Tjalk van 15 meter in de maak bij DordtYart [+ filmpje]

Bij DordtYart wordt een tjalk gebouwd van vijftien meter lang. De bedoeling is dat het schip komend voorjaar door de straten van het Hofkwartier gaat.

Rivier, boot, stad

Het project Rivier, boot, stad van de Schots-Deense kunstenaar Edward Clydesdale Thomson is in volle gang. Bij de voormalige scheepswerf aan de Merwedestraat bouwt de kunstenaar met vrijwilligers aan een vijftien meter lange tjalk. Het project komt tot een hoogtepunt wanneer het schip zich in het voorjaar van 2021 een weg baant door de straten van het Hofkwartier, van het Dordrechts Museum tot aan het Hof van Nederland.

De tekst gaat onder de foto verder.

Bij DordtYart wordt een 15 meter lange tjalk gebouwd voor het kunstproject Rivier, boot, stad. @ Dordrechts Museum

Een route naar het Hofkwartier

Het Dordrechts Museum vroeg drie kunstenaars om een voorstel om de (wandel)route in het Hofkwartier een kunstzinnig karakter te geven. Er werd gekozen voor het plan van kunstenaar Edward Clydesdale Thomson. Hij laat zich inspireren door de bijzondere geschiedenis van Dordrecht als handelsstad aan het water.

De tjalk wordt gebouwd naar historisch voorbeeld en zal in het voorjaar, zwartgeblakerd, door de straten en stegen van het Hofkwartier worden getrokken. De route voert van de tuin van het Dordrechts Museum naar de binnenplaats van het Hof van Nederland. Het schip valt daarbij gecontroleerd uiteen en laat sporen na, die nadien de basis vormen voor permanente kunstwerken die zo de twee monumenten visueel met elkaar verbinden.

Met mankracht door de Thuredrith

Dordrecht is ontstaan aan een plaats in het riviertje de Thuredrith dat zo ondiep was, dat schepen er met mankracht doorheen moesten worden gesleept. Deze cruciale plaats tussen de binnenwateren en de open zee werd onder meer een centrum voor de handel in hout, dat in de vorm van vlotten van gebundelde boomstammen de stad bereikte.

Lees hier meer over het project.