjolein Meijers.

Het begint om 20.00 uur en hier vind je meer informatie.


11-04-2020
Zo gaat het met Aelbert Cuyp

Het lijkt of alles hermetisch gesloten is, maar schijnt bedriegt want in het Dordrechts Museum wordt volop gewerkt. Aan het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders, bijvoorbeeld.

Rivierlandschap met koeien en herders

Na meer dan 250 jaar is het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders weer terug in zijn geboorteplaats. Het werd geschilderd door de Dordtse schilder Aelbert Cuyp en mag straks pronken op de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp, die in september van start gaat. Voor het zover is, wordt het schilderij eerst gerestaureerd.

De tekst gaat onder het schilderij verder.

Rivierlandschap met koeien en herders door Aelbert Cuyp. @ Dordrechts Museum

Met dank aan de achtste Earl of Harrowby

Het Dordrechts Museum heeft het schilderij te leen van de achtste Earl of Harrowby, die graag meewerkt aan de tentoonstelling en zeer verheugd is dat zijn schilderij gerestaureerd kan worden om het straks in volle glorie aan iedereen te laten zien.

De tekst gaat onder de foto verder.

Links bij de pijl een stukje afgebladderde verf, rechts na de restauratie. @ Dordrechts Museum

Zo af en toe bezoek

Restaurator Lidwien Speleers krijgt in het atelier van het museum af en toe bezoek van Jeanne van der Horst, die het restauratieproces met de camera volgt. Op de website van het museum vertelt Lidwien dat ze met het fijne penseel lijm aanbrengt naast of onder de verfschol. Met de rubberen punt tikt ze zachtjes op het verfoppervlak, zodat de lijm dieper onder de verfschol trekt. Met de mini-föhn verwarmt ze de verf ietwat, zodat ze wat zacht wordt en aangedrukt kan worden. Tenslotte haalt ze de overtollige lijm weg met een wattenstaafje.

Au-bain-marie

Op de foto waar Lidwien aan het werk is zie je rechts een tafeltje waar de mini-föhn op staat. De dierlijke lijm (steurlijm), die wordt gebruikt om de opstaande verfbladders weer vast te plakken, staat au-bain-marie omdat hij anders niet vloeibaar is.

De tentoonstelling In het licht van Cuyp – Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner gaat 27 september van start en duurt tot en met 14 maart 2021.


06-04-2020
Wachten op de biografie over Jan Eijkelboom

Hij is geboren in Slikkerveer, maar we beschouwen hem als onze Dordtenaar. Jan Eijkelboom was meermaals bekroond dichter en vertaler. Over hem verschijnt binnenkort een biografie.

Nooit het hele hart

Kees van 't Hof is de biograaf van Jan Eijkelboom. Dinsdag 2 juni verschijnt het boek Nooit het hele hart. Het 336 pagina's tellende boek wordt uitgegeven door De Arbeiderspers.

De tekst gaat onder het boekomslag verder.

Te weinig bekend bestaan

Jan Eijkelboom (1926-2008) schreef gedichten en verhalen. Maar naast dat schrijverschap – en eigenlijk vooral daarvoor – leidde hij een bestaan waarover te weinig bekend is. Toch zijn deze levensfeiten voor zijn werk van grote betekenis geweest. Deze biografie beantwoordt niet alleen de vraag hoe en waarom Eijkelboom dichter werd en hoe zijn werk zich ontwikkelde, maar brengt ook de historische werkelijkheid tot leven: zijn belevenissen in de oorlog toen hij op een gereformeerd gymnasium zat, zijn gruwelijke ervaringen op Oost-Java tussen 1947 en 1950 en zijn ervaringen als journalist bij Vrij Nederland in de jaren waarin het een vooraanstaand opinieblad werd. En passant maken we kennis met de bonte stoet opmerkelijke figuren die tot zijn Amsterdamse kring behoorden.

De tekst gaat onder het gedicht verder.

Deel van het gedicht Als ik gestorven ben, op de muur van het Dordrechts Museum.

Eijkelboom en Dordrecht

Na zijn periode bij Vrij Nederland en Het Vrije Volk, was Eijkelboom kort voorlichter bij de gemeente Dordrecht en was hij daarna enkele jaren hoofdredacteur van De Dordtenaar.
Op het Damiatebolwerk te Dordrecht is een van zijn bekendste dichtregels gegraveerd: Wat Blijft Komt Nooit Terug. Ook zijn in de tegelwanden van de tunnel in de Laan der Verenigde Naties, en in het hek tussen het fietspad en de weg enkele dichtregels van Jan Eijkelboom geplaatst. In heel grote kapitalen van vormgever René Knip is in het voorbijrijden te lezen: Hier baant de laan zich onder 't spoor een weg. In het metalen hek tussen de weg en het fietspad zijn twee langere regels verwerkt in wat kleinere letters, deels in spiegelschrift. Eijkelboom was lid van Pictura.


06-04-2020
Pauze in The Movies: je krijgt de groeten van Geert

We hoeven je niet te vertellen dat vanwege het coronavirus ook alle films in die in de bioscopen draaien op pauze staan. Ook in The Movies in de Dordtse Nieuwstraat.

Hoe het met je gaat

Directeur van The Movies Geert ter Steeg stuurde zijn Moviespubliek een leuk bericht waarin hij vraagt hoe het met hen gaat en waarin de bioscoopbezoeker eveneens kon lezen dat het met hem goed gaat. Je krijgt dus groeten van hem met een bemoedigend woord om in deze bioscooppauze onze verbondenheid te onderhouden. En ook dat hij zich ondertussen steeds meer verheugt op een weerzien.

De tekst gaat onder de foto verder.

Ondertussen dit

Zoals het er nu voor staat, zal dat weerzien niet eerder zijn dan na 28 april. Tot zo lang duurt immers de opgelegde sluiting vanwege het coronavirus. Ondertussen, zo laat de filmtheaterdirecteur weten, wordt er extra onderhoud gepleegd en worden de filmzalen schoongepoetst tot we ons weer fijn in het pluche kunnen vlijen.

De tekst gaat onder de afbeelding verder.

Het was balen

De verplichte tijdelijke sluiting van The Movies kwam hard aan, zo schrijft Ter Steeg. Na moeilijke jaren zat The Movies Dordrecht weer lekker in de lift: 7,5% meer bezoekers in 2019, veel waardering voor het programma en de events en dit jaar zelfs 30% meer bezoekers tot half maart. Dus je snapt dat ze bij The Movies echt hebben zitten balen. Maar nu pakken ze de draad weer op met het bedenken van programma's en het doorontwikkelen van hun publieksservice en -communicatie.

De tekst gaat onder de foto verder.

 

Voor de liefhebbers zijn er deze fijne kijktips voor thuis

Voor de liefhebbers die het nu zonder moeten doen, heeft Geert nog een paar fijne kijktips.
Zo kun je hier kijken naar de uitleg over het maken van filmklassiekers door regisseur en filmkenner Martin Koolhoven.

Een fijn initiatief noemt Geert ter Steeg Vitamine Cineville, waar ook The Movies lid van is. Pashouders kunnen thuis actuele arthouse films kijken en zo hun abonnement waardevol houden. Dit behoud van het abonnement is een grote steun aan de filmtheaters, omdat het voor wat inkomsten zorgt. Hij bedankt je alvast als je dit steunt. Meer info vind je hier.

Een kijktip is deze filmselectie uit het geannuleerde Movies That Matter Film-festival 2020. Prachtige, inspirerende documentaires over belangwekkende onderwerpen. Geen vermaak, maar ze vermaken je wel. Meer info vind je hier. En als je nog meer wilt, is er de gratis IDFA-Collectie.

Betaalde platforms voor actuele arthouse cinema zijn er ook. Voor een klein prijsje kijk je de nieuwste films, waaronder ook enkele titels die The Movies in maart en april zouden hebben vertoond. Kijk bijvoorbeeld maar eens op picl.nl of cinetree.nl

Geert ter Steeg deelt ook nog een paar persoonlijke tips.
Voor korte films en (Nederlandse) filmgeschiedenis is de collectie van het EYE Filmmuseum een paradijs. Ze presenteren veel films gratis op hun You Tube kanaalgratis op hun You Tube kanaal.
En iets heel anders: STIL. In deze periode hervinden we de stilte of de stilstand, zegt hij. Hoge Fronten is een theaterclub, die van dit thema een multidisciplinair kunstproject maakt. Geert ondersteunt ze als lid van het bestuur. Daarom dit uitstapje buiten de film.: hun website vol boeiende beschouwingen en beelden.


Realisatie Acadia | Design Twin Creations