Zo gaat het met Aelbert Cuyp

Het lijkt of alles hermetisch gesloten is, maar schijnt bedriegt want in het Dordrechts Museum wordt volop gewerkt. Aan het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders, bijvoorbeeld.

Rivierlandschap met koeien en herders

Na meer dan 250 jaar is het schilderij Rivierlandschap met koeien en herders weer terug in zijn geboorteplaats. Het werd geschilderd door de Dordtse schilder Aelbert Cuyp en mag straks pronken op de grote tentoonstelling In het licht van Cuyp, die in september van start gaat. Voor het zover is, wordt het schilderij eerst gerestaureerd.

De tekst gaat onder het schilderij verder.

Rivierlandschap met koeien en herders door Aelbert Cuyp. @ Dordrechts Museum

Met dank aan de achtste Earl of Harrowby

Het Dordrechts Museum heeft het schilderij te leen van de achtste Earl of Harrowby, die graag meewerkt aan de tentoonstelling en zeer verheugd is dat zijn schilderij gerestaureerd kan worden om het straks in volle glorie aan iedereen te laten zien.

De tekst gaat onder de foto verder.

Links bij de pijl een stukje afgebladderde verf, rechts na de restauratie. @ Dordrechts Museum

Zo af en toe bezoek

Restaurator Lidwien Speleers krijgt in het atelier van het museum af en toe bezoek van Jeanne van der Horst, die het restauratieproces met de camera volgt. Op de website van het museum vertelt Lidwien dat ze met het fijne penseel lijm aanbrengt naast of onder de verfschol. Met de rubberen punt tikt ze zachtjes op het verfoppervlak, zodat de lijm dieper onder de verfschol trekt. Met de mini-föhn verwarmt ze de verf ietwat, zodat ze wat zacht wordt en aangedrukt kan worden. Tenslotte haalt ze de overtollige lijm weg met een wattenstaafje.

Au-bain-marie

Op de foto waar Lidwien aan het werk is zie je rechts een tafeltje waar de mini-föhn op staat. De dierlijke lijm (steurlijm), die wordt gebruikt om de opstaande verfbladders weer vast te plakken, staat au-bain-marie omdat hij anders niet vloeibaar is.

De tentoonstelling In het licht van Cuyp – Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner gaat 27 september van start en duurt tot en met 14 maart 2021.