De balgen zijn aan de beurt van het Kamorgel [+ filmpje]

Deze week is de laatste fase gestart van de restauratie van het Kamorgel in de Grote Kerk van Dordrecht.

Het Kamorgel in de Grote Kerk

Volgens kenners is het orgel van de Grote Kerk van Dordrecht een van de weinige met een bijzondere en aparte klank. Maandag werd gestart met de laatste restauratiefase en dat betekent dat de balgen aan de beurt zijn. In 2010 werd een belangrijke eerdere fase afgesloten.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Kamorgel van de Grote Kerk in Dordrecht. @ WikiCommons

Het duurde even

In 1671 kreeg orgelbouwer Nicolaas van Hagen uit Antwerpen de opdracht een nieuw instrument te bouwen. Geldgebrek en de oorlog tegen Frankrijk maakte dat het werk maar langzaam vorderde. Drie jaar later was het orgel nog maar voor de helft klaar. Uiteindelijk werd het instrument voltooid in 1678 door de Dordtse orgelmaker Carl Jacobsz. Pellereyn. Op de voorkant van het orgel kwamen de familiewapens van de vier kerkmeesters en in het midden het wapen van Holland met de tekst 'Vigilate Deo confidentes' (Weest waakzaam, vertrouwend op God). Op het Positief werd het wapen van de stad Dordrecht geplaatst. Na diverse ingrepen bouwde W.H. Kam uit Rotterdam in 1859 uiteindelijk een geheel nieuw orgel in de oude kassen en wordt vanaf die tijd van het 'Kamorgel' gesproken.

De tekst gaat onder de foto verder.

Stadsorganist Cor Ardesch. @ LinkedIn Cor Ardesch

Cor Ardesch zit niet stil

Het orgel is nu tot medio mei onbespeelbaar en dat houdt dus in dat stadsorganist Cor Ardesch het tot die tijd niet kan gebruiken. Vorige week echter heeft hij in de koude kerk bij 5 graden Celsius de allerlaatste opname gemaakt (nou ja, totdat de stop voorbij is, dus) en dat is de Sonate II van Felix Mendelssohn-Bartholdy die je onderaan dit artikel kunt bekijken en beluisteren.

Cor Ardesch houdt ook een nieuwsbrief bij over de restauratie van het Kamorgel. Klik hier om je daarvoor aan te melden.