Muziek en troost uit de klokkentoren van de Grote Kerk

Als er iemand is die zijn werk alleen doet en op voldoende afstand van andere mensen kan blijven, dan is het wel de stadsbeiaard. Daarom geeft hij vanmiddag een concert dat is te horen vanuit de toren van de Grote Kerk in Dordrecht. En er is meer.

Muziek vanuit de toren

Stadbeiaardier Boudewijn Zwart speelt vanmiddag muziek van de componist Johann Sebastian Bach. Het beiaardconcert klinkt vanaf 14.30 uur vanuit de toren van de Grote Kerk aan de Lange Geldersekade.

De tekst gaat onder de foto verder.

Een foto uit 1999 waar stadsbeiaardier Boudewijn Zwart speelt op de beiaard van de Grote Kerk. @ Regionaal Archief Dordrecht

Geboortedag van Bach

Onder normale omstandigheden zouden we nu een groot Bachfestival hebben in het hele land. Dordrecht zou ook een van de steden zijn die de geboortedag van Bach zou vieren met tal van kleine en grotere concerten op verschillende locaties in de stad. Dat is vanwege het coronavirus allemaal uitgesteld. De stadbeiaard kan in ieder geval wel wat laten horen. Hij is een van de twintig beiaardiers in Nederland die vandaag muziek van Bach spelen.

De tekst gaat onder de foto verder.

@ Paul van de Velde

Op een afstand op een bankje

Je kunt (met anderhalve meter afstand) gaan zitten op een bankje in de buurt en zo genieten van de muziek uit de klokkentoren. Overigens klinkt vandaag tot 16.00 uur ieder kwartier een melodie van Bach, maar dan uit het carillon van het oude Stadhuis op het Stadhuisplein.

De tekst gaat onder de foto verder.

Het Dordtse gemeentebestuur bekijkt in 1999 bij klokkengieterij Eijsbout in Asten een wassen mal voor de klok die later in de Grote Kerk komt te hangen. @ Regionaal Archief Dordrecht

Grootste klok van Nederland

Vanavond om 20.00 uur komt er nogmaals geluid uit de toren van de Grote Kerk. Dan slaat onder meer de grootste klok als teken van hoop en solidariteit. De Jan Noorland-klok weegt 9830 kilo en behoort tot de zwaarste van Europa.

Het klokgelui duurt vijf minuten en behalve de klokken in de toren van de Grote Kerk kun je ook gelui horen bij de Wilhelminakerk, Petruskapel, Augustijnenkerk, Antoniuskerk, Verrezen Christus, Zuidhovenkerk, Andreaskerk, De Wijnstok, Julianakerk, Remonstrantse kerk en Pauluskerk. Bijna alle gebouwen in Dordrecht die een kerkklok hebben, doen dus mee.

Ook wordt gevraagd om een kaarsje of waxinelichtje voor je raam te zetten. Daarover kun je hier meer lezen.